Selam! Güzel bir konu ile karşınızdayım; kedileri birbirine alıştırmak! Benim için çok taze ve gündemde olan bir konu çünkü yaklaşık 15 gün önce ikinci kedimi sahiplendim <3 Beni instagram’dan takip edenler zaten biliyor.. Şunu söyleyeyim size, bir kedi gerçekten çok güzel ancak iki kedi harika! Tabii alıştırma sürecini yönetemezseniz bu hem sizin hem kediler için kabusa dönüşebilir. Böyle olmasın diye şuşuonlayn yanınızda 🙂
Şimdi, şöyle yapacağız; Ben size, hem olması gereken iki kediyi birbirine alıştırma adımlarını ve iki kedi nasıl tanıştırılır anlatacağım, hem de birçoğumuzun yapma ihtimali olan yapılmaması gereken şeyleri yazacağım bir de bizim sürecin nasıl geçtiğini, benim neler yaptığımı anlatacağım. Dürüst olmak gerekirse ben süreci çok da profesyonel, olması gerektiği yürütemedim. Daha doğrusu öyle başlamadım ancak sonradan arkadaşlarımın da desteğiyle çok güzel toparladım ve kedikolarım da beni üzmediler, kısa sürede alıştılar. Hazırsanız lets go!
Kedileri Birbirine Alıştırmak İçin Yapılması Gerekenler
Kedileri birbirine alıştırma adımlarının hepsini tek tek inceleyelim!
1- İkici Kediyi Seçmek
Kedileri birbirine alıştırmak ancak hangi kedileri? İkinci kediyi nasıl ”seçmeliyiz” Eğer imkanınız varsa, ikinci kedi olarak karşı cinsten ve yavru bir kedi sahiplenmek işleri kolaylaştırır çünkü rekabet azalır ve ilk kediniz yavru bir kedinin üzerinde daha rahat otorite kurar. Aynı cinsiyetten ve aynı yaşlarda iki kedi arasında rekabet, otorite kavgası biraz daha uzun sürebilir ancak bu onların anlaşamayacağı anlamına gelmiyor. Sadece süreç biraz daha uzun olabilir. Benim seçme şansım yoktu. Suzi’yi veteriner kliniğine götürdüğümüzde orada terk edilmiş, 2 aydır kafeste yaşayan Müjü ile tanıştık. 4-5 aylık bir dişi kedi Müjü. Yani 2 dişi kedi ile yaşadık biz bu süreci. İki dişi kediyi birbirine alıştırdık. Açıkçası zor değil aksine kolay oldu.
İkinci kediyi sahiplenmek gündemimizde olmadığı için ben hazırlıklı değildim. Daha doğrusu ailemi kedi almaya ikna ettikten sonra (ikna sürecimiz burada) benden istedikleri tek bir şey vardı; o da ikinci kediyi istememem. Ancak ben hep ikinci kediyi istedim 😀 Hem Suzi’nin uzun saatler evde yalnız kalmasını istemiyordum hem de imkanlarım ikinci bir kediye daha müsaitti. Bir canı daha kurtarabilirdim. Zamanla birçok kediye niyetlendim ancak çok net bir şekilde reddedildim. Bu sebeple iki kediyi alıştırma konularına hiç ilgi duymadım. Benim asla ikinci bir kedim olamayacak diye düşündüğüm için bu konudan hep uzak kaldım. O gün veteriner kliniğinde karşımıza Müjgan çıkınca, ailem de ”olabilir aslında, biz bakabiliriz, daha fazla kafeste kalmasın en azından yuva bulana kadar bize gelsin” dediklerinde ben fırsat bu fırsat kediyi kaptığım gibi eve gittim 😀 Dişiymiş, çok da küçük değilmiş vs umurumda olmadı. Bir şekilde alıştıracağımı biliyordum. Alıştırdım da.
Doğru İkinci Kediyi Seçmeliyim Diye Takılmayın.
Siz, bu sürece planlı girişiyorsanız, alıştırma da kolay olsun diyorsanız farklı cinsiyetten, yavru bir kediyi tercih edebilirsiniz. Ancak, önünüze halihazırda yuva arayan, size ihtiyacı olan, kanınızın ısındığı, gönlünüzün kaydığı bir kedi varsa aynı cinsiyetten ya da yetişkin diye reddetmeyin. Onlar da alıştırılıyor ve her zaman zor da olmuyor. İlk günden birbirine mumuşanlar var, yok değil. İşin sırrı aslında cinsiyet ya da yaş değil, sizin süreci nasıl yönettiğiniz.
Örneğin, arkadaşım Buse (kendisini instagramdan rickandmortybrothers olarak takip edebilirsiniz.) ilk kedisi erkek olduğu için ikinci kedisi dişi olsun, yavru olsun bir de kanının ısındığı bir kedi olsun diye bekledi durdu. Olmadı, bir şekilde denk gelmedi. En son ”olması gerekeni” zorlamayı bıraktı ve yuva bulamayan, ihtiyacı olan başka bir erkek kediyi sahiplendi. Ve süpriiiiz; süreci o kadar sabırlı ve güzel ilerlettiği ki 10. günde iki kedisi koyun koyuna <3 Yani bir kez daha anlıyoruz ki, çok da takılmamak lazım. Her kedi zamanla birbirini sevmese de alışıp kabulleniyor.
2- İkinci Kedi Eve Gelmeden Yapılması Gerekenler
Bizim süreç planlı olmadığı için, ben pek bir şey yapamadım 😀 Ancak sizin yapabileceğiniz süreci kolaylaştıracak şeyler var;
Veteriner Hekim Muayenesi
- İkinci kedinizi veteriner hekim kontrolünden geçirmeden, İç&dış parazit uygulamalarını yaptırmadan eve getirmeyin. Mümkünse karma aşısını da yaptırın.
- İki kedinin de tırnaklarını kestirin. Direkt yüz yüze getirilmeleri uygun değil ancak ne olacağı belli olmaz. Birisi fıydırır da kavga başlarsa birbirlerine zarar vermemeleri için ikisinin de tırnakları kısa olsun.
Gerekli Eşyaların Alımı
Kedileri birbirine alıştırmak sürecinden önce bazı alınması gerekenler var;
- Yeni bir kum kabı alın. İki kedi için en ideali iki kum kabı, ayrıca başlarda ayrı odalarda kalacakları için zaten ikinci bir kum kabına ihtiyacınız var.
- İkinci kediniz yavruysa, yavru kedi maması almalısınız. Birkaç gün diğer kedinizin mamasından yerse sorun olmaz ama ideali kendi yaşına göre mama yemesi.
- Evde yoksa ödül maması alın, bu süreçte size faydalı olacaktır.
