Selam, bütün kedicilerin korkulu rüyası olan kedilerde corona virüs ve fip hastalığı konusundan bahsedeceğiz bugün. Kedilerde fip hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Fip nasıl teşhis edilir? Kedilerde Fip nasıl tedavi edilir? Fip ölümcül bir hastalık mıdır, fip olan kedi ne kadar yaşar? Gs 441524 İlacı işe yarıyor mu, nereden, nasıl, ne kadara alınır? Başka tedavi alternatifi yok mu? Fip tedavisi ücreti ne kadar tutar? Kedim corona pozitif, Fip mi olacak? Kedimin fip olmaması için ne yapmalıyım? Bu konuda aklımızda onlarca soru var.
Kedilerde Fip hastalığı hakkında her şeyi kaynaklarını belirterek yazacağım. Söz konusu Fip olunca ve İngilizce bilmeyince sağlıklı bilgiye erişmek ne kadar zor biliyorum. Umarım sizler için faydalı bir metin oluşturabilirim. Kaynak olarak genellikle Dr. Niels C. Pedersen‘ın araştırmalarını, Dr. Diane D. Addie‘nin araştırmalarını kullanacağım. İngilizce biliyorsanız ayrıca onları okumanızı öneririm!
UYARI
Yazıya başlamadan önce de bir uyarı yapmak istiyorum; Ben bir veteriner hekim değilim, burada yazanların hiçbiri benim ürettiğim bilgiler/fikirlerim değildir. Yazan her şey veteriner hekimlerin kamu ile paylaştıkları bilgilerin sadece çevirileridir. Her paragrafın sonundaki numaranın, yazının altında KAYNAKÇA kısmında karşılığı vardır, oradan ana kaynağa erişebilirsiniz. Lütfen konu ile ilgili daha fazla bilgi almak için kendi veteriner hekiminize danışın. Kedinizde fip şüphesi varsa vakit kaybetmeden veteriner kliniğine muayeneye götürün.
Şimdi soru cevap halinde konun ilk kısmını A’dan Z’ye ele alalım. Haydi Baş!
İnsidans kelimesi yazı boyunca kullanılacak;
İnsidans; “Belirli bir nüfusta belirli bir zaman dilimi içerisinde belirli bir hastalık veya hastalıkların yeni olgularının sayısını ifade etmektedir.”
FcoV: Kedi korona virüsü
FipV: Fip virüsü
1- Kedilerde Fip (Feline Infectious Peritonitis) Nedir?
Kedi enfeksiyöz peritoniti yani FİP, kedi koronavirüsü (FCoV) adı verilen bir virüsün belirli türlerinin neden olduğu viral bir kedi hastalığıdır. FIP neredeyse % 100 ölümcüldür ve iyi bir korunma yöntemi yoktur. Fip ilk enfeksiyondan haftalar, aylar hatta nadiren yıllar sonra bile ortaya çıkabilir. (1)
Kedi, koronavirüs (FCoV) enfeksiyonuna uygunsuz tepki verdiğinde Fip ortaya çıkar. Çoğu kedi sadece enfekte olur. Bir veya iki ay boyunca FCoV döker, bir bağışıklık tepkisi kurar, virüsü ortadan kaldırır ve sonsuza dek mutlu yaşar. Bununla birlikte, henüz tam olarak anlamadığımız nedenlerden dolayı, bazı kediler FCoV enfeksiyonunu temizlemek yerine, Fip geliştirir. (6)
Fip adı biraz yanıltıcıdır; FIP peritonun iltihabı değildir (karın içi zarı),bir vaskülittir (kan damarlarının iltihabı). Kedinin geliştirdiği klinik bulgular, hangi kan damarlarının hasar gördüğüne ve hasarlı kan damarlarının hangi organlara verildiğine bağlıdır.(6)
2- Kedi Corona Virüsü Nasıl Kedilere Bulaşıyor?
FCoV (kedi koronası), neredeyse karşılaştığı tüm kedileri enfekte eden çok bulaşıcı bir virüstür. En önemli enfeksiyon kaynağı, enfekte olmuş kedilerin dışkısıdır ve enfekte olmayan kediler, enfekte olmuş kedilerle aynı kum kaplarını paylaşarak enfekte olurlar. İkinci ana enfeksiyon yolu, enfekte olmamış kedilerin, insanların ayakkabılarından veya kıyafetlerinden, ellerinden, kum küreklerinden vs. küçük enfekte dışkı parçacıklarına istemeden maruz kalmasıdır. Enfekte olan kedi, muhtemelen yalanırken veya dışkı parçacıkları mamalarına temas ettiğinde virüsü yutar.(5)
FCoV bazen enfeksiyonun erken döneminde tükürükten dökülür. Bu nedenle yemek kaplarını paylaşmak veya hapşırılmış damlacıkları solumak enfeksiyonun oluşmasına neden olabilir. Örneğin enfekte kedilerle, karşılıklı taranmayla yakın temas, nadiren enfeksiyonla sonuçlanabilir.
Kedi koronavirüsü, neredeyse hiç plesantadan doğmamış yavru kediye geçmez. Enfekte olan yavru kedilerin çoğu, annelerinin sütünden aldıkları koruyucu antikor azaldıktan sonra, genellikle 5-7 haftalık olduklarında enfekte olurlar.
3- Kedi Corona Virüsü Nasıl Fip’e Dönüşüyor?
Fip, kediler arasında her yerde bulunan bir virüs olan, FCoV’ün (corona) mutasyonundan kaynaklanır. FCoV’nin FIPV’e mutasyonu yaygın olsa da, şanslıyız ki bu mutant virüse maruz kalan kedilerin sadece küçük bir yüzdesinin Fip hastası olur. (1)
FCoV (corona) sürekli mutasyona uğrar ve virüsün çeşitli genetik formları aynı anda aynı hayvanda bir arada bulunabilir. Bu mutasyonların çoğu virüsün davranışı üzerinde çok az etkiye sahiptir ve sadece virüsün kaynaklandığı bölgeyi genetik olarak yansıtmaya hizmet eder. Bununla birlikte, bazıları virüsün biyolojik davranışı üzerinde belirgin bir etkiye sahiptir. Bir çalışma, FCoV ile enfekte olan yavruların %20’sinin bir FIP mutantı üreteceğini göstermiştir. Tabii ki, mutantların sadece bir kısmı, konakçı direnç faktörlerine (genetik veya genetik olmayan) bağlı olarak FIP üretmeye devam edecektir. (1)
4- Genetik, Stres ve Diğer Enfeksiyonlar Fip’te Nasıl Rol Oynar?
