Kedileri Birbirine Alıştırmak - Kediler Nasıl Tanıştırılır? | suzionline
Kedileri Birbirine Alıştırmak – Kediler Nasıl Tanıştırılır?

Kedileri Birbirine Alıştırmak – Kediler Nasıl Tanıştırılır?

Selam! Güzel bir konu ile karşınızdayım; kedileri birbirine alıştırmak! Benim için çok taze ve gündemde olan bir konu çünkü yaklaşık 15 gün önce ikinci kedimi sahiplendim <3 Beni instagram’dan takip edenler zaten biliyor.. Şunu söyleyeyim size, bir kedi gerçekten çok güzel ancak iki kedi harika! Tabii alıştırma sürecini yönetemezseniz bu hem sizin hem kediler için kabusa dönüşebilir. Böyle olmasın diye şuşuonlayn yanınızda 🙂

Şimdi, şöyle yapacağız; Ben size, hem olması gereken iki kediyi birbirine alıştırma adımlarını ve iki kedi nasıl tanıştırılır anlatacağım, hem de birçoğumuzun yapma ihtimali olan yapılmaması gereken şeyleri yazacağım bir de bizim sürecin nasıl geçtiğini, benim neler yaptığımı anlatacağım. Dürüst olmak gerekirse ben süreci çok da profesyonel, olması gerektiği yürütemedim. Daha doğrusu öyle başlamadım ancak sonradan arkadaşlarımın da desteğiyle çok güzel toparladım ve kedikolarım da beni üzmediler, kısa sürede alıştılar. Hazırsanız lets go!

4. günde birlikte olmanın kabullenişi ve şokuyla Suzan ve Müjgan

Kedileri Birbirine Alıştırmak İçin Yapılması Gerekenler

Kedileri birbirine alıştırma adımlarının hepsini tek tek inceleyelim!

1- İkici Kediyi Seçmek

Kedileri birbirine alıştırmak ancak hangi kedileri? İkinci kediyi nasıl ”seçmeliyiz” Eğer imkanınız varsa, ikinci kedi olarak karşı cinsten ve yavru bir kedi sahiplenmek işleri kolaylaştırır çünkü rekabet azalır ve ilk kediniz yavru bir kedinin üzerinde daha rahat otorite kurar. Aynı cinsiyetten ve aynı yaşlarda iki kedi arasında rekabet, otorite kavgası biraz daha uzun sürebilir ancak bu onların anlaşamayacağı anlamına gelmiyor. Sadece süreç biraz daha uzun olabilir. Benim seçme şansım yoktu. Suzi’yi veteriner kliniğine götürdüğümüzde orada terk edilmiş, 2 aydır kafeste yaşayan Müjü ile tanıştık. 4-5 aylık bir dişi kedi Müjü. Yani 2 dişi kedi ile yaşadık biz bu süreci. İki dişi kediyi birbirine alıştırdık. Açıkçası zor değil aksine kolay oldu.

İkinci kediyi sahiplenmek gündemimizde olmadığı için ben hazırlıklı değildim. Daha doğrusu ailemi kedi almaya ikna ettikten sonra (ikna sürecimiz burada) benden istedikleri tek bir şey vardı; o da ikinci kediyi istememem. Ancak ben hep ikinci kediyi istedim 😀 Hem Suzi’nin uzun saatler evde yalnız kalmasını istemiyordum hem de imkanlarım ikinci bir kediye daha müsaitti. Bir canı daha kurtarabilirdim. Zamanla birçok kediye niyetlendim ancak çok net bir şekilde reddedildim. Bu sebeple iki kediyi alıştırma konularına hiç ilgi duymadım. Benim asla ikinci bir kedim olamayacak diye düşündüğüm için bu konudan hep uzak kaldım. O gün veteriner kliniğinde karşımıza Müjgan çıkınca, ailem de ”olabilir aslında, biz bakabiliriz, daha fazla kafeste kalmasın en azından yuva bulana kadar bize gelsin” dediklerinde ben fırsat bu fırsat kediyi kaptığım gibi eve gittim 😀 Dişiymiş, çok da küçük değilmiş vs umurumda olmadı. Bir şekilde alıştıracağımı biliyordum. Alıştırdım da.