Sakinleştirici Kullanımı (Veteriner Hekiminiz Tarafından Uygun Görülürse)
- Evdeki kedinize, gerekirse yeni gelen kediye de kedilere özel sakinleştiricilerden verebilirsiniz. Tabii ki hekiminize danıştıktan sonra. Bizim evde zaten vardı. Suzi’de astım olduğu için stres de astımı tetiklendiğinden evde bulunduruyoruz. Stresli olabilecek durumlarda örneğin veteriner kliniğine gitmeden önce veriyoruz. Bu durumda da ben veteriner hekimimize danıştım. Suzi’ye ve Müjü’ye sakinleştirici başlayayım mı dedim. O da başlayalım dedi. Müjü’ye sadece ilk iki gün verdim. Kafesten çıkıp, yeni bir eve hem de kedili bir eve geldiği için o da stresli bir durumdaydı ancak evdeki gözlemlerime göre kafesten çıkmış olmak, özgür olmak onu o kadar mutlu etmişti ki devamına gerek duymadım. Suzi’de ise 15. gündeyiz hala kullanıyorum ancak bugün yarın bırakırım.
Suzi, çok sıcak kanlı, insandan, hayvandan, temastan hoşlanan bir kedi değil. Bu sebeple sürecimizin zor olacağını düşünüyordum ancak iştahtan kesilmedi, bize küsmedi ya da tepki kakası/çişi vs yapmadı. Hatta 3 4 günde Müjgan’ın evde olmasını kabullendi. Bence bu noktada sakinleştirici kullanmamızın etkisi oldu.
Benim kullandığım sakinleştiricinin ismi KalmVet. Kedi ve köpekler için üretilmiş, yan etkisi olmayan bir ürün. İçeriği de çok sade. Sadece 3 bileşeni var; Kediotu kökü özü, papatya özü ve triptofan isimli serotonini serbest bırakmayla ilişkili bir aminoasit. Kalmvet’i ya da veteriner hekiminizin önereceği muadili bir başka sakinleştiriciyi bu süreçte kullanabilirsiniz. Kullanmasanız olmaz mı? Olur tabii ki. Binlerce insan böyle bir destek almadan bu süreci başarıyla tamamlamıştır. Yukarıda bahsettiğim arkadaşım da 10 günlük mükemmel alıştırma sürecinde herhangi bir sakinleştirici kullanmadı. Ben elimde böyle bir imkan varken, Suzi’nin strese girmemesi gerekirken ve hekimimiz de önermişken kullandım. Sizin kedinizin de özellikle strese girmemesini gerektiren bir rahatsızlığı varsa ya da halihazırda çok gergin bir kediyse iki kediyi birbirine alıştırma sürecinde böyle bir destek almanızda fayda görüyorum.
Kalmvet Nerede Satılır? Kalmvet Kaç Para?
Siz sormadan da söyleyeyim; KalmVet ve muadili veteriner ilaçlarının veteriner kliniği dışında satışları yok. Sadece veteriner kliniklerinden alabilirsiniz. Fiyatının şu an 170 tl civarında olması lazım. İçerisinde 60 tablet var. Etrafınızdaki veteriner kliniklerine sorun, eğer bulamazsanız Petline Veteriner Kliniği, Özlem Hanım ( Tel: 0 212 660 08 69) size kargo yapabilir. Önemli Not: Benim herhangi bir sponsorluk ilişkim yok, öncelikle kendi etrafınıza sorun, muhtemelen bulabilirsiniz ya da önerilen muadili varsa alabilirsiniz. Ben, almak isteyip de bulamayan olursa diye bu bilgiyi ekliyorum.)
Koku Transferi, Pozitif Kodlama
- İkinci kedi eve gelmeden kokusunu getirin. Süreci planlı yürütüyorsanız eğer yapabileceğiniz çok da faydası olacak bir adım bu. İkinci kedinin yattığı bir battaniyeyi ya da sıklıkla oynadığı oyuncağı önceden evinize getirip kedinize koklatabilirsiniz ve bu kokuyu ona pozitif kodlamanız gerekiyor. Örneğin bu esnada en sevdiği ödül mamasından verebilir onu okşayabilirsiniz. Aynı şekilde evin ve kedinizin kokusunu da ikinci kedinize eve gelmeden götürün ve onda da pozitif kodlama için ödül maması verip okşayabilirsiniz.
”Eee bizim süreç planlı değil, lök diye elimde ikinci kediyle eve geldim ben napcam?”
Sorun değil, benim de aynı şekilde oldu. Kedilerinizi ayrı odalarda tutun bir araya getirmeyin ve yukarıda yazdıklarımı uygulamaya başlayın.
3- Kedileri Birbirine Alıştırmak – İkinci Kedi Eve Geldikten Sonra Yapılması Gerekenler
Kedileri Ayrı Odalarda Tutun!
Şimdi, iki ayrı odada iki kedimiz var. Bu noktada size kritik bir uyarı yapacağım; ACELECİ OLMAYIN! ”Eee salem bakem nolcek?” diye bir hataya düşmeyin. Çünkü çok yüksek ihtimalle kavga edecekler ve gergin bir ilişkinin temellerini ellerinizle atmış olacaksınız. Sabredin, bekleyin. Adım adım giderseniz her şey çok daha kolay olacak (DEDİ İLK GECEDEN KEDİLERİ SALAN FATTİ) sfsjkfhjkhjk valla yedim öyle bir b*k. Pişmanım, ben yaptım siz yapmayın. Peki, hey gidilerin Fattisi ben bu hataya nasıl düştüm? Veteriner hekimimiz ”Bir süre ayrı tutun, sonra bir araya getirin.” dedi ama ne kadar bir süre söylemedi 😀 ben de 15 dakikalık bir süreyi yeterli gördüm demek 😀 Peki, ne oldu? FIGHT! Videosunu çekmiştim, buraya ekleyeyim. Size de ibret olsun. (Ev dağınık, kusura bakmayın.)
Önemli not: videoyu açmadan önce alttaki 2-3 paragrafı okuyun çünkü video açıldıktan sonra büyüyüp o paragrafları kapatıyor.
Videoyu baştan izledim de, utançtan yerin dibine girdim. Seslere, tepkilere bak! Aynı Umut Sarıkaya – Aytek gibiyim. ” Geah geah, Katsie yapma geah”
Neyse ki çok büyük bir kavga kopmadı ama ortalık gerildi. Ben bu çektiğim videoyu kedili kankalarıma attım ve saniyesinde telefon geldi zaten bana ” Fatma naaapıyosun, hemen ayır onları” diye. Ben de ayırdım… Bana bir güzel Bilal’e anlatır gibi bütün adımları anlattılar. (Asla ikinci kedim olmayacak diye düşünüp üzüldüğümden hep bu konudan uzak kalmıştım.) Sağ olsun arkadaşlarım bana günlerce rehberlik ettiler. (Aliye ve Fatmanur (portibon <3)) Benim hatamın bedeli ağır olmadı, ancak siz bu hataya düşmeyin. Sonradan toparlaması çok zor olabilir. Alıştırma adımlarını tamamlamadan kedilerinizi bir araya getirmeyin. Bu hataya düştüyseniz de benim gibi geri adım atıp baştan başlayın; kedileri ayrı odalara koyun. Daha doğrusu yeni kediyi bir odaya koyun, eski kediye evin kalanı açık olsun.