Fip, herhangi bir cinse/ırka özgü bir hastalık değildir, ancak ırkların içindeki belirli soyları takip eder. Genetik, insidansın yaklaşık %50’sini oluşturur. Diğer yarısı çevresel faktörlerden etkilenir. (1)
Kedinin ilk olarak hangi yaşta FCoV’e maruz kaldığı, Fip’ten ölüp ölmeyeceği konusunda son derece önemli bir rol oynar. Yavru kediler genellikle, 9-10 haftalıkken FCoV yaymaya başlar, bu da FCoV’e maruziyetlerinin birkaç gün – bir hafta öncesinde olduğu anlamına gelir. Yavru kedilerin bağışıklık sistemi 6-16 haftalık bir süre içinde hızla olgunlaşır. Bu nedenle, çoğu kedinin Fip’e neden olan mutantlara ilk maruz kalması, bağışıklık sistemlerinin hala geliştiği bir sürede ortaya çıkar. Bu gelişme eksikliği, bir FIPV mutantının vücutta güçlü bir dayanak kazanma olasılığını artırır. Yaş hem bir duyarlalık hem de direnç göstergesi olabilir. Fip, 3-5 yaş üstü kedilerde nadiren görülür ve çoğu vaka 16 aylıktan önce ortaya çıkar. (1)
1970’lerde, FeLV (kedi lösemi) testleri kullanıma sunulduğunda, Fip’li tüm kedilerin üçte biri ila yarısının da FeLV pozitif olduğunu keşfettik. Daha sonraki deneylerde, Fip virüsü enfeksiyonuna direnen kedilerin FeLV ile enfekte olduktan kısa bir süre sonra FIP hastalığı geliştirdiğini gördük. Bu, FeLV enfeksiyonunun, bir şekilde FIPV’ye karşı devam eden bağışıklığa müdahale ettiği anlamına geliyordu. (1) Felv’in kediler için büyük bir enfeksiyon olarak ortadan kaldırılmasıyla, özellikle FeLV kontrol programlarının yürürlükte olduğu catteryler (üretim evleri) ve barınaklar arasında artık bu kadar güçlü bir ilişki görmüyoruz. Günümüzde FIP’Lİ kedilerin çoğu, birkaç evcil hayvan kedisi hariç, FeLV ile enfekte değildir.(1)
NOT
Paragrafın devamını gri renkli yaptım çünkü yazılanların Türkiye için geçerli olduğunu düşünmüyorum. Dr.Pederson Amerika’da yaşıyor ve orada sokak kedisi denilen bir şey neredeyse yok, bütün cattery’ler lisanslı. Türkiye’de ise akıl almaz bir sokak kedisi popülasyonu var. Ayrıca eline 2 3 cins kedi geçiren evde kedi üretimi yapıyor. Türkiye’de FeLV (kedi lösemisi) kontrol altına alınabilmiş değil. Lösemi aşısı zorunlu aşı değil, Türkiye’de de yapılması sıklıkla tartışılıyor. Birçok kedi sahibi bu konuda tereddütlü ancak çoğumuzun kedilerinin corona+ olduğunu düşünürsek, lösemi aşısını tekrar düşünmek gerekebilir. Belki kediniz şu an Fipv’yi başarılı bir şekilde baskılıyor ama lösemi virüsüne maruz kalırsa belki artık bunu yapamayacak. Bu durumda aşı yaptırma/yaptırmama kararı verirken bunu da terazinin kefesine eklemek lazım. (Bu paragraf benim yorumum)
Kedileri strese sokan herhangi bir şey bağışıklığı azaltabilir ve ayrıca FIPV’nin vücutta yerleşme olasılığını artırabilir. Stres, başarılı bir şekilde baskılanan bir FIPV’nin aktif olmasına da izin verebilir. Stres, kedinin virüse maruz kaldığı süre içinde veya kısa bir süre sonra ortaya çıkarsa, etkisi daha da güçlüdür.
Kedilerde stres faktörleri arasında;
- aşırı kalabalık
- sütten kesme
- kısırlaştırma
- diğer enfeksiyonlar
- yeni ve yabancı bir eve yerleştirilmek
- eve yeni kedilerin gelmesi
- terk edilmek
- başkalarına sahiplendirilmek
- hamilelik, doğum ve emzirme stresleri sayılabilir. (1)
Kısırlaştırma burada cerrahi bir operasyon olduğu için var. Cerrahi operasyonlar stres faktörü olabilir. Yıllardır hayvan davranış bilimi üzerine çalışan Prof Dr. Ebru Yalçın’ın röportajımızda dediği gibi ”kedilerin hormonlarla baş etmeye çalışmaları oldukça zor ve stresli” Eğer kısırlaştırmazsanız sürekli olarak bu stresi yaşayacak. Hamilelik, doğum ve emzirme zaten üç büyük stres faktörü, dolayısıyla burada makul tercih kısırlaştırma olarak görünüyor. (burası benim yorumum)
Kedi herpes virüsü ve diğer yaygın üst solunum yolu patojenlerinin neden olduğu hastalıklar, catterylerin (üretim evleri) veya barınma streslerinin iyi birer göstergeleridir. Bir cattery veya barınak bu üst solunum yolu enfeksiyonları ile ilgili çok fazla sorun yaşıyorsa, FIP ile de problemleri olacaktır (özellikle genetik de elverişsizse). Örneğin, SPCA bölgesinde, sahiplendirilen yavrularda büyük bir FIP sorunu vardı. Yavru kedi mevsimiydi ve tesis kedilerle doluydu ve evlat edinmeyi beklerken daha uzun süre kalmak zorunda kaldılar. Ayrıca çok fazla üst solunum yolu hastalığı vardı. Kedilerin alımını sınırladıktan sonra aşırı kalabalık ortadan kaldırıldı ve kediler daha kısa kaldıktan sonra sahiplendirildi. FIP problemi, solunum yolu enfeksiyonları gibi ihmal edilebilir seviyelere düştü.(1)
5- Corona Pozitif Olan Sağlıklı Kedimin Fip Olmasını Nasıl Engellerim?
Feline Corona Virüsü ile enfekte olan her 10 kediden yaklaşık 1’i Fip geliştirir. Çoğu zaman, bir kedi Fip’ten öldükten sonra, evde enfekte olduğu bilinen ancak tamamen sağlıklı olan ikinci bir kedi bulunur. Şu anda FCoV ile enfekte olmuş bir kedinin Fip geliştirmesini engelleyebilecek hiçbir ilaç bulunmamaktadır, ancak kedilerimizin enfeksiyonla başa çıkmasına yardımcı olabileceğimiz birkaç başka yol vardır: (4)
- Kedinin stresini en aza indirin
- Beslenmeyi en üst düzeye çıkarın ve antioksidan verin
- İyi kum kabı hijyeni ile kedinizin FCoV’ye maruz kalmasını en aza indirin
1- Kedinin stresini en aza indirin
Fip hastası olan kedilerin çoğunun Fip olmadan önce stres yaşadığı tespit edilmiştir. Islak (effusive) Fip’li kediler genellikle fip geliştirmeden 2-4 hafta önce stres yaşarlar, kuru (effusive olmayan) Fip’li kediler hastalanmadan bir yıla kadar stres yaşarlar. Bu nedenle, mümkünse corona pozitif olan kedileri strese sokmamak akıllıca olacaktır.(4)
(Stres faktörü olabilecek şeyler yukarıdaki soru cevabında verilmişti, burada aynı şekilde yazılmış, yinelemiyorum)
2- Beslenmeyi en üst düzeye çıkarın ve antioksidan verin
Kedileri sadece bir tür gıda ile genellikle bir kuru mama ile beslemek moda olsa da bence kedilerin ihtiyaç duydukları tüm vitaminleri, minarelleri ve proteinleri alması ayrıca mamanın yanlışlıkla bazı kontemine edici içerikler içermesi durumunda kedinin bundan daha az etkilenmesi için çok çeşitli yiyecekler içeren bir diyetle beslenmesi gerekmektedir. Mamanın kontamine edici içerikler içermesi nadiren olmasına rağmen bazen olur.(4)
Ticari hazır mamalar, ev yapımı yiyeceklerden daha dengeli olurlar, ancak neden tüm yumurtalarınızı bir sepete koyuyorsunuz? Bir hafta boyunca 3 veya 4 farklı kuru mama ve 8- 9 farklı ıslak mama öneriyorum.(4)
A, C ve E vitaminleri ve çinko gibi antioksidanlar muhtemelen anti-viral ve/veya bağışıklık uyarıcı aktivitelere sahiptir. İki nedenden ötürü kedide A vitamini kullanırken dikkatli olunmalıdır: ilk önce kedi beta-karoten formlarını (yani bitki besinlerinde bulunanları) iyi absorbe edemez veya dönüştüremez. Bu nedenle, karaciğer veya balık yağı(halibut veya morina balığı) formunda olanlar kullanılmalıdır. İkincisi, A vitamini 6 haftadan fazla kullanılmamalıdır. Hipervitaminoz A ve aşırı kemik birikimi riski vardır. C ve E vitaminleri daha uzun süre verilebilir, ancak C vitamini idrarı daha asidik hale getirir ve kediyi bazı alt idrar yolu problemlerine (örn. Sistit) yatkın hale getirebilir (Veteriner hekimler için not: uzun vadede verilen C vitamini, kalsiyum oksalat kristalleri).(4)
Dozlar:
A vitamini: 6 haftadan daha kısa süreyle 200-400 i.u./kg/gün
C vitamini: 125mg / kedi /günde 2 kere
E vitamini: 25-75 i.u./kedi /günde 2 kere
çinko: 7-10mg / kedi / günde 1 kere
FCoV’ye maruz kalan kedilerin ilk yıl Fip geliştirme olasılığının en yüksek olduğunu unutmayın, bu nedenle kediniz bir yıldan uzun süredir FCoV antikorlarına sahipse, artık FIP geliştirmesi olası değildir. FCoV’ye maruz kaldıktan sonra birkaç aydan fazla süreyle antioksidan kullanmaya devam etmeye gerek yoktur, gerçekten, bunu yapmak riskli olabilir.(4)
Lütfen kedinizi muayene eden veteriner hekime danışmadan kedilerinize hiçbir vitamin ya da takviye vermeyin. Bunların kontrolsüz olarak yapılmasının zararının olma ihtimali çok yüksektir. (Burası benim notum)
3- İyi kum kabı hijyeni ile kedinizin FCoV’ye maruziyetini en aza indirin
Kediniz bir kum kabı kullanıyorsa, mümkün olduğunca sık temizlendiğinden emin olun. Her kedi veya her kum kabı için özel kürekler kullanın. Daha da iyisi mümkünse, kedinin dışarıya tuvalete gitmesine izin verin (bunun çok fazla trafiğin olduğu yerlerde her zaman mümkün olmadığının veya istenmediğinin farkındayım). Eğer birkaç kediniz varsa her kedi için yeterince kum kabı olduğundan emin olun. tercihen her kedi için ayrı kapalı bir kum kabı hatta mümkünse otomatik kendini temizleyen kum kabı. Kum kaplarını yiyecek alanlarından uzağa yerleştirin, böylece mikroskobik dışkı parçacıkları kedi mamasına karışmaz. Evin etrafındaki mikroskobik dışkı parçacıkların yayılmasını en aza indirmek için Fuller’s Earth dağılmayan kedi kumu (kum markası vermiş) kullanın. Haftada bir veya iki kez, kum kabınızı çamaşır suyu (sodyum hipoklorit) ile temizleyin. Eve yayılan kirlenmiş kedi kumu parçacıklarının sayısını azaltmak için evi mümkün olduğunca sık süpürün.(4)
6- Hangi Kediler Fip Riski Altındadır?
