Kedilerde İç Parazit Hakkında Her Şey | suzionline
Kedilerde İç Parazit Hakkında Her Şey

Kedilerde İç Parazit Hakkında Her Şey

Se lam! Kedi sağlığı hakkında bir yazı ile daha karşınızdayım. Kedilerde iç parazit sorunundan biraz konuşmak istiyorum. Aslında ”Çiğ beslenme iç parazit yapar mı?” yazısı yazmak istiyordum ama önce ” Kedilerde görülebilecek iç parazitler nelerdir, nasıl korunuruz ve eğer bu iç parazitler kedimizde varsa kedilerde iç parazit tedavisi nedir, biz evde çözebilir miyiz?” diye genel olarak bilgilenelim dedim. Yazıyı yazarken ben çok fazla şey öğrendim. Her kedi sahibinin bilmesi gerektiğini düşündüğüm bilgileri derleyip, yorumladım. Umarım siz de benim kadar verim alabilirsiniz 🙂 Bu yazıdan sonra da ayrıca çiğ beslenme & iç parazit ilişkisini inceleriz.

Yazı yine tahmin ettiğimden biraz uzun oldu ama üzülmeyin, şuşuonlayn her zaman uzun yazıları okumaya çalışırken felç geçirenleri düşünerek sonuna özet ekler, merak etmeyin. Bunalırsanız direkt son kısma atlayabilirsiniz, içimizde her ayrıntıyı merak edenler olduğu için bilgileri de kesmek istemiyorum. Dolayısıyla haydi baş!

Bu yazıda,

  • Öncelikle, şerit kurtlar, yuvarlak kurtlar, kancalı kurtlar ve kalp kurtları nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir ve bunlardan nasıl korunulur tek tek incelendi.
  • Ardından eminim ki bir çoğunuzun merak ettiği konu ”iç parazit için veterinere gitmesem olur mu?” kısmına geçildi çünkü sosyal medyada bir çok kedili grubu ve sayfayı takip ediyorum. Özellikle söz konusu iç parazit olunca bir çok insan evde kendisi ilaç kullanarak veya doğal yöntemlerle bu sorunu çözmek/önlemek istiyor. Hal böyle olunca da bir çok ilaç, yiyecek, bitkisel yağ önerisi vs oluyor. İnsanlar da şaşırıyor, veterinere mi gideyim yoksa kendim mi çözeyim diye. İşte ikinci kısımda da buraya değindim çünkü kullan diyen var kullanma diyen var fakat ayrıntılı/sağlıklı bilgi pek yok…
  • Üçüncü kısım özet
  • Dördüncü kısım kapanış
  • Beş Suzi’yi öbüş

Kedilerde sıklıkla görülen iç ve dış parazitler

Kedilerde Hangi İç Parazitler Görülür?

Kedilerde birbirinden farklı bir çok iç parazit görülebilir. Bunların her birinin farklı bulaşma döngüleri ve farklı tedavileri vardır. Ben, en sık karşımıza çıkanları sizleri fazla sıkmadan incelemeye çalışacağım. Aşağıdaki bilgilerin (belirtiler, önlemeler vs) hiçbirisi benim ürettiğim bilgiler değildir. Hepsinin kaynakları yazının sonunda belirtilmiş.

1- Şerit Kurtlar – Tenya ( Cestodes)

Kedilerde görülen farklı şerit kurtlar vardır. Bunlardan en yaygın olanının bulaşma döngüsüne bakalım çünkü ilginç bir döngüsü var.

Yukarıdaki şemada, dipylidum caninum döngüsünü görüyoruz. Bu iç parazit kedinize pireler tarafından bulaştırılıyor ne yazık ki.

Diğer bir tür şerit kurt ise fare, tavşan gibi kemirgen hayvanların bağırsaklarında bulunuyor. Kediniz enfekte olmuş bir hayvan yerse de bu parazit ona bulaşabiliyor.

Kedilerde Tenya Belirtileri

Tenya- 50 cm’e kadar uzayabilirler

  • Kedinizin dışkısında veya popo bölgesinde tenya yumurtaları görebilirsiniz. Hareketli küçük pirinç taneleri gibi. ( Buraya tenya yumurtalı bok fotisi koyup koymayı çok düşündüm ama dua edin koymamaya karar verdim)
  • İshal olabilir
  • Kediniz canlı solucan parçaları kusabilir
  • İlerleyen dönemlerde kilo kaybı da görülebilir

Kedilerde Tenya Tedavisi Nedir?

