Merhaba sevgili hayvan severler, sizlere bugün yetişkin kedi sahiplenmek konusundan bahsetmek istiyorum. Bir çok insan kedi sahipleneceği zaman ilk şartı ”kedinin yavru olması” oluyor hatta yavrunun, en fazla 1-2 aylık olmasını istiyorlar. Bunun sebebi ise ”bana alışsın” düşüncesi… Ancak, bir kedinin size alışması için yavru olmasına gerek yok. Hatta, benim tecrübelerime göre yetişkin kediler, yavru kedilere nazaran daha kısa sürede sahibine alışıyor. Öteki beybili daha nereye sıçacağını bilmiyor yani, size nasıl alışsın hemen 😀
Yavru Kedi Sahiplenme
Yavru kediler, başlangıçta çok fazla bakıma ve ilgiye ihtiyaç duyarlar. Ayrıca, her konuda onları eğitmeniz gerekir. Yemek, tuvalet, oyun, insanlar… Her şeyi ona siz öğretmelisiniz. yetişkin kedilerde böyle bir ihtiyaç yok. İlla ki yavru kedi istiyorsanız da sizden bir ricam olacak. Lütfen, yavru 12 haftalık olmadan annesinden ayırmayın! 12 haftadan önce annesinden ayrılan kediler hem yeterli anne sütü alamaz hem annesinden alacağı eğitim yarım kalır. 12 haftadan önce annesinden ayırmak tamamen bencillik. Lütfen bunu yapmayın. Şimdi yetişkin kedi sahiplenme konusunda kafamıza takılanlara cevap arayalım!
Öncelikle, sahipleneceğiniz kedinin yavru olmasını şart koşarken bir çok önemli noktayı gözardı ediyorsunuz. Mesela, hayatınızın kedisi belki de şu anda 1 yaşında. Çocik, sizin istediğinizden 8 ay daha fazla yaşamış diye neden direkt eliyorsunuz ki? Biz Suzi’yi tahminen o, 1 veya 1.5 yaşlarındayken sahiplendik ve iyi ki onu sahiplenmişiz. Kedisi benim hayatımın kedisi, eminim. Aslında Suzi’den önce hiç aklıma gelmezdi yetişkin kedi sahiplenmek… Bir kedi sahiplenecek olsam, onun yetişkin olmasını istemezdim herhalde. Yavru isterdim… Bunun da tek sebebi bebek sevme isteği olurdu. Şu anda bu düşüncemin bencilce ve hatta yanlış olduğunu düşünüyorum. Bir evcil hayvan sahipleneceksek, önceliğimiz estetik standartlarımız ya da kendi zevklerimiz olmasın, bir kere de güzel olanı, faydalı olanı yapalım! Biz de bir canlıya yardım edelim. Güzel bir şeyler yapalım! İhtiyaç sahibi olan canlara öncelik verelim. Emin olun bu durum ikinizin de birbirine olan bağını kuvvetlendirecektir. Zor zamanların birlikte atlattığı kişiyi kedi de unutmaz, merak etmeyin 🙂
Nasıl Bir Kedi Almalıyım ?
Bir konuda da kafaları netlemek lazım. Kedi sahiplenme sürecinde herkes zibille ilan görür, içlerinden gönlüne göre olanı seçmeye çalışır ancak, ”Nasıl bir kedi seçsem?” diye düşünüyorsanız orada bir düzeltme yapmak lazım. Siz kedi seçemezsiniz arkadaşlar, kedi sizi seçer. Kedi insan ilişkisinin doğası budur, siz de böyle olmasına müsaade edin, akışına bırakın. Ben evdekileri kedinin k’sine alıştıramamışken bir gün eve tam 3 kediyle döndük! 1 değil, 2 değil, tam 3 kedi abilerim ablalarım 3 kedi! Çünkü onlar bizi seçti <3
Bir gün maça giderken, Suzi’yi 3 yavrusuyla birlikte yol kenarında bulduk. Yavrulardan birisi ölmüştü, diğer ikisi de ölmek üzereydi Suzi ise çok aç ve pislik içindeydi.. İnsan olan zaten onları görüp yardım etmeden geçemezdi ve bizimkiler de dayanamadı, aldık eve getirdik. Geçici yuva olacağımızı zannediyorduk ancak işler öyle olmadı tabii 🙂 Sahiplendirme işine gönül vermiş olanlar bilir ki, bir kedi yetişkinse yuva bulma ihtimali çok çok azdır. Biz de yavrulara yuva bulduk ama Suzan’ımı kimseler istemedi. Haftalarca yuva aramama rağmen bir kişi bile dönmedi. Bizimkiler de tekrar sokağa dönmesine razı olmadı ve şimdi kendisi ”binim bibiğim <3” Biz gidip Suzi’yi seçip beğenip almadık. Hayat bizi birleştirdi. Sizin de sahiplenme olayını bu şekilde yaşamanızı öneririm. Beyaz atlı kedinize yardım edin ve sonra bakın hayat sizin için nasıl güzelleşiyor 🙂 Ayrıca buraya bangır bangır da 3 cümle eklemek istiyorum;
SATIN ALMA, SAHİPLEN
SATIN ALMA, SAHİPLEN
Bangırdadıktan sonra konuya geçiyore;
Yetişkin Kedi Sahiplenmek
Yetişkin kedi sahiplenmek konu olunca, daha önce hiç kedi bakmamış insanların kafasında tabii ki bazı sorular oluşuyor. Bana alışır mı, eve alışır mı? soruları da başı çekiyor..
Yetişkin Kedi Bana Alışır Mı?
Kesinlikle aklınızda şüphe olmasın, alışır. Yavru bir kediden daha kısa sürede size alışır, hatta yabışır 😀 Suzi ile bizim birbirimize alışma sürecimiz falan olmadı. Eve geldiği ilk gün bize alıştı. Ne korkup saklandı ne de bize saldırgan bir tavır gösterdi ki kendisi anne kedi olmasına rağmen bunları yapmadı. İstediğimiz zaman onu ve yavrularını sevmemize izin verdi. Ne evi ne de bizleri garipsemedi.