Kedileri Paylaşın
Eve gelen yeni kediyi ya da eski kedinizi geceleri odada yalnız bırakmayın. Evde 2 kişi ya da daha fazlaysanız kedileri paylaşın. Eski kedinin favorisi kimse o geceleri onunla yatmaya devam etsin, düzenini bozmayın. Diğer kişi de yeni kedi ile uyusun. (o an kedinizin favorisi olmadığınızı öğrenmek slflksşsfl) Tek kişiyseniz eski kedinizle yatmaya devam edin, yeni kediye sıcak, kuytu, battaniyeli, yumuş bir yatak yapın.
Koku Transferine Devam Edin
İlk birkaç gün koku transferine devam edin. Oyuncaklarını değişin, birbirinin battaniyelerini verin. Pozitif kodlama için sevin bu sırada ödül maması verin. Kediniz diğer kedinin eşyalarını koklamak, incelemek istemiyorsa zorlamayın. Birini sevdikten sonra gidin ellerinizi yıkamadan diğerini sevin, ellerinizi koklatın. Yeni kedinin odasında çok fazla vakit geçirip diğerinin kıskanmasına sebep olmayın. Baktınız iki kedi diğerinin eşyalarına karşı negatif bir tutum sergilemiyor, lets go diğer adım.
Kısa Süreli Oda Değişimleri Yapın
Kedinizle birlikte yeni kedinin odasına girin bu sırada da yeni kediye evi açın, o da evi gezsin, tanısın, kendi kokusunu bıraksın. Siz de kedinizle, yeni kedinin odasında 5-10 dakika vakit geçirin. Kediniz, yeni kedinin eşyalarını tanımak isteyebilir, istemeyebilir de. Baskıcı olmayın, gerilirse okşayın, ödül maması verin. Hep pozitif kodlamaya çalışıyoruz. Bunu birkaç gün boyunca yapın, iki kediden de olumlu davranışlar gözlemliyorsanız diğer adıma geçiyoruz.
Kapı Ardından Diyaloglar
Bu adım siz başlatmadan da başlayabilir. Yani kediniz, yeni kedinin odasının kapısına kendi isteğiyle gidebilir, alttan fittikle yoklayabilir. Belki yeni kediniz de eşlik eder ve güzel bir ilişki başlamış olur. Buse’lerde bu şekilde olmuş ancak bizde böyle olmadı. Suzan asla o kapıya yanaşmadı, önünden geçmek zorunda kalırsa bol bol tısladı falan.
Ben Suzan’ın mama kabını giderek yeni kedinin odasının kapısına yanaştırdım. Bir anda tak diye oraya koymadım, adım adım yanaştırdım. Yeni kedininkini de aynı şekilde.
Bazen de bir kişi odada Müjganla diğerimiz kapının diğer tarafında Suzanla vakit geçirdik. Ödül mamaları falan yedirdik.
Arada sadece kapı varken maksimum yakınlıkta pozitif şeyler yaşatmaya çalıştık kısacası.
İlk Temasları Başlatın
Yeni kedinizi bir boxa (taşıma çantasına) koyarak diğer kedinizin olduğu odaya getirin. Kediniz yeni kediye yanaşıp tanımak isterse, hatta karşılıklı fittikleşmeler falan olursa ne ala! 1 2 gün daha bu adımı yaptıktan sonra ”sadece siz yanlarındayken” serbestçe bir araya getirebilirsiniz. Ama olmadı diyelim, tıslamalar, kıhlamalar gırla gidiyor o zaman üstteki adımlara devam etmeli. Aştıktan sonra serbestçe bir araya getirebilirsiniz. Yine de başlarda ikisini baş başa bırakıp falan evden çıkmayın, siz yokken kavga kopmasın. Kontrolünüzde olsunlar. Tam olarak emin olduktan sonra ikisini birlikte yalnız bırakıp gidebilirsiniz. Tebrikler kedileri birbirine alıştırmak süreciniz tamamlandı.
Önemli not: videoyu açmadan önce alttaki 2-3 paragrafı okuyun çünkü video açıldıktan sonra büyüyüp o paragrafları kapatıyor.
İlk temaslarda da yeni kediyle çok ilgilenmeyin, kediniz pabucunun dama atıldığını düşünmesin, mama verirken aynı anda verin. Eve geldiğinizde ilk eski kedinizi sevin. Arada ufak kıhlamalar falan olursa müdahale etmeyin. Kendi dengelerini bulsunlar. Bağırmayın, kızmayın, cezalandırmayın.
Şimdi sıkça sorulan bazı sorulara/durumlara yanıt vereceğim;
İki Kedinin Birbirine Alışması Ne Kadar Sürer?
Bu sorunun cevabı hem sizin adımları ne kadar iyi takip ettiğinize hem de kedilerin karakterlerine bağlı. 3-4 gün de sürebilir birkaç ay da. Sabırlı, istikrarlı olun ve sakin olun. Emin olun sizin enerjiniz onlara da geçiyor. Siz sakin oldukça onlar da sakinleşir.
Yetişkin Kedim Yavru Kediyi Kabul Etmiyor
Olabilir, adımları baştan alın. Acele etmeyin. Durum çok şiddetliyse sakinleştirici kullanımını veteriner hekiminize danışın. Adım adım giderseniz başarabilirsiniz, inanın.
Büyük Kedi Küçük Kediyi Öldürür Mü?
Kedileri birbirine alıştırmak söz konusu olunca ilk sorulardan birisi bu oluyor ne yazık ki. Buna elverişli bir ortam yaratmayın. Yaralayabilir, zarar verebilir. Bundan şüphe ediyorsanız, ayırın kedileri. Alıştırma adımlarına dönün.
Tıslayan Kedi Nasıl Sakinleştirilir?
Hahaha benim gibi değil! Videoda yaptığım gibi ” cas cas cas gıleyyy” moduna girmeyin 😀
Dikkatlerini dağıtın, farklı bir yerden ses çıkartın, oyuncak sallayın, mama gösterin. Nabzı düşürebiliyorsanız ne güzel, olmadı ayırın. Yineliyorum; bağırmayın, kızmayın, cezalandırmayın.
Kedileri Alıştırmak Konumuzun Sonuna Geliyoruz
Süreciniz rezalet gidiyorsa üzülmeyin, veteriner hekiminizden ya da tecrübeli arkadaşlarınızdan destek alın. Sakin olun, her şeyin çözümü var. Bana da dilediğiniz zaman mesaj yazabilir, mail atabilirsiniz. Buraya gelen yorumlara da cevap yazıyorum.
Kedileri birbirine alıştırmak konusu ile ilgili yaşadıklarım, tecrübelerim, gözlemlerim ve öğrendiklerim bu şekilde.