Kedinizde yukarıdaki belirtilerinden birisini veya bir kaçını görürseniz kısa sürede veteriner hekiminizi ziyaret etmeniz gerekir. Hekiminiz, kedinizdeki bağırsak kurduna uygun ilacı farklı formlarda verebilir.

Kedilerdeki Tenya İnsana Bulaşır Mı?

Eğer kedinizin bağırsak kurdu veya yumurtası olan dışkısını veya kusmuğunu ellerseniz ve ellerinizi de ağzınıza götürüp onları yutarsanız, vücut dokularınızda kist gelişebilir. Dolayısıyla hiçbir zaman kedinizin dışkısını veya kusmuğunu çıplak elle ellemeyin.

Kedilerde Tenya Oluşumu Nasıl Önlenir?

Her zaman, tedavidense önlemeyi tercih etmeliyiz. Peki, bağırsak kurdu oluşumunu nasıl önleriz? En yaygın olarak görünen bağırsak kurdunun pireler aracılığıyla bulaştığını öğrendik. Dolayısıyla pire kontrolünü sağlamak aynı zamanda bağırsak kurdu için bir önlemdir. Kedinizin dış parazit uygulamalarını düzenli yaptırmak bir kontrol yöntemidir.

2- Yuvarlak Kurtlar (Toxascaris leonina ve Toxocara cati )

Yuvarlak kurtlar, kedilerde oldukça yaygın olarak görülür. Bu parazitlerden toxacara cati, anne rahmindeyken yavru kedilere geçebilir, anne sütünden bulaşabilir veya doğumdan sonra yavrular enfekte olmuş larvalardan yutması sonucu bulaşabilir. Toxascaris lenonia ise kedilere beslendikleri canlılardan bulaşabilir, anne sütünden veya plesantasından bulaşmaz dolayısıyla genellikle 2 aydan küçük yavrularda görülmez.

Kedilerde Yuvarlak Kurt Belirtileri

Yuvarlak Kurtlar – Genellikle 8-15 cm

  • Genellikle yavrularda şiş bir göbek olur
  • İştahsızlık, ishal ve kusma görülebilir
  • Dışkısında veya kusmuğunda yine solucanlar görebilirsiniz. (spagetti gibi, yine fotoğraf eklemiyorum zaten hepiniz hayal ettiniz işdslfdsş)
  • Kilo kaybı, yavru kedilerde gelişmeme görülebilir.

Kedilerde Yuvarlak Kurt Tedavisi Nedir?

Özellikle yavru kedilerde, çok fazla yuvarlak kurt olursa aşırı zayıflayabilir veya bağırsakları tıkanabilir ve sonuçları ölümcül olabilir veya yaşamı tehdit edecek seviyede anemiye sebep olabilir. Dolayısıyla yukarıdaki belirtilerden birisini veya bir kaçını görürseniz direkt olarak veteriner hekiminize başvurmalısınız. Veterineriniz yapacağı muayenenin ardından yuvarlak kurt teşhisi koyarsa uygun ilacı verdikten sonra sorununuz çözülecektir. Verilen ilaçlar olgunlaşmamış larvaları öldürmeyeceği için 2,3 hafta arayla 2. veya 3. doz yapılması önerilebilir.

Kedilerdeki Yuvarlak Kurtlar İnsana Bulaşır Mı?

Kedinizin dışkısı ya da kusmuğu aracılığıyla yine size bulaşabilir, özellikle küçük çocuklarda ciddi sorunlara sebebiyet verebilir.

Kedilerde Yuvarlak Kurt Oluşumu Nasıl Önlenir?

Hamile olması planlanan bir kediniz varsa önceden yuvarlak kurt tedavisi görmesi önerilir çünkü vücudunda bekleme halinde yuvarlak kurtlar olabilir ve hamilelik döneminde bunlar aktif hale gelebilir. Dolayısıyla hem kediniz hem de yavrular bu parazitlerle mücadele etmek zorunda kalır. Veteriner hekiminiz, hamileliğin erken veya geç döneminde size yuvarlak kurt paraziti tedavisini bir önlem olarak önerebilir.

