Kedi Sahipleri İçin Tasarruf İpuçları - Masrafları Düşürün! | suzionline
Kedi Sahipleri İçin Tasarruf İpuçları – Masrafları Düşürün!

Kedi Sahipleri İçin Tasarruf İpuçları – Masrafları Düşürün!

Merhaba sevgili hayvan severler. Sizlere, kedi sahipleri için tasarruf ipuçları vermek istiyorum. Kedi sahibi olmak çok güzel bir duygu, ancak bazen bizler için çok masraflı olabiliyor. Aslında, bir kaç püf noktasına dikkat ederek evde kedi bakmanın maliyeti minimuma çekilebilir. Bu masrafları nasıl düşürebiliriz gelin bakalım.

Bütün paramıza kediler yediremeyiz herhalde, değil mi 🙂

  • Satın Almayın, Sahiplenin

Evet ilk maddemiz bu, bir kedi satın almak isterseniz 1500 tl civarı bir rakamı gözden çıkartmanız lazım. Ayrıca, satın alınan kedilerde genellikle viral hastalıklar olur. Viral hastalıklar yoksa bile muhtemelen ”cins” bir kedi satın aldığınız için, iran kedisi ya da scottish fold gibi, ilerleyen yaşlarında sağlık problemleri yüzünden sık sık doktora gitmeniz gerekecek. Dolayısıyla, binlerce liralık veteriner masraflarına da kapınızı açmış olursunuz. Barınaklardan ya da sokaklardan bir kedi sahiplenmeniz, daha maliyetsiz olacaktır ve bir hayat satın almamış, bir hayat kurtarmış olmanın haklı gururu cebinizde kalacaktır. Ayrıca üretim sektörünün gerçeklerini de bu yazımdan okuyabilirsiniz.

  • Kaliteli Mama Kullanın

Kaliteli demek illa ki en pahalı olan demek değildir. Araştırın, kedi maması içerisinde özellikle olması gereken ve olmaması gereken şeyleri öğrenin. Mesela, protein kaynağının neresi olduğunu, taurin değerinin kaç olduğunu ya da mısır ya da buğday gluteni içerip içermediğini bilmeden mama almayın. Kaliteli mama kullanmanız emin olun ki veteriner masraflarınızı düşürecektir. Kaliteli mama demek, sağlıklı kedi demek. Kalitesiz mama kullananlar, uzun vadede çok masraflı hastalıklarla baş etmek zorunda kalıyorlar.

  • Kaliteli Kum Kullanın

Bazı kumlar diğerlerine göre çok daha uzun süre kullanılabilir oluyor. Bir kumu haftada bir tamamen değiştirmeniz gerekse de diğerini 2 hafta değiştirmeden kullanabiliyorsunuz. Ayrıca kuma karbonat dökerek de kokunun hapsolmasına kumun ömrünün uzamasına destek olabilirsiniz. Tabii, bir de kedilerine tuvaleti kullanmayı öğretip, hiç kum kullanmayanlar da var 🙂

  • Fiyat Araştırması Yapmadan Satın Almayın

Bu çok ama çok önemli. Aynı mama ya da kum, bir yerde 20 tl’ye satılırken başka bir yerde 70 tl’ye satılabiliyor. Özellikle petshop’lardan yapılan alışverişler çok daha pahalıya mal oluyor. Aradaki fark 5 tl bile olsa, uzun vadede 5 tl’ler çok büyük rakamlar haline geliyor. İnterneti, aktif olarak kullanın. Ben petshop’tan Suzi için 15 tl’ye bir tasma almıştım. İnternette ve petshoplarda, o tarz tasmalar hep 15 tl civarındaydı zaten. Daha sonra, aynı tasmanın Aliexpress’te 0.30 $ ( yaklaşık 1 lira) olduğunu görünce, gerçekten gözümden bir damla yaş aktı. Daha sonra, fark ettim ki bizim petshoplarda satılan ürünlerin aynıları Aliexpress’te kat be kat daha ucuza satılıyor. Bunun üzerine, Aliexpress’ten alınacak kedi malzemeleri derlemesi hazırladım zaten. Buradan okuyabilirsiniz. Sonuç olarak araştırın! Birinin 10 liraya aldığı kumu siz neden 15 liraya alasınız ki?

  • Az Az Değil, Toplu Alışveriş Yapın

Toplu alışveriş yapmanın önemi N&D Kısırlaştırılmış Kedi Maması İncelememden sonra daha net anladım. 10 kg’luk paketlerden alındığında, yıllık 500tl mama masrafı oluyor, ancak aynı mama 1.5 kg’lık paketlerden alındığında yıllık 845 tl masraf oluyor! Arada 345 tl fark var ve bu fark bence çok büyük. İlk bakışta 10 kg mama göze çok pahalı gibi gelse de yıllık bakıldığında çok çok daha ucuza tekabül ediyor. Ayrıca, senede 13 kere mama almaktansa 2 kere mama almak çok daha pratik.

