Veteriner Muayene Ücretleri - Kedi Aşı Fiyatları 2019 | suzionline
Veteriner Muayene Ücretleri – Kedi Aşı Fiyatları 2019

Veteriner Muayene Ücretleri – Kedi Aşı Fiyatları 2019

Selam!

2018’de en çok sevilen, faydalı bulunan yazılarımdan birisi  kedi için ortalama veteriner ücretleriydi. 2019 itibariyle veteriner fiyatlar oldukça değişti. Ben de güncel rakamlar konusunda sizi bilgilendirmeye geldim.

2021 yılı güncel fiyatlar için buraya!

Bu yazıda, İstanbul İli için özel muayenehanler, İBB Veteriner Hizmetleri ve İÜ Hayvan Hastahanesi fiyatlarına yer vereceğim. Eğer farklı bir şehirde yaşıyorsanız bu rakamlar ortalama olarak bilgi verebilir ancak tam rakamları bulunduğunuz ilin veteriner hekimler birliğinin sitesinden öğrenebilirsiniz.

2019 yılı veteriner ücretleri

İstanbul için rakamlara geçmeden önce ufak bir bilgilendirme yapmak istiyorum. Yukarıda söylediğim gibi veteriner ücretleri, ilden ile hatta sokaktan sokağa bile değişebilir. Burada konuşacağımız fiyatlar da taban fiyatlardır. Hiçbir veteriner hekim taban fiyattan çalışmak mecburiyetinde değil. Taban fiyattan çok daha yukarıda da fiyat talep edebilirler bu yasal olarak hakları ancak bizler de daha uygun fiyatlı olan tedavi yerlerini/hekimleri tercih edebiliriz. Bu da bizim en doğal hakkımız.

Ben, her kedi sahibine ortalama veteriner ücretleri hakkında bilgi sahibi olmasını öneriyorum. Çünkü bazen, taban fiyatta rakam isteyen hekimler için bile ”…. kadar para aldı. Çok değil mi?” gibi yorumlar geliyor ya da taban fiyatı 100 lira olan bir şey için bir veteriner hekim 100 isterken diğeri 600 isteyebiliyor. Bu gibi durumlarda tereddüte düşmemek için ortalama rakamları bilmek önemli. Ayrıca, ücret talebi sanırım veteriner hekimler için de oldukça problemli oluyor. Tedavi izin ve tahmini ücret talep formu diye bir şablon oluşturmuşlar. Tedavi öncesi sizlere fiyat bilgisi ve onay almak için bu formdan imzalatmak isteyebilirler. Formu buradan inceleyebilirsiniz. Böyle bir taleple karşılaşırsanız şoke olmayın. İki taraf da önlem almaya çalışıyor.

”Bütün maaşımın kedime harcanmasını olaylıyorum.”

Bu yazıda söyleyeceğim fiyatların hepsi kurumların resmi sitelerinden alınan rakamlardır. Aşağıya resmi sitelerin linklerini bırakıyorum. Kendiniz de ulaşıp hem teyit edebilir hem de daha farklı uygulama ücretlerini öğrenebilirsiniz.

İVHO Rakamalarını buradan

İBB Veteriner İşleri Rakamlarını buradan

İÜ Hayvan Hastahanesi Rakamları buradan

Kedi İçin Veteriner Muayene Ücretleri 2019

Gördüğünüz gibi 2019 muayene fiyatları oldukça yüksek ancak benim gözlemlerime göre birçok veteriner hekim muayene ücreti almıyor bile. Rutin olarak aşı için vs gittiğinizde muayene/teşhis yoksa almamaları normal. Herhangi bir hastalık şikayeti ile gittiğinizde ise sizi dinleyip, kedinizi muayene ederek bir teşhis koyuyorsa da muayene ücreti talep etmesi kadar doğal bir şey yok bence.