Yavru kediniz 6-8 haftalık arasındayken, herhangi bir iç parazit belirtisi görmeyi beklemeden ilk iç parazit uygulaması için veteriner hekiminize gitmelisiniz çünkü anne sütünden veya plesantasından bulaşmış olabilir.

Yetişkin kediler için ise evinizde veya bahçenizde haşere ve kemirgen kontrolü yapabilirsiniz.

3- Kancalı Kurtlar ( Ancylostoma ve Uncinaria )

Kancalı kurtlar diğer iki iç parazite göre çok daha küçükler. Genellikle 2-3 mm boyutunda oluyorlar ve çıplak gözle görmek pek mümkün değil. Kancalı kurtlar yine bağırsaklarda bulunur, doku sıvılarını ve kan emer. Peki kedinize nasıl bulaşır?

Enfekte bir hayvanın dışkısıyla dışarı çıkan kancalı kurt larvaları doğada uzun süre canlı kalabilirler. Kediniz dışarı çıkıyorsa patilerine bulaşabilir ve kediniz yalanırken larvaları yutar böylece enfekte olur. Dışarı çıkmıyorsa da bizlerin ayakkabıları, eşyaları dolayısıyla bulaşabilir.

Kedilerde Kancalı Kurt Belirtileri

Kancalı kurtlar küçük boyutları nedeniyle kedilerin dışkısında fark edilmezler.

Ciltte, özellikle patilerde tahriş ve kaşıntı,

Kanlı ishal, çok koyu renkli kaka ve kilo kaybı,

İleri derecelerinde kan kaybına bağlı anemi görülebilir.

Kedilerde Kancalı Kurt Tedavisi Nedir?

Kancalı kurtların teşhisi ve tedavisi kolay olsa da çok fazla kan kaybı olması durumunda, kedi tedavi edilemeden ölebilir. Dolayısıyla yukarıdaki belirtilerden birini veya bir kaçını kedinizde fark ederseniz bir an önce veteriner hekiminize başvurun. Veterineriniz gerekli muayeneden sonra kancalı kurt teşhisi koyarsa uygun ilacı verecektir. Larvalara etki etmeyeceği için 2,3 hafta sonra uygulamayı yinelemek isteyebilir.

Kedilerde Kancalı Kurt Oluşumu Nasıl Önlenir?

Kum kabını ”gerçekten” hijyenik tutmak, kedinizi dışarı salmamak kancalı kurtlardan korunmanın bir yoludur.

4- Kalp Kurdu

Kedilerde kalp kurdu hastalığı köpeklerdekinden oldukça farklıdır. Kalplerinde genellikle 6 veya daha az kalp kurdu bulunur. Sadece bir veya iki tane de olabilir ancak bu bile kedinizi çok hasta edebilir. Bir çok kedide yetişkin kalp kurdu bulunmaz ancak olgunlaşmamış kalp kurtları da hastalığa sebep olabilir.

Kedilerde Kalp Kurdu Belirtileri

Öksürük, nefes darlığı, hırıtıltılı nefes alma gibi solunum problemleri,

Kusma, iştahsızlık ve düzensiz kalp ritmi bilinen kalp kurdu belirtileridir ancak bazen belirgin belirtileri de olmayabilir kalp kurduna bağlı olarak ani ölümler de görülebilir.

Teşhisi için veterinerinizin fiziksel muayenesi gereklidir ve bu süreç biraz karışık olabilir. Veterineriniz, kan sayımı yapabilir, çeşitli testler uygulayabilir, ultrason ile bakabilir gibi…

Kedilerde Kalp Kurdu Tedavisi Nedir?

Ne yazık ki kedilerde kalp kurdu için onaylanmış bir ilaç tedavisi yoktur, köpeklerde kullanılan ilaçlar kediler için güvenli değildir. Yine de uzun bir ömür için veterineriniz size yardımcı olabilir ve kalp kurdunu önleme yöntemleri var.

Kedilerde Kalp Kurdu Oluşumu Nasıl Önlenir?

Kalp kurdunun henüz bir aşısı yok ancak önleyici ilaçları var. Bu ilaçların farklı formları, farklı rutinlerde kediniz için önerilir. Veterinerinizle konuşarak evcil hayvanınız için en iyi seçeneği belirlemelisiniz. İlaçların birçoğu, diğer parazitleri de önlemede etkilidir.

İç Parazit İçin Veterinere Gitmeden Evde Tedavi Mümkün Mü?