Sürecimde bana destek olan Aliye ve Fatmanur’a (portibon)
Kendi sürecini adım adım bana aktaran, yazıyı daha verimli hale getiren Buse’ye (rickandmortybrothers)
Beni üzmeyen kısa sürede anlaşan kedilerim, Suzan ve Müjgan’a
Ayrıca beni doğuran anama kfsdkflşsş
TEŞEKKÜR EDERİM
Şimdilik benden bu kadar,
Kediyle kalın,
Ama iki kediyle!
(Tamam 5 de olur.)
Ulviye Tozlu
20 Eylül 2019Merhabalar çok sevindim alışmalarına benimkiler 2 ay oldu alıstı ama eski kedim bize küstü bunla ilgili ne önerirsiniz?
suzionline
20 Eylül 2019Gönlünü almak lazım, diğer kedi ile daha az ilgilenin. Eski kedinize biricik olduğunu hissettirmeye çalışın.
N
22 Eylül 2019Merhaba,Benim kedim aşırı agresif diğer kedilere karşı bir bize karşı normal.Başka bir kedi,insan görünce deliye dönüyor.Sizce yeni kedi sahiplensem alışırlar mı ?
suzionline
23 Eylül 2019Evet alışabilir. Alıştırma adımlarına sabırlar uymalı ve sakinleştirici kullanımını hekiminize danışabilirsiniz.
Gizem
2 Kasım 2019Merhaba, kediler yaklaşık kaç yaşındalar acaba merak ettim.. Yaş farkı çok olunca daha zor gibi görünüyor sanki
suzionline
4 Kasım 2019Merhaba, birisi 4 yaşında diğeri 5 aylıktı geldiğinde. Birisi yavru olursa daha kolay olabiliyor, çünkü üzerinde otorite kurmak daha kolay ancak yine karakterlerde bitiyor iş. Yumuşak karakterli iki yetişkin kedi de kısa sürede anlaşabilir.
Selin
4 Kasım 2019Yazınız çok güzel teşekkürler 😊 benim bir sorum vardı, gelen kediye fiv corona gibi testler yaptırdınız mı? Yaptırmalı mıyız sizce ben yetişkin 2.kediyi almayı düşünüyorum fakat evdekine bu hastalıklar geçer diye korkuyorum.
suzionline
4 Kasım 2019Merhaba Selin Hanım ilk kedim Suzi’ye bu testleri yaptırmadığım için ikinci kedim Müjgan’a da yaptırmadım. Sonuçta kendi kedim de negatif mi, pozitif mi bilmiyorum. Bu testler yaptırılacaksa ikisine birden yaptırılmalı. Öteki türlü mantıklı bir sonuç elde edemiyoruz. Örneğin belki ilk kedimiz corona pozitif ama haberimiz yok çünkü test yaptırmadık. İkinci kediye almadan test yaptırıyoruz ve pozitif çıkıyor ve vazgeçiyoruz ama aslında ilk kedimiz de pozitifti dolayısıyla aslında vazgeçmeye gerek yoktu ya da ikincisi negatif çıktı diye aldık ama birincisi pozitif aslında haberimiz yok… o zaman ikinciyi düşünmemiş oluyoruz. Kısaca yaptıracaksanız ikisine de yaptırmanızı öneririm.
Gizem
5 Kasım 2019Kesinlikle iki kediye birden fiv ve felV testi yapılmalı.
Ben 6 sene önce böyle şeyler biliyor olsaydım Çiko 4 sene boşuna hırpalanmaz organları zarar görmezdi, sürekli hastaneye bağışıklığı düşük diye tonla sorunla sürekli gitmemize rağmen…
Fiv olduğunu öğrendiğimden beri ona göre davranıyorum ki kendisi de daha iyi. Baştan biliyor olsak bunca sıkıntıyı yaşamayacaktı ben de cahil cahil izlemiş olmayacaktım.
Dila
6 Kasım 2019önemli bir konu yine 🙂 ben bu süreci başaramıyorumm :(( ilk çocuk bi buçuk yaşında onu sokaktan kaptığımızda üç aylıktı şimdi ikici geldi daha 3 haftalık. İkisi de erkek. Abi olan bana çok düşkün gece koyun koyuna uyuruz geldiği ilk geceden beri <3 şimdi küçük geldi o da birlikte uyumak istiyor. Eşya koklatma ayrı odalarda tutma hepsini yaptım olmadı başa döndüm bi daha yaptım tıslamalar bittti ama büyük olan küçüğü çok kötü ısırıyor 🙁 ayrı odalara koyunca ikisi de beş aydır terk edilmiş gibi miikliyor. Şimdi ben napayım ?
suzionline
7 Kasım 2019Benim suzan da müjgan’ı ısırıyor. Müjgan’ın zamanla kendisini savunmayı öğrenmesi gerekiyor. Sürekli ayırarak bunu başaramayız. Anladığım kadarıyla tıslayıp, gerilip, tırmıklamalı yapılan bir kavga yok. Oyun kavga karışık ısırmalar bizde de var. Zamanla ufaklık kendini daha iyi savunacaktır.
Naz
23 Aralık 2019Merhabalar. 4 yaşında bir dişi kedimiz var. 2 ay önce 3 aylık erkek bir kedi sahiplendik. Alıştırma adımlarını uyguladık. Büyük kedimiz artık ufaklık kendisine bulasmazsa bişey yapmıyor ama ufak kedimiz bizim kizin peşinde sürekli. (Kısırlaştırma işlemi geçen hafta yapıldı) sert kavgalar olmuyor ama kızımız bu durumdan çok huzursuz olduğu icin sürekli kedileri ayrı mekanlarda tutmaya çalışıyoruz. Bize bir öneriniz olabilir mi?
suzionline
23 Aralık 2019Merhaba, erkek için gün içerisinde bir oyun programı oluşturun.
10 farklı oyun, oyuncak belirleyin 3-4 dakikadan 1 günde 30-40 dakika onunla oyun oynayın. Enerjisini siz tüketeceğiniz için diğer kediyi biraz rahat bırakır ve sakinleşir.
Nehir
7 Nisan 2020Hellö!! Ay biraz hortlatıyorum başlığı sorry ama daha uygun? bir başlık bulamadım.
Sevgili Fatti; ben de tıpkı senin gibi yakında 2 yaşına girecek olan yabani, koca gödlü kızımın yanına bir kardeş getirmek istiyorum hatta sokağımızda yüksek ihtimalle evden atılmış, sürekli apartman kapılarında dolanan bir kız da var ama annem asla istemiyor 🙁 bakabilecek güçteyiz allahıma şükür ama annem nuh diyo peygamber demiyo. Aynı seninkiler gibi kızım geldiğinde bana da dedikleri tek şey ikinciyi istemeydi.