Suzi ile yaşadıkça, zamanla birlikte vakit geçirdikçe bağlandık birbirimize. Bu karşılıklı bir bağlanma oldu. Birlikte oyunlar oynadık, sohbet ettik, güldük, koştuk, lazer kovaladık, o beni tırmaladı ben kafasını ağzıma soktum 😀 Yaşadıkça bağlandık biz birbirimize. Suzi değil, yavru bir kedi olsaydı da bu böyle olurdu, zamanla, yaşadıkça olurdu bağlanma belki biraz da uzun sürerdi ama olurdu..
Kedinizi Tanıyın
Her kedi birbirinden farklıdır, hepsinin sevdiği şeyler kendi karakterine göre değişir. Ben Suzi ile vakit geçirdikçe onu tanıdım, nasıl bir karakteri olduğunu çözdüm. Mesela, kucakta gezmeyi çok sevdiğini fark ettim. Kucağımdayken evi gezmeyi, diğerlerinin yaptığı şeyleri izlemeyi çok seviyor hatta ben ona bir şal yardımıyla ana kucağı yapıyorum omzuma bağlıyorum, o kucağımdayken ev işlerini yapıyorum o da izliyor. Dediğim gibi, biz Suzi’yi 1- 1.5 yaşlarındayken sahiplendik yavru falan değildi ama kendisinin ruhu ”beybi” olduğu için kucak seviyor <3 Dolaysıyla ben de daha çok kucağımda gezdiriyorum ama ben otururken kucağıma gelmeyi hiç sevmiyor mesela. Gönül isterdi ki kucağımda kedimle film izleyeyim, kitap okuyayım ama sevmiyor çocik. Zorlamıyorum ben de.. Öğrendiklerime göre, onu mutlu ettikçe o da bana bağlanıyor.
Kediler Konuşur
Yetişkin kedi sahiplenmek durumunun kocaman bir artısı var; yetişkin kediler kendilerini çok net bir şekilde ifade eder. Ne zaman ne istediğini anlamak için gözlerine bakmak, kuyruk hareketlerini incelemek ya da sesini dinlemek yeterli. Suzi kendini o kadar iyi anlatır ki, bazen direkt olarak konuştuğunu düşünüyorum. ”Kucağına al, gıdımı okuşla, yeni yaş mamadan vir, karnımı elleme, kumu temizle, ödüllü mama yok mu?, tuvaletin kapısını aç, aç bi kapıyı, bak bi bişi dicem açsana kapıyı, bu kapı neden kapalı, acil tuvalete gelmem lazım benim de, aç hadi, kapıyı aaaççç, hmm ok bişi yokmuş burda” vallahi hayvan dile geliyor. Hareketlerinden, miyavlamasından her şey belli oluyor. Hatta karşılıklı konuşuyoruz bazen. Evdekiler şahidimdir, ben bir şeyler söylüyorum, iltifat ediyorum falan bu da nasıl nazlı nazlı miyavlıyor kucağıma atlıyor görmeniz lazım. Ay, hatta videoya çekeyim de buraya ekleyeyim, kendi gözlerinizle görün. Şu an Suzi ile birbirimize alışmak ne kelime sanki yüz yıllardır birlikteymişiz gibi bir uyum var aramızda. Bu kadar büyük bir bağ olacağını ben de tahmin etmiyordum. Bilmiyordum, bir kediyle bir insanın birbirini bu kadar iyi anlayacağını ve sevebileceğini düşünmemiştim ama oldu. Ben bu duyguyu bir yetişkin kediyle yaşadım. Siz de yaşayabilirsiniz.
Yetişkin Kedi Eve Alışır Mı?
Yavru kediden çok daha kısa sürede alışır. Tuvalet eğitimiyle falan da uğraşmanıza gerek kalmaz, bir kere kumunun yerini göstermeniz yeter. Enerjisini atması için gerekli oyun alanlarını ve oyuncaklarını da alırsanız eşyalarınıza da zarar vermez. Biz Suzi’de eşyalara zarar verme olayını hiç görmedik. Bir ara, yatağın kenarını tırmalamak istiyordu, oraya çift taraflı bant yapıştırdım ve tırmalama çubuğuna kedi nanesi sıkarak oraya yönlendirdim. Bir iki güne bir daha yatağa yanaşmadı. Alışır yani, hiç aklınızda şüphe olmasın.
Yetişkin Kedi Sokağı Özler Mi?
Bu durum kedisinden kedisine göre değişir. Nadiren bazı kediler ev hayatına uyum sağlayamıyor. Siz, sokaktan bir kediyi hasta veya yaralı olduğu için eve aldıysanız, asla sokağa dönmek isteyeceğini düşünmüyorum. Bu sorunun cevabını, kediyi gözlemleyerek net bir şekilde kediden alabilirsiniz. Ancak, bu cevabı doğru bir şekilde alabilmeniz için kedinizin kısır olması lazım. Kısırlaştırılmamış kediler tabii ki de çiftleşmek için sokağa çıkmak ister hatta mecbursa marsa bile gitmek ister yani. Dolayısıyla kısır olmayan kedide bu yanıltıcı olur. Kediyi yardım etmek için eve aldıysanız bile zaten kısırlaştırmadan salmamanız lazım. Dolayısıyla kediyi kısırlaştırdığınızı düşünerek devam ediyorum. Kediniz, kısır olmasına rağmen, hala ”sürekli evden kaçmaya çalışıyorsa” evet, ev hayatına uyum sağlayamamıştır ancak ben bu durumla hiç karşılaşmadım, etrafımda da görmedim. Sadece bir tanıdığımdan 1 kere duydum, eve girmek istemiyor hep sokakta kalmak istiyor diye ama onun da kısır olup olmadığını bilmiyorum. Kediler evcil hayvanlar oldukları için ev ortamını seviyor ve evde mutlu oluyorlar. Sokaktan sahiplendiğiniz yetişkin bir kedinin sokağı özleme ihtimali belki yüzde bir bile değildir. Neden, nasıl bundan emin olduğumu soruyorsanız bunları aslında derinlemesine daha önce inceledim. ”Hayvanları eve hapsetmek, doğasına salmak” ve ” Ev kedisi sokakta yaşayabilir mi? ” yazılarımda kafanıza takılan soruların hepsinin cevapları var. Lütfen onları okuyun.