(Hepiniz yukarıları okumadan buraya geçtiniz dimi? Aşkolsun valla. Yukarıda da çok uğraşmıştım dfkls neyse)

Evde tedavi söz konusu olunca en büyük problem teşhis ne yazık ki. Yukarıda da gördük ki tek bir iç parazit söz konusu değil hatta benim yukarıda yazmadığım bir çok farklı iç parazit daha var. Bizler evde kedimizi gözlemleyerek iç paraziti olduğunu anlayabiliriz ancak hangi iç parazit olduğunu anlamamız zor ve yanlış anlama ihtimalimiz de hiç az değil. Dolayısıyla yanlış ilaç kullanabiliriz.

Doğru paraziti tespit etsek hatta doğru ilacı bulsak bile doğru dozu belirleyemeyiz. Bilmeden ilacı az da kullanabiliriz çok da. Takdir edersiniz ki ilaç dozları kedinin yaşına, kilosuna ve genel sağlık durumuna göre değişiyor. Dolayısıyla evde kendimiz ilaçlı tedavi denersek ve bu yanlış tedavi olursa en iyi ihtimalle sorunu çözememiş oluruz. Hem kedimizin sorunu ilerler (ileri seviyelerde özellikle yavru kedilerde parazit sorunu ölümcül olabilir) hem de boş yere kedimize ilaç vermiş oluruz. Yüksek dozda kullanımının ise çok daha kötü sonuçları olabilir.

Söz konusu ilaç kullanımı olunca ben birebir veterinerimizin Suzi için önermediği bir ilacı kullanmam, kimseye de kullanmasını öneremem. Size de veterinerinizin kontrolü dışında öneri ile hiçbir ilacı kullanmamanızı tavsiye ederim. Peki evde kendi kendimize yapabileceğimiz hiçbir çözüm yok mu? Her iç parazit uygulaması için veterinere mi gitmek zorundayız? Evde kullanabileceğimiz ilaçlar yok mu? Bunun için size bir önerim var. Kedinize uygun olan ilacı ve dozu birebir veterinerinizden öğrendikten sonra kullanabilirsiniz. 

Şimdi biraz da forumlarda adı sıklıkla geçen ve önerilen bazı ilaçlardan bahsetmek istiyorum. Aslında bu ilaçlardan bahsetmekten çok tırsıyorum ama ortalıkta çok fazla bilgi kirliliği var. Belki bir kaç kişiyi yanlış/eksik bilgiden kurtarabilirim diye yazmak istiyorum. BU İLAÇLARIN YA DA DİĞER İLAÇLARIN HİÇBİRİSİNİ VETERİNERİNİZE DANIŞMADAN KESİNLİKLE KULLANMAYIN. Kedileriniz sizlerin sorumluluğundadır ve bilinçsiz ilaç kullanımının sonuçları ölümcül olabilir.

Kedilerde Kontil Kullanımı

Bu ilaç forumlarda en çok adı geçen sanırım. Peki Kedilerin rutin iç parazit kontrolü için kullanılabilir mi, bakalım.

Kontil beşeri bir ilaç (insanlar için üretilmiş) ve hem tableti var hem de şurubu. Kontil, antihelmintik ilaç grubuna dahil yani bağırsak solucanı düşürücü bir ilaç. Etken maddesi ”Pirantel pamoat”. Peki bu etken madde kediler için uygun mu?

  • Pyrantel pamoate, evcil hayvanlarda ve insanlarda kullanım için tamamen onaylanmıştır.
  • Kedi ve köpeklerde en yaygın olarak  kancalı kurtları ve yuvarlak kurtları tedavi etmek için kullanılır.
  • Pyrantel pamoate, şerit kurtlara, kırbaçlı solucanlara veya diğer birçok bağırsak parazitine karşı etkili değildir. Dolayısıyla tek başına kedinizin iç parazit tedavisi için yeterli olmayacaktır.
  • Dozajı ve kullanım rutini kedinizin yaşına ve kilosuna göre veteriner hekim tarafından belirlenmelidir.
  • Pyrantel pamoate’ın en yaygın yan etkisi kusmadır.

( Bu kısımdaki ilaç bilgilerin hepsini buradan ve buradan alıntıdır. Sizler de bakıp teyit edebilir veya daha fazlasını öğrenebilirsiniz.)