İçimi döktükten sonra ikinci kediye analar nasıl ikna edilir yazısı bekliyorum. Teşekkürler
hakan
13 Mayıs 2020Merhaba evde 6yıldır baktığımız 6yaşında dişi kısırlaştırılmış tekir bir kedimiz var şimdi tekrar kedi sahiplenmek istiyoruz oda 6.7aylık bir erkek tekir dışarda bulduk yaralıydı şimdi tedavi oluyor eve geldiğinde neler yapmalıyız bu konu hakkında bilgilendirirseniz sevinirim..
suzionline
4 Haziran 2020Bu konuda ayrıntılır bir yazı var yine blogda 🙂
Canan
28 Temmuz 202028. günden selamlar🙋 Büyük kız 1 yaşında küçük 12 haftalık. Bizim süreç baştan hatalı başladığı için hayli ağır gidiyoruz. Koku transferine devam, oda ziyaretleri yeni başladı, dün ilk defa kendi isteği ile odaya girdi ama oyuncakları dövüp öyle çıktı.
Canan
2 Ağustos 202030 günü geçtik, hala odaya girdiğinde dellenip oyuncak döven, kapı altından çemkirip pati atmaya çalışan bir cadımız ve psikolojisi bozulmuş bir ben😔. Terapistten destek alıyoruz ama sanki değişim yok denecek kadar az.
Feyza
18 Aralık 2020Merhaba yaklaşık 20-25 gün önce 7.5 aylık kısır erkek kedime-Chucky- arkadaş olsun diye 2.5 aylık dişi bir kedi-Betty- sahiplendim. Chucky kafeste ilk gördüğü gün dışında hiç tıslamadı aksine göbeğini açtı oynamak istedi ve bir araya her gelişlerinde Bettyi yalamaya çalışıyor. Ama Chucky yaklaşınca, oynamaya çalışınca Betty korkup tıslayıp kaçıyor, koltuğun altına saklanıyor. Betty kaçtıkça da Chucky sanki inada bindiriyor Bettyi av gibi göz hapsine alıp ortaya çıktığı gibi üstüne atlayıp yalamaya çalışıyor, yalayamayınca da ısırıyor. Yani oyun uzadıkça Chuckynin oyun anlayışı sertleşiyor kıza rahat vermiyor. Gün içinde belirli sürelerde bir araya getiriyorum, ödül maması veriyorum kokularına alıştırmak için eşyalarını değiştiriyorum ama durum hala aynı. Aynı anda yan yana mama yiyorlar, bazen birbirlerinin kaplarından bile yiyorlar burada sıkıntı yok ama bu ısırmalar geçmiyor. Betty de ciyak ciyak bağırıp tıslıyor, pati atıyor durum kavgaya dönüyor ve ayırmak zorunda kalıyorum. Sonra bettyi odaya koyunca ikisi de kapının önünde miyavlamaya başlıyorlar. 🙁 Nasıl alıştırabilirim? Chuckynin ısırması normal mi oyun amaçlı mı yoksa saldırıyor mu bazen anlamıyorum. 🙁
Asuman
16 Ocak 2021Merhaba, benim iki kedim var. İlk kez dışarıdan bir kedi getirdim eve ve ayrı bir odaya koydum. Süreçler uygulayacağım ama benim evdeki iki kediden biri bu kez kendi arkadaşına tıslayıp dövmeye çalışıyor. Böyle bir şey başına gelen var mı ya da siz duydunuz mu hiç. Çözemedim diğer kediyi görmüyor ama yanındaki kediye yabancı muamelesi yapıyor. Sebebi ne olabilir?
suzionline
22 Ocak 2021Merhaba,
Eve geçici kedi aldığımızda aynı şeyi Suzan Müjgan’a yapıyor. Gerilimini ona yönlendiriyor. Zamanla azalıyor.
Nihal Zeynep Açıkgöz
19 Mart 2021Evde biri dişi biri erkek 7 yaşında 2 tane kedim var, 4ü yavru 5 kedi daha gelecek gibi duruyor, onları sokakta bırakmak istemiyorum alıştırabilir miyim sizce
Arzu Özden
4 Nisan 2021Merhaba:)
Benim 1 buçuk yaşında çok prenses bi kızım varken yol kenarında 2 aylık yavru bi kedi buldum ve dışarda bırakmaya gönlüm el vermedi. Durum aşırı derecede vahim değil ama diğerlerinin aksine bizde küçük olan sürekli tıslıyor kıhlıyor o hiç yanaşmıyor. Büyük kızım yeni gelenin tuvaletini kokladı küçüğü de kokladı ama küçük hiç oralı değil sürekli kıhlıyor ne yapmalıyım 🙁
Süheyla
29 Mayıs 2021Merhaba
Biri 3 diğeri 6 yaşında yetişkin erkek (ikiside kisirlastirilmis) kediyi her yolu denedim ama olmadı alismadilar. Acaba alışmaz mı
Güler ateş
30 Mayıs 2021Merhaba
Benim 8 aylık civarı agresif ve saldırgan erkek kedim var yanına 2 aylık bir dişi aldık ama her fırsatta ısırıyor ciyaklatıyor yavruyu ısırıp kitlenip kalıyor sanki boğmak ister gibi sürekli boynunun altından ısırıyor ne yapacağımızı şaşırdık
Tüm süreçleri koku transferlerini hep uyguladık en başından beri ama olmuyor 1 ay oldu hala ayrı tutmak zorunda kalıyorum ve çok üzülüyorum
Melis hande
13 Haziran 2021Fatti merhaba, 5 yetişkin kedim var 1 tanesi asla sadece en küçük olanı kabullenemedi dövüyor çözüm bulalım derken. Sokaktan 2,5 yaşında hasta bir kedi bulduk ameliyatını yaptırdık tek gözü alındı kimsede sahiplenmeyince kıyıp bırakamadık geriye. 2,5 aydır kapı altı, eşya değişikliği, tasma ile yanlarında kontrollü tutma vs hiçbirşeyden sonuç alamadık. Tahinimiz var taşınacağız ve daha küçük bir eve taşınırsak ne yapıcaz bilmiyorum. Alışmaları bizim için şart olan bir dönemdeyiz ne yapabilirim başka ?
