Kedi Sahiplenmeden Önce Alınması Gereken Eşyalar Nelerdir? | suzionline
Kedi Sahiplenmeden Önce Alınması Gereken Eşyalar Nelerdir?

Kedi Sahiplenmeden Önce Alınması Gereken Eşyalar Nelerdir?

Selam, kedi sahiplenme 101 serisine başlayalım birlikte. Daha önce hiç kedi bakmamış kişiler için bir temel bilgiler serisi başlatmak istiyorum. İlk konumuz da; kedi sahiplenmeden önce alınması gereken eşyalar. Bu konuda en başta kendim o kadar çok hata yapmışım ki bir sürü kullanışsız, dandik şeye param gitmiş, şimdi anlayabiliyorum. Konuyu da bu çerçeveden ele almak istiyorum. Basit birkaç eşya satın almanız başlangıçta yeterli olacaktır ancak onları doğru seçmek lazım ki tekrar tekrar aynı şeye para vermeyin. Hazırsanız başlayalım.

Canım kedim Müjgan <3

Kedi Beslemek İçin Gerekli Malzemeler

 

1- Kedi Taşıma Çantası

2-Kedi Tuvaleti – Kedi Kum Kabı

3- Kedi Kumu Küreği

4- Kedi Kumu

5- Kedi Maması

Yukarıdaki dörtlü bizim için olmazsa olmaz temel beş eşya. Bunları kedinizi sahiplenmeden ve eve getirmeden önce temin etmiş olmanız gerekiyor. Geri kalan maddeleri ise kediniz geldikten sonra da alabilirsiniz.

6- Kedi Maltı

7- Kedi Tarağı

8- Kedi Tırmalama Tahtası

Şimdi bunları madde madde yazmak kolay ancak konumuz yanlış seçimlere boş para vermemek! Ben size genelde ilk tercih edilen ve kötü olan  ürünleri de çok memnun kaldıklarımı da yazacağım. Böylece daha sağlıklı bir kedi malzemeleri alışverişi yapabileceğinize inanıyorum. Gelin madde madde ihtiyaçlarımıza birlikte bakalım;

1- Kedi Taşıma Çantası

Öncelikle muhtemelen alacağınız ama almanızı ASLA tavsiye etmeyeceğim iki kedi taşıma çantasını göstermek istiyorum;

Klasik Basit Plastik Kedi Taşıma Çantaları

Birçok farklı marka ismiyle petshoplarda yer alan bu klasik plastik kedi taşıma çantalarını asla önermiyorum. Neden?

1- Plastikleri çok kalitesiz

2-Birleşim yerleri genelde tam oturmaz

3- Kapı kısmındaki kilitler ÇOK işlevsiz, KOLAYLIKLA kedinin itmesiyle açılabiliyor.

Çoğumuz ilk kedi sahiplendiğimizde bu kedi taşıma çantalarından aldık. Kedimiz yavruysa birkaç ay iş gördü ve sonra çöp oldu maalesef. Birçok kedi sahibi de kapısının kolaylıkla açılması sebebiyle sokaklarda kedi kovaladı. Dolayısıyla ben tavsiye etmiyorum. Bir süre sonra işinizi görmeyecek.

Şeffaf Plastik Kedi Taşıma Sırt Çantaları

Bir önceki örnek genelde herhangi bir petshopa gidip kedi taşıma çantası alanların tercihi oluyor. Bu ise genelde internetten siparişle kedi taşıma çantası alanların tercihi oluyor. En çok satılan kedi taşıma çantalarından birisi bu da ancak ben yine almanızı ASLA önermiyorum. Neden?

1- Havalandırmaları kedilerin rahatlıkla nefes alabilmesi için yeterli değil

2- Şeffaf kısımları özellikle yazın sera etkisi yapıyor ve kediler için seyahat zaten stresli bir şey. Şeffaf apaçık bir çantada kendilerini ”saklanmış” gibi hissetmeleri mümkün değil ve stres seviyesini yükseltiyor. Üstünü de örtemezsiniz zaten yeterince havalandırması yok.

3- Boyutları yetişkin bir kedinin rahatlıkla yatabilmesi için yeterli değil.