Yani ne anlıyoruz? Kedimiz için kontil kullanabilir miyiz? Evet bunu veterinerimize danışabiliriz. Eğer uygun görürse veteriner hekimden hangi dozda ve hangi sıklıkta kullanmamız gerektiğini öğrenmemiz gerekli ve bu bilgiyi ara ara güncellemeliyiz. Örneğin, kediniz kilo aldıkça verdikçe veya büyüdükçe dozaj değişir. Ayrıca bu ilaç ile bütün parazitlere etki edemiyoruz. Kalp kurdu veya şerit kurtlara karşı bir etkisi yok. Eğer kedinizde iç parazit olduğunu fark ederseniz ve veteriner hekime danışmadan bu ilacı kullanırsanız, kedinizdeki parazit şerit kurtlardansa bu ilacın hiçbir etkisi olmayacaktır. Tabii dozajını ayarlayamazsanız kötü etkileri olabilir. Genel olarak rutin iç parazit kontrolü için ise şerit kurtlara etkisi olmadığı için sürekli ve sadece kontil kullanımı yetersiz, eksik olacaktır.

Kedilerde Andazol Kullanımı

Andazol da forumlarda ekmek su gibi önerilen bir ilaç. Kontil gibi antihelmintik ilaç grubunda. Etken maddesi ise ”albendazol”. Bu ilaç, kedilerin rutin iç parazit kontrolü için kullanılan bir ilaç değil. Daha farklı parazit türlerinin tedavisinde tercih ediliyor. Klinik kullanımında bazı zehirlenme durumları da rapor edilmiş dolayısıyla veteriner hekime danışmadan kullanmamak çok önemli ancak rutin paraziter kontrole de uygun olmadığı için benim kullanmayı düşünüp de soracağım bir ilaç değil. (Bu kısımın kaynakları da burası ve burası)

Kedilerde Sitraks Kullanımı

Bu ilacın da önerildiğini çok gördüm. Sitraks da hem insan hem de hayvan sağlığında kullanılan bir ilaç, antihelmintik grupta. Etken maddesi ”levamizole hidroklorür”. Özellikle yuvarlak kurtların tedavisinde kullanılıyor. Kedilerin rutin iç parazit kontrolü için kullanılan bir ilaç değil ve yine benim benim veterinerimize bunu kullanabilir miyim diye soracağım bir ilaç değil. (Kaynak)

Forumlarda sık sık adı geçen beşeri ilaçlardan yeterince bahsettiğimizi düşünüyorum. Görüyoruz ki hepsinin etken maddesi, etkiledikleri parazitler farklı. Dolayısıyla veteriner hekim önerisi olmadan kullanmak çok riskli. Hiçbir hayvan sahibi bu riskleri almamalı. Herhangi bir ilacı kullanmadan önce veteriner hekime danışmalı. Peki, evcil hayvanlar için üretilen bizim kullanabileceğimiz kapsamlı ve güvenli ilaçlar yok mu? Var. Bu ilaçlardan da bahsedelim biraz ancak bunlar da veteriner hekim kontrolünde kullanılmalı ve zaten bunları dışarıdan temin edemezsiniz.

Kedilerde Stronghold Damla Kullanımı

Stronghold damla sadece evcil hayvan sağlığı için üretilmiş bir ilaç. Hem dış parazitler hem de iç parazitler için etkili.

Yetişkin pireleri, pire larvalarını ve pire yumurtalarını, keneleri, bitleri ve kulak akarlarını öldürür.

Ayrıca, yuvarlak kurtlarda, kancalı kurtlarda ve kalp kurtlarında etkilidir. Ne yazık ki şerit kurtlarda etkili değildir. (Kaynak)

Bu ilacı veteriner hekiminizden alabilirsiniz. Ben veterinerimizden 1 tüpü 50tl’ye almıştım ancak paket alımı ya da ortalama fiyat konusunda bilgi sahibi değilim. Öğrenince eklerim.

Kedilerde Advantage Multi Kullanımı

Advantage multi de hem iç hem de dış parazit için etkili bir damla. Yetişkin pirelerde, kulak akarlarında etkili. İç parazitlerdense, yuvarlak kurtlar, kancalı kurtlar ve kalp kurdu için etkili. Ne yazık ki yine şerit kurtlarda bir etkili değil. (Kaynak)

Peki şerit kurtların da tedavisi için kullanabileceğimiz bir ilaç yok mu? Şerit, yuvarlak, kancalı, kamçılı kedilerde görülebilen iç parazitler için etkili ilaçlar da var. Veteriner hekiminizden temin edebilirsiniz. Ayrıca Droncit de direkt olarak kedilerde görülebilen şerit kurtların tedavisi için kullanılıyor.