Gözde
25 Haziran 2021Merhabalarr. Büyük oğlan 9 aylık küçük oğlan daha 1 aylık sokakta bulduk aniden geldi evimize büyük olan hemen alıştı yalamaya odasına götürmeye çalışıyor ama küçük hep tıslıyor bi türlü ona alışamadı gerçi bugün 2. günleriydi odaları ayırdım bu gece ama büyük yıktı ortalığı kapıda ağlıyo 6 kez odadan çıkıp az sevdirip geri yattım yazık oğlum heder oldu yavrunun peşinde yavru ne büyükten ayrılıyor ne de oynamaya izin veriyor kapalı kapılar ardında ağlıyo iki deli ne yapmam lazım
Gözde
25 Haziran 2021Merhabalarr. Büyük oğlan 9 aylık küçük oğlan daha 1 aylık sokakta bulduk aniden geldi evimize büyük olan hemen alıştı yalamaya odasına götürmeye çalışıyor ama küçük hep tıslıyor bi türlü ona alışamadı gerçi bugün 2. günleriydi odaları ayırdım bu gece ama büyük yıktı ortalığı kapıda ağlıyo 6 kez odadan çıkıp az sevdirip geri yattım yazık oğlum heder oldu yavrunun peşinde yavru ne büyükten ayrılıyor ne de oynamaya izin veriyor kapalı kapılar ardında ağlıyo iki deli ne yapmam lazım akıl verin
Berfin Odabaşı
13 Temmuz 2021Merhaba,
Yazınız çok aydınlatıcı teşekkürler. Ama tabii herkes kendi durumuna göre çare arıyor. Benim 10 yaşında bir dişi kedim var. 1 ay önce arabanın motorundan çıkan 1.5 aylık bir erkek yavruyu eve aldım. Bir kaç kez karşılaştılar. Benim büyük kedi bu kedinin yavru ve savunmasız oldugunu farkettiginden sonra durum degişti. Çok sert saldırdığı için ayırdım (zaten kısa süreli buluşturuyordum). Yavru 1 aydır salonda ama benim büyük kedim hala alışamadı. Elimde kokusunu olsa elimi ısırıyor. Veteriner şimdiye kadar alışmadıysa küçük kediyi sahiplendir dedi.
Felliway aldım faydası olacak mı bilmiyorum. Siz ne dersiniz koku alıştırmasına devam edeyim küçük biraz kendini savunacak duruma gelene kadar beklemeyi düsünüyorum. Ya hiç alışmazsa diye de endişeliyim.
suzionline
16 Temmuz 2021Merhaba, umudu kesmeyin. Vet terapist Gökhan Durukandan da destek alabilirsiniz.
Gülsun
6 Ağustos 2021Benim yeni gelen çocukum tıslak uşağım çok tatliş meraklı meraklı 🙈 inşallah anlaşırlar çok istiyorum
Sena
24 Ağustos 2021Merhabaa, benim 5 yaşında bir kızım var 2 ay önce sokaktan çok kötü bir durumda (calisivirüs, görme engelli) 3,5 aylık bir dişi kedi daha sahiplendim. Minik olanın tedavisi bittikten sonra koku transferine başladım. Birbirlerinin kokularına tepki vermiyorlar artık, gerçekten alıştılar. Fakat kutuyla getirdiğimizde tıslamalar epey yükseliyor. Minik olanın gözleri görmediği için çok tedirgin oluyorum. Veteriner önerisiyle feliway aldım, sizin de önerebileceğiniz bir şey var mıdır acaba? Görme engelli olması beni çok tedirgin ediyor, kendini savunabilir mi vs diye. İlginiz için şimdiden çok teşekkür ederim.
Gülfem
30 Ekim 2021Merhaba, umarım mesajımı görürsünüz, görmenizi çok isterim, şuan bir tavsiyeye çok ihtiyacım var, ailemden ayrı yaşarken bir kedi sahiplendim, ailemin evinde de iki kedisi var, ilk bir kedi vardı sonra bahçemizde anne kedi doğum yaptı, bebeklerinden sadece ikisi yaşadı, enfeksiyonlu doğmuşlar, birinin iki gözü diğerinin tek gözünü kaybettik, iki gözü olmayan kedimizi sahiplendirdik diğer kedimizi ise sahiplendiremedik, zamanla da çok alıştık ve sahiplendirmekten vazgeçtik, eve ikinci bir kedi geldi, evdeki ilk kedimiz erkek ve yetişkindi, ikinci kedimiz dişi ve yavruydu o yüzden sorun yaşamadık, daha önce sorun yaşamadığımız için üçüncü bir kedide sorun yaşayacağımızı tahmin etmedik, ben ailemin yanına döndüm kedimle birlikte, üçüncü kedimiz dişi ve yetişkin, evdeki iki kedimiz tekir, üçüncü kedimiz ise cins, üç yaşında iken sahiplendim, evin anne ve babası çalışıyor, çocukları ise okula gidiyor, anladığım kadarıyla kedi yalnız yaşamaya çok alışmış, kendini çok sevdiren bir kedi de değil, cinsi gereği cana yakın bir kedi olması gerekiyor fakat öyle bir kedi değil, karakterinin bu olduğunu kabullendim, tabiki sorun değil, üçüncü kedi eve ilk geldiğinde ikinci dişi kedimizle çok kolay anlaştı, kavga-tıslama olmadan, bir çaba sarf etmemize gerek kalmadı (üçüncü kedi eve geldiğinde, evdeki diğer iki kedimiz de yetişkin), birinci erkek kedimiz ile yıldızları bir türlü barışmadı, birinci kedimiz de iri bir kedi, üçüncü kedimiz ise küçük cüsseye sahip, yaş olarak ise üçüncü kedimiz büyük, biz zamanla birbirlerine alışırlar diye bekledik, kendi kontrolümüzde evde salıklardı, zamanla kokularını birbirlerine alıştırmaya çalıştık, ama ilk günkü gibi birbirlerine negatifler, veterinerimize danıştık ve durumu anlattık, koku alışverişinden bahsetti ve zamanla aşılacaklarını söyledi, üçüncü kedimizin karakterinden dolayı bu sürenin biraz daha uzun olacağından bahsetti, koku alışverişine devam etmemize rağmen herhangi bir ilerleme kaydedemedik, tekrar veterinerimiz ile görüştük ve bize sakinleştirici verdi, ilk başta sadece üçüncü kedimiz yani agresif olan kedimize verdik, eğer ilerleme kaydetmezseniz iki kedinize de verin dedi, bir süre sonra ikisine birden verdik fakat hiç yardımı olmadı bu durumun, birinci kedimizin üçüncü kedimize, tıslaması ve üçüncü kedimizi istememesi gerekirken bizde tam tersi oldu, tıslayan ve birinci kedimiz istemeyen üçüncü kedimizdi, hala daha bu durum böyle, sizin yazınızı okudum ve hepsini yaptım, hala durum aynı, üçüncü kedimin konforu ister istemez düştü ve stres altında, bu duruma devam etmeli miyim yoksa anlaşamayacakları kabullenmeli miyim bilmiyorum, veterinerimiz eninde sonunda alışacaklarını söyledi fakat çok üzülüyorum üçüncü kedimize, gözlemlediğim kadarıyla birinci kedimiz üçüncü kedimize karşı çok sert değil, sanki üçüncü kedimiz biraz durumu abartıyor gibi hissediyorum, tıslayan, bağıran, kıyameti koparan üçüncü kedimiz, hemde ortada öyle davranmasını gerektirecek kadar bir durum yokken, yalnız yaşamaya alışmış bir kedi olduğu için böyle olduğunu düşündüm fakat ikinci kedimizle ile hiçbir sorunu yok (ikisininde dişi olmasına rağmen), birbirlerini