Bu çantayı da BELKİ kediniz küçükken 1-2 kullanabilirsiniz ancak sonrası için kullanımı sağlıklı ve yeterli değil.

Kedi taşıma çantası alırken bu iki tip çantadan alıp hataya düşmenizi istemem. Bu sebeple önce muhtemelen yöneleceğiniz yanlış çantalardan bahsetmek istedim. Bu iki çantanın görselini ararken de şu fotoğrafa denk geldim;

En çok satılanlar listesinde başı çekmesine çok ama çok şaşırdım. ASLA bir kedi için uygun değil. Bir kedi bu pozisyonda ”bebek gibi” durmak asla istemez. Kaçmaya çalışacaktır %99 da bu çantadan kurtulup kaçar. Kaçamasa bile yaşayacağı stres ve korkuyu düşünmek bile istemiyorum. Bu hatalara düşmeyin. Çok satılanlar listelerinde başı çekenlere kanmayın.

Şimdi gelelim benim önereceğim kedi taşıma çantalarına. Ben çok memnun olduğum iki seçenek sunacağım, karar sizin.

Ferplast Atlas 10 Kedi Taşıma Çantası

Ferplast Atlas 10, benim yıllardır birçok kedide kullandığım bir kedi taşıma çantası. Diğer ”basit plastik” dediğim kedi taşıma çantalarında sorun olan şeyler bu çantada size sorun  yaratmaz. Plastiği sağlam, birleşim yerleri sağlam, kapısı metal ve diğerlerine nazaran çok daha sağlam. Bir kere alıp yıllarca kullanabilirsiniz. Çantanın linkini buraya bırakıyorum.

Kedi Taşıma Sırt Çantası

Eğer elde değil sırtta taşımaya uygun bir kedi taşıma çantası istiyorsanız yine yıllardır memnun olarak kullandığım bir kedi taşıma çantası var onu önereceğim. Bu çantanın diğerlerinden farkı ne onu anlatayım; havalandırması çok iyi, şeffaf plastik kullanımı yok ve boyutları kediler için uygun. Ayrıca tabanı diğerlerine nazaran çok daha iyi ve çökme yapmıyor. Yine bazı dezavantajları var. Örneğin, yetişkin ve korkmuş kendini çantadan çıkmaya adamış bir kedi file kısımlarını yırtabilir. Ben bu çantayı kendi kedilerim Suzan ve Müjgan için kullanıyorum, böyle bir sorunla karşılaşmadık çünkü böyle bir çabaları olmuyor ancak sokaktan kısırlaştırma için yakaladığım kediye de bu çantayı kullanmıyorum.

Sonuç olarak; eğer ilk defa kedi sahipleniyorsanız toplu taşıma kullanmayacaksanız, arabanız varsa falan Ferplast Atlas 10 sizin için ömürlük yeterli olur ancak otobüse vs binecekseniz kedinizi taşımakta zorlanmak istemiyorsanız bu sırt çantalarından alabilirsiniz. Bende ikisi de var. Şu an sadece sırt çantası olanı kullanıyorum bizimkilere.

Bu sırt çantasını anlatan bir reel video çekmiştim. Buraya video linkini bırakıyorum incelemek isterseniz, burada.

Bir de bu çantayı Hepsiburada Global’den aldım. Yurtdışından geliyor, ekstra bir vergi ödemeniz vs olmuyor. Sadece kargo süresi uzun. Çantanın linkini de buraya bırakıyorum.

2- Kedi Tuvaleti – Kedi Kum Kabı

Her şey biraz bekler ama kum kabı beklemez. Kedinizi sahiplenmeden önce kedi tuvaletinizi temin etmeniz lazım. Yani sonuçta ”nereye sçacaklar?!” değil mi 🙂 Yine hepimizin en başta bilmeden aldığı ve daha sonra çöp olan örneklerle başlayalım.

