Bugün Suzi için ve bizim için tatsız bir gün. Geçen haftalarda yaşadığımız bitmek bilmez kızgınlık dönemi sonrasında kısırlaştırma için randevu almıştık ve o gün geldi. Veterinerin yolunu tuttuk… Biz kısırlaştırma için İBB Fatih Hayvan Hastanesi‘ne gittik. Dişi kediler için 166 tl, erkek kediler için 150 tl kısırlaştırma ücreti isteniyor. En güzel tarafı ise sokak kedileri için ücretsiz kısırlaştırma yapılıyor! Şimdi adım adım kısırlaştırma sürecimizi size anlatacağım.
-
Ameliyat Öncesi Alınması Gerekenler (Elizabeth Yakalığı)
Randevu aldığımız gün, ameliyattan sonra takacağı yakalığı bizim yanımızda getirmemiz gerektiğini söylediler. Bir tane elizabeth yakalığı aldım. Petshoplarda bulamadım, bir veterinerden 15 tl‘ye 10cm çapında bir elizabeth yakalığı aldım. Aslında bu yakalık kedileri çok huzursuz ettiği için kullanmak istemiyordum ama diğer alternatifi olan ameliyat sonrası giysisi çok pahalıydı. Winpet diye bir markanın, ameliyat sonrası iyileşme dönemi için özel tasarladığı kıyafetin fiyatı yaklaşık 124 tl. İlgilenenler için link ekledim. Ben bu parayı vermeden önce elizabeth yakalığıyla şansımı demek istedim.
-
Kısırlaştırma Ameliyatı Öncesi
Kısırlaştırmadan önceki bir hafta, her gün gimpet multi vitamin paste verdim. Bağışıklığı güçlensin, ameliyatı kolay atlatsın diye elimden geleni yapmaya çalıştım ama zaten yapılacak çok fazla şey yoktu. Son akşam en güzelinden bir yaş mama açtım (science plan a/d yaş mama, veterinerimizin dediğine göre bu mamaya hayır diyebilen kedi çıkmıyormuş.)
Kısırlaştırma sabah 11:30’da olacağı için öncesi gece 11’de mamasını önünden aldım ve ertesi güne kadar hiçbir şey yemedi, suyunu yanında bıraktım. Kısırlaştırma operasyonuna girmeden önce kedinizin karnının aç olması gerekiyor çünkü narkozun etkisiyle yediklerini kusuyorlar. O yüzden son 12 saat aç kaldı Suzi.
Operasyon günü sabahı Suzi’nin ”Mamaaaa.. Mamaaa, uyanınn! Mama koymamışsınız. Açım ben, şekerim düştü. Acil dün geceki güzelli mamadan verin, hadiii. Ölçem galiba, mamaaa ” miyavlarıyla uyandık. Tabii ki de vermedik. Sonra yere bir parça kağıt buruşturup attık ve mamayı unuttu. Oyunlardan oyun beğendi. Ona o kadar oyuncaklar aldım hiçbirisiyle o kağıt parçalarıyla oynadığı kadar uzun ve keyifli oynamıyor. Ruhu fakir heralde benim kedimin 😀 Neyse, konumuza dönersek, evden çıkmadan su kaplarını da boşalttık ve kırk taklayla taşıma çantasına koyduktan sonra İBB Fatih Hayvan Hastanesi’nin yolunu tuttuk. Yanımızda da elizabeth yakalığımız vardı.
Operasyondan minimum yarım saat önce orada olmamız istenmişti. 11:00 gibi hastaneye vardık. Bir veteriner benimle görüştü ve operasyonun ve narkozun olası risklerinden bahsetti ve bunları kabul ettiğime dair imzalı onayımı aldılar. Sonra operasyona girdiler. ( Bir de Suzi hazır narkoz alacakken, veterinerden ameliyat sonrasında tırnaklarını birazcık kesmesini rica ettim.)