Şimdiden kulağımda ”Hiçbir şey yapmadı 125 lira aldı.” denildiğini duyar gibiyim 😀 Ben, bu bakış açısına katılmıyorum. 5 yıllık üniversite mezunu, tecrübeli bir hekim, eğitimini ve tecrübesini kullanarak bir teşhis koyuyorsa, ücret talep etmesi de çok normal. Biliyorum, birçoğunuz da bunu normal görecektir ancak fiyatı yüksek bulacaktır. Fakat bu ücretlerin yüksek olmasının sebebi veteriner hekimler değil, Türkiye ekonomisidir. Örneğin, şu anda İstanbul’da seansı/saati 200 liradan ucuza psikolog da bulamazsınız, çocuk doktoru da bulamazsınız. Yani, genel olarak Türkiye pahalı. Sağlık pahalı, eğitim pahalı, yaşamak pahalı, domates bile pahalı. Ben, spesifik olarak veteriner hekimlere yüklenilmesini yersiz buluyorum.

Kedi Aşı Fiyatları 2019

Şimdi gelelim fasulyenin faydalarına. Kedi aşı fiyatları 2019’da kaç olmuş bakalım! Yalnız, kemerlerinizi bağlayın fiyatlar oldukça yüksek.

2018’de 65, 75 lira olan aşı fiyatları olmuş 80-95. Tey tey tey 😀 Neyse, şu açıdan bakalım, kediniz yavru değilse ve bu aşıları ilk defa yaptırmayacaksanız senede birer kere karma, kuduz, lösemi 270 lira yapıyor. Kediniz yavruysa, ilk defa aşılarını yaptıracaksanız da burada ayrıntılı bilgi vermiştim, okuyabilirsiniz.

Not: İBB’nin resmi sitesindeki fiyat listesinde kuduz+ mikroçip için 70 tl yazılmış. Yukarıda link verdim, siz de kendiniz bakıp  görebilirsiniz ancak bu fiyata ikisini de yapacaklarını sanmıyorum. Yine de talep etmeli bence. Sonuçta resmi sitelerinde bu iki işlem için toplam fiyat istendiyse, ikisini de yapmaları lazım. (Bunu yaptıran ya da yaptıramayan olursa, yorumlar kısmına yazarsa hepimiz faydalanalım.)

Peki, bu aşıların hepsini her sene yaptırmak zorunda mıyız?

Zorunlu kedi aşıları

Bu soru her gün en az 2,3 kez geliyor sanırım. Bu konuda ayrıntılı bir araştırma yapmaya başladım ve kısa sürede tamamlayıp buraya eklemek istiyorum. Peki, ben kim köpek, bu konuda konuşabiliyorum? Ben, veteriner hekim değilim, doktor değilim. Bu gibi konularda sadece edindiğim bilgileri ”kaynaklarıyla birlikte” sizlerle paylaşıyorum ve edindiğim bilimsel temelli bilgiler doğrultusunda kendi aldığım kararları aktarıyorum. Bu gibi kritik konularda da her zaman sadece beni okuyarak değil, araştırarak ve kendi hekiminize de danışarak karar vermenizi öneriyorum. Yine, bu çerçevede bu konuda da araştırmalarımı sizlerle paylaşacağım. İşte ben de böyle bir köpek, hevesimi kıramazsınız 😀

Ücretsiz Kedi Aşısı Yaptırabileceğimiz Yerler Yok Mu?

Sadece 1 tanesi için var, kuduz aşısını Tarım İlçe Müdürlüklerinde 2.5 tl ‘ye yaptırabilirsiniz. (Kaynak) Diğer aşıların ise hiçbirisini hiçbir yerde ücretsiz yaptıramazsınız. Barınaklarda bu aşılar bulunmuyor bile. Yine de 80 lira olan kuduz aşını 2.5 liraya yaptırabilmek de güzel bir alternatif…

Kedi İç ve Dış Parazit Uygulama Ücretleri 2019

Biliyorsunuz bunlar aşı değiller. İç ve dış parazitlere karşı aşılama yok, tedavi var. Kedilerimize belirli aralıklarla rutin olarak bu tedavileri yaptırmamız öneriliyor. Peki 2019’da iç&dış parazit tedavileri kaç para?