Kedilerin Sahip Değiştirmesi
Her zaman sokaktan yetişkin kedi sahiplenmek durumunda olmuyoruz tabii. Bazen de başkalarının sahiplendiği ancak artık bakmak istemediği kedileri sahiplenme konusunda kararsız kalıyoruz. Akıllarda yine aynı soru; ”Peki, bana alışır mı? Eski sahibini özler mi?” Evet, alışır! İlk zamanlar, belki eski sahibini özler. Eski evini özler ama sonra unutur. Bu sürecin uzunluğu veya kısalığı da tamamen size bağlı. ”Kedi yeni sahibine nasıl alışır?” diye düşünüyorsanız yukarıda anlattığımdan farkı yok, zamanla alışır. Kediyle ne kadar çok ilgilenir onunla ne kadar vakit geçirirseniz size o kadar çabuk alışır. İlk bir kaç gün ona biraz zaman verini, üzerine gitmeyin. Beslenmesi ve bakımıyla güzelce ilgilenin, size yanaşmaya başladıkça siz de ona yanaşın. Bir kaç haftaya size alışır ve bağlanır. Bir kaç aya da eski sahibini yolda görse tanımaz.net.
Aslında empati yaparsanız bu sorunun cevabını siz de çok rahat verirsiniz. Şimdi kedimizi kedinin yerine koyalım. Bir tarafta artık bizden sıkılmış, bizimle ilgilenmeyen, başkasına vermek isteyen hatta verecek birisini bulamazsa sokağa salacak bir dümbük olsun.
Diğer tarafta da ” Kediiğğ, kediğğğ istiyorum, kedim olursa çok sevicem, çok iyi bakıcam, nütfen bana alışsın, alışır mı bana kediğğ ” diye bizi çok sevecek, tek istediği bizim de onu sevmemiz olan bir beybi olsun.
Sizce dümbüğü mü özleriz yoksa yeni beybiyle güzel günlere mi akarız? Ben oyumu beybiden yana kullanıyorum, teşekkürler. Sizin sahiplenmeyi düşündüğünüz kedi de oyunu sizden yana kullanacaktır, içiniz rahat olsun. Çociğin ikinci bahar şansını verin, onu dümbükten kurtarın.
Evet, sevgili beybiler yetişkin kedi sahiplenmek ile ilgili aklınıza takılan başka sorular var mı? Yazının altına yorum olarak yazarsanız, yetişkin bir kedi sahiplenmiş birisi olarak cevaplandırmak isterim ayrıca yetişkin bir kedi olan Suzan’a da sorabilirim.
Çekinmeyin, sorun.
Bi de dümbüklerden uzak durun.
Kediyle kalın.
Pinar
17 Ağustos 2018Ben 7 yıl önce 2 yaşında bir van kedi sahiplendirdim bizi alışmasi 6 ay sürdü ama o çok yabani bir kedi şimdi bile misafir geldiği zaman bir odada saklanır hiç çıkmaz evde kedi var mı yokmu insanlar anlamaz ))) ama onu çok seviyoruz iyiki de bizim kızımız oldu 😊😊😊
suzionline
17 Ağustos 2018Her kedinin bambaşka karakteri oluyor. Biz çabuk alıştık ama bizimki de eve misafir gelince başka odaya gidiyor sanırım yabancılardan ve fazla sesten pek hoşlanmıyor. Biz ”prenses yine odasına çekildi.” diyoruz 😀
Gizem
18 Kasım 2018Merhaba
çift taraflı bant nasıl bir şeydi linki var mı elinizde kedim perdeden inmiyor da.
suzionline
18 Kasım 2018Çift taraflı bantı kendiniz de yapabilirsiniz. Koli bantından bir şerit kopartın ve yapışkan kısmı dışarıda kalacak şekilde iki ucunu birbirine yapıştırın. İşte size çift taraflı bant. Ancak çok güçlü bir bant kullanmayın veya geniş bir bölgeye yapıştırmayın. Kedinizin üzerine yapışıp kalmış bir bant ikiniz için de oldukça zor olur.
Dorukhan
20 Kasım 2018Peki nu bantı nereye yapıştıralım? Perde bantı tutmuyor ve luna oynuyor bu bantla 🙂
suzionline
21 Kasım 2018hahahahaha perdeyle oynuyorsa perdeye yapıştırmak lazım ama tutmuyorsa başka bir şey önerebilirim. Bizim Suzi sürekli çiçeklerimi dişleyip, parçalıyordu. Buna bir şekilde çözüm bulmam gerekiyordu, ben de çiçek sulamak için aldığım fısfısı, o her çiçeğe yaklaştığında havaya doğru sıktım. Üzerine gelen su damlalarından rahatsız olduğu için bir süre sonra bıraktı.
Dorukhan
21 Kasım 2018Dün migrosdan aldığım çift taraflı bantı yapıştırdım gitmiş arka patisine yapıştırdı aldı oynadı 🙂 yarım saatte zorla çıkarabildim. Bantlarla oynuyor bakalım sulu kolonya sıktım perde diplerine ne tepki verecek olmadı dediğinizi yapayım bir de 🙂
suzionline
21 Kasım 2018Gelişme olursa beni de haberdar ederseniz sevinirim 🙂
Dorukhan
12 Aralık 2018Bantlar pek işe yaramadı koparıp bantlarla oynuyor en son üstünde 3 4 tane koli bandıyla yanıma gelip miyavladı. Şuan diplere limon kesip koyuyorum 🙁
kayra
23 Aralık 2018gandalfı alalı daha ikinci günüm zamanla alışacaktır tabii ama bu süreçte nasıl yaklaşmalıyım bilmiyorum.çoğu zaman sevmek istediğimde çekilmiyor az uzağa gidip test ediyorum çoğu zaman geliyor ama ailemizin yanına gelmekten korkuyor.geçtiğimiz gece neredeyse hiç uyumadı,uyutmadı ve sürekli saklanıyor ama yatağıma çıkıp iniyor sokulup çekiliyor çözemedim.ona hep yanına giderek mi yaklaşmalıyım yoksa onun gelmesini mi beklemeliyim.