Yukarıdaki ve diğer ”hayvan sağlığı için olan ilaçları” sadece veteriner hekimlerden temin edebilirsiniz. Diğer beşeri ilaçları ise yine veteriner hekim reçetesi dışında alıp kullanmamalısnız.

Ya çok uzattın PEKİ NAPALIM NAPALIM? SONUÇ?

Öncelikle ben bu yazıyı neden yazdım onu söylemek istiyorum. Bir çok okuyucumun yaşadığı ilçede veteriner hekim yok dolayısıyla rutin iç-dış parazit kontrolünü bile yaptıramıyorlar. Onlara en azından senede 1’de olsa 6 ayda 1’de olsa merkezdeki veterinerlere gidip kedilerine uygun ilaçları temin edebileceklerini, veterinerlerin yönlendirmeleriyle bu kontrolleri evlerinde de uygulayabileceklerini anlatmak istedim. Ayrıca internette önerilen her ilacın kedilerimize uygun olmayabileceğini ve risklerini kaynakları belli bilgilerle göstermek istedim ve tabii ki kedilerimize nasıl olup da bu parazitlerin bulaşabileceğini, hangi durumlardan şüphelenmemiz gerektiğini de yine kaynakları belli olarak aktarmak istedim. Benim bu yazıdaki amacım buydu. Siz yine de dilediğiniz gibi yorumlayabilirsiniz.

Bu yazının bana da ayrıca farklı bir faydası oldu. Bizim Suzi ile yıllık iç-dış parazit tedavi masrafımız yaklaşık 500 tl, pek az bir rakam değil. İç-dış parazit kontrolü için masrafı düşürme şansım olursa bunu Suzi’ye yıllık check-up yaptırmak için değerlendirmeyi tercih edebilirim. Bizim veterinerimiz 2 ayda bir iç parazit için Droncit enjeksiyon (şerit kurtlara karşı kullanılıyor), dış parazit için 3 ayda bir Fibroline damla (sadece bit,pire ve kenelerde etkili) kullanıyor. Kedinizin aşı karnesinden iç ve dış parazit için kullanılan ilaçları siz de görebilirsiniz. Aslında ilaçları, etken maddeleri ve hangi parazitlere karşı etkili olduklarını öğrendikten sonra fark ettim ki yuvarlak kurtlar, kancalı kurtlar ve kalp kurduna karşı bir boşluk var bizim düzenimizde. Bunu veterinerimize danışacağım. Belki benim atladığım bir nokta vardır, konuştuktan sonra burayı güncellerim.

Kedilerimiz öncelikle bizlerin sorumluluğunda olduğu için onların sağlığı konusunda da bilinçli olmak zorunda olduğumuzu düşünüyorum. Sizlere de kullanılan ilaçlar ve etkenleri konusunda veterinerlerinize danışmaktan çekinmemenizi öneririm. Araştırmalarım sonucunda ben veterinerimize Stronghold damla ile iç-dış parazit kontrolünü birlikte yürütmeyi danışacağım. Daha seyrek bir rutinde de tedbir amaçlı Droncit enjeksiyona götürmem konusunda fikrini alacağım. Size de kendi kararınızı veteriner hekiminizle birlikte vermenizi öneririm.

Güncelleme:

Bir başka veteriner hekime konuyu danışma fırsatım oldu. İç-dış parazit kontrolünü evde yürütmek istediğimi söyledim. Bana Stronghold damla yerine Broadline damla önerdi çünkü Stronghold şerit kurtlarda etkili değilken Broadline iç&dış bütün parazitlerde şerit kurtlar dahil etkili. Yani bunu kullandığım takdirde başka bir ilaca ihtiyaç duymayacağım.

Kedilerde Broadline Damla Kullanımı

 

Yavru kediler (2.5 kg altı) ve yetişkin kediler (25. kg-7.5kg) için iki ayrı Broadline damla var. Kedinize uygun olanı veteriner hekiminizden temin edebilirsiniz. Bu ilaçları veteriner hekim muayenehaneleri dışında temin etmeniz mümkün değil bu arada. Bir pakette 3 adet damla bulunuyor.  Ortalama fiyat 60-100 arası yamulmuyorsam. 3 ayda bir kullandığımı düşünürsek yıllık iç-dış parazit kontrolü için oldukça makul oluyor.