Açık Kedi Tuvaleti

Bu kedi tuvaletleriyle ilgili sorun; açık olmaları. Kediler eşelenirken HER YERE kum dağılıyor. Temizlemesi tam bir işkence. Almayın, çekilmiyor. Ayrıca bazı yavru kediler b*kunu top yapıp oynuyor. Kum kabı da açık olunca fıtı fıtı evin her yerinde b*k gezdirebiliyorlar <3

Küçük ve Kapalı Kedi Tuvaletleri

Bu görseli örnek olarak seçtim. Standart kapalı kedi tuvaletlerinin ortalama ölçüleri 36*39*49 , 37*40*50 civarında oluyor. Türkiye’de birçok kedi sahibinin evinde de bu kum kaplarından vardır. Aslında temelde hem kedi hem de ev halkı için yeterli denilebilir ancak yetişkin kediler için pek konforlu değil çünkü yeterli genişliğe sahip değil. Küçücük bir alanda kendinizi montla sçarken düşünün işte. Öyle bir yeterlilik. Dolayısıyla benim size daha iyi bir önerim var.

Devcileyn Kedi Tuvaleti

Bu kedi tuvaletini de yaklaşık 2 sene önce keşfettim sanırım. Bunu alana kadar diğerlerinin ne kadar küçük olduğunu fark etmemişim bile. Ölçüleri; 47×66.5×51 . Diğerlerine nazaran gerçekten devcileyn! Yetişkin 6-7 kiloluk bir kedi için ideal diyebiliriz. Ayrıca üzerinde iki adet kapaklı haznesi var. Poşet ve kürek muhafaza etmek için iyi oluyor. Bence en baştan bu kum kabından almak en mantıklısı. Kedinin çok küçükse başta kapağı açık olarak kullanabilirsiniz. Alıştıktan sonra kapatırsınız ve yıllarca sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. İdealdir <3 Devcileyn kum kabı linkini de buraya bırakıyorum.

3- Kedi Kumu Küreği

Çok basit bir ihtiyaç aslında kum küreği ancak her gün en az bir kere kedi kumunu temizleyeceğinizi düşünürsek gerçekten doğru seçim hem sizin konforunuz hem de kumun performansı için önemli. Yanlış küreklerle hem  temizlemesi zor hem de kum tam olarak temizlenemeyebiliyor. Yine muhtemelen ilk alacağınız ama benim önermediğim örneğebakalım.

Genelde kum kabı alınca yanında yukarıdaki resimdeki küreklerden önerirler ya da hediye ederler. Kediniz yavruysa başlarda işinize yarayabilir çünkü idrar topakları ve kakaları küçük olacaktır ancak büyüdükçe işinize yaramaz. Bu küreklerin dezavantajları; plastikleri sağlam değil, kırılabiliyor. Haznesi küçük tek seferde çok az kum eleyebiliyorsunuz. Delikleri çok küçük yine temizleme süresini uzatıyor.

Benim en sevdiğim kedi kumu küreği Catit markasının bu modeli. Diğerlerine nazaran plastiği çok sağlam. Kırıldığını hiç duymadım. Haznesi çok büyük, tek seferde bir sürü kum eleyebiliyorsunuz. İrili ufaklı delikleriyse eleme kısmında çok iyi. Ayrıca ileride bentonitten pelet kuma vs geçmek isterseniz de peletlere de uyum sağlayabiliyor. Catit küreğin linkini şöylece bıraktım.

4- Kedi Kumu

Şimdiii kum kabımızı aldık, küreğimizi aldık bir de içine koyacak kumu almak lazım. Bu seçim de bence çooook önemli. Eviniz kedi tuvaleti kokmasın, toz, kum, duman içinde kalmasın istiyorsanız doğru kumu seçmeniz lazım. Çünkü bir çok insanda kedi kumu tozuna alerji de olabiliyor sonra sanıyorlar ki kediye alerjim var 🙁 Dolayısıyla doğru seçim önemli!

Bu konuda size ne yazık ki tek bir kum öneremiyorum. X markasını al geç diyemiyorum. Ben de TAM OLARAK istediğimi bulabilmiş değilim ancak ilk seçimde sizi pek de üzmeyecek birkaç marka önerebilirim. Yeni kedi sahiplenenler için topaklanan pelet, topaklanmayan pelet kumların kullanımı zor olacaktır. Kedinin adaptasyon sürecini yönetemeyebilirsiniz. Bu sebeple sadece bentonit kumlar üzerinden  tavsiye vereceğim ancak kesinlikle ilerleyen dönemlerde diğer kumları da araştırmanızı öneririm!