suzionline
24 Aralık 2018Onun gelmesini bekleyin, 2 gün daha çok yeni. Zamanla alışacaktır. Güzel mamalarla ve oyunlarla da ilgisini çekmeye çalışabilirsiniz <3
Özge
29 Aralık 2018Merhaba, kedimiz muffin 8 aylık, 8 ay boyunca ona bakan bir hanım teyzeden sahiplendik. Ama eve geldiğinden beri bir köşeye pustu uyuyor. Mutlu gözükmüyor 🙁 Ne yapabilirim sizce?
suzionline
2 Ocak 2019Merhaba Özge Hanım, zamanla ve sabırla size alışacaktır. Baskı yapmadan ara ara onu oyunla veya güzel mamalarla kendinize çekmeye çalışabilirsiniz.
Gök oğuz
6 Ocak 2019Merhaba
Dün bir kedi evlat edindim.. Oğlumun bir gözü maalesef ameliyatla alınmış. Evde iki kediydiler ve ikisine bakamadıkları için oğlum Kaju yu ben evlat edindim. Fakat eve geldiğimizden beri sürekli saklanıyor çekyatın bazasında sürekli mamasını kumunu aldım ilk başlarda ısrarcı olmadım ama üzülüyorum sürekli korkuyor ve saklanıyor bu gün tekrar bir iki sevmeye çalıştım kaçtı bende zorlamıyorum ama bu durum beni çok üzüyor 😢 Oğlum bana alışır mı ?
suzionline
7 Ocak 2019Merhaba, sanırım dün gece instagramdan konuştuk sizinle hatta gelişmeler de vardı. Zamanla alışacaktır merak etmeyin <3
Hakan
8 Ocak 2019Merhabalar bende dünden önce 7aylık bir dişi bombay sahiplendim. Eve getirdiğimde yatağımın altına girdi ve hiç çıkmadı,hiçbir şey yemedi. Kenara geldiğinde sevmiştim elime almak istediğimde beni ısırdı.Acaba nasıl alıştırabilirim?
suzionline
9 Ocak 2019Zamanla 🙂 kendi haline bırakın, yatağın kenarına mama ve su koyun acıkınca çıkacaktır. ara ara yaş mama ile oyuncaklarla kandırmayı deneyebilirsiniz.
Çağan Kerem övet
31 Mart 2019Annemin bahanesi büyük “ben evde gezinen canlı istemiyorum” diyor.Dün kedisi olan arkadaşıma gittim,hiç gezmiyo akşama kadar miskin miskin yatıyo.Ara sıra oyunculuğu tutuyordu sadece anlatıyom anneme başka şey buluyor tüy falan diyor.
suzionline
1 Nisan 2019Her bulduğu bahaneyi tek tek mantıklı olarak çürütmeniz gerekiyor.
Bade devrin
22 Mayıs 2019Kusura bakmayın ama kullandığınız tabir beni çok üzdü . Kedime 9 aydır bakıyorum ve onu dğmyadaki her şeyden fazla seviyorum ki kendisi çok özel ve hırçın yaramaz şapşik bir şey anlatılmaz:) ama öğrenciyim ve ev arkadaşım 8 yıllık dostumla asla anlaşamıyoruz sürekli kavga ediyoruz. Ona yeni bir yuva buldum kalıcı olmasını temenni ettiğim ve onun için her şeyi düşünüyorum uyku uyuyamıyorum vicdanım sızlıyor ama burada esir hayatı yaşıyor o yuvada belki daha rahat hür olacak. Dümbük mü oldum şimdi ben ? İnsanları neden böyle yargılıyorsunuz anlamıyorum mecburen bırakan çok insan var . Sokağa bırakmak tabi ki canice ona lafım yok ama kedimi düşünüyorum ki alışabilir mi diye bu siteden araştırma yapıyorum . Ondan ayrılmak ne kadar zor bilseniz kendinizden pay biçin . Tabi ben vermem hayatta dersiniz muhtemelen yetişkinsiniz hayatınızı kurdunuz . Diyeceğim o ki her insanın yaşamı ayrı çektikleri sıkıntılar da ayrı lütfen yargılamayın…
suzionline
22 Mayıs 2019Bade Hanım, kedilerin terk edilmesinin her zaman ”haklı” sebepleri olur zaten. Hamilelik, taşınma, evlenme, boşanma, alerji, üniversite kazanma, bitirme, komşular, akrabalar, işe girme, işten çıkma…. Sayısız ”haklı” sebebi vardır terk etmenin. Bütün bu haklı sebepleri önceden düşünüp kedi sahiplenmek gerekiyor. Çocuk sahibi olmak gibi. Bizlerin ileriyi düşünmeden kedi sahiplenmesinin bedelini kediler ödüyor, takdir edersiniz ki bu da değişmeyen gerçek. Birçok kedi yetişkin olduğu için artık yuva bulamıyor, sonu sokak ya da barınak oluyor. Çok az bir kesim ikinci yuvayı bulabiliyor. Onların da çoğu ailesinden ayrılınca depresyona giriyor, yeni evinde günlerce yemek yemeyi reddeden kediler oluyor. Umarım sizin kediniz yeni yuvasında ömrü boyunca çok mutlu olur ve bir daha terk edilmez.