Her yaştaki kedi Fip olabilir ancak genellikle 3 yaş altındaki kedilerde görülür, özellikle 4 – 16 aylık kedilerde. (2) Fip yaygınlıkla, catterylerde (kedi üretimi yapılan yerler) safkan kedilerde, barınaklarda, kedi kurtarma merkezlerinde ve yoğun kedi popülasyonunun olduğu, serbest dolaşan kedi gruplarında görülür. (3)
Kedi Üretimi Ve Fip İlişkisi
Fip, hem cins kedileri hem de kırma/tekir kedileri etkiler ancak hastalık genellikle yavru kedilerle başlar. Dolayısıyla kedi üretimi ile ilişkilidir. Fip özellikle aşırı kalabalıktan kaynaklanan uygunsuz bakım koşulları (barınaklar, çok fazla kedi barındıran evler) sebebiyle artmaktadır. Ayrıca genetik yatkınlığın Fip geliştirme riskinin %50 veya daha fazlasını oluşturabileceğini biliyoruz. Fip, tüm ırklarda meydana gelse de belirli çiftleştirmeler, sonunda Fip’ten ölecek kediler üretmeye daha yatkındır. Bu genetik faktörler büyük olasılıkla, ırk üretimi için yapılan akraba çiftleştirmelerinin bir sonucudur. Bu nedenle kedi üretimi yapılan evler en büyük risk altındadır çünkü üç ana risk faktörüne sahiptir ; yavru kedi üretimi, yoğun barınma, genetik duyarlılık. (1)
Kedi üretim evlerinde, bir kedinin beş yıllık bir süre içinde en az bir Fip salgınına maruz kalma olasılığı çok yüksektir ve kedilerde ölüm oranı genel popülasyondakinden 5-10 kat daha fazla olabilir. Barınaklar ise ikinci en büyük riske sahiptir. En büyük insidans, aşırı kalabalık ve uzun süreli konaklamalar sırasında kabul edilen yavru kediler arasındadır. Barınaklardaki yavru kediler, genellikle kırmadır. Çoğunun genleri vahşi kedi havuzundan gelir. Bu nedenle bu yavrularda, bakım koşulları genetik faktörlerden daha önemlidir. Bakım koşulları mevsimsel yavru kedi artışından büyük ölçüde etkilenir. (1)
Wow wow wow, bilmiyordum. Korkulu rüyamız Fip illetinden kurtulmanın yolu, cins üretimini durdurmak ve sokak kedilerini kısırlaştırıp aşırı popülasyonunun önüne geçmekmiş….
7- Fip Belirtileri Nelerdir?
Fip’in belirtileri haftalar, aylar ve nadir durumlarda ilk enfeksiyondan yıllar sonra ortaya çıkabilir. Bu pasif aşamada, kedi asemptomatik olabilir ya da büyüme geriliği, diğer yaygın enfeksiyonlara karşı artan duyarlılık gibi belirsiz belirtiler gösterebilir.(1)
Birçok yetiştirici ve hatta klinisyen, Fip’in erken evrelerinde üst solunum yolu hastalığı belirtilerine neden olabileceğine inanmaktadır. Bu teknik olarak doğru değildir, çünkü üst solunum yolu hastalığına genellikle herpesvirüs, klamidofilla, mikoplazma vb.neden olur, doğrudan FIPV tarafından değil. Zamanla, birçok kedi bu enfeksiyonla savaşlarını kazanırken, diğerleri kaybeder.(1)
Bununla birlikte, “savaşı kaybetmek” durumu çok uzun bir süre boyunca olabilir; sadece ölümcül olarak, kedinin savunması çöktüğünde, Fip’in daha karakteristik belirtileri gelişir. Virüse karşı bu teslimiyet, Fip’li kedilerin neden nadiren iyileştiğini açıklar, çünkü bağışıklık kaybının tersine çevrilmesi son derece zordur.(1)
Klinik Fip vakaları geliştiren kediler başlangıçta iştah kaybı, depresyon, sert tüyler, kilo kaybı, antibiyotiğe karşı dirençli ateş ve ikincil enfeksiyonlara (solunum yolu hastalığı vs) karşı artan duyarlılık gibi spesifik olmayan (fipe özel olmayan) semptomlar gösterebilir. Fip’in daha spesifik belirtileri, hastalığın şekline (ıslak ve kuru) ve ilgili organlara bağlı olarak değişir.(1)
Islak (Effusive) Fip Belirtileri
Hastalığın en yaygın şekli “ISLAK FİP” olarak adlandırılır. Islak Fip, abdominal (karın) iç organların astarlarının ve daha az sıklıkla torasik organların (kalp, aortun bir bölümü, timus ve akciğerler) iltihaplanmasından kaynaklanır. Bu iltihap, karakteristik müsinöz (sümüksü yapıda), sarı renkli bir sıvının büyük hacimlerini yayar. (1)
Bu nedenle, ıslak fip formundaki ana klinik işaret, assit (karında çok miktarda sıvı)ve abdominal distansiyon (abdominal tutulum) veya dypnea’dır (torasik tutulum). (tutulum; hastalığı o kısımları etkilemesi)(1)
Göğüs kafesindeki kan damarları hasar gördüğünde (toraksik form ıslak fip), sıvı göğse sızarak akciğerlerin genişleme kabiliyetini bozar ve kedi nefes almakta güçlük çeker. (6) Dr Greg Martinez bunu göstermek için iyi bir YouTube videosu hazırlamış;
Kuru Fip Belirtileri
Fip ayrıca “KURU FİP “ olarak adlandırılan daha kronik bir form alabilir. Kuru Fip, adından da anlaşılacağı üzre karın veya göğüste sıvı birikmeleri ile ilişkili değildir. Daha çok böbreklerde, dalakta, karaciğerde ve terminal bağırsakta, gözlerde ve akciğerler ile kalbin iç yüzeylerinde, merkezi sinir sisteminde daha lokalize kitleler ile ilişkilidir. Üveit (göz içi iltihabı) gözleri etkileyebilir, bulanık görünmelerine ve irisin rengini değiştirmelerine neden olabilir. Enflamasyon beyne girebilir ve omurilik ve ilerleyici nörolojik anormalliklerin bir spektrumuna neden olabilir. Fip, 3-5 yaşın altındaki kedilerde inflamatuar göz içi ve sinir sistemi hastalıklarının yarısından fazlasını oluşturur. Geçmişte hesaba katılmayan bir şey olsa da, şimdi Fip’in son aşamalarındaki kedilerin genellikle ciddi şekilde bağışıklık sistemi baskılanmış olduğunu biliyoruz. (1)
Kuru Fip’li birçok kedi sarılık olur, göz kapağının içine baktığınızda sarı görünür. Kedinin burnu soluksa, sarı göründüğünü fark edebilirsiniz. Kuru Fip’li birçok kedinin gözlerinde işaretler olur. Genellikle iris (göz bebeğinin etrafındaki renkli kısım) renk değiştirir, bazı kısımları kahverengi görünebilir (fotoğraflara bakın). Göz içinde kanama da olabilir.(6)
Kuru Fip’li kedilerin yaklaşık %12’si nörolojik belirtiler geliştirir: genellikle ataksik olurlar (yürürken titrer ve düşerler), baş titremeleri, nöbetler olabilir, gözleri odaklanamayabilir. Bununla birlikte, tüm bu klinik bulgular diğer, bazen tedavi edilebilir farklı durumlardan kaynaklanabilir, bu nedenle doğru tanı çok önemlidir.(6)
8- Kedilere Fip Teşhisi Nasıl Koyulur?