Öncelikle bu konuda fiyatı dışında hiçbir özelliğine kimsenin kolay kolay laf edemediği bir marka var, onu söyleyeyim. O da Ever Clean. Eğer fiyatı sizin bütçenizi aşmıyorsa Ever Clean alıp geçebilirsiniz. Ever Clean’in en çok tercih edilen iki çeşidi var. Birisi extra clumping (extra topaklanan) diğeri de litterfree paws (patilere yapışmayan) bence Litterfree paws olanı bi tık daha iyi. Linki buraya bıraktım.

Amaaa diyorsanız ki ”Fatma Hanım, Fatma Hanım o fiyat ne öyle?!” o zaman başka kumlara bakacağız.

Natural Bastet bentonit kumu da uzun süre kullandım. Sıfır toz olması benim için önemli, yeni kedi sahiplenen birisinin de hem kendisi hem de kedisi için bu konuya özellikle dikkat etmesini öneriyorum. Ayrıca iyi topaklanıyor ve fiyatı da Ever Clean’e göre makul. Linki burada.

Bir de Toi Moi kumdan bahsedeceğim çünkü arkadaşım Çağla bu kumu fiyat performans olarak çok övdü. Sıfır toz ve iyi topaklanıyor dedi. Fiyatı da makul olunca bir seçenek olarak yer vermek istedim. İlk fırsatta ben de deneyeceğim. Onu da şöyle bıraktım.

5-Kedi Maması

Eveeet, geldik zurnanın zırt dediği yere! Kedi maması konusunda da ne yazık ki size tek bir marka söyleyip konuyu kapatamıyorum ancak birkaç marka ismi söyleyeceğim. Daha önce hiç kedi bakmadıysanız bu markalardan birisi ile yola çıkarsınız daha sonra diğerlerini de inceler, veteriner hekiminize danışır, kediniz için en iyisi olanı seçebilirsiniz. Size tavsiyem bu konuda kesinlikle ucuza kaçmayın. Ucuz mama demek sağlıksız kedi demektir. Sağlıksız kedinin de veteriner kliniği masrafları emin olun mamadan ettiğiniz karı geçer.

Yeni bir kedi sahiplenip veteriner kliniğine gittiğinizde size tavsiye edilecek markalar neler gelin bir onlara bakalım; Royal Canin, Pro Plan, Hill’s, Virbac ya da Nd en çok tavsiye edilenler oluyor. Ben tercihimi ND ya da Virbac’tan yana kullanıyorum.

Tabii bir de  yaş mama konusu var. Türkiye’deki birçok veteriner hekim yaş mamalara öcü muamelesi yapsa da benim için makul olan görüş bu değil. Bu konuda Veteriner Hekim Lisa Pierson’ın çok güzel bir yazısı var. Uzun da değil, bunu bir okuyun ve yaş mama kullanım sıklığının konusundaki kararınızı daha sonra verin bence. Yazıyı buraya linkliyorum. Yaş mama konusunda da yukarıdaki markalardan da seçim yapabilirsiniz ancak bu konuda benim favorilerim eğer kedi 2.5 aylıktan küçükse Royal Canin Babycat yaş mama, daha büyükler için ise Schesir ya da Princess yaş mamalarını öneriyorum.

Peki mama ve su kabı almayacak mıyız? Ben bunu öncelikli bir ihtiyaç olarak görmüyorum. Evinizden dar olmayan çelik, porselen ya da cam kaseler kullanabilirsiniz. Daha sonra gönlünüze göre güzel mama kapları da alabilirsiniz ancak başlangıçta mama, kum, veteriner masrafları vs olacağı için daha sonraki aylara ötelemek bütçe açısından daha iyi oluyor.

6- Kedi Maltı

 

2.5 aylıktan sonra her kedinin malt kullanması özellikle öneriliyor çünkü kediler kendilerini yalayarak temizleyen hayvanlar ve bunu yaparken de bolca tüy yutuyorlar. Yutulan tüylerin midede ya da bağırsakta topaklanıp tıkanmaması, rahatlıkla dışkıyla atılması için kedi maltı kullanımına dikkat ediyoruz. Birçok malt markasının  içeriklerini inceleyip kıyasladığım bir yazı var. Buraya linkini bırakıyorum. Seçiminizi onu okuduktan sonra yapmanızı öneririm.

