Kedi Kumu Kokusu Nasıl Giderilir? -Sıfır Koku- | suzionline
Kedi Kumu Kokusu Nasıl Giderilir? -Sıfır Koku-

Kedi Kumu Kokusu Nasıl Giderilir? -Sıfır Koku-

Merhaba, kedisinin kumu kokuşgangiller 🙂 Bir zamanlar, evdeki kedi kumu kokusu benim için büyük bir problemdi. Hem kendim evdeki kokudan rahatsız oluyordum hem de eve gelenler de kokuyu duyacak diye çok çekiniyordum. Evdekilerin kedi kokusu şikayetleri de cabası… Bizimkileri eve kedi alamaya ikna etmeye çalışırken, önümdeki en büyük engellerden birisi kedi kumu kokusuydu. Daha önce bir kaç kez, hasta kedilere veya annesiz yavru kedilere geçici yuva olmuştuk. Bizimkiler hep kedi kumu kokusu yüzünden şikayet etmişlerdi. ”Ne zaman sahiplendireceksin bunları?” sorusu hep kedi kumu kokusu problemi yüzünden geliyordu. Haklılardı da, kedilerin kumu çok kötü kokuyordu. Her gün temizliyordum ama yine de kokuyordu. Hele tuvaletlerini yaptıkları ilk bir iki dakika çekilmez oluyordu.

Bu ne koku krdşm

Suzi ve yavrularına geçici yuva olacağımız belli olunca dedim; kedi kumu kokusuna çözüm bulacaksın! Yoksa bir daha rüyanda bile göremezsin kediyi!  Kedi kumu kokmaması için ne yapmalı diye bir çok araştırma yaptım, sonunda çözdüm ve merak etmeyin, bu yazıyı okuduktan sonra sizin de böyle bir probleminiz kalmayacak. Kedi kumu kokusuna son !!1! 😀 Evde kedi kumu kokusu nasıl gider gelim bakalım…

Kapalı Kedi Tuvaleti – Otomatik Kedi Tuvaleti

evde-kedi-kumu-kokusu-nasıl-giderilir

Kapalı kedi Tuvaleti

Kedi tuvaletinin kokmaması için ilk adım, doğru kum kabını seçmek. Koku yapmayan kedi tuvaleti diye bir şey yok ne yazık ki ama maddi durumunuz müsaitse otomatik kedi tuvaleti kullanmanızı öneririm. Otomatik kedi tuvaleti fiyatları 300 -400 arası değişiyor. 1500 liraya olanlar da var, ama sanırım onlar, kakayı çıkmadan geri ittiriyor… 1500 liraya ödeyeceksem öyle bir performans beklerim çünkü ben 😀

Otomatik kedi tuvaleti alma imkanınız yoksa,  size kapalı kedi kumu kabı kullanmanızı tavsiye ederim. 30-40tl‘ye güzelinden bir tane alabilirsiniz. Hem kokuyu hapsedersiniz hem de dışarıya sıçrayacak kumları! Ben bu kum kaplarından kullanıyorum ve çok memnunum.

2019 yılından gelen edit: 30-40 tl’ye artık kapalı kedi kum kabı bulmak mümkün değil. Teşekkürler Türküye ekonomisi, teşekkürler petşopçu amcalar.

Kapalı kedi kum kabı olayını biraz daha açmak istiyorum. Yukarıdaki görseldeki benim kum kabımın aynısı, sadece rengi değişik. Suzi’deki astım problemi sebebiyle tavan kısmını kestim, 4 yanı kapalı, üstü açık kullanıyorum. İkinci kedim Müjü için de aynı kum kabından aldım. Kargo ve yanında hediye kürek dahil 65 tl’ye buradan aldım. Yani geçen seneye göre fiyatı 2 katına çıkmış, gerçekten harika… Müjü için kum kabı alırken Suzi’ninki ile aynı, takım olsun istedim yoksa aslında gönlümde yatan başka bir kap vardı. Onu da ablama aldım. Göstereyim;

XL Kapalı Kedi Kum Kabı

İkisinin farkı ne derseniz, benimkinin eni bundan biraz daha dar. Bir de ablama geldikten sonra fark ettim ki bunun kapısı daha kolay açılıp kapanıyor. Benimki yarı aralık kalabiliyor ve dolayısıyla dışarıya daha çok kum çıkıyor. 2 kum kabımı baştan alacak olsam bundan alırdım. Kargo dahil 70tl’ye buradan almıştım. ( Ablamı kum kaplarını değişmeye mi zorlasam ya :D)

Bu arada ablamda 3 kedi bende 2 kedi var. İkimizde de 2 kum kabı var. Kedi sayısı arttıkça kum kabı sayısı da artmalı, bence ideali her kedinin kendi kum kabı olması. Böylesi hem kediler için daha sağlıklı (fiziksel+psikolojik) hem de temiz tutması daha kolay. ”Peki, her kedi kendi kum kabını kullanıyor mu?” Suzi, sadece kendi kum kabını kullanır. Müjü henüz öğrenemedi, 2 kum kabını da kullanıyor ancak zamanla onu da kendi kum kabına yönlendirmek istiyorum.