Dikkat ederseniz tabloda bazı rakamların yanında yıldız var. Bu yıldızlar ”ilaç ücretleri ayrıca eklenecektir” yıldızları 😀 Yani, İstanbul’da özel bir veterinerde kullanılacak ilaç ücretine göre dış parazit tedavisi rakamınız değişir. İç parazitte ise hap için 45, enjektabl için ise 65 lira ödersiniz. Dış parazit ise ilaç dahil tahminen 100 lira olur.

Ben, iç ve dış parazit tedavisini veterinerimizden aldığım ”iç dış tüm pazitlerde etkili” ilaçlarla evde yapıyorum. Burada ayrıntılı olarak kendi yöntemimi ve diğer yöntemleri anlatmıştım. Bu şekilde çok daha karlı oluyor. Ancak burada da ufak bir sıkıntı var. Birçok veteriner hekim, ilacı size satsa bile uygulama ücretini de alıyor… Dolayısıyla sadece ilaç ücreti mi talep ediyorsunuz yoksa uygulama ücretini de alıyor musunuz? diye sormakta fayda var. Tabii kendisi uyguluyorsa almasından daha doğal bir şey yok ama size, evde uygulamanız için veriyorsa bence uygulama ücretini de alması uygunsuz. Dilerse satmayabilir ancak satıyorsa da uygulama ücretini almamalı.

Eğer, senede 4 kere iç&dış parazit tedavisine gittiğinizi düşünürsek ( siz daha sık ya da daha seyrek gidiyor olabilirsiniz.) yıllık 580 tl – 660 tl arası bir iç&dış parazit tedavi masrafınız olur. Hey maşallah diyorum.

Kedi Kısırlaştırma Ücreti 2019

Kedi kısırlaştırma ücretleri

2018’de bile kısırlaştırma ücretleri çok yüksekti, biliyorsunuz. 2019 da ise daha da zamlandı. Dişi ve erkek için kısırlaştırma ücretileri değişiyor. Gelin bakalım, 2019’da kedi kısırlaştırma ücreti ne kadar?

Erkek Kedi Kısırlaştırma Fiyatları 2019

Kısırlaştırma fiyatları da özellerde oldukça yükselmiş ama erkek kedi kısırlaştıracak olanlar yine şanslı. Buyurun, 2019 erkek kedi kısırlaştırma ücretleri;

İlk olarak, İBB Veteriner işleri fiyat listesine 149 tl yazmış ancak bence burada bir yazım hatası var. Geçen sene 182 tl olan rakam bu sene 149’a düşemez zaten geçen gün oraya erkek kedi kısırlaştırmaya giden bir kişiden 201 tl talep etmişler. Bu sebeple 201 tl yazdım. Siz bu konuda farklı bir bilgiye sahipseniz lütfen bana yazın, güncelleyeyim.

İkinci olarak, özel veteriner klinikleri için yazılan rakamda yine yıldız var dikkat ederseniz. Bu kedinizi taştaşlarına verilen bir yıldız değil dfklfjls Anestezi, malzeme, ilaç ve olursa hospitalizasyon ücretleri ayrıca eklenecektir yıldızı…

Yani, 2019 yılında erkek kedi kısırlaştırma için ortalama 345-500 lira arası özel kliniklerden para talebi olur.

Dişi Kedi Kısırlaştırma Fiyatları 2019

Dişi kedi sahipleri hazırsa tabloyu ekliyorum, sıkı durun 😀

Özel muayenehanelerdeki fiyat dikkat ederseniz yine yıldızlı. Anestezi, malzeme, ilaç ve olursa hospitalizasyon ücretleri ayrıca eklenecektir yıldızı… Kısaca İstanbul’da özel bir klinikte, dişi kedinizi kısırlaştırmak istiyorsanız 620-800 civarı bir rakamı gözden çıkartmalısınız. İBB veteriner hizmetlerinde ise 242 tl gibi minimum bir rakam var. Ben 2018’de Suzi’yi İBB Fatih Hayvan Hastahanesinde kısırlaştırmıştım. Oldukça da güler yüzlü, tecrübeli hekimler vardı. Bizim tecrübemizi buradan okuyabilirsiniz.