Dicle
9 Haziran 2019Merhaba
Bir süreliğine yurtdışında yaşayacağım. Bu nedenle Canım kedim Osman’a geçici bir yuva buldum. Güvendiğim bir srkadaşıma emanet ettim. Evdeki diğer kedilerle anlaştılar kaynaştılar ama Osman geceleri sokak kapısını tırmalayıp ağlıyor. Kimseyi de uyutmuyor. Sizce ne yapabilirim? Bir süre gidip yeni evinde onunla kalmam işe yarar mı? Temmuz ortası ayrılmak zorundayım. Tavsiyenize çok ihtiyacım var.
suzionline
11 Haziran 2019Bir süre onunla kalmanızın faydası olur. Kısır değilse kısırlaştırmanızı öneririm bu arada. Kızgınlıktan da yapıyor olabilir. Bir de böyle stresli dönemlerde kalmvet isimli bitkisel bir ürün var kullanabileceğiniz. Hekiminize danışmanızı öneririm.
Name
1 Ağustos 2019Merhaba biz 10 aylık bir kedi sahiplendik ama eski sahipleriyle de sık sık görüşüyoruz.onlar gelip kedyle vakit geçirdikten sonra hayvanın bizden uzaklaştıgını hissediyorum normalde sevmemize izin verirken onlardan sonra tırmalamaya başlıyor saklanıyor uyuyor sürekli.bir ay oldu durum hep böyle.sürekli gözlerinin önğnde olurlarsa unutması bize alışması zor mu olur yoksa bana mı öyle geliyor??
suzionline
2 Ağustos 2019Onları gördükten sonra size tepki vereceğini düşünmüyorum anca böyle bir hissiniz varsa bir süre gelmemelerini rica edebilirsiniz kaynaşma için. Anlayış göstereceklerine inanıyorum.
Beste
16 Ağustos 2019Merhaba
8 gün önce 4-5 yaşlarında yetişkin kısırlaştırılmış dişi bir kedi sahiplendim. Daha doğrusu zaten 1 yılı aşkın süredir evime sürekli gelip gidiyor, karnını doyuruyor, uyuyor ve zaman geçiriyordu. Kış mevsimi günün 18-19 saati bendeydi. Yazın da aynı şekil. Düzen böyle giderken gıda alerjisi patlak verince veteriner tavsiyesiyle eve alarak sadece hipoalerjenik mama ile beslemeye başladım. (Malum dışarıda başka mamalar da yiyor ve alnını kaşımaktan kan içinde bırakıyordu). Bu kadar iç içe zaman geçiriyor olmamıza rağmen sokak kapısının dibine giderek kapıyı açmam için yalvarıyor, bağırıyor. Gece belli saatte oda kapımın dibine gelerek, gün içerisinde de sokak kapısının dibinde sürekli bağırıyor. Zor yatıştırıyoruz. Ancak uyuduğu zamanlar rahatız. Bir sürü alışveriş yaptım, oyuncağından kum kabına, kumuna, özel mamalarına, tırnaklaması için özel paspasına, 3 katlı kedi oyun evine kadar..Artık ne yapacağımı bilmiyorum, ailem de ben de 8 gündür psikolojik olarak çok yıprandık. Bıraksam bir türlü, bırakmasam bir türlü. Ben onu üzmek için değil, mutlu, güvende ve alerjik durumundan ötürü de sağlıklı olsun diye aldım. Ama gerçekten tükenme noktasına çok yaklaştım. Bir kaynaktan edindiğim bilgi doğrultusunda, çok bağırdığı zaman ona görünmeden, elime 1 kase su alarak sokak kapısının dışına çıkıyorum. Evden biri de kapıyı hafif aralıyor, kendimi göstermeden dışarıdan su atıyorum. Fakat bu da uzun vadede tam bir çözüm olmuyor.Bana bir yol gösterebilirseniz gerçekten minnettar kalacağım. Şimdiden teşekkürler..
suzionline
20 Ağustos 2019Merhaba beste hanım, zor bir durumda kalmışsınız. Sürekli dışarda gezmeye alışık olduğu için isteyecektir. Tasma ile gezdirmenizi öneririm. her gün aynı saatte çıkartırsanız zamanla bu rutine alışacaktır.
Aybala
16 Ekim 2019Üç yaşın
pelus
9 Kasım 2019merhaba beybi. öncelikle diğer yazılarına da bu yazına da sana da çok teşekkür ediyorum. harika ve aşırı tatlı birisi olduğunu düşünüyorum. dünyayı güzelleştiren insanların varlığının kanıtı gibi bi şeysin. oğluşum peluşla sana ve suziye kocaman öpücüklerimizi gönderiyoruz. lütfen kendine çok iyi bak, çünkü kedilerin ve kedi anne/babalarının sana ve bilgilerine, tecrübelerine gerçekten ihtiyacı var. iyi ki varsın <3
suzionline
11 Kasım 2019Çok çok teşekkür ederim böyle bir mesaj yazdığınız için mutlu oldum <3
elif
7 Aralık 2019merhaba eve 7.5 aylık kedim var 4 aylıkken sahiplendim ama ilk günden beraber uyumaya başladık aşırı uysal tırnaklarını kestiğim zaman sadece cırmıklar hiç kedi gibi değil yani:) bugün 2 yaşında bir ev kedisi daha sahiplendim eskia ailesi 2 yıl boyunca beslemiş ev kedisi bakamadıkları için sahiplendiriyolardı kısır ve aşıları tam. ama yeni kedim (luna) aşırı agresif bana da tıslıyor yeni kedime napar bilmiyorum tabiki de 1 hafta ayrı tutucam lunaya ayrı oda hazırladım orda duruyo ama portakala göre aşırı sinirli duruyo geldiğinden beri sürekli bana tıslıyo pati atıyo napsam bilemedim acaba portakalı zor durumda mı bırakıyorum ikinci kediyi alarak hayatını mı zorlaştırdım çünkü kendi çocuğum gibi seviyorum bunun yüzünden üzülürse kıyamam. ki şuan da meraklı meraklı yeni kedinin battaniyesini kokluyo portakalda hala bir agresiflik belirtisi yok yanlış karar mı verdim diye düşünmekten alamıyorum kendimi
suzionline
9 Aralık 2019Elif Hanım, sabırlı ve alıştırma adımları konusunda istikrarlı olmalısınız. Suzan da başlarda çok tepkiliydi şu an Müjgan’la birlikte çok mutlu.