Doğru İkinci Kediyi Seçmeliyim Diye Takılmayın.

 

Siz, bu sürece planlı girişiyorsanız, alıştırma da kolay olsun diyorsanız farklı cinsiyetten, yavru bir kediyi tercih edebilirsiniz. Ancak, önünüze halihazırda yuva arayan, size ihtiyacı olan, kanınızın ısındığı, gönlünüzün kaydığı bir kedi varsa aynı cinsiyetten ya da yetişkin diye reddetmeyin. Onlar da alıştırılıyor ve her zaman zor da olmuyor. İlk günden birbirine mumuşanlar var, yok değil. İşin sırrı aslında cinsiyet ya da yaş değil, sizin süreci nasıl yönettiğiniz.

Örneğin, arkadaşım Buse (kendisini instagramdan rickandmortybrothers olarak takip edebilirsiniz.) ilk kedisi erkek olduğu için ikinci kedisi dişi olsun, yavru olsun bir de kanının ısındığı bir kedi olsun diye bekledi durdu. Olmadı, bir şekilde denk gelmedi. En son ”olması gerekeni” zorlamayı bıraktı ve yuva bulamayan, ihtiyacı olan başka bir erkek kediyi sahiplendi. Ve süpriiiiz; süreci o kadar sabırlı ve güzel ilerlettiği ki 10. günde iki kedisi koyun koyuna <3 Yani bir kez daha anlıyoruz ki, çok da takılmamak lazım. Her kedi zamanla birbirini sevmese de alışıp kabulleniyor.

2- İkinci Kedi Eve Gelmeden Yapılması Gerekenler

Bizim süreç planlı olmadığı için, ben pek bir şey yapamadım 😀 Ancak sizin yapabileceğiniz süreci kolaylaştıracak şeyler var;

Veteriner Hekim Muayenesi

  • İkinci kedinizi veteriner hekim kontrolünden geçirmeden, İç&dış parazit uygulamalarını yaptırmadan eve getirmeyin. Mümkünse karma aşısını da yaptırın.
  • İki kedinin de tırnaklarını kestirin. Direkt yüz yüze getirilmeleri uygun değil ancak ne olacağı belli olmaz. Birisi fıydırır da kavga başlarsa birbirlerine zarar vermemeleri için ikisinin de tırnakları kısa olsun.

Gerekli Eşyaların Alımı

Kedileri birbirine alıştırmak sürecinden önce bazı alınması gerekenler var;

  • Yeni bir kum kabı alın. İki kedi için en ideali iki kum kabı, ayrıca başlarda ayrı odalarda kalacakları için zaten ikinci bir kum kabına ihtiyacınız var.
  • İkinci kediniz yavruysa, yavru kedi maması almalısınız. Birkaç gün diğer kedinizin mamasından yerse sorun olmaz ama ideali kendi yaşına göre mama yemesi.
  • Evde yoksa ödül maması alın, bu süreçte size faydalı olacaktır.

Sakinleştirici Kullanımı (Veteriner Hekiminiz Tarafından Uygun Görülürse)

  • Evdeki kedinize, gerekirse yeni gelen kediye de kedilere özel sakinleştiricilerden verebilirsiniz. Tabii ki hekiminize danıştıktan sonra. Bizim evde zaten vardı. Suzi’de astım olduğu için stres de astımı tetiklendiğinden evde bulunduruyoruz. Stresli olabilecek durumlarda örneğin veteriner kliniğine gitmeden önce veriyoruz. Bu durumda da ben veteriner hekimimize danıştım. Suzi’ye ve Müjü’ye sakinleştirici başlayayım mı dedim. O da başlayalım dedi. Müjü’ye sadece ilk iki gün verdim. Kafesten çıkıp, yeni bir eve hem de kedili bir eve geldiği için o da stresli bir durumdaydı ancak evdeki gözlemlerime göre kafesten çıkmış olmak, özgür olmak onu o kadar mutlu etmişti ki devamına gerek duymadım. Suzi’de ise 15. gündeyiz hala kullanıyorum ancak bugün yarın bırakırım.