kovaladıklarında ciddi bir sorun olmadığı sürece müdahale etmememiz gerektiğini söyledi veterinerimiz, birbirlerini kovalarken üçüncü kedimiz kaçıyor, tıslıyor, kaçarken havada tüyleri uçuşuyor fakat durumu gözlemlediğim kadarıyla ortada birinci kedimizin sert bir tepkisi yok, ortalığı ayağa o kadar kaldırıyor ki kendimden şüphe etmeye başladım, acaba canı mı yanıyor, ben mi fark etmiyorum diye, benim hatam var, alıştırmaya çalışmaya başlıyorum fakat istikrarlı olamıyorum çünkü üçüncü kedimizin davranışlarından dolayı üzülüyorum ve hayat kalitesi düşüyor, bağışıklığının düşüp, stres yapıp hasta olmasından korkuyorum, fark ettiğim bir durum daha var, alıştırmaya çalıştığım zaman birinci kedimizin üçüncü kedimize karşı hırsı ve saldırganlığı azalıyor, alıştırma işini iptal ettiğim zaman ise kinlenip, hırslandığını hissediyorum, üçüncü kedimizin bulunduğu odaya girmek istiyor, kapıyı tırmalıyor, onun tuvaletine girmek ve tuvaletini oraya yapmak istiyor, onu kovalamak istiyor, dediğim gibi istikrarlı olmadığım için birbirlerine karşı böyle olmuş olabilirler, bilmiyorum yada bu sürecin uzamasına sebep olmuş olabilir, fakat o kadar bir öyleyim bir böyleyim ki inanın ne yapacağımı sapıtmış durumdayım, alıştırma işi olmayınca da vardiya sistemi gibi birini açıp birini kapatıyoruz, kendi kontrolümüzde salabiliyoruz sadece, gözlemlediğim kadarıyla iki seçenekte yaşam kalitesini etkiliyor, mesajımı görmenizi o kadar çok isterim ki, okumadığım yazı izlemediğim video kalmadı, belki de ben yapamıyorum, bilmiyorum, bazıları kavga edip kendi aralarında hakimiyetin kim olması gerektiğini karar vermeleri gerekiyor diyor, aslında bakarsanız veterinerimizde kavga etmeleri gerektiğini söylüyor fakat kavga ederken üçüncü kedimizin tüyleri havada uçuşuyor ve bağırıyor, kaçıyor durum böyle olunca da kavga etmelerine izin vermek çok canice geliyor, bazen diyorum, kavga etmelerine en başından izin vermediğim için mi şuan böyle diye, sizin düşünceniz ve tavsiyeniz nedir, lütfen bana dönüş sağlar mısınız?
Deren aslan
12 Mayıs 2022merhaba. benim köpeğim var, daha dün bir yetişkin kedi sahiplendim. köpeğim kediyi bir kez boxun içindeyken gördü ve bir kez havladı. onun dışında boxun karşısına oturup kuyruk salladı. köpeğim pozitif bakıyor sanırım ama kedi çok korkuyor. zaten 3 ay kafeste veterinerimiz bakmış. ne mamasına dokundu ne tuvaletini yaptı. bir yerlere saklanmış nerede olduğunu da bilmiyorum. nasıl alıştırabilirim?
Esra
8 Temmuz 2022Çoook güzel çok faydalı bir yazı ellerine sağlık Fatti❤️❤️
Bize de 2.kedi geldi, yazıdaki gibi o gelmeden kokusu geldi, evdeki çocuk alıştı kokuya. Yeni gelen kedinin de huyunu suyunu bilen sahibi “yiaa bu çocuk aşşırı sıcak kanlı anlaşamadığı canlı yok salalım hemen” dedi, sanırım hata ettik ve gelir gelmez box ile tanıştırmaya çalıştık, evdeki çocuktan yana sıkıntı olmadı kokusuna da alışmıştı, hemen boxtan fittiklemek oynamak istedi amaaaa yeni gelen çocuk o kadar korktu ki boxun içinde kıyamet koptu, hemen odasına götürdük yanına gittik ödül maması sevgi ne isterse verdik ama evdeki kedinin kokusunu aldıkça, kapının ardından varlığını hissettikçe tıslıyor hala 2 gündür 🙁 bu oda değiştirme işine ne zaman başlayabiliriz sence?
Selin
21 Eylül 2022Merhabalar, 8 yaşındaki erkek scottich fold kedimize 3 gün önce 4 aylık bir erkek yine scottich fold yavru kardeş getirdik. Biraz ani oldu kararımız ama girmiş de bulunduk bu yola. İlk kedimiz Ceviz temas sevmeyen sessiz ve sakin bir çocuk. Yeni kedi ile sizin buradaki önerileri dikkate alarak alıştırma yapmaya çalışıyoruz. Henüz hiç kutu içi hariç yüz yüze gelmediler. Ceviz miniği gördükçe kıh ve tıslama haline giriyor. Ayrı odalarda yaşıyorlar ama kapalı kapılar da Ceviz’in en sevmediği şey. Acaba gözetimiz altında karşı karşıya getirmeli miyiz? Çünkü sanki Ceviz’in kıhlamaları azalmayacak gibi.
Bilge
21 Eylül 2022Merhabalar. Öncelikle çok bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkür ederiz. 🙂 Benim 3 yaşında bir kızım var, saldırgan bir kedi değil fakat çok korkak ve korktuğunda saldırganlaşıyor. Bu yüzden eve ikinci kediyi almayı hiç düşünmemiştim fakat sokakta ölmek üzere olan 2 aylık bir oğlan buldum. Almak durumunda kaldım. Erkek olanın ismi Dobby, kızımın ismi Çilek. Dobby ilk başta ölecek kadar zayıf olduğundan dolayı 1 ay kadar arkadaşımın evinde kaldı. Bu sırada bolca eve koku götürdüm. 1 Ay sonra eve getirdim Dobby’i, 1 aydır koku alışverişi yaptığımdan dolayı ilk gün direkt salonun ortasına Dobby’i box’ı ile koydum. 2. gün karşılaştırdım, Çilek direkt olarak kaçmayı seçti. Çok uzun bir süre Dobby ile muhatap olmadı. Şimdi aradan 2 ay geçti ve birbirlerinin peşinden koşturuyorlar, Çilek bu koşturmaların sonunda Dobby’i mutlaka dövüyor. Tırnakları uzun olduğu için bugün yanlışlıkla gözünü çizmiş, yakalık taktı veteriner ve damla verdi Dobby için. Hala daha Dobby çok yaklaştığında tıslıyor, Dobby’e hırlıyor. Geceleri ikisini de dışarıda tutuyorum kapımı kapatıyorum yoksa yanlışlıkla bana zarar verecekler. İlk 1 hafta ikisine de çok sevgi göstermedim. 2. hafta veterinerim bir sorun olmayacağını söyledi, ikisine de sevgi göstermeye başladım. Çilek hiç kıskanmadı gibi duruyor çünkü kıskandığı zaman sevdirmeyen saldırganlaşan bir kedi. Zarar verme amaçlı gibi görünmüyor fakat Çilek sürekli olarak Dobby’i dövüyor. Kusura bakmayın çok uzun oldu fakat bunlar alışamayacaklar diye korkuyorum. Oğlumu da sahiplendirmek istemiyorum alışmalarının bir yolunu bulmam lazım. Ne yapabilirim? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Pelin
30 Ekim 2022Merhaba,
Size sorum şu şekilde, 1.5 yaşındaki dişi kedinin olduğu eve 8 yaşındaki erkek kedi geldi. 2 ayı aşkındır birlikteler. Büyük olan kedi evi sahiplenmiş durumda, küçük olansa ev sahibi olmasına rağmen pasifize oldu. Küçük oyun oynamak istiyor ama büyük olan onu pek kaale almıyor.