https://www.suzionline.com/kedi/kedileri-birbirine-alistirmak-kediler-nasil-tanistirilir/
elif
8 Aralık 2019Merhaba evde 7-8 aylık kadar erkek(portakal) bi pisim var kısırlaştırmadım (vet 10-11 aylık olsun dedi eski sahibi aşı yaptırmamış hiç ben yaptırıyorum düzenli ama tamamlanmadı daha o yüzden) ilk geldiği günden beri koynumda yatar hiç kedi gibi değil tek derdi sevgi tıslamaz bağırmaz tırmıklamaz ben çok sıkıştırmazsam ki ona da çok sabreder kucakta gezer sürekli vs. Dün 2 yaşında kısır bir dişi(luna) kedi sahiplendim. Bebekmiş daha eski sahibi aldığında sokakta annesi terketmiş 2 yıldır da onlarlaymış. Ev sahibi istemiyor diye yeniden sahiplendirdiler, ben de dedim ki hem bana neşe hem portiye arkadaş olsun tek yaşıyorum çünkü sıkılıyo ben işteyken. Sorun şu ki kediler az çok sayko:), garip olan portakal fazla uysal farkındayım daha önce de annemin evindeyken kedilerimiz vardı, ama luna aşırı agresif geldiğinden beri (sokağa atmayı ve son çare olmadıkça tekrar ev değiştirmesini istemiyorum not düşeyim) İlk gün zaten serbest bıraktım bi odaya hazırlayıp ona (zaten portakalla yüzleştirmiyorum) Lunayı da zaten anlıyorum davranışlarının bi kısmı beklendik; hem sahip değiştirdi hem ev hem de ilk defa bi evin 2. kedisi olucak anlıyorum ama nasıl başa çıkıcağımı da bilmiyorum aynı odada bulunduğumuzda tıslamaya başlıyor uzaktan tatlı tatlı konuşayım diyorum tıslayıp üzerime geliyo beni de korkutuyor sıpa 6.5 kg zaten ağır sıklet asdfgh. Hatta genel olarak sürekli sağa sola tıslıyor ilgilenmediğimde bile hele yüzüm ona dönük olsun sabrı taşıyor yaş mama veriyorum bi lokma alıp tıslayıp bi lokma daha yiyor bu tıslamanın bi ileri seviyesi de HIRLAMA evet hırlıyo:) ve sonra patiler havada uçuşuyo evde hareket edemiyorum odada kapalı tek kalsın diyorum kapıyı tırmıklayıp içli içli miyavlıyo kapalı kapıyı sevmiyomuş zaten mecbur portakalı yatak odasına kapatıp (ki ona da kıyamıyorum kapatmaya portakal sürekli onun kapısının alltından fittikliyo evin eski sahibi o ama derdi yok) lunayı salıyorum ama hayvan tedirgin ben de artık tedirgin napıcam hiçbir fikrim yok bazı şeyler zamanla oturucak biliyorum ama direk korkuyor ve korktuğu için de kızıyor bana yani o güven bağını nasıl oluşturucam daha aynı odada bulunamazken sadece temel ihtiyaçlarını karşılamak için zorunluluktan 1 metre falan yaklaşıyoruz ondada kıyamet kopuyo sokak kedileri bile böyle değil nasıl bir yol izliycem internette her şeyi okudum aynı durumda olan varsa bu süreci anlatırsa çok sevinirim yönlendirmeye ihtiyacım var adım adım teşekkürler şimdiden.
suzionline
9 Aralık 2019Elif Hanı, iki kediyi alıştırma sürecinin linkini paylaştım. Okumanızı öneririm.
Dilara ŞAHAN
30 Nisan 2020Merhaba, yaklaşık 1.5 ay önce 7 aylık bir minnoş evlat edindim, önceki sahibi 1.5 aylıkken bulmuş ve biz alana kadar o bakmış, hiçbir şekilde kucaklarından inmezmiş otururken falan, tırmalama ısırma yapmazmış ama ne otururken kucağıma geliyor ne de ısırmamazlık yapıyor, arada canı isterse ben kucağıma aldığım takdirde yatış pozisyonunda üstümde kalıyor ama kendisi gelmesi için daha ne yapmam gerek sizce?
Nursena
5 Mayıs 2020Yüksek giriş bir apartman dairesinde oturuyorum taşındığımdan beri balkonuma sokak kedileri için mama ve su koyuyorum onlar da beni ziyaret edip gidiyorlar hep 🙂 Ama bir tanesi var ki… Hep balkonumda oturuyor sadece tuvalet için ayrılıyor yerinden. Adını da Ballı koydum. Her neyse, Ballıyı sahiplenmek gibi bir düşüncem gelişti çünkü zaten benim kedim gibi bir şey. Ne yapmalıyım çok kararsızım daha önce de kedi bakmadım sadece geçici yuva olmuştum. İmdat lütfen 🙁
suzionline
4 Haziran 2020İç dış parazit yaptırıni kum, kum kabı ve mama alın. Gerisi gelecek 🙂
Anonim
2 Haziran 2020Merhabalar biz bi yaşında anne sahiplendik kızıyla birlikte kızının boyutları da annesi KDr 1 gündür beraberiz henüz mama yemedi tuvaletinide yapmadı kumu göstermek istiyorum kaçıyor sürekli saklanıyorlar ,ortalığa tuvaletlerini yapmazlar umarım birde ne kdr tutabilirler ki bize de yaklaşmıyorlar
suzionline
4 Haziran 2020Stres yüzünden olabilir, sıkıştırmayın. Kum kabı ile aynı odaya koyun her şeyini ve bekleyin. Dışarı yaparsa da stresi konusunda vet hek desteği alabilirsiniz.
Melike
9 Eylül 2020Merhaba 2 gün oldu dişi bir sokak kedisini sahiplendiğim. Yaklaşık 3 4 aylık. Ara ara battaniyesiyle emiyor. Sevgiyle yaklaşıyoruZ.Tuvaletine alıştırdım parazit alışı yapıldı veteriner takibini yapıyor.ama ara ara tırmalıyor zıplıyor ısırmaya kalkıyor nasıl alıştıracağım bu huyunu nasıl bıraltırabilirim.