Fip teşhisi koymak, genç kedilere olan yakınlığı, üretim evlerinde ve barınaklarda olma yüksekliği, tipik fiziksel ve tarihsel bulguları, çok sayıda karakteristik laboratuvar anormalliği göz önüne alındığında nispeten basit olmalıdır. Bununla birlikte, bir şekilde birçok veteriner hekim için en zor teşhislerden biri olmaya devam etmektedir. Gerçek şu ki, veteriner hekimler fip’i teşhis listelerinin üst kısımlarına ya da başına yerleştirmede çok az sorun yaşıyorlar. Ancak tanılarını doğrulamada büyük zorluklar yaşıyorlar ve hatta isteksizler. Bunun nedeni muhtemelen Fip’in bir ölüm cezası olarak görülmesi ve kesin bir kanıt olmadan böyle bir ceza vermeye isteksiz olmamızdır. (1)
Kesin bir test sonucu karar vermeye yardımcı olsa da belirli bir tanı, basit kesin bir test sonucu yerine kümülatif oranlara dayanabilir. Barınaktan ya da üretim evinden gelen genç bir kedide, kronik üveit ve/veya nörolojik belirtiler, yüksek serum proteinleri, hiperglobulinemi ve hipoalbüminemi, antibiyotiğe yanıt vermeyen ateş, lenfopeni ile lökositoz ve kronik hastalık anemisi varsa, sadece oranlara bağlı olarak KURU FİP‘ten başka bir hastalığa sahip olamaz. Benzer şekilde, benzer geçmişi ve laboratuvar bulguları olan, ancak sarı renkli müsinöz, inflamatuar assitleri (karın içinde sıvıları) olan bir kedinin ISLAK FİP dışında herhangi bir hastalığa sahip olma olasılığı çok düşüktür. İlginçtir ki, bir üretici veya bakıcı genellikle en basit gözlemlere ve sezgilere dayanarak doğru tanıya işaret eden kişi olur. (1)
UYARI
Yine bir not yazmak istiyorum. Fip veya farklı bir hastalık teşhisi, sadece veteriner hekimler tarafından koyulabilir. Eğer kedinizin herhangi bir hastalığı olduğunu düşünüyorsanız, vakit kaybetmeden kedinizi veteriner kliniğine muayeneye götürün. Veteriner hekiminizin önerdiği testleri, tahlilleri yaptırın.
Beni okuyan veteriner hekimler olduğunu da bildiğim için, buraya Dr. Addie’nin veteriner hekimler için oluşturduğu Fip teşhis şemasının linki bırakıyorum.
Ayrıca Dr. Addie veteriner hekimler için bir de ”Kuru fip mi, değil mi?” örnek teşhis videosu eklemiş. Onu da buraya linkledim. (Bir hasta sahibi olarak bu videoyu izleyerek kedinize teşhis koyamazsınız, lütfen bir veteriner hekim desteği alın.)
9- Fip Kediler Arasında Bulaşıcı Mıdır?
Fipli kediler, temas ettikleri kedilere ”çok bulaştırıcı” görünmüyor. Bu durum, esas olarak klinik gözlemlere dayanmasına rağmen, laboratuvar çalışmaları ile de doğrulanmıştır. Deneysel ortamlarda temas iletimini gözlemlemedik. Ayrıca, kediden kediye fip iletiminde gen mutasyonunda genetik olarak aynı olacağını ima eder. Daha önce de belirttiğim gibi, bunu henüz gözlemlemedik. Bununla birlikte, şimdi Fip virüsünün, Fip’li çoğu kedinin dışkısında mevcut olduğunu biliyoruz, bu nedenle çok nadir olmasına rağmen kediden kediye fip bulaşması teorik olarak mümkündür. (1)
Başta da dediğim gibi bu konu çok uzun bir konu. Diğer soruların da cevaplarını araştırıp kaynaklarıyla birlikte yazacağım. Bu yazı için de günlerce uğraştım, aşağıya bir ”eferin fatti” diye yorum bırakmanız, beni mutlu edecek, çalışma azmi ile dolup taşmamı sağlayacaktır!
Özellikle yer vermemi istediğiniz soruları yorum olarak yazabilirsiniz.
Benim için çok faydalı bir araştırma oldu, umarım sizin için de öyle olmuştur.
Şimdilik kediyle kalın,
Mutlu bir kediyle!
KAYNAKÇA
1- Understanding Feline Infectious Peritonitis, Niels C. Pedersen, DVM, PhD
2- A review of feline infectious peritonitis virus infection: 1963–2008, Niels C.PedersenDVM, PhD
3- An update on feline infectious peritonitis: Diagnostics and therapeutics, Niels C.PedersenDVM, PhD
4- catvirus.com, Prevention, Dr. Addie
5- Hot to prevent fCoV transmission and therefore FIp, Dr. Addie
Zeynep
8 Nisan 2021Harika bir yazı olmuş, çok bilgilendirici. Devamını da sabırsızlıkla bekliyorum. Çok teşekkür ederiz 🙏🏻
suzionline
8 Nisan 2021Mutlu oldum, teşekkür ederim 🙂 İkincisini araştırmaya başladım bile.
Anonim:D
9 Nisan 2021eferin fatti 😀 Ellerine sağlık, sabırsızlıkla devamını bekliyoruz. <3
Edi
9 Nisan 2021efferin fatti
İpek
10 Nisan 2021Emeğinize sağlık, çok açıklayıcı bir yazı olmuş😊 Umarım hastalığın tedavisi daha kolay hale gelir🥺
Zeynep
10 Nisan 2021İnsanlardaki covid kedilere bulaşıyor mu peki
suzionline
10 Nisan 2021Gazetelerde birkaç vaka okudum ancak bu yazı Fcov ile ilgili.
Aslı
10 Nisan 2021Çok yararlı bir yazı olmuş, elinize sağlık!
suzionline
10 Nisan 2021A Aslı’m sen beni okuyor musun <3 Duygulandım!
Gülsüm Yavuz
10 Nisan 2021Cok bilgilendirici bir yazi olmuş elinize sağlık.
Ceren
10 Nisan 2021Kedime corona teshisi konulali 1 hafta oldu, ustune bu yazi ilac gibi geldi… iyi ki varsin fatti <3
Ayla
10 Nisan 2021Çok guzel bir yazi olmus emeklerinize saglik🥰
Cansu
10 Nisan 2021Merhaba öncelikle elinize sağlık bi kısımda kediniz belki suan fipi baskiliyor ama losemi asisi yapilirsa coronaya maruziyet durumunda bunu artık basaramayacak yazmissiniz. Benimbildigim kadariyla losemi asisi yapilmadan kediye hizli test kitleriyle vücutta corona pozitif olup olmadigina bakilip corona pozitifse asinin yapilmadigi negatifse yapiliyor oldugudur. Bu yeterli olmuyor mu? Sizin cumlenizde fipli kediye losemi asisi yapildigi zamandan bahsetmissiniz sanirim ama fipli kedide corona otomatikten pozitif cikmaz mi yoksa mutasyona ugradigi icin corona testi negatif çıkıp fip testi (fipte hizli test kiti var mi emin degilim ama) pozitif mi cikiyor? Benimde 2 kedim var ve losemi asilari yok ve bahceye cikan kediler veterinerimiz gerek olmadigini soyledi ama benim icim hic rahat etmedi losemi asisi olup ölen agir rahatsizlanan kedilerle ilgili bir cok yorum okudum ama vetyonca ve dorukgiller vetden instagram soru cevaplardan kesin yaptirilmasi gerektiğini ogrendim. Bu ay ici tam yaptırmayı dusunurken yorumunuzu gorunce yine tereddute düştüm uzun oldu ama umarım anlatabilmisimdir elinize emeginize saglik tekrar
suzionline
10 Nisan 2021Hayır, lösemi aşısı olursa değil, lösemi virüsüne maruz kalırsa, yazılan. Aşılamama değil aşılama yönünde bir bilgi aslında.