Özellikle geceleri kavga edebiliyorlar, büyük olan küçük olanı zaman zaman hırpalıyor.
Ama gündüzleri araları iyi, burunlarını tokuşturdukları dahi oluyor.
Ama bu hırpalama meselesi bizi korkutuyor, nasıl bir çözüm bulabiliriz?
Sümeyye
16 Kasım 2022Merhaba fatti biraz başlığı hortlatıyorjm ama mecbur bi yerişkin tekie erkek oğlum varken bir de yetişkin dişi sahiplendi ayrı odalar okey koku tıransferi okey ama bir sorun var fitirkleşme şiddetli yaralamalı ve tıslamalı devam ediyo sakinleştirici sipariş verdim ama başka öneri bwkliyorım diğer evinde kedi atresiyle işediği için almak istedim bizde de bir iki işedi bu sorunu çözmezsem eşim salkım hepinizi salacam diye tehdütler ediyo 😂
Öykü
12 Ocak 2023Merhabalar❤️
2 yasinda erkek bir kedim var, kucuklugunden beri bizimle ve baska kedi gormemisti hic. 1 ay once sokaktan 6 aylik bir erkek kedi daha sahiplendik ve yukaridaki adimlari uyguladik. 2-3 gundur yeni kediyi evde serbest biraktik bir sure buyuk kedimiz onu goz hapsinde tuttu… simdi de buyuk kedimiz merak ediyor koklayip tanismak istiyor ama kucuk kedi surekli ona tislayip yaklastiginda dovuyor, bazen buyuk kedimizi koseye sikistirmis yakaliyorum… bir de yeni gelen kucuk surekli abisinin kisir mamasini yiyor, onun kum kabina tuvaletini yapiyor ama ikisinin de ayri ayri esyalari var. buyuk kedimiz depresyona girecek diye cok korkuyorum, ben zaten kafayi yemek uzereyim endiseden, yardim ederseniz cok sevinirim ne yapacagim bilmiyorum 😿
Hazal
24 Ocak 2023On yaşında dişi kedim var ve Yaklaşık iki ay önce buldum minik erkeki de. Çöpten önüme atladı ve aynı sizin gibi hiç aklımda yokken aşık oldum kediye ve aldım eve attım. Kızın yedek kumundan bi leğene koydum, porselen kaplarla mamasını suyunu verdim ve alelacele işe gittim. İki aydır denemediğim yöntem kalmadı. Ayrı odada bakıyorum. Günlük biraz müsaade ediyorum gezinsin evi tanısın, kızımın kokusuna alışsın diye. Ama ne zaman birbirlerine denk gelseler tıslamalar gırla. Koku taşıma metodunu, taşıma çantasında tanıştırma metodunu her şeyi denedim ama kızım sakinleşmiyor. Sanırım tek çarem kaldı, sakinleştirici kullanmak. Üriner yollarında sıkıntı olmuştu geçtiğimiz yıllarda, stresten yeniden tekrarlar diye çok korkuyorum ama dışkılarını içtiği suyu falan kontrol ediyorum. Sanırım ben bu işi kotaramadım.
Selay
5 Şubat 2023Merhabalar, öncelikle yazınız için teşekkürler keşke daha önce okusaymışım🥹 Eşimin kedisini ve benim kedimi evlendikten sonra aynı evde buluşturduk. Öncesinde sürekli birbirlerinin kokularını alıyorlardı kıyafetlerimizden, oyuncaklardan vs. Fakat aynı eve gelince benim kedim ilk bir hafta çok korkak davrandı diğer kediden çok korktu. Bu arada biri dişi biri erkek kedilerin. Sonrasında benim kedim ortama ve eve alıştı keşfetmeye başladı, diğeri ise müthiş rahattı ilk günden tüm evi gezdi dolaştı keyfi gayet yerindeydi. Eşimin kedisi dişi 5-6 yaşlarında benimki ise erkek 2 yaşında. Dişi olan kedimiz diğer kedi üzerinde ciddi bir baskı kurdu sürekli tıslayarak onu korkuttu sonrasında ise erkek olana tak geldi artık. Zaman geçtikçe erkek olan dişinin üzerine gitmeye onu pataklamaya başladı. Bu sefer dişi korkuyor ve tıslıyor bizim ki üstünlük sağlamaya çalışıyordu. Şu an günde 2-3 kere ciddi tüylü müylü kavgaları var yüreğimiz ağzımıza geliyor ikiside birbirini pataklıyor ve haliyle biz artık bu duruma çok üzülüyoruz. İkisinden de asla vazgeçmeyeceğiz ama orta yolu nasıl bulacağımızı bilmiyoruz. Evdeki üstünlük savaşı hala devam ediyor bence.. Bu arada bizim yanımızda bazen yan yana yatıp uyuyorlar kimse kimseye bulaşmıyor.. Bazen erkek olan dişiye kitlenip pataklamaya başlıyor oradan kıyamet kopuyor. Bende dikkatlerini dağıtıp kavgayı ayırmaya koşuyorum. Bu durumda ne yapmamız gerekir diye size danışmak istedim. Önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim🌸
Yeliz
6 Ağustos 2023Merhabalar, biri 3 yaşında, diğeri 1,5 yaşında iki kızım var. 3 yaşında ki kedim diğer kedimi devamlı hırpalıyor. 1,5 senedir bu hiç değişmedi. Bakışlarıyla bile tehdit ediyor. Asla yalnız bırakamıyorum. Ne yapmam gerekir? Teşekkürler ❤️
MER
14 Ağustos 2023Merhaba benim sorunum aylardır devam ediyor. İki kedi alıştırmanın kolay zor değil imkansız olduğunu düşünüyorum . Geçen yıl dişi 4.5 yaşında kedimin yanına yavru erkek 2 aylık bir cins kedi geldi. Jackson Galaxy isimli youtubeda biri var biliyosunuzdur onun dediği adımları ağır ağır sabırla tek tek yaptım. Sizinde verdiğiniz örnekler gibi zaten alıştırmalar . Araştırmadığım izlemediğim hiçbir şey kalmadı. Özel alıştırma için kapı vs. her şeyi aldık. Ancak ilk kedim asla kabul etmiyor. 6 ay boyu sabırla yaptım olumsuzluklarda başa döne döne.. Maalesef olmuyor benim ve hayatımız çok zor geçiyor.