-
Kısırlaştırma Ameliyatı
Operasyon yaklaşık 1 saat kadar sürdü. Bu sürede ben hastanede yarı ağlamaklı bi şekilde bekledim. Bu hem kediniz hem de sizin için sıkıntılı bir süreç, ne yazık ki.. Çıktığında baygındı. Operasyonu gerçekleştiren veteriner benimle tekrar konuştu ve kısırlaştırma sonrası kedi bakımı hakkında bilgi verdi. Narkozun etkisinin bir süre daha devam edeceğini, 3 – 4 saat sonra ayılacağını söyledi. Bu süreçte box’ın içinde tutmamı tavsiye etti, çünkü narkozun etkisi hala geçmemiş olacağı için dışarı çıkartırsam kendine zarar verebileceğini söyledi. Operasyonun üzerinden 8 saat geçmeden mama ve su vermemem gerektiğini söyledi. Maması, suyu, kumu, yatağı hepsi birbirine çok yakın ve küçük bir odada olmalıymış. Yakalığı 10 gün kadar boynunda kalmalıymış. Yalnız bazı kediler yakalık olduğu için yemek yemeyi ve su içmeyi reddedebiliyorlarmış. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsam yemekten önce yakalığı çıkartmamı ve ardından tekrar takmamı söyledi. 1 hafta sonra da kontrole gelmemi istedi. Operasyon sonrası bilgilerimizi de aldıktan sonra evin yolunu tuttuk.
-
Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası
Eve geldiğimizde ilk bir saat falan tamamen baygın kaldı. İkinci saatin içerisinde yavaş yavaş dilini hareket ettirmeye başladı. Üçüncü saate geçtiğimizde ise patilerini oynatıyordu ama sanırım görüşü hala gelmemişti. Nefes alış verişinden anladığım kadarıyla oldukça da korku içerisindeydi. Ara ara onunla konuştukça sakinleşti. Size de kedinizi kısırlaştırdıktan sonra, onu sakinleştirmek için konuşmanızı, severken hangi ses tonuyla hangi cümlelerle seviyorsanız onları tekrar etmenizi tavsiye ederim. Dördüncü saate geçtiğimizde ise kutunun içinde dönmeye, bağırmaya başladı. Artık dört saati geçirdiğimiz için, kutusundan çıkartayım da, rahat rahat yatağına yatsın dedim ve TA TAAM ! Suzi başladı kendini yerden yere vurmaya. Arka ayaklarını çok iyi oynatamıyordu ve önünü de tam görmüyordu. Kutudan çıkartmak için erken davranmışım maalesef. Zar zor tutup geri kutusuna koydum ve perdeyi açıp camın önüne bıraktım kutuyu. Dışarıyı izlemek ve dinlemek onu sakinleştirdi. Sonraki iki saat boyunca hiç sesi çıkmadı.
Akşam altı gibi tekrar çıkarttık ve bu sefer daha sakindi ama küçük odada kalmak istemedi. Normalde hep salonda vakit geçirdiği için salona gitmek istedi. Biz de izin verdik ama hemen gitti koltuğun altına saklandı, yattı. Bir süre uyudu orada. Mama ve su verdik ama yüzüne bile bakmadı. Biraz süre geçince vitamininden verdim onu azcık yaladı. Bir kaç farklı yatak seçeneği sunduk ama inatla hep koltuğun altına yattı…
Salonda serili çamaşırlar vardı, bir ara gitti askılığın altına girdi yattı, ben de yatağını oraya koydum. Sevdi bu sefer, orada yattı. Bir daha koltuğun altına girmedi. Ara ara kafasındaki elizabeth yakalığını çıkartmaya çalıştı. Ondan çok rahatsız olduğu belliydi. İnternette bunun için bir çözüm araştırırken bizim yakalığın diğerlerinden biraz daha uzun kaldığını fark ettim. Rahatlaması için yakalığı çıkartmadan, önünden 1 parmak genişliği kadar kısalttım. Mutlu oldu 🙂
-
Gece Yaşananlar
Gece 12 gibi biz yattık ama Suzi 2 gibi miyavlamaya başladı ve uyandık. Canı acıdığı için miyavladığı zaten yüzüne bakınca anlaşılıyordu. Su içirmeyi denedim, içmedi. Yaş, kuru mama yedirmeyi denedim. Çok çok az yaş mama yedi. Onu da vitamin yediriyormuş gibi kandırarak yedirdim. Ben yanına gidince miyavlamayı bıraktı ve sevgi için sürtünmeye başladı kuzum. Ben de yastığı yorganı toplayıp salonda yattım 🙂 Gece dört gibi bir daha uyandık. Çünkü çişini yapmak istiyordu ama canı acıdığı için yapmakta zorlanıyordu. Üç kere kuma girdi çıktı, sonunda yaptı çişini. Sonra sabah yediye kadar uyuduk. Yedide yine uyandık. Vitamin kandırmasıyla biraz daha mama yedirdim ama asla su içmedi, ben de zorlamadım. Saat sekiz buçukta ne yazık ki işe gitmek için evden çıktım ve şu an evde yalnız. Umarım ben eve gidene kadar biraz daha dinlenmiş ve toparlanmış olur.