Orada yanlış anlaşılma olmuş.
Lösemi aşısı öncesinde de lösemi testi yapılıyor, corona testi isterseniz yapılır ancak corona+ olması da fipv taşıdığı anlamına gelmiyor.
Ecem
10 Nisan 2021Ahhh en önemli konulardan biri. Bir çırpıda okudum devamını da sabırsızlıkla bekliyorum. İyi ki varsın Çattı❤️
Ecem
10 Nisan 2021Çattı değil tabi Fatti o 🙊
Burcu
10 Nisan 2021Emeğine sağlık Fatti👍🏻Sağlıklı ve mutlu kedilerle kalalım hep 🙏🏻
Nehir
10 Nisan 2021Öncelikle eline, emeğine sağlık Fatti!
İngilizce çevirinin hele ki böyle bilimsel çevirilerin ne kadar zor olduğunu biliyorum ve ingilizce bilmeyenler için sağladığın bu hizmetin hakkı ödenmez.
Yazına gelince devamını sabırsızlıkla beklediğim bir seri olacak.
Umarım bu virüsten kurtulmanın daha kısa ve iflas ettirmeyen yolları bulunur.
suzionline
10 Nisan 2021Çok teşekkürler, bu tedavi ücreti konusunda sonraki yazıda değineceğim. 1 şişesi 100 dolar civarı ilaçların, bize 800 tl ediyor tabii. Doların bu kadar yüksek olması da çok üzücü.
Sinem
10 Nisan 2021Fattiiiiii tüm yazılarını merakla bekliyorum ve anında okuyorum, çok teşekkürleer çok iyisin😘
Fatma
10 Nisan 2021Çok güzel bir yazı olmuş emeğine sağlık. Okudum hepsini içime bi korku düştü ya kedim Fip olursa diye☹
suzionline
10 Nisan 2021Aslında benim de okudukça içimdeki korku azaldı çünkü ben iki kedimin de eskiden beri corona+ olduğunu düşünüyorum.Birisi uzun süre sokakta kalmış birisi de muhtemelen bir üretim evinden çıkmış. Corona’yla çok önceden tanışmışlardır. Yaşları da büyüyor. Bizim için fip ihtimali günden güne düşüyor gibi görünüyor.
Çiğdem
10 Nisan 2021Merhaba, öncelikle bu detaylı yazı için çok teşekkürler 🙏🏻 Coronanın tam belirtileri ve bunun %100 sonuç veren bir testi var mı bunu merak ediyorum. Bizim vetrrinerlerimizden öğrendiğimiz kadarıyla belirtilerden bazıları: üst solunum yolu rahatsuzlıkları, çenede akne tüylerde kepeklenme.. (hepsi bizim bi tanesinde var 🤦🏻♀️) Biz daha cahil olduğumuz bundan 6/7 yıl kadar öncesinde geçici yuva oluyorduk ama gelen kedileri izole etmiyorduk😔 böyle bir dönemde gelen bir kedide çenede akne vardı ve akebinde bizimkilerde de çıktı. Yıllardır başka bir belirtimiz olmadı.. ama artık 10 yaşlarına geldiler ve biri sık sık bağışıklık düşüklüğü ve enfeksiyon sorunları yaşıyor 😔 gerçek anlamda üstüne titrememize rağmen (kaliteli mama malt sürekli vet kontrol check up ilgi sevgi kölelik artık allah ne verdiyse 😂) neyse en son yine kötü bi enfeksiyon yaşadık ve veterinerimiz büyük ihtimal corona olduğunu söyledi (vee KIRMIZI ALARMMM😳) Bir sorum da: bu lanet corona acaba bu kadar yıl (6/7) sonra da fipe çevirebilir mi? Çevirmese bile sadece corona hayatımızı ne kadar cehenneme çevirebilir? 😖 (ek ve alakasız not: Fatticim eğer bloğunda kullanmak için lisanslı stok fotoğrafa ihtiyacın oluyorsa bana ulaş. Bir stok foto üyeliğim var ve sana -ücretsiz olarak- temin edebilirim. Lisanssız fotoğraflar baş ağrıtabiliyor.)
suzionline
10 Nisan 2021”Çoğu kedi sadece enfekte olur. Bir veya iki ay boyunca FCoV döker, bir bağışıklık tepkisi kurar, virüsü ortadan kaldırır ve sonsuza dek mutlu yaşar.” demiş Dr. Addie.
”Yaş hem bir duyarlalık hem de direnç göstergesi olabilir. Fip, 3-5 yaş üstü kedilerde nadiren görülür ve çoğu vaka 16 aylıktan önce ortaya çıkar. ” demiş Dr. Pederson da, Dr. Addie de benzer bir cümle kullanmıştı.
Dolayısıyla yaş arttıkça korkuların azalması makul gibi geliyor bana.
Fotoğraf teklifiniz için de çok teşekkürler!
Ecem
10 Nisan 2021Benim de 4 kedim ve annemlerin 2 kedisi corona pozitif, hepsi 8 su an yasinda ve bebekken sokaktan aldigimiz bireyler. Rutin asilari konusunda kararsiz kaliyorum. Bazi veterinerler corona pozitifleese ve evden cikmiyorlarsa yaptirmayin diyor bazisi yaptirin diyor. Ben 4-5 senedir ic dis parazit haric bir sey yaptirmiyorum. Bu konuda guvenilir bir bilgiye ulasirsaniz paylasirsaniz cok sevinirim. Guzel bilgiler derlemissiniz emeginize saglik 💜
Nisa
10 Nisan 2021Harika! Fcov pozitif kedim var ve sık sık sağlık problemleri oluyor, veterinerle birlikte elimden geldiğince iyi şartlar sağlamaya çalışıyorum. Fip herkes gibi benim de en büyük kabusum ve bu konuda doğru düzgün türkçe kaynak yok. Çok bilgilendirici ve emek harcanmış bir yazı. Çok teşekkürler! Umarım devamı gelir🌸 we❤️fatti
Betül
10 Nisan 2021Yazı ve tüm emekleriniz için teşekkürler. Yazininizin sonunda diğer soruları da araştıracağım, demişsiniz. Bunların içersinde fip tedavisinin süreci de olacak mı, olacaksa çok memnun olacağım. Yazınızın devamını ve diğer tüm yazılarınızı merakla beklemekteyiz, sevgiler…
suzionline
10 Nisan 2021Kesinlikle olacak, hem araştırmasını yapacağım hem de tedavi olan bazı kedilerin süreçlerini yazacağım. Hepimiz için yol gösterici olacağına inanıyorum.
Meral Aşkın
10 Nisan 2021Fatti sen bir tanesin yine bizi bilgiye doyurdun sadece birseyi merak ediyorum corona pozitif olan kediye yıllık rutin karma kuduz vs (parazit aşısı hariç )yapılmasında herhangi bir risk varmi?bağışıklık düşüşü açısından bununla ilgili bir yazı gözüne carpti mi? Ben bir kac yıl once hazirlanan bir tezi okumuştum orada aşının bagisiklik sistemini deprese edip fib virüsünü tetikleyecegi yaziyordu? Burayi bir yesillendirirsen sevinirim. Emeginden dolayi tekrar teşekkür ederim. Çok seviliyorsun…suziyle müjüyü öperim çok…
suzionline
10 Nisan 2021Aşıları yaptırmayın diye bir uyarı ben görmedim, aşıları direkt bağışıklık düşürücü diye yorumlamak doğru olmaz sanırım. Aşılama olmazsa kedilerin maruz kalacağı virüsler ve hasta olmaları asıl bağışıklığı düşürür diye düşünüyorum. Yine de bunu veteriner hekiminize danışmanızı öneririm.
Bağışıklık ve fip konusunda da ”Fip’in son aşamalarındaki kedilerin genellikle ciddi şekilde bağışıklık sistemi baskılanmış olduğunu biliyoruz.” demiş Pederson. Ayrıca stres de bağışıklığı düşürdüğü için zaten Fip tetikleyicisi görülüyor.