7- Kedi Tarağı

 

Eğer evde kedi tüylerine boğulmak istemiyorsanız ayrıca kediniz de yalanırken daha az tüy yutsun diyorsanız kedinizi taramayı alışkanlık haline getirmeniz şart. Buna alıştırabilirseniz ayrıca ikinizin arasındaki bağı da taradıkça  güçlendirebilirsiniz. Peki, nasıl bir tarak kullanmalısınız? Bu konuda da iki tavsiyem olacak. Birisini haftada bir kez diğerini ise her gün kullanmanızı öneriyorum.

Haftalık Tarama İçin Kedi Tarağı

Haftada bir kere kullanacağımız bu tarak oldukça güçlü bir tarak. Haftada 1 kez 4-5 dakika bu tarakla her yerini tarayabilirseniz etrafa dökülen tüylerden büyük ölçüde kurtulabilirsiniz. Bu işin en iyisi Furmitör kedi taraklarıdır. Kediniz uzun tüylüyse longhair olanlardan, kısa tüylüyse shorthair olanlardan alabilirsiniz. Eğer Furminatör bütçenizi aşıyorsa ona en yakın, neredeyse onu aratmayacak kadar iyi bir keşfim var, o da Flamingo Furmaster. Şimdi linkini almak için fiyatına baktım da onun da Furminatörden pek farkı kalmamış zaten 🙁 Sadece bir uyarım daha olacak. Bu taraklardan alırken küçük boylarından almayın. Kediniz yavruyken işe yarasa da büyüyünce yeterli olmuyor maalesef.

Günlük Tarama İçin Kedi Tarağı

Her gün kullanım için Furminator  ya da Furmaster gibi güçlü bir tarak önermiyorum. Daha yüzeysel tüyleri alan taraklar günlük kullanım için daha uygun oluyor. Yine dökülmüş yüzeydeki tüyleri toplayabiliyorsunuz hem de bazı kedilere masaj gibi geliyor ve çok seviyorlar. Günlük kullanım için de verim alabileceğiniz uygun  fiyatlı iki örnek göstermek istiyorum;

Birçok farklı markada yukarıdaki gibi telli modellerden taraf ve günlük kullanıma uygun. Sadece bir konuda dikkat etmenizi öneriyorum. Bazılarının tellerinin ucundaki koruyucu toplar zamanla düşebiliyor, o zaman da teller kedinin derisini çizebiliyor. Böyle olursa o tarağı kullanmaya devam etmemenizi öneriyorum. Bende bu linktekinden henüz böyle bir şeyle karşılaşmadım, günlük olarak kullanıyorum.

Günlük kullanımda ikinci önerim ise silikon kedi tarakları. Bazı kediler özellikle bu tarakları sevebiliyor. Sanırım biraz daha fazla masaj etkisi oluyor. Silikon taraklarda da işin piri Kong markası. Muhtemelen silikonu daha kaliteli olduğu için daha fazla tüy toplayabiliyor. Onun linkini de buraya bıraktım.

8- Kedi Tırmalama Tahtası

Kedi tırmalama alanları da kediler için çok önemli bir ihtiyaç. Bir tane alarak bu ihtiyacı karşılamaya başlasanız da zamanla arttırmanızı öneririm. Tırmalamak, tırmanmak onlar için çok önemli. Evin birden fazla yerinde böyle alanları olursa evi daha rahat benimserler ve özgüvenleri artar. Tırmalama davranışı da kediler için bir alan belirleme hareketidir. Ayrıca kendi zevklerine göre yeterli tırmalama alanları olmazsa ev içerisinde koltuklar, perdeler gibi yerleri kendilerine tırmalama alanı yapabilirler. Bu sebeple bu konu önemli. Başta bir tane olsa da zamanla farklı çeşitlerdeki tırmalamaları evin birden çok yerinde bulundurmanızın öneririm. Başlangıçta ise çoğumuzun aldığı ancak bir kedi için asla yeterli olmayan bir örnek göstereceğim, onu hiç boşuna almayın.