Suzi, çok sıcak kanlı, insandan, hayvandan, temastan hoşlanan bir kedi değil. Bu sebeple sürecimizin zor olacağını düşünüyordum ancak iştahtan kesilmedi, bize küsmedi ya da tepki            kakası/çişi vs yapmadı. Hatta 3 4  günde Müjgan’ın evde olmasını kabullendi. Bence bu noktada sakinleştirici kullanmamızın etkisi oldu.

Benim kullandığım sakinleştiricinin ismi KalmVet. Kedi ve köpekler için üretilmiş, yan etkisi olmayan bir ürün. İçeriği de çok sade. Sadece 3 bileşeni var; Kediotu kökü özü, papatya özü ve triptofan isimli serotonini serbest bırakmayla ilişkili bir aminoasit. Kalmvet’i ya da veteriner hekiminizin önereceği muadili bir başka sakinleştiriciyi bu süreçte kullanabilirsiniz. Kullanmasanız olmaz mı? Olur tabii ki. Binlerce insan böyle bir destek almadan bu süreci başarıyla tamamlamıştır. Yukarıda bahsettiğim arkadaşım da 10 günlük mükemmel alıştırma sürecinde herhangi bir sakinleştirici kullanmadı. Ben elimde böyle bir imkan varken, Suzi’nin strese girmemesi gerekirken ve hekimimiz de önermişken kullandım. Sizin kedinizin de özellikle strese girmemesini gerektiren bir rahatsızlığı varsa ya da halihazırda çok gergin bir kediyse  iki kediyi birbirine alıştırma sürecinde böyle bir destek almanızda fayda görüyorum.

Kalmvet Nerede Satılır? Kalmvet Kaç Para?

Siz sormadan da söyleyeyim; KalmVet ve muadili veteriner ilaçlarının veteriner kliniği dışında satışları yok. Sadece veteriner kliniklerinden alabilirsiniz. Fiyatının şu an 170 tl civarında olması lazım. İçerisinde 60 tablet var. Etrafınızdaki veteriner kliniklerine sorun, eğer bulamazsanız Petline Veteriner Kliniği, Özlem Hanım ( Tel: 0 212 660 08 69) size kargo yapabilir. Önemli Not: Benim herhangi bir sponsorluk ilişkim yok, öncelikle kendi etrafınıza sorun, muhtemelen bulabilirsiniz ya da önerilen muadili varsa alabilirsiniz. Ben, almak isteyip de bulamayan olursa diye bu bilgiyi ekliyorum.)

Koku Transferi, Pozitif Kodlama

  • İkinci kedi eve gelmeden kokusunu getirin. Süreci planlı yürütüyorsanız eğer yapabileceğiniz çok da faydası olacak bir adım bu. İkinci kedinin yattığı bir battaniyeyi ya da sıklıkla oynadığı oyuncağı önceden evinize getirip kedinize koklatabilirsiniz ve bu kokuyu ona pozitif kodlamanız gerekiyor. Örneğin bu esnada en sevdiği ödül mamasından verebilir onu okşayabilirsiniz. Aynı şekilde evin ve kedinizin kokusunu da ikinci kedinize eve gelmeden götürün ve onda da pozitif kodlama için ödül maması verip okşayabilirsiniz.

”Eee bizim süreç planlı değil, lök diye elimde ikinci kediyle eve geldim ben napcam?”

Sorun değil, benim de aynı şekilde oldu. Kedilerinizi ayrı odalarda tutun bir araya getirmeyin ve yukarıda yazdıklarımı uygulamaya başlayın.

3- Kedileri Birbirine Alıştırmak – İkinci Kedi Eve Geldikten Sonra Yapılması Gerekenler

kedileri birbirine alıştırmak mı? gerek var mı?

Kedileri Ayrı Odalarda Tutun!