Sena
10 Nisan 2021Çok bilgilendirici ve güzel bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık, diğer yazılarınızı sabıesızlıkla bekliyorum.💐🎈💫
Eylül
11 Nisan 2021Fatti ellerine sağlık 👍👍👍korkulu rüyamız fib 😟 bu kaynaklara ulaşıp çeviri programlarıyla okumaya çalışmıştım yarım yamalak bir şey anlamamıştım şahane olmuş 🤩 senin yazını da2 kez okudum yine tam anlayamadım. İşime böyle geldiği için için mi böyle anlıyorum diye düşünüyorum. Kedim şuan 32 aylık. 8 aylıkken test yaptırdığımızda corona+ çıkmıştı. Yanlış hatırlamıyorsam antikor testi yapılmıştı. Kediniz bir yıldan uzun süredir fcov antikorlarına sahipse, artık fib geliştirmesi olası değildir yazıyor. Artık fib olmaz mı kızım doğru mu anlıyorum?
suzionline
11 Nisan 2021Olması pek muhtemel görünmüyor yazılanlara göre Eylül Hanım ancak %100 olmaz diyemez sanırım kimse. Ancak olma ihtimali düşük.
Cansu
11 Nisan 2021Fatti öncelikle çok teşekkürler. Biraz uzun yazacağım, belki benzer şeyleri yaşayan kişiler vardır ve onlara emsal olur.
2019 Mayıs – Kedim Minnoş (yaş 4) ara sıra hapşuruyor ve gözüme biraz halsiz geliyor. Ankara Vet. Fak.’ne gidiyoruz. Üşütmüş deniyor, beyaz küresi düşük çıkıyor ve antibiyotik veriliyor. 1 hafta kullanıp kontrole gidiyoruz. Geçmiş. Hayatımıza devam ediyoruz.
2019 Ekim – Minnoş yine hapşuruyor. Yine fakülteye gidiyoruz. Yine üşütmüş. Bağışıklığı düşük, Bricanyl şurup, karaciğer yağlanması sebebi ile Hills Sterilized mamaya geçiş, Immune 44, Kaleidon damla, bibac d3 ve proplan fortiflora 1 er hafta kullan yine gel deniyor. Gidiyoruz, üşütme geçmiş ama beyaz küre yine biraz düşük. Biraz alerjik, mevsim geçişlerinde probiyotiklerle destekle deniyor.
2020 Ekim – Bir süredir Minnoş’u (5 yaş) tartmadığımı farkediyorum. Normalde 4.300 kg civarı olan kedi (dişi,kısır ve hımbıl) 3.600 kg. çıkıyor. Bana inmeler iniyor. Mahallemize bulunan sadece iç-dış parazite gittiğimiz pek de güvenmediğimiz veterinere koşuyoruz. Bir şeyi yoktur hepimi kilo alır veririz sadece 700 gr. diyor ve ben kafayı yiyorum. Zira hayvan vücut ağırlığının yaklaşık %20 sini kaybetmiş. Ben aynı kiloyu kaybetsem ayakta duramam. Bir daha iç-dış parazite bile gitmemek üzere veterinerden çıkıyoruz.
Kasım 2020 – Yine fakülteye gidiyoruz. Hekim elle muayene ediyor, görünen bir şey yok ama kilo kaybı ciddi durumda, biraz maliyetli (300TL) ancak ilk başta FİP seçeneğini elemek istiyorum zira eğer FİP varsa ve bilmiyorsak diğer tüm tedaviler daha kötü sonuçlara yol açar diyor. Tabi hemen yaptırıyoruz ve eve dönüyoruz. FİP testi dışında hiçbir kan testi yapılmıyor.
2 gün sonra sonuç almak için gidiyoruz. Hekim FİP diyor, hayatımız yıkılıyor.
“Kedi FİP Antikor Titresi – S5 Yüksek Pozitif Reaksiyon
Kedi FeLV +FİV Antikoru – Negatif”
Elimizdeki tek belge bu.
İyi bakım, probiyotik takviyesi, mama değişikliği (steril olmayan mamaya geçiş) öneriyor. 1 ay sonra tekrar kontrole çağırıyor ancak hala genelde bakılan albumin ve globulin bakılmıyor. Hemen başka bir veterinere gidiyoruz (FİP konusunda uzmanlığı olup olmadığına bakmak aklımıza gelmiyor). Kedimizi gayet sağlıklı buluyor, kan almaya bile gerek yok diyor ancak ne olur ne olmaz diyerek röntgen bakıyor. Herhangi bir sıvı birikimi yok, canınızı sıkmayın bu kedi FİP değil, corona pozitif diyor. Biraz içimiz rahatlıyor.
Şubat 2021- Probiyotikleri kullanıp tekrar fakülteye gidiyoruz ancak sürekli gidip gelerek kedimizi strese sokmaktan çok rahatsızız. Kedimizin kilosu sabit 3.700-3.800 kg arasında, keyfi ve iştahı yerinde. Bu sefer kan tahlili yapılıyor, Biyokimya ve Hematolojik. Yine beyaz küre düşük, ve yine albumin ve globulin bakılmıyor. 2 hafta probiyotik kullanın ve yine gelin diyince asabımız bozuluyor. Minnoşu başka bir gün daha dışarı çıkma stresine sokmamak için bir süredir takip ettiğimiz FİP’li kedilere bakan, GS-… ilaç tedavisi yapan veterineri darlayarak hemen dönerken araya sıkışıp randevu alıyoruz.
Genel muayene sonrası bu kedi %99 FİP değil aksine çok sağlıklı ve kilosu da yerinde, ama sizin içinizi rahatlatmak için tek bir kan testi yapıcam diyor. Ve sonunda kedimizin ALB- 2.9, GLOB-5,1, ALB/GLOB-0,6 değerini öğreniyoruz. Değeri normal, FİP değil, merak edecek bir şey yok, siz iyi bakmaya devam edin diyor.
Kafamdaki cevaplanamayan sorular
1- Kedim FİP mi değil mi?
2- Kedim Corona mı değil mi?
3- Kilo kaybının sebebi Proplandan Hills’e geçiş olabilir mi? (Başka hiçbir stres unsuru yok)
4- Ben kedimi aylarca boşuna mı hastanelerde yordum?
5- Fakültede yapılan test ne anlama geliyor?
6- Her miyavlamasından anlam çıkararak adım adım kafayı yemeye devam mı etmeliyim?
Buraya kadar okuyan varsa, benzer tecrübesi varsa paylaşırsa çok sevinirim. Aylardır evimizden cenaze çıkmış gibi. Hayvanı derin uykusundan öldü mü diye panikle uyandırmak beni artık çok üzüyor.
Ela
11 Nisan 2021Fatticiğimok sağolun. Sayenizde yeni bir kedi annesi olarak bilgileniyor, bilinçleniyorum. En büyük korkum fip. Çok teşekkür ederim bizlere bu şekilde yardımcı olduğunuz için 💜
Sümeyye
11 Nisan 2021Sokaktan kurtardığımız görme engelli bir yeğenim var testleri negatif çıkmıştı ama araştırdıkça bende nörolojik fip olduğu şüphesi oluşmaya başladı. Bu yazıdaki bilgiler de şüphemi kuvvetlendirdi. Sanırım veteriner hekimin teşhisi koyma çekincesini de daha iyi anlayabildim. Belki başka bir hekime de göstermek gerekiyor. Teşekkürler yazı için.
Eylül
11 Nisan 2021Fatti yorumun kayboldu galiba 😟 Ellerine sağlık çok güzel bir yazı olmuş. Bir kısmını tam anlayamadım. Kediniz 1 yıldan uzun süredir Fcov antikorlarına sahipse Fib geliştirmesi olası deildir yazıyor. Kedim 32 aylık 8 aylık yapılan testte pozitif çıktı. Muhtemelen annesinden aldığını söyledi veteriner. Şimdiye kadar bir sağlık sorunu olmadı. Bizim kızımız artık fib olmaz demek mi bu?
suzionline
11 Nisan 2021”Kediniz 1 yıldan uzun süredir Fcov antikorlarına sahipse Fip geliştirmesi olası değildir” denilmiş, pek muhtemel değil demek ki.