Aslı
22 Ocak 2021Merhaba, ben önümüzdeki birkaç gün içinde 3-4 yaşlarında bir sokak kedisi sahipleneceğim. Daha önce evde kedi beslemedim ve yaşı itibariyle çekincelerim var. Dışarıda sevdiğim ve mama verdiğim bir kedi ama acaba evi sever mi, bir de eve almadan önce mi kısırlaştırmalıyım?
suzionline
22 Ocak 2021Merhaba genellikle seviyorlar, genel durumu uygun ise en kısa sürede kısırlaştırmanızı öneririm.
Derya bozan
24 Şubat 2021Merhabalar kedimi sahiplenirken 4 5 aylıktı sokakta beni görür görmez yanıma koşardı genelde gündüzleri dışarıda geceleri eve gelirdi dışarıya aşık bir kedi olduğunu düşünüyorum fakat beş gün haber alamadım galiba kızgınlık dönemindeydi bulduğumda ayağı kırıktı veterinere gittik vs hiç salmadım dışarı zaten sonradan hamile olduğunu öğrendik fakat hamileliği süresince hep dışarıyı gözledi camlarda çıkarsam korkuyorum çıkarmasam ona haksızlık mı ediyorum iki arada kaldım şuan iki haftalık bebeklerimiz var 🥰 evdeyiz ama yine çıkmak istiyor camlarda vs ne birde ilk zamanlarda benimle yatardı şimdi hamilelik döneminde yatmamaya başladı ama otururken kucak seviyor kerata hep sevdirirdi kendini doğurunca gelmemeye başladı sevdirmiyorda ama öyle vahşi bir kedi değil fakat oyun oynarken çok yırtıyor elimizi ☺️ kısacası pek karakterini çözemedim kedimin yardımcı olursanız sevinirim 😇🙏😍
suzionline
25 Şubat 2021Derya Hanım merhaba,
Öncelikle kontrolsüz olarak salmamanızı öneririm, bir de kısır değilse bir an önce kısırlaştırmanızı. Şimdi artık, sokak yok, evde sizin ona olan ilginiz de bebekten sonra biraz azalmıştır. Dolayısıyla daha mutsuz olabilir ancak çözüm var. Çözüm her zaman var. Evi onun için zenginleştirebilirsiniz. Duvar rafları, tırmanma kuleleri, cam yatakları, interaktif oyuncaklarla eski keyiflerinin yerine yeni keyifler koyabilir.
Sevgiler,
Suzi
Se
12 Mart 2021Merhaba biz sokakta yetişkin bir kedi bulduk daha doğrusu apartmana geldi biz kıyamadık ona baktık 2 ay kadar arada dışarı çıkıp geliyordu taşıncaz diye sahiplendirmek istedik yuvası olsun istedik güzel bir yuvası oldu şimdi ama öyle çok özledik ki onu perişan olduk aglamaktan keşke imkanlar el verseydi ama olmadı😳
Özlem Demiray
18 Mart 2021Merhaba,8 aylik Van kedisi sahiplendik.Eve geleli 1 hafta oldu ilk gunler sağa sola benim balkondaki cicek diplerine tuvaletini yaptı,evin içinde bazı yerlere çişini yaptı cok bunaldım biraz bu hususlar azaldı ama gece uyumuyor miyavliyor ama oyle böyle değil kuvvetli sesler çıkarıyor neyapmaliyiz
Michael
21 Mayıs 2021Merhaba, bende 1 yaşında bir kedi sahipleneceğim evde bakılıyor hiç aşısı yapılmamış ama zamanı geldiğinde parazit ilacı yutturulmuş bir kedi, ben onu sahiplendikten sonra aşılarına başlasam aşıları 1 yaştan sonra tamamlanır mı ? 1 yaşından sonra bir sıkıntısı olur mu ?
suzionline
21 Mayıs 2021Hayır, kliniğe götürüp aşılarını başlatabilirsiniz.
Ceren
22 Mayıs 2021Merhaba, 3 yaşında bebekliğinden beri ailemizin bir üyesi olan disi kedimiz ve bir de henüz 1 aydır bizimle olan 2 aylık yavru bir erkek kedimiz var. Ikisini de çok seviyoruz ve çok duskunuz. Ancak zaten hali hazirda mevsimsel alerjileri olan esimin son donemde alerjisinin çok artması ve gittiği muayene sonrasında alerjik astiminin ortaya cikmasi sonucu doktor kedi beslememizin onun sagligini olumsuz yonde etkilediğini belirtti. Sanırım kedilerimize baska bir aile bulmamız gerekiyor ancak düşünmesi bile beni aglatmaya yetiyor. Onlar benim çocuğum gibi ve özellikle 3 yasindaki kedime çok bagliyim. Diger tarafta esimin saglıgı soz konusu olduğu icin bunu yapmak zorundayız. Sizce özellikle büyük kedimiz gideceği aileye alışabilir mi? Bizi çok ozler ve mutsuz olur mu? Bunun cevabini net olarak verebilmek elbette çok zordur ancak tecrübelerinize dayanarak bilgilerinizi paylaşabilirsiniz çok sevinirim.
Ebubekir
21 Ağustos 2021Merhabalar, öncelikle konu için teşekkür ederim az da olsa içimi rahatlattı fakat benim sorunum az çok farklı. Bugün sabah geldi, eski sahibi çok seviyordu fakat kızının alerjisi olduğundan vermek zorunda kaldı. Kedi 1.5 yaşında dişi ve çok agresif ya yakınlaşılmıyor yemin ederim geldiğinden beri 1 kez elimi sürecek kadar yakına bile gidemedim, hep camda duruyor hiç gelmiyor yanımıza ben eski sahibini özlüyor diye üzülüyorum ne önerirsiniz neler yapmalıyız? Oyuncak falan elimde sallıyorum gel falan diyorum da hiç takmıyor beni 🙁
Esra
6 Eylül 2021Merhaba, ben dün 1 yaş 2 aylık bir dişi kedi sahiplendim. Kedi arkadaşımındı ve onlar yurtdışına gittiklerinde yaklaşık 2 ay boyunca arkadaşımın kuzeninde kaldı. Ardından arkadaşımın ailesi artık kediyi istemediği için ben sahiplendim. Eve ilk geldiğinde her yeri kokladı suyunu içti bizimle oyuncağı ile oynuyor, bize sürtünüyor ve bizi kokluyor, önümüze yatıp karnını açıyor, tuvaletini yapıyor ve yemeğini yiyor ancak bizim ona dokunmamıza izin vermiyor, tıslıyor ve pati atıyor. Amacımız ona dokunmak olmasa bile o öyle zannettiğinde tıslıyor. Bize alışmamasından korkuyoruz. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda? Ne tavsiye edersiniz?