Şimdi, iki ayrı odada iki kedimiz var. Bu noktada size kritik bir uyarı yapacağım; ACELECİ OLMAYIN! ”Eee salem bakem nolcek?” diye bir hataya düşmeyin. Çünkü çok yüksek ihtimalle kavga edecekler ve gergin bir ilişkinin temellerini ellerinizle atmış olacaksınız. Sabredin, bekleyin. Adım adım giderseniz her şey çok daha kolay olacak (DEDİ İLK GECEDEN KEDİLERİ SALAN FATTİ) sfsjkfhjkhjk valla yedim öyle bir b*k. Pişmanım, ben yaptım siz yapmayın.  Peki, hey gidilerin Fattisi ben bu hataya nasıl düştüm? Veteriner hekimimiz ”Bir süre ayrı tutun, sonra bir araya getirin.” dedi ama ne kadar bir süre söylemedi 😀 ben de 15 dakikalık bir süreyi yeterli gördüm demek 😀 Peki, ne oldu? FIGHT! Videosunu çekmiştim, buraya ekleyeyim. Size de ibret olsun. (Ev dağınık, kusura bakmayın.)

Önemli not: videoyu açmadan önce alttaki 2-3 paragrafı okuyun çünkü video açıldıktan sonra büyüyüp o paragrafları kapatıyor. 

Videoyu baştan izledim de, utançtan yerin dibine girdim. Seslere, tepkilere bak! Aynı Umut Sarıkaya – Aytek gibiyim. ” Geah geah, Katsie yapma geah” 

Aytek ve Katsi

Neyse ki çok büyük bir kavga kopmadı ama ortalık gerildi. Ben bu çektiğim videoyu kedili kankalarıma attım ve saniyesinde telefon geldi zaten bana ” Fatma naaapıyosun, hemen ayır onları” diye. Ben de ayırdım… Bana bir güzel Bilal’e anlatır gibi bütün adımları anlattılar. (Asla ikinci kedim olmayacak diye düşünüp üzüldüğümden hep bu konudan uzak kalmıştım.) Sağ olsun arkadaşlarım bana günlerce rehberlik ettiler. (Aliye ve Fatmanur (portibon <3)) Benim hatamın bedeli ağır olmadı, ancak siz bu hataya düşmeyin. Sonradan toparlaması çok zor olabilir. Alıştırma adımlarını tamamlamadan kedilerinizi bir araya getirmeyin. Bu hataya düştüyseniz de benim gibi geri adım atıp baştan başlayın; kedileri ayrı odalara koyun. Daha doğrusu yeni kediyi bir odaya koyun, eski kediye evin kalanı açık olsun.

Kedileri Paylaşın

Eve gelen yeni kediyi ya da eski kedinizi geceleri odada yalnız bırakmayın. Evde 2 kişi ya da daha fazlaysanız kedileri paylaşın. Eski kedinin favorisi kimse o geceleri onunla yatmaya devam etsin, düzenini bozmayın. Diğer kişi de yeni kedi ile uyusun. (o an kedinizin favorisi olmadığınızı öğrenmek slflksşsfl) Tek kişiyseniz eski kedinizle yatmaya devam edin, yeni kediye sıcak, kuytu, battaniyeli, yumuş bir yatak yapın.

Koku Transferine Devam Edin

İlk birkaç gün koku transferine devam edin. Oyuncaklarını değişin, birbirinin battaniyelerini verin. Pozitif kodlama için sevin bu sırada ödül maması verin. Kediniz diğer kedinin eşyalarını koklamak, incelemek istemiyorsa zorlamayın. Birini sevdikten sonra gidin ellerinizi yıkamadan diğerini sevin, ellerinizi koklatın. Yeni kedinin odasında çok fazla vakit geçirip diğerinin kıskanmasına sebep olmayın. Baktınız iki kedi diğerinin eşyalarına karşı negatif bir tutum sergilemiyor, lets go diğer adım.

Kısa Süreli Oda Değişimleri Yapın

Müjü salondayken Suzan onun eşyalarını teftiş ediyor.