Eylül
11 Nisan 2021Kusura bakmayın mesajım kayboldu diye tekrar yazdım 😬 cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Bilgilendirdiğiniz için de minnettarım 💕💕 nasıl yüreğim hafifledi. Bazen veterinere gidip geldiğimizde yani stres olduğu zamanlarda geceleri düşünüp ağlıyordum ya fib olursa ya kurtaramazsak diye 😟 en azından biraz daha rahat uyurum. 🙏
Songül Çankaya
11 Nisan 2021Emeğinize sağlık 💖 Teşekkürler
Pkdnz
11 Nisan 2021Eline sağlık Fatti harika bir yazı olmuş aydınlattın bizi yine çok teşekkürler.
Selda
11 Nisan 2021Bu bilgilendirici yazı için çok teşekkürler ♥️
Başak
11 Nisan 2021çok teşekkürler harikasınız👍🏻ama ben şunu merak ettim, haftada 3/4 farklı kurumama ve 8/10 farklı yaş mama olayını anlayamadım, yani sürekli tek kuru mama ile beslemeyelim mi? ama mama değişikliği çok sık yapılmıyor diye biliyorum 🙈 biraz açıklar mısınız fatticim?
suzionline
11 Nisan 2021Merhaba, ben zaten tek markada sabit kalmıyorum, kalınmamasını da öneriyorum ancak dediğiniz gibi hızlı ve an, geçişler sindirim sorunlarına sebep olabiliyor. Ben kuru mamalarda kademeli geçiyorum, yaş mamada bir fark gözlemlemedim.
Füsun
11 Nisan 2021Efferin gız fatti 😅🤣👍
Duygu
11 Nisan 2021Gerçekten çok aydınlatıcı bir metin olmuş eline emeğine sağlık artık korkulu rüyamız olan fip hakkında daha fazla bilgi sahibiyiz.
Nehir
11 Nisan 2021Süper bi yazı olmuş fatti, ellerine emeğine sağlık 💜💜💜
mavi
11 Nisan 2021merhaba, öncelikle araştırmanız ve yazınız için çok teşekkürler 🤗 3 buçuk aylıkken sokaktan sahiplendiğim kedim korona pozitif. 3lü test yapılmıştı o zaman çıktı. bağışıklığı güçlü tutmak için veteriner tavsiyesiyle takviye kullanıyoruz.
benim sormak istediğim, stres faktörleriyle ilgili.. kedim 5 aydır benimle ve genelde biraz “hırçın” denilebilecek bir yapısı var, günün belirli saatlerinde de bana karşı saldırma davranışları da oluyor. kısaca biraz stres altında olduğunu düşünüyorum, elimden geldiğince oynamaya çalışıyorum.. bunun için evde 2 kedi iyi olabilir diye duymuştum ( beraber oynarlar, belki daha az sıkılırlar vs) ama korona olduğundan bulaşma olmasın diye başka kedi de getiremiyorum eve. daha önce yazdıysanız kaçırmış olabilirim ama, bu stres durumlarıyla ilgili ne yapabiliriz daha çok bilgilenmeye ihtiyacım var sanırım.. teşekkürler sevgiler
suzionline
11 Nisan 2021Merhaba, stresin kaynağını bulup onu çözmek lazım. Bunun için veteriner davranış uzmanından destek alabilirsiniz.
Ancak 5 aylık yavru bir kedi hareketli olur, kedice hareketleri bazen ”saldırganlık” olarak yanlış adlandırılabiliyor. Yine de gözlemlerinizi bir davranış uzmanına danışmanızı öneririm.
Çiğdem
11 Nisan 2021Harikasın fatti 💖 eline, emeğine sağlık.
Çok seviyorum blogunu. Hele ki benim gibi acemi analar daha çok şey öğrenecek senden 🙏 (imza: huylu 😂)
Esin Yüksel
11 Nisan 2021Çok bilgilendirici bir yazı dibine kadar okudum. Çok teşekkürler Fattii 💖
Esen
11 Nisan 2021Elinize sağlık süper bilgiler, çok teşekkürler <3
Benim kedim de corona pozitif, titresi 4. (FCoV testi pozitif çıkınca kedileri direkt Fip olarak tanımlayan ve çocuğun ailesini bu denli telaşlandıran kişileri anlamıyorum, anlamayacağım) 2,5 aylıkken öğrendiğimizden beri yaptığımız tek şey iç-dış parazit iğnesi/damlası, 1 hafta boyunca interferon vermek, sonra 1 hafta ara vermece, sonra yine 1 hafta interferon vs. şeklinde 4 senedir de devam ediyor, Artı olarak fortiflora ve düzgün mama. Bu tabiki benim veterinerin tavsiyesiydi, tabiki herkesin tedavi şekli farklı.
1 sene dolmadan galiba Herpes ve Calicivirüs de geçirdi, VetImmune'un PI (Polyprenyl Immunostimulant) denilen ilacını kullandık herpes için, ve aşırı iyi geldi. Web sitesinde dediklerine göre Herpes ve Fip (galiba kuru form) için kullanılıyormuş, herpesi deneyimledim ama Fip konusunu bilemiyorum, araştırmak lazım:/
Asli
11 Nisan 2021Merhaba benim 2 kedim de corona pozitif veterinerimiz 6 ayda bir bağışıklık iğnesi yapıyor ben geçici yuva oluyordum stres tetikledi ve seruma rağmen iyileşme olmayınca testimiz pozitif cikti simdi strese girmemeleri için eve kedi getiremiyorum malesef biz tüm aşılarını yapmıştık lösemi kuduz karma kısırlaştırma da olmuşlar di 7.aylardin da öğrendik simdi 1 yaşını doldurdular senede bir olacak aşıları için belirli testlerimiz ve bağışıklık iğnelerimiz olacak mutasyona ugramamasi için elimden geleni yapıyorum gözüm gibi bakıyorum onlara
Dilek Sarıkaya
12 Nisan 2021Cok tesekkur ederim. En buyuk korkum fib. Umarim ilaci asisi cikarda herkes rahar bir nefes alir.
Hilal
13 Nisan 2021Korkarak okudum Fatti. Ben hasta olayım oğlum olmasın.
Çağla
20 Nisan 2021çok faydalı ve bilgilendirici bir yazı olmuş. ben kedimi henüz 8 aylıkken kuru fip nedeniyle kaybettim, gerçekten çok çok zor bir süreç. bu süreçte doğru bilgiye ulaşabilmek de zor oluyor çünkü fip hakkında çok fazla bilgi kirliliği var. gerçekten o yüzden bu yazınız çok faydalı ve değerli olmuş kendi adıma teşekkür ederim.
Didem
24 Nisan 2021ellerine sağlık fatma.
benim sorum şu yurt dışına gönderilen genetik testler vs oluyor, acaba bu fipi taşıyıp taşımadığına dair de yurt dışına test için gönderebileceğimiz bir seçenek var mı?
Diba
27 Nisan 2021Merhaba öncelikle harika bir yazı emeğinize sağlık. Ben bir şey sormak istiyorum.
Küçüklüğünden beri diş eti problemi olan kedimi bugün kontrole götürdüm ve veterinerimiz sadece tartarlı dişlerinde olan kızarıklığın tüm diş etlerine yayıldığını söyleyerek 3lü test yapmak istedi. Corona +çıktı. Bize 1 ay önce calicivirüs ya da herpes (hafif atlattığı için tam teşhis edilemedi) geçirmiş bir kedi geldi. Wc ne kadar engellemeye calışsam da birbirlerinin kaplarını kullandılar. Acaba ondan geçmiş olma ihtimali var mı sizce? Ama onda da hiçbir belirti olmadı, çok mekan değiştirdi, kızgınlığa girdi ve sahibinden ayrılarak bize yerleşti. Ama fcov+ e dair hiçbir belirtisi olmadı.
Lösemi virüsüyle ilgili yazdığınız kısım dikkatimi çekti. Benim kedim 13 aylık ve 2 ay önce lösemi aşısı oldu. Virüse maruz kalması fip çevirme ihtimalini arttırır olarak anladım. Biz aşılarımızı halsizlik bile geçirmeden atlattık. Bu da, o zananlar + olmadığını, virüsün yeni bulaşmış olabileceğini mi gösteriyor?
Bu zamana kadar gerek mama gerekse takviye konusunda elimden geleni yaptım şu an 6 kg minik bir ayıyız. Ama yine de korkuyorum herhangi bir olumsuz durum oluşmasından. Sadece tek merak ettiğim hastalığın kaynağı. Bu konuyu derinlemesine araştıran biri olan sizin de fikrinizi almak istedim. Testlerde hata olabilir mi başka bir yere daha test yaptırmamı önerir misiniz?