Kısırlaştırma öncesi ve kısırlaştırma günü yaşadıklarımız bu şekilde. Umarım sizin için bilgi verici olmuştur. Yaklaşık 10 günlük bir iyileşme dönemimiz olacak. Bu 10 günlük sürecimizi de tamamladığımızda onunla ilgili de bir yazı paylaşacağım. O zaman linkini buraya da eklerim.
Bize bol bol sağlık dileyin, görüşmek üzere :
Edit: Bu yazıdan bir sene sonra ikinci kedimi sahiplendim ve kısırlaştırdım, okumak için buraya.
Genç_yusuf
12 Ocak 2018Çok teşekkürler verdiğiniz bilgileri hem yararlı olacak şekilde Hemde eğlenceli bir dille anlatıyorsunuz 👍
suzionline
12 Ocak 2018Yorumunuz için teşekkür ederim 🙂
Fatime selami
21 Mayıs 2018Suzi’ye geçmiş olsun. Gözüm korkmadı değil. Bayağı sıkıntılıymış bu süreç 😥
suzionline
21 Mayıs 2018Psikolojik olarak yıpratıcı ne yazık ki ancak kediniz için katlanmanız lazım.
Nesrin
22 Aralık 2018Suzi’nin yaşadıklarını okudukça aglayasim geldi.Gecmis olsun.Bizde aynı sürece baslicaz Allah yardımcımız olsun.
suzionline
24 Aralık 2018Biraz zor bir süreç ancak sonrası herkes için daha iyi oluyor <3
Onur
12 Ocak 2019Çok yararlı oldu bende kedi almayı düşünüyorum (annemi ikna etmek için yazdığınız yöntemleri denedim düşünrüz olabilir dedi sağolun) dediğiniz şeyleri takip edeceğim ben de, Suziye sağlık diliyorum :)))
suzionline
12 Ocak 2019Çok sevindim, kedili fotoğraflarınızı bekliyorum <3
MERYEM
30 Ocak 2019ŞUANDA 2 GÜNDÜR BENİM KEDİMDE KIZGINLIK DÖNEMİNDE NELER ÇEKTİĞİMİ ANLATAMAM:( SU SÜRECİN HEMEN GEÇMESİNİ DİLİYORUM KISIRLAŞTIRMAK İÇİN.BELEDİYENİN HASTANELERİNİ ARAŞTIRIKEN SENİN BLOGUN ÇIKTI KARŞIMA .BİZZAT TECRÜBE EDEN BİRİNDEN DİNLEMEK İNANILMAZ FAYDALLI OLDU GERÇEKTEN .BENDE SENİN APTIRDIGIN BELEDİYE HASTANESİNDE YAPTIRMAK İSTİYORUM NASIL RANDEVU ALABİLİRİM
suzionline
30 Ocak 2019Telefonla arayıp randevu gününü öğrenebilirsiniz ve o gün sabah erken saatte arayın yoksa dolabiliyor <3
ezgi
17 Şubat 2019merhaba, oncelikle gecmis olsun. kedinizin ameliyati karin acilarak degil de yandan yapildigini goruyorum. bu tarz bi operasyonda kedilerin sadece rahminin alindigini ancak yumurtaliklarinin birakildigini ve bu sekilde cinsel hayatina devam ettigini ancak hamile kalamadigini okumustum. sizin bu konuyla ilgili bi bilginiz var mi? ben de fatih hayvan hastanesinde ameliyat ettirmeyi dusunuyorum da, acaba boyle bir teknikle mi yapiliyor, ya da oncesinde tercihimiz soruluyor mu? ve prosedur nedir biliyorsunuz ki ameliyat oncesi anestezi denen bi surec var cesitli testlerin yapildigi kedinin ameliyata uygun olup olmadigina dair. bu surec nasil isledi? avcilar hayvan hastanesinde anestezi 200 ameliyat 350 toplam 550 600 tl gibi bi ucrete cikiyor ve bu benim bir ayda verebilecegim bir para degil ne yazik ki universite ogrencisiyim. ve bu ameliyat icin cok endiseleniyorum bi yere tam olarak guvenmeden emin olmadan bi sey yapamiyorum ve ertelemeye devam ediyorum bu sekilde kedime de zarar veriyorum. cok soru sordum cok uzun yazdim kusura bakmayin simdiden tesekkur ederim
suzionline
17 Şubat 2019Merhaba Ezgi Hanım, herhangi bir ameliyat öncesinde genel kan sayımı yapılması önerilir. Kedinin ameliyatı kaldırıp kaldırmayacağına bakmak için. İBB Fatih Hayvan Hastahanesi’nde söylenen ücrete bu kan tahlili dahil, hiçbir yerde zaten kısırlaştırma ücretinin içinde tahlil de olmaz. Öncesinde size sözle genel sağlık durumu soruluyor. Siz isterseniz kan tahlili de yaptırabilirsiniz ücreti mukabilinde. Anestezi şekli veya ameliyat yeri de tercihiniz olmuyor ancak yandan girilse de alttan girilse de gerçekleştirilen operasyon aynı. ( sizin için veteriner hekim arkadaşıma sordum.) Bizim Suzi’ninki yandandı. İBB’de gerçekleştirilen operasyondan ve hekimlerin genel tavrından ben memnundum.