Kedinizle birlikte yeni kedinin odasına girin bu sırada da yeni kediye evi açın, o da evi gezsin, tanısın, kendi kokusunu bıraksın. Siz de kedinizle, yeni kedinin odasında 5-10 dakika vakit geçirin. Kediniz, yeni kedinin eşyalarını tanımak isteyebilir, istemeyebilir de. Baskıcı olmayın, gerilirse okşayın, ödül maması verin. Hep pozitif kodlamaya çalışıyoruz. Bunu birkaç gün boyunca yapın, iki kediden de olumlu davranışlar gözlemliyorsanız diğer adıma geçiyoruz.

Kapı Ardından Diyaloglar

Bu adım siz başlatmadan da başlayabilir. Yani kediniz, yeni kedinin odasının kapısına kendi isteğiyle gidebilir, alttan fittikle yoklayabilir. Belki yeni kediniz de eşlik eder ve güzel bir ilişki başlamış olur. Buse’lerde bu şekilde olmuş ancak bizde böyle olmadı. Suzan asla o kapıya yanaşmadı, önünden geçmek zorunda kalırsa bol bol tısladı falan.

Ben Suzan’ın mama kabını giderek yeni kedinin odasının kapısına yanaştırdım. Bir anda tak diye oraya koymadım, adım adım yanaştırdım. Yeni kedininkini de aynı şekilde.

Bazen de bir kişi odada Müjganla diğerimiz kapının diğer tarafında Suzanla vakit geçirdik. Ödül mamaları falan yedirdik.

Arada sadece kapı varken maksimum yakınlıkta pozitif şeyler yaşatmaya çalıştık kısacası.

İlk Temasları Başlatın

Yeni kedinizi bir boxa (taşıma çantasına) koyarak diğer kedinizin olduğu odaya getirin. Kediniz yeni kediye yanaşıp tanımak isterse, hatta karşılıklı fittikleşmeler falan olursa ne ala! 1 2 gün daha bu adımı yaptıktan sonra ”sadece siz yanlarındayken” serbestçe bir araya getirebilirsiniz. Ama olmadı diyelim, tıslamalar, kıhlamalar gırla gidiyor o zaman üstteki adımlara devam etmeli. Aştıktan sonra serbestçe bir araya getirebilirsiniz. Yine de başlarda ikisini baş başa bırakıp falan evden çıkmayın, siz yokken kavga kopmasın. Kontrolünüzde olsunlar. Tam olarak emin olduktan sonra ikisini birlikte yalnız bırakıp gidebilirsiniz. Tebrikler kedileri birbirine alıştırmak süreciniz tamamlandı.

Önemli not: videoyu açmadan önce alttaki 2-3 paragrafı okuyun çünkü video açıldıktan sonra büyüyüp o paragrafları kapatıyor. 

 

İlk temaslarda da yeni kediyle çok ilgilenmeyin, kediniz pabucunun dama atıldığını düşünmesin, mama verirken aynı anda verin. Eve geldiğinizde ilk eski kedinizi sevin. Arada ufak kıhlamalar falan olursa müdahale etmeyin. Kendi dengelerini bulsunlar. Bağırmayın, kızmayın, cezalandırmayın.

Şimdi sıkça sorulan bazı sorulara/durumlara yanıt vereceğim;

İki Kedinin Birbirine Alışması Ne Kadar Sürer?

Bu sorunun cevabı hem sizin adımları ne kadar iyi takip ettiğinize hem de kedilerin karakterlerine bağlı. 3-4 gün de sürebilir birkaç ay da. Sabırlı, istikrarlı olun ve sakin olun. Emin olun sizin enerjiniz onlara da geçiyor. Siz sakin oldukça onlar da sakinleşir.

Yetişkin Kedim Yavru Kediyi Kabul Etmiyor

Olabilir, adımları baştan alın. Acele etmeyin. Durum çok şiddetliyse sakinleştirici kullanımını veteriner hekiminize danışın. Adım adım giderseniz başarabilirsiniz, inanın.

Büyük Kedi Küçük Kediyi Öldürür Mü?

Kedileri birbirine alıştırmak söz konusu olunca ilk sorulardan birisi bu oluyor ne yazık ki. Buna elverişli bir ortam yaratmayın. Yaralayabilir, zarar verebilir. Bundan şüphe ediyorsanız, ayırın kedileri. Alıştırma adımlarına dönün.