Umarım kendimi açıklayabilmişimdir. Bugün test sonucunu öğrendiğimden beri kafamı toparlayamıyorum üzüntüden. Tüm minik canlarımız hep iyi olsa onlar hiç hasta olmasa keşke. Geri dönüşünüzü bekliyorum ve tekrar bu güzel yazı için teşekkür ediyorum.
suzionline
28 Nisan 2021Merhaba, eve gelen kedi corona+’diyse sizin kedinizle aynı kum kabını kullandıysa geçmiş olabilir.
Lösemi kısmı biraz yanlış anlaşıldı sanırım. Orada lösemi hastalığına maruz kalırsa denilmek isteniyor. Aşı esnasından verilecek zayıflatılmış virüsü kast etmiyor.
Aşıyı halsizlik olmadan geçirmesinin konuya dair bir şey ifade ettiğini sanmıyorum.
Kedinize iyi bakmaya ve gözlemlemeye devam edin, birçoğumuzunki muhtemelen pozitif.
Ece Su Uzun
2 Mayıs 2021Merhaba, bilgilendirici yazınız için teşekkürler, emeğinize sağlık. “Çoğu kedi sadece enfekte olur. Bir veya iki ay boyunca FCov döker, bir bağışıklık tepkisi kurar, virüsü ortadan kaldırır ve sonsuza dek mutlu yaşar” ifadesine dayanarak sormak istediği birtakım şeyler var. Farklı periyotlarda yalnızca tetkik amacıyla coronavirus testi yaptırdığım kedim son testinde de negatif çıktı.
Aynı zamanda sokaktan kurtardığım ve şu an başka bir evde baktığım bir kedi daha var. Bu kedinin ise coronavirus test sonucu pozitif çıktı.
İki kediyi bir araya getirmek, hayat boyu birbirlerine arkadaşlık etsinler istemiştim. Veteriner hekimime konuyu danıştığımda, “tavsiye etmem” dedi ve coronavirus taşıyıcısı kedinin mutlaka diğer kediye de bulaştıracağını söyledi. Buraya kadar her şey anlaşılabilir. Ancak veteriner hekimim coronavirus taşıyıcısı olan her kedinin olsa virüse bağlı minicik de bir sağlık sorunu yaşadığını söyledi. Bu sebeple negatif kedimin virus taşıyıcısı hale gelmemesi için her türlü önlemi almamı ve kedileri bir araya getirmememi salık verdi.
Yazınızda yer alan “virüsü ortadan kaldırır” ifadesi ile ne anlatılmak istenmekte? Bildiğim kadarıyla kediler ömür boyu coronavirus taşıyıcısı olup negatife dönemiyorlar.
İki kediyi bir araya getirme umudum kalmadı, bir çıkış yolu aramak için yazıyorum aslında. Zira sokaktan kurtardığım kediyi -yetişkin olması sebebiyle- bir kişi bile sormadı.
Sağlıklı günler dilerim.
suzionline
3 Mayıs 2021Ece Hanım merhaba, o hızlı testlerin negatifte tam doğru sonuç vermediğini söylemişti bizim veteriner hekimimiz. Kediniz bir sonraki testte yine pozitif çıkabilir.
Bahsettiğiniz kısımda veteriner hekim corona virüse karşı kedilerin bir süre sonra bağışıklık tepkisi kurduğu zaten ileriki yaşlarda da bu yüzden daha nadir fipe dönüş oluyor.
Bir veteriner hekim olmadığım için burada size yönlendirici bir yorum yapmak istemiyorum ancak muhtemelen kedilerinizin ikisi de pozitif.
DİDEM
3 Mayıs 2021Gerçekten böyle bir kaynak sağladığınız için minnettarız çok teşekkür ederim. 2 kedime covid pozitif çıktı sabahtan beri ağlamaktan helak oldum 🙁 benim ağlamam önemli değilde onlar iyi olsun yeter sadece 1 haftalık özel antibiyotik tedavisi görecekler bir de ek takviye verildi vitamin canvit aminasol ismi covid pozitif olan kedi tedavisinde tecrübeli olanlar yorum yazarsa çok sevinirim şuan beynim durdu ne yapacağımı neye güveneceğimi şaşırdım. “Çoğu kedi sadece enfekte olur. Bir veya iki ay boyunca FCov döker, bir bağışıklık tepkisi kurar, virüsü ortadan kaldırır ve sonsuza dek mutlu yaşar” Bu yazıdaki cümle bir nebze içime su serpti 🙏🏼🙏🏼🙏🏼 Çok teşekkür ederim paylaşımlarınızı heyecanla takip ediyorum
Dilek
13 Mayıs 2021Merhaba. 5 ay önce sokakta arka bacağı kırık olarak bulduğumuz, tedavi ettirdiğimiz bir kedi var. Bacağı ampute edildiği için yeniden sokağa bırakamadık. Evde kedimiz olduğu için eve almadan önce testlerini yaptırdığımızda corona dışkı testi pozitif çıktı. Evdeki kedimiz ise tamamen negatifti. Bu sebeple şehir dışına ailemin evine götürdüm. Fakat kimse yuva olmak istemediği için 5 aydır orada. Bizim hekimimiz belirli süre tek yaşarsa coronayı atma ihtimali olduğunu söylediği için bu ay yeniden test yaptırdık. Bu kez kan da dışkı da pozitifti. Evdeki kedimiz ise yine negatif. Uzun süredir ikinci bir kedi istiyoruz maddi olarak gücümüz yetebilir ama ikisinin bir araya gelmesi doğru mu bilemiyorum. 3-4 hekimle görüştük hepsi farklı şeyler söyledi. Bir de sizin ve mümkünse hekiminizin tavsiyesini almak isterim. Üstelik pozitif olan kedimizin mantarı çıktı maalesef.
Polat
13 Ekim 2021Elinize yüreğinize emeğinize sağlık Fatma Hanım
Bilal
17 Aralık 2021Sokaktan hasta olduğu için sahiplendiğim kedim, FİP geliştirdi benim de, keşke bir tedavisi olsa. Hayatını kolaylaştırmaktan başka yapılabilecek bir şey yok sanırım. Bol sevgi ile yanında olmak tek yapabildiğim. Çeviri ve Paylaşım için teşekkürler.
Nur
17 Aralık 2021Çok teşekkürler 🙏 bir kedimi ıslak fipten kaybettim diğeri de kuru fip i sarılık olarak gösterdi uzun süre tedavi gördü ki fip olduğu bilinmeden yapılan tedaviden bahsediyorum serumlar vitaminler vs. Çok şükür bizi bırakmadı güç oldu giden yavrumuzun ardindan🌺🐾🐾
Gökçe
15 Temmuz 2022Ellerinize sağlık çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Sormak istediğim bir konu var, benim kedim yaş mama yemiyor. Ben de kuru mamanın kuzu, balık ve tavuk/ördek çeşitlerini aldım. Beş kiloda bir diğerine geçiyorum. Bu sizce doğru bir yöntem mi? Daha sık değişim yapmalı mıyım?
Bengisu
22 Kasım 2022Bizim de sokaktan sahiplendiğimiz yavru kedimiz corona, veterinerimiz bağışıklı düşük. O yüzden hiç bir zaman aşı yapmayacağız dedi. Sadece parazit yapılıyor. Aşı yaptığımız an fip e kesin dönüşürmüş. Anestezi de riskliymiş. Evden çıkarmıyoruz zaten, ayakkabılara temas olmasın diye dikkat ediyoru.
Şuan bağışıklık artırıcı kendisinin özel ilaçlarını ve probiyotikler kullanıyoruz. Ama bir gözüne bu virüs çoktan vurdu. Oküler fip deniyor sanırım. Bir gözü böyle daha soluk, buğulu gibi. İnşallah sadece gözüyle kalır ve başka yerleri etkilemez. Napalım kör de olsa biz bakarız. Yeter ki o dolar bazlı ilaçlı durumlar olmasın. Ki şuanki ilaçlar bile maddi zorluyor. Gerçekten üzücü bi durum, keşke hiç bu virüs olmasa :/
Sebla
22 Kasım 2022Hepimizin cocuklarindan uzak olsun ama bilgili olmakta da fayda var. Sayende bilgiyle dolduk Fatti, iyi ki varsin ❤️
Dicle
13 Aralık 2022müthiş bi yazı olmuş, hem açıklayıcı hem de detaylı, çok teşekkürler ellerinize sağlık!
Özlem Tansel
21 Aralık 2023Merhaba,
Almanya’da yaşıyorum. Dün 6 aylık dişi kedime ıslak FIP tanısı konuldu. Almanya’da GS441524 ilacı yasal olarak satılmıyor. Türkiye’de veya Almanya’da ilacı nasıl temin edebilirim? Acilen bilgi verebilirseniz memnun olurum.