Eda
11 Ekim 2021Ben 8 aylık british kedi sahiplendim ama çok ürkmüş acaba bana alışır mı alışması için ne yapmam lazım
sinan
24 Aralık 2021Normalde kedilere çok sıcak bakmayan biriydim yani sebebsizce itiyorlardı beni sevemezdim bile hatta çekinirdim ısırır mı acaba diye ama geçen yıl birisine öyle bir bağlandım ki resmen aşık oldum sanki miniğime 1 yıldır beraberiz başka bir his miş bu yaşadığıma da çok memnunum hatta öyle ki bir kedi yetmedi 2.sini sahiplendim fakat bu kız 2 yaşında ve önceki sahibi sanırım dövmüş yada korkutmuş aşırı agresif kaşlar hep çatık geleli 10 15 gün oldu elimi uzattım koklasın diye yavaşça ısırdı şimdide çekiniyorum yine ısırır mı diye geldiğinden beri girdi koltuğun altına çıkmıyor bende çok araştırır okurum öğrendiğime göre üstüne gitmemek gerekiyormuş ama bir kedim kucağımda diğeri orda koltuk altında çokta içime sinmiyor ne yapmam lazım beni sevmesi alışması için acaba ve evdeki kızıma da tıslıyor yaklaştırmıyor hırlıyor oda kız bu arada 🙂
Bir Karadenizli
11 Mart 2022Yeni kedi aldım fakat henüz bize alışamadı
Deniz
13 Haziran 2022Merhaba tam bir hafta oldu kızımız Luna ailemize katılalı. Ama ilk geceler çok ağlıyordu hiç bize yakinlasmadi. Bizde istemediği için sadece yakınlaşmadan uzaktan konuşuyoruz. Ama gözü hep dışarda sürekli camdan çıkmaya çalışıyor camdan kaçmaya çalışıyor ama kilitli sineklikler olduğu için kaçması imkansız. Gündüzleri saklanıyor ortalığa hiç çıkmıyor gece bizler yattıktan sonra evde gezmeye başlıyor. 2 gündür geceleri bağırmıyor ama az da olsa yakınlaşma göstermedi sürekli tisliyor elimizi uzattigimizda. Bize alışır mı bilemiyorum ama bu şekilde de olsa evde olduğunu bilmek güzel geliyor. Sadece 2 çocuğum var Luna ile 3 oldu hastalanır mı sonra veteriner kontrolü var hiç bir şekilde yakınlaşıyor nasil tutup goturebiliriz bilgi alabilir miyim?
Zara
26 Temmuz 2022Merhabalar😊 tam 12 aylık erkek bir kedi sahiplendim daha doğrusu nişanlım doğum günüme hediye etti hayvan yuvasindan. 8 gün oldu ilk 4 gün koltuğun altına girdi hiç çıkmadı ne yemek için nede tuvaleti için 4.gün mamasını yedi ve koltuğun altına çişini yaptı kokudan rahatsız olduğum için bu böle olmaz dedim koltukları çekip onu yakalayıp küçük tuvalete koydum mamasını ve kumunuda yanına ve kapıyı kapattım düzenli olarak mamasını suyunu ve kumunu temizliyorum yanında oturuyor konuşuyorum ufaktan onu sevmeye çalışıyorum ama hala çok ürper ve kaçmaya çalışıyor 🥺 biraz daha mı zaman tanımam lazım sizce 😿
Elif
14 Ekim 2022Merhabalar, kedimiz 4,5 aylik tam 1 haftadir bizde, yanina yaklastirmiyor oksuyamiyoruz, kucagimiza alamiyoruz ilk gunler saklandi dolabin altina cikmadi, yavas yavas cikti mamasini yedi yemek sandalyesinde oturdu, simdide misafir gelince saklaniyo ve biz oturunca cikiyor yemek yiyor geziyor ama oksama veya yanimiza gelme kesinlikle izin vermiyor. Dislerini gosteriyor uzaklasiyor. Islak mama ve sekerindende veriyorum olmuyor. Napmamiz lazim?
Nazire
15 Ekim 2022Merhabalar benim 4 yavrum var dört aylıklar 3 kız 1 oğlum var müstakil bir evde yaşıyorum taşınıyoruz sahiplendiricem istekte var ama ben bunun vicdan azabı yaşıyorum yargıluycaksınız belkide bilmiyorum ama hayat bazen planladığımız gibi gitmiyor maalesef sadece mutlu olabilecekleri bir yuva istiyorum onlara yazınız çok açıklayıcı ama Bi kızımı şuan sahiplenmek isteyen bir aile var bahçeye alışkın benim yavrularım onlarda da öyle çiftleri var endişem beni aramaya çıkar mı kaybolur mu sizin dediğiniz gibi unutur mu çünkü el bebek gül bebek büyüttüm ben hepsini onlar dışında da Bi sürü sokak canım var zaten ama tek tereddütüm az önce dediğim şey sizce sahiplendirmeliyi miyim?
Harun
18 Nisan 2023Giris katta oturuyorum. Sigara icmek icin bahceye koydugum sandalyede uyuyan bir kedi var. Kendini sevdiriyor urkmuyor ama bi kere eve soktum cok gerildi hayvan ben de rahat biraktim su an sandalyede uyuyor tekrar yasi biraz buyuk gibi napmaliyim