  • İndirimleri Takip Edin, Stoklayın

Bazen, bazı marketler ya da internet siteleri indirime giriyor. Örneğin, Migros her sene şubat ayında evcil hayvan malzemelerinde indirim yapar. Bu tarz indirimleri takip edin ve alışverişlerinizi indirim dönemlerinde yapın. Mamaların ya da kumların kullanım ömürleri çok uzun oluyor. Bu yüzden,  indirimliyken ihtiyacınız kadar olanı alın ve stoklayın.

  • Ölçülü Mama Verin

Bir kedinin kilosuna göre, hangi mamadan günde kaç gram yemesi gerektiği paketlerin arkasında yazar. Bu gramajlara uygun olarak kedinizi beslemeniz, hem kedinizin sağlığı açısından hem de sizin maddiyatınız açısından önemli. Fazladan mama koymak, hem kedinizin kilo almasına sebep olur hem de kediniz dışarıda bayatladı diye o mamayı yemeyebilir ve dökmek zorunda kalırsınız ya da ”bol buldum, hepsini yiyeyim” derse de şüşko olabilir. Obeziteyle uğraşırsınız, veteriner masraflarınız artar.

  • Gerekli Önlemleri Alın

Camlarınızda sineklik yoksa veya kediniz tek başına balkona çıkıyorsa aşağıya düşebilir. Ölebilir ya da ağır bir şekilde yaralanabilir. Çok yüksek miktarlarda veteriner masrafı yapmanız gerekir. Felç kalması durumda da yıllar boyu yüksek miktarlarda sağlık masrafı yapmak zorunda kalırsınız. Dolayısıyla, camlarınıza sineklik yaptırın ve kedinizin kontrolsüzce balkona ya da sokağa çıkmasına izin vermeyin.

  • Doğru Veterineri Bulun

Güvenilir ve uygun fiyatlı bir veteriner bulmanız çok önemli. Örneğin, dişi kedi kısırlaştırma operasyonu için, bir veteriner 500 tl isterken, İBB Fatih Hayvan Hastanesi‘nde 165 tl. Ayrıca, her gün bir çok evcil hayvanla ilgilendikleri için, veterinerler bir çok konuda uzman. Yanlış teşhis ya da fazladan para almak için yapılan müdahaleler kediniz için de maddiyatınız için de zararlı. Kendinize, güvenilir bir veteriner bulun ve düzenli olarak aşılarınızı, kontrollerinizi yaptırın. Aşılar ve kontroller size gereksiz masraf gibi görünmesin, ileride karşılaşabileceğiniz bir hastalığın tedavisi emin olun daha pahalı olacaktır. Türkiye 2018 veteriner ücretleri için ilgili yazıma bakabilirsiniz. Fiyatları bilip gitmek her zaman faydalıdır.

  • Yaratıcı Olun, Kendiniz Yapın

Bir çok kedi malzemesini evde kendiniz de yapabilirsiniz. Her şeyi satın alamaya çalışırsak gerçekten çok maliyetli oluyor ya da alacağımız malzemenin illa ki ”kedi malzemesi” başlığında olmasına gerek yok. Herhangi bir minder, kedi yatağı olabilir veya herhangi bir kase, mama kabı olabilir. Özellikle, oyuncalar konusunda ya da ödül mamaları konusunda evde kolayca yapabileceğiniz bir sürü alternatif var. Para harcamayın, üretin!

  • Dehidrasyon Konusunda Dikkatli Olun

kedi bakmanin aylık maliyeti

Kedilerde, kabızlık sorunu genellikle mama kaynaklı olduğu düşünülmekte ancak dehidrasyon (vücudun susuz kalması) da buna sebep olabiliyor. Kedinizin suyunu her gün yenileyin, özellikle yazları günde iki üç kere suyunu tazeleyin ki kediniz bol bol su içsin ve yine tedavi masraflarını ödemek yerine taze suyla, sorunu başlamadan çözün. Ayrıca arada yaş mama kullanmanız da dehidrasyonu önlemenize yardımcı olacaktır.

  • Eğitin!

ucuza kedi bakimi

Yırtılan koltuklar, tiftiklenen eşyalar, hepsi bizim için masraf oluyor. Kedinizi yönlendirin, istemediğiniz şeyleri tırmalarsa oralara çift taraflı bant yapıştırarak uzaklaştırabilirsiniz ancak elbette ki bi yerleri tırmalamak isteyecektir. Bu yüzden ona tırmalama alanları yaratın. Bu alanları, yine satın almak yerine kendiniz de yapabilirsiniz. Böylelikle, yeni bir koltuk takımı almaktan kurtulursunuz.

Benim yöntemlerim bunlar. Hem paranız cebinizde kalsın, hem de kediniz mutlu olsun. Sizlerin daha farklı tasarruf yöntemleri varsa, lütfen yorumlar kısmına yazın. Bilgi paylaştıkça çoğalsın 🙂

tasarruf ipuçları

Kediyle kalın <3

 

 

69

3 Responses

  1. Gamze
    19 Mart 2021
  2. ceren
    1 Haziran 2021
  3. leyla
    6 Şubat 2022

Yorumunuzu Yazabilirsiniz