Broadline Damla Etki Alanları

Ayrıca veteriner hekim klinikleri dışında petshoplarda satılan damlaları, ilaçları kesinlikte kullanmayın. Onlar onaylı olmayan, içeriği belirsiz yasal olmayan ilaçlar. Birçoğu daha farklı hastalıkları tetikleyebiliyor. Zehirlenmelere yol açabiliyor.

Vallahi bu yazı beni baya uğraştırdı. Sizlere faydalı olabildiysem, bir yorum yazarsanız veya bir kalp atarsanız çok çok sevinirim!

Kısa sürede buraya iç parazit mücadelesinde ilaç dışı seçeneklerin incelemesini ekleyeceğim. Örneğin, holistik bir veteriner hekimin kabak çekirdeğinin bu konuda oldukça etkili olduğunu söylediğini hatırlıyorum ancak inceleyip okumak lazım. Bu kısımı da derinlemesine araştırıp ekleyeceğim!

Son olarak bu yazıyla ilgili yapıcı eleştirilerinize açığım! Yani düzeltmeler ve eklemeler önerebilirsiniz. Bunları yazmamdaki tek amaç kedilerimize daha iyi bakabilmemiz. Bu çerçevede değerlendirirseniz çok sevinirim <3

Şimdilik kediyle kalın,

Mümkünse parazitsiz <3

Not: Yazı veteriner hekim arkadaşım tarafından kontrol edildikten sonra yayınlanmıştır.

KAYNAKLAR:

American Hearteorm Society – Heartworm in Cats

Cornell University Feline Sağlık Merkezi – Kedilerin Gastrointestinal Parazitleri

VCA Hospitals – Internal Parasites in Cats

VCA Hospitals – Tapeworm infection in cats

VCA Hospitals – Roundworm infection in cats

VCA Hospitals – Hookworm infection in cats

Hayvan Sağlığı Bayer – Kedilerde Parazitler

386

47 Responses

  1. Ömer Koyuncu
    7 Aralık 2018
    • suzionline
      7 Aralık 2018
  2. Yeter
    7 Aralık 2018
    • suzionline
      8 Aralık 2018
  3. meraklı
    28 Şubat 2019
    • suzionline
      28 Şubat 2019
      • meraklı
        8 Mart 2019
        • suzionline
          8 Mart 2019
  4. Westennorden
    3 Nisan 2019
    • suzionline
      4 Nisan 2019
  5. özge
    7 Haziran 2019
    • suzionline
      11 Haziran 2019
  6. hülya ataoğlu
    12 Haziran 2019
  7. Senay
    1 Temmuz 2019
    • suzionline
      4 Temmuz 2019
  8. ses
    4 Temmuz 2019
    • suzionline
      5 Temmuz 2019
  9. Deniz
    9 Temmuz 2019
  10. Skr
    12 Temmuz 2019
  11. Esra
    5 Ağustos 2019
    • suzionline
      5 Ağustos 2019
  12. Anonim
    17 Ağustos 2019
    • suzionline
      20 Ağustos 2019
  13. Ayşegül
    17 Eylül 2019
  14. Aylinnn
    29 Eylül 2019
    • suzionline
      30 Eylül 2019
  15. lütfü
    4 Ekim 2019
  16. Naim
    17 Ekim 2019
    • suzionline
      18 Ekim 2019
  17. Naim
    3 Kasım 2019
    • suzionline
      4 Kasım 2019
  18. Naim
    3 Kasım 2019
  19. Naim
    3 Kasım 2019
  20. Talha
    11 Aralık 2019
  21. Gülsüm ÇAKIR
    13 Aralık 2019
    • suzionline
      16 Aralık 2019
  22. Umut
    13 Nisan 2021
  23. Elif
    1 Ağustos 2021
  24. Polat
    14 Ekim 2021
  25. Evrim
    7 Kasım 2021
  26. Nurana
    22 Ocak 2022
  27. Sonagul
    14 Mart 2022
  28. Duygu
    2 Temmuz 2022
  29. Tolga Durmuş
    2 Temmuz 2022
  30. elif
    12 Ekim 2022
  31. Gaye
    28 Mart 2024

Yorumunuzu Yazabilirsiniz