Ücretsiz Kedi Kısırlaştırma 2019

Ücretsiz kedi kısırlaştırma

Fiyatlar özellerde oldukça yüksek. Dolayısıyla insanlar ister istemez ücretsiz kedi kısırlaştırma yaptırabilecekleri yerler arıyorlar. İstanbul’da İBB Veteriner Hizmetleri sokak kedilerini ücretsiz kısırlaştırıyor. Sahipli kediler için ise yukarıda gördüğünüz gibi 200-250 tl civarı özel rakamlarına kıyasla oldukça makul rakamlar talep ediyorlar. Önceden randevu alarak orada sokak kedilerini ücretsiz, kendi kedinizi makul bir ücretle kısırlaştırabilirsiniz. Peki, sahipli kediyi ücretsiz kısırlaştıramaz mısınız? Yasal olarak hayır. Ancak ben evde bakmıyorum, sokakta bakıyorum diyerek bunu yapanlar var…

Peki, barınaklarda ücretsiz kısırlaştırma yaptıramaz mısınız? Evet, sahipsiz kedileri aynı şekilde ücretsiz olarak barınaklarda kısırlaştırabilirsiniz. Bazı barınaklar artık İBB Veteriner Hizmetlerine aktarıyor sanırım. Dolayısıyla yine hangi barınakta kısırlaştırma yaptırmak  istiyorsanız arayıp önceden bilgi almalısınız.

Herhangi Bir Hastalık Durumunda Veteriner Masrafları Ne Kadar Tutar?

Yine çok çok değişken… Hastalığına, tedavisine göre ve veterinerine göre yüzlerce, binlerce lira fark  olabilir. Ancak ihtiyaç duymanızın muhtemel olduğu birkaç temel uygulamanın ben fiyatlarını ekleyeyim. Belki sizlere faydalı olur.

Yukarıda, ihtiyacınızın olabileceği bazı rakamları derledim. Ne yazık ki, damak yırtığı ve kalça çıkığı gibi şeylerde bu listede çünkü kapısına camına sineklik, tel taktırmayan kedi sahipleri bu rakamları hatta çok daha fazlasını ödemek zorunda kalacaktır. Bu sırada olan da kediye olacaktır. Dolayısıyla binlerce lira ödemek ya da kedinizin felç olmasını hatta ölmesini istemiyorsanız kapı, cam güvenliğiniz için sineklik&ağ taktırın. Boynumun borcu olan uyarımı da yaptıktan sonra VAY VAY VAY arkadaşlar yazını sonuna geldik. Nasıl? Mükemmor değil mi rakamlar? Napacağız peki?

Taban fiyatın altında çalışan veteriner hekim bulamaz mıyız?

Bulabiliriz, hatta birçoğu özel durumlarda, maddi yetersizliklerde ya da sokak hayvanlarında taban fiyatın altında rakamlar istiyorlar ya da hiç istemiyorlar ancak bu yaptıkları yasal değil. Her veteriner hekim, bulunduğu ilin taban fiyat cetveline uymak zorunda yani onun altında rakam vermemeli. Eğer bunu yaptığı tespit edilirse Türk Veteriner Hekimleri Birliği Disiplin Yönetmeliği’ne göre cezası var. Ne bu ceza? Para cezası. Bu ceza, şikayete bağlı bir ceza. Kaç veteriner hekimin başına gelmiştir bilemiyorum. Bir hayvan sahibinin ”Benden az para aldılar.” diye şikayet edeceğini düşünmüyorum ancak diğer meslektaşları piyasayı bozduğu için şikayet edebilirler.