Yukarıdaki tırmalama tahtasından birçok markanın var ancak ben önermiyorum, neden? Çünkü çok kısa! Standart boyutlardaki bir kedinin rahatça gerinip tırmalamayabilmesi için bir tırmalama tahtasının EN AZ 80cm olması gerekiyor. Bu 40-50 cm’lik tırmalama tahtaları ne yazık ki kediler için yeterli değil.

Benim kediler için minimumda önerdiğim tırmalama tahtası Pugalo markasının bu modeli. Hem boyu 90 cm, boru çapı geniş. Ayrıca catnipli olduğu için kedilerin daha çok ilgisini çekiyor. Bu tırmalama bende de var ve sapasağlam gerçekten, uzun yıllar kullanabileceğimi düşünüyorum. 40-50 cm’lik şeylerden alıp bir süre sonra çöpe atmaktansa başta iyi ve yeterli bi model almayın tercih ediyor ve size de bunu öneriyorum. Linkini buraya bıraktım.


SONUÇ

Pekiii, mama kabı almayacak mıyız?  Bizim kedimizin bir yatağı olmayacak mı? HİÇ OYUNCAK ÖNERMEDİN KALPSİZ, dediğinizim duyar gibiyim 🙂

”ben evladıma bir oyuncak alamayacak mıyım?!”

Bu yazıyı biraz temel, mecburi ihtiyaçlar şeklinde şekillendirmek istedim. Diğer şeyleri daha sonra da alabilirsiniz. Bir kağıdı buruşturup atsanız kedi için oyuncaktır zaten. Tabii ki çok güzel, kediyi oyalayacak, mutlun edecek, interaktif oyuncaklar da var fakat bunları daha sonra da alabilirsiniz. Yeni kedi sahiplendiyseniz zaten masraf kalemi çok olduğu için onları da buraya eklemek istemedim. Ancak bu yazının bir de ikincisini yazacağım, orada da bunlardan bahsedeceğim.

Şimdiiiiiiiiiiiii BİR DE HESAP YAPALIM MI? Kedi sahiplendiğinizde hemen alacağınız  bu 8 maddeye ORTALAMA kaç paranız gider, hadi hesaplayalım ANCAK bu yazıyı 2024 yılının Mart ayında yazdığımı daha sonradan okuyanlar göz önünde bulursun! Haydi şimdi hesap zamanı!

SIRA KEDİ EŞYASI ORTALAMA FİYAT
1- Kedi Taşıma Çantası  800 ₺
2- Kedi Tuvaleti  900 ₺
3- Kedi Kumu Küreği  130 ₺
4- Kedi Kumu 2 Adet  250 ₺
5- Kedi Maması (1.5kg)  600 ₺
6- Kedi Maltı  300 ₺
7- Kedi Tarağı  500 ₺
8- Kedi Tırmalama  Tahtası  300 ₺
TOPLAM YAKLAŞIK 3.780 ₺

Yeni kedi sahiplenen birisi, uzun yıllar kullanabileceği, kedisi ve kendisi için ideal seçimler yaparsa görüyoruz ki BAŞLANGIÇTA yaklaşık 3.500 ₺ – 4000 ₺ arası bir masrafı oluyor. Veteriner kliniği masrafları hariç tabii ancak alınan birçok şeyin kalıcı olduğunu ve tekrarlayan giderler olmadığını hatırlatmak isterim. Rakam gözünüzü korkutmasın.

ÖNEMLİ NOT: Yazı içerisinde birçok markadan bahsettim. Bahsettiğim hiçbir markadan işbirliği ya da reklam anlaşması yapmadan yer verdim ANCAK anlaşmam olmasa da REKLAM yapmış oluyorum. Bunu da not olarak belirtmem gerekiyor.

Benim ”kedi sahiplenmeden alınması gereken eşyalar” konusundaki eyyorlarım bu kadar!

Bayadır da yazmıyordum be.

Hoş geldim mi?

Şimdilik kendinize ve kedinize iyi bakın,

Kediyle kalın!

Bu blogu açmamın vesilesi olan canım Suzan’ın bir fotosi ile bir sonraki yazıya kadar hoşçakalın!

338

No Responses

Yorumunuzu Yazabilirsiniz