Büşra
18 Temmuz 2019Anadolu yakasında varmı İBB hayvan hastanesi benim fatihe kedimle gelmem çok zor da
suzionline
18 Temmuz 2019Buradan bulunduğu yerlere bakabilirsiniz http://gida.ibb.istanbul/veteriner-hizmetleri-mudurlugu/iletisim-bilgileri.html
eeavci
8 Ekim 2019Ben de kısırlaştırma taraftarıyım. Nitekim böyle düşündüğüm için 5 gün önce kedimizi kısılaştırdık. İbb hatü’de yapılan operasyon sonrası( başta sizin siteniz ve başka sitelerdeki yorumlara da güvenerek burada yaptırdım) ilk 3-4 gün iyi yönde yavaş da olsa ilerleme varken 5.güne geldiğimizde kedimizin nefes alış verişinde tuhaflıklar başladı. Ben de pazar günü ibb kapalı olduğundan her zaman rutin aşı ve bakımlarını yaptırdığım evime yakın olan veterinerimize götürdüm.
eeavci
8 Ekim 2019Röntgen ve kan tahlili yaptılar ve uyumakta ve tetikte bekleyen fip virüsünün operasyonda bağışıklığı düşen kedimizi durumundan faydalanıp ortaya çıktığını gördük. Tabi veterinerimiz bize bunu söylemedi o sırada çünkü ben, kızım ve oğlum kaygılı bir şekilde sonuçları beklediğimizden olsa gerek antibiyotikle devam edelim takip edelim deyip bizi eve yolladı. Ancak gece saat 2’de başlayan gitgide zorlaşan solunum ve kusma atakları ve malesef kızımla birlikte ona can vermeye çabalamalarımız sonuçsuz kaldı ve kollarımızda can verdi güzel kızım.
eeavci
8 Ekim 2019Şu an bunları yazarken hala daha kulaklarımda acı içinde çıkardığı sesler ve gözlerimde yaşlar dinmiyor. Sabah veterinerimiz aradı. Veterinerimiz eğer operasyon sonrası her ihtimale karşı bünyeyi güçlendirmek ve iyileşmeyi kolaylaştırmak için antibiyotik ve vitamin verilmiş olsaydı belki virüs ortaya çıkmayabilir ve sonuç bu olmayabilirdi dedi. Kısırlaştırma elbetteki yapılmalı ama benim acı tecrübemden yaptıracak olanlara tavsiyem ibb gibi özel olmayan bir yerde yaptıracaksanız mutlaka öncesinde tahlillerini yaptırıp bu operasyon herhangi bir olumsuzluğu uyandırırmı görün
eeavci
8 Ekim 2019ve operasyonu yapacak kişiye mutlaka operasyon sonrası ilaç verip vermeyeceğini sorun çünkü mutlaka ilaç almalı en azından ilk 1 hafta bağışıklığı güçlü tutmak gerek. Benim yaşadığım üzüntüyü şu an tarif bile edemem. Hayat bu tabi gencecik insanlar ölüyor bir kedi ölmüş de ne olmuş büyütmeyen diyenler de çıkabilir elbette ama inanın bir hayvan sahibi olmadan önce ben de hayvanı öldüğünde derin üzüntü yaşayanları anlayamazdım.
eeavci
8 Ekim 20192 aylıktan itibaren adeta çocuklarıma baktığım gibi özveriyle ve en iyi şekilde büyüttüğüm allah’ın yarattığı bu güzel canlıyı o halde görmek hakikaten yıkıcı oluyor. Kimsenin benim yaşadığım sarsıntıyı yaşamamasını dilerim.
Sevgiler..
Ebru