Tıslayan Kedi Nasıl Sakinleştirilir?

Hahaha benim gibi değil! Videoda yaptığım gibi ” cas cas cas gıleyyy” moduna girmeyin 😀

cas cas gıley amcayı biliyorsunuzdur diye umuyorum

Dikkatlerini dağıtın, farklı bir yerden ses çıkartın, oyuncak sallayın, mama gösterin. Nabzı düşürebiliyorsanız ne güzel, olmadı ayırın. Yineliyorum; bağırmayın, kızmayın, cezalandırmayın.

Kedileri Alıştırmak Konumuzun Sonuna Geliyoruz

Süreciniz rezalet gidiyorsa üzülmeyin, veteriner hekiminizden ya da tecrübeli arkadaşlarınızdan destek alın. Sakin olun, her şeyin çözümü var. Bana da dilediğiniz zaman mesaj yazabilir, mail atabilirsiniz. Buraya gelen yorumlara da cevap yazıyorum.

Kedileri birbirine alıştırmak konusu ile ilgili yaşadıklarım, tecrübelerim, gözlemlerim ve öğrendiklerim bu şekilde.

Sürecimde bana destek olan Aliye ve Fatmanur’a (portibon)

Kendi sürecini adım adım bana aktaran, yazıyı daha verimli hale getiren Buse’ye (rickandmortybrothers)

Beni üzmeyen kısa sürede anlaşan kedilerim, Suzan ve Müjgan’a

Ayrıca beni doğuran anama kfsdkflşsş

TEŞEKKÜR EDERİM

Şimdilik benden bu kadar,

Kediyle kalın,

Ama iki kediyle!

(Tamam 5 de olur.)

kedileri birbirine alıştırmak <3

198

44 Responses

  1. Ulviye Tozlu
    20 Eylül 2019
    • suzionline
      20 Eylül 2019
  2. N
    22 Eylül 2019
    • suzionline
      23 Eylül 2019
  3. Gizem
    2 Kasım 2019
    • suzionline
      4 Kasım 2019
  4. Selin
    4 Kasım 2019
    • suzionline
      4 Kasım 2019
  5. Gizem
    5 Kasım 2019
  6. Dila
    6 Kasım 2019
    • suzionline
      7 Kasım 2019
  7. Naz
    23 Aralık 2019
    • suzionline
      23 Aralık 2019
  8. Nehir
    7 Nisan 2020
  9. hakan
    13 Mayıs 2020
    • suzionline
      4 Haziran 2020
  10. Canan
    28 Temmuz 2020
  11. Canan
    2 Ağustos 2020
  12. Feyza
    18 Aralık 2020
  13. Asuman
    16 Ocak 2021
    • suzionline
      22 Ocak 2021
  14. Nihal Zeynep Açıkgöz
    19 Mart 2021
  15. Arzu Özden
    4 Nisan 2021
  16. Süheyla
    29 Mayıs 2021
  17. Güler ateş
    30 Mayıs 2021
  18. Melis hande
    13 Haziran 2021
  19. Gözde
    25 Haziran 2021
  20. Gözde
    25 Haziran 2021
  21. Berfin Odabaşı
    13 Temmuz 2021
    • suzionline
      16 Temmuz 2021
  22. Gülsun
    6 Ağustos 2021
  23. Sena
    24 Ağustos 2021
  24. Gülfem
    30 Ekim 2021
  25. Deren aslan
    12 Mayıs 2022
  26. Esra
    8 Temmuz 2022
  27. Selin
    21 Eylül 2022
  28. Bilge
    21 Eylül 2022
  29. Pelin
    30 Ekim 2022
  30. Sümeyye
    16 Kasım 2022
  31. Öykü
    12 Ocak 2023
  32. Hazal
    24 Ocak 2023
  33. Selay
    5 Şubat 2023
  34. Yeliz
    6 Ağustos 2023
  35. MER
    14 Ağustos 2023

Yorumunuzu Yazabilirsiniz