Peki, taban fiyatın çok daha üstünde rakam veren hekimler için bir ceza var mı?

Hayır, yok. Nasıl ki seansı 500 lira olan psikolog için ceza yoksa ya da danışma ücreti olarak 400 lira alan avukat için yoksa muayene için 500 lira alan veteriner hekim için de ceza yok. Bu rakamlar bize yüksek geliyorsa daha uygun olanları tercih etmek bizim elimizde.

Eeee, hepsi çok pahalı?

Ne yapalım, Türkiye pahalı. Ayrıca dediğim gibi taban fiyattan çalışan ve ihtiyaç durumunda indirim yapan veteriner hekimler de var. Bize düşen taban fiyatları bilmek ve uygulama öncesinde veteriner hekimimizden fiyat öğrenmek.

Siz neler düşünüyorsuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmında bana yazmayı unutmayın.

Biliyorum birçoğunuz için cep yakıcı, moral bozucu bir yazı oldu ama ben yine çok emek harcadım 😀

Aşağıya bir teşekkür yazmanız ya da bir kalp atmanız beni çok mutlu eder.

Şimdilik görüşmek üzere,

Kediyle kalın,

Tabii paranız yeterse!

”Bütün maaşın bu ve ikimize yetmiyor mu?”

 

 

427

53 Responses

  1. Melek
    8 Şubat 2019
    • suzionline
      8 Şubat 2019
  2. Gülnur
    8 Şubat 2019
    • suzionline
      8 Şubat 2019
  3. Şebnem
    8 Şubat 2019
    • suzionline
      8 Şubat 2019
  4. Hazal
    8 Şubat 2019
    • suzionline
      9 Şubat 2019
  5. Eslem
    9 Şubat 2019
  6. Nilay
    17 Şubat 2019
    • suzionline
      17 Şubat 2019
  7. nihan
    25 Şubat 2019
    • suzionline
      28 Şubat 2019
  8. Lena
    6 Nisan 2019
    • suzionline
      7 Nisan 2019
  9. Veli
    15 Nisan 2019
  10. nihan
    19 Nisan 2019
  11. Naz
    7 Mayıs 2019
    • suzionline
      7 Mayıs 2019
  12. Özlem
    9 Haziran 2019
    • suzionline
      11 Haziran 2019
  13. Yasemin
    10 Haziran 2019
    • suzionline
      11 Haziran 2019
  14. Yasemin
    10 Haziran 2019
  15. Selin
    6 Temmuz 2019
  16. Selin
    6 Temmuz 2019
    • suzionline
      7 Temmuz 2019
  17. Jale
    11 Temmuz 2019
    • suzionline
      12 Temmuz 2019
  18. Dilan
    16 Temmuz 2019
  19. Petopia
    17 Temmuz 2019
  20. Gülnihal Işık
    18 Temmuz 2019
    • suzionline
      19 Temmuz 2019
  21. Cagri
    20 Temmuz 2019
  22. Müjde Şen
    2 Ağustos 2019
    • suzionline
      2 Ağustos 2019
  23. Sancak
    4 Ağustos 2019
  24. Veysel
    6 Ağustos 2019
    • suzionline
      6 Ağustos 2019
  25. Sibeldeniz
    21 Eylül 2019
    • suzionline
      21 Eylül 2019
  26. Nida
    25 Eylül 2019
    • suzionline
      27 Eylül 2019
  27. necati
    30 Ekim 2019
    • suzionline
      1 Kasım 2019
  28. Kübra
    1 Kasım 2019
    • suzionline
      2 Kasım 2019
  29. Ayşe
    16 Kasım 2019
    • suzionline
      18 Kasım 2019
  30. Seval
    29 Kasım 2019
    • suzionline
      2 Aralık 2019
  31. Esma
    17 Haziran 2020

Yorumunuzu Yazabilirsiniz