Kum Kabını Nereye Koymalı?

Suzi’nin kum kabı bizim evdeki küçük odada duruyor. Müjü gelince onun kum kabını tuvalete koyduk. Hem kendi kaplarını kullansınlar, karıştırmasınlar diye hem de Müjü de kumunu fittiklerken suzan ekstra toza maruz kalmasın diye (astım dolayısıyla) Yani bizim kum kapları evin içinde ortada duruyor ancak koku sorunu yok. Tercihen dış kapıya çok yakın koymuyorum, bazen kumu temizleyemediğim olursa evden içeri adım atar atmaz koku ile karşılaşmak istemiyorum.

Kum kabını balkona koyanlar da var bu arada ancak o zaman ya balkon kapısı hep açık olması ya da kedi kapısı yaptırmalısınız kapıya. Bir de kum kabını yağmurdan ve güneşten korumak lazım. Benim zaten balkonum yok, olsaydı kedi kapısı yaptırıp oraya koyardım. Bu koku sebebiyle değil eve dağılan kumlar sebebiyle olurdu açıkçası. Tek kediyken pek sorun olmuyordu ama şimdi 2 kediyle fil dişi sahillerinde yaşıyor gibiyiz, her yer kum! Müjü’nün payı büyük ama kumda belenip belenip dışarda silkeleniyor… Eve dağılan kumlar için ekstra bir çözüm arayacağım. Paspas alacağım sanırım, bir bakalım.

Şimdi, kum kabını geçtik diye düşünüyorum. Kedinin kaka kokusunu ve çiş kokusunu önlemek diye konuyu iki başlık altında inceleyeceğim. Biliyorum çok komik ama ikisinin koku sebebi farklı 😀

Kedi Kakası Kokusu Nasıl Giderilir?

Doğru mama seçimi/beslenme ile giderilir! Kedi kakasının kötü kokmasının tek sebebi  yanlış mama kullanılması/kötü beslenme. İçeriği kötü, ucuz mamalar veya ev yemeği ile beslenen kedilerin kakaları çok kötü kokuyor. Geçici yuva olduğumuz zamanlarda araştırma yapmadan petshopun verdiği mamaları alıp, veriyordum kedilere. Kedi maması seçiminin bu kadar önemli olduğunu bilmiyordum çünkü. Aslında, kötü besliyormuşum kedileri dolayısıyla kötü kokutuyordu onlar da. Kakalarını yaptıkları an bütün evi, afedersiniz ama bok kokusu sarıyordu. Avuç kadar yavru kedi, 100 baba şiddetinde sıçabilir mi? Sıçyordu valla. Meğer benim yanlış mama ile beslememden kaynaklanıyormuş.

Suzi’yi N&D Tavuklu Narlı Kısırlaştırılmış kedi maması ile beslemeye başladığımda fark ettim ki kakası asla kokmuyor. (Bu mamanın ayrıntılı inceleme yazısını buradan okuyabilirsiniz.) Şimdi, kumuna gidip, kürekle kurcalamazsam ( meraktan değil tabii, temizlemek için 😀 ), kakasını yapıp yapmadığını anlamıyorum bile. İlla bu markanın bu ürünü mü  kullanmalıyız derseniz, bence hayır. Kaliteli olan herhangi bir mama kullanabilirsiniz. Ben aynı markanın kuzulu, yaban mersinli olanını da kullandım, onlar da asla koku yapmadı. ( Bu arada kuzuyu, yaban mersinini ben yiyemiyorum, kedi yiyiyor 😀 Olsun, yarasın. ) Çok pahalı değil da değil aslında mamaları. İnceleme yazısında da bahsettiğim gibi 5kg ve 10kg olarak alırsanız çok daha uygun oluyor. (2019 yılından gelen edit: çiğ beslenme ile asıl kokusuzluk nedir tanıştım. Hem kaka miktarı azalıyor hem koku sıfır)

Kedi kakasının kokmasını engellemenin tek çözümü doğru beslenme. Eğer, kediniz kakasını yapar yapmaz evi koku sarıyorsa emin olun yanlış mamayı kullanıyorsunuz. Unutmayın, koku yapmayan kedi kumu araştırmasından önce koku yapmayan sağlıklı, kaliteli kedi mamasını bulmak lazım. Sonra kedi kumuna pek bir iş kalmıyor zaten.

Kedi Çişi Kokusu Nasıl Giderilir?

Heh, işte asıl belalımız bu. Kedi kakası kokusu, doğru mama ile hemen çözülüyor ama çiş öyle değil ne yazık ki. Çişin kokusu mama ile pek azalmıyor. Onun için koku yapmayan kedi kumu kullanmamız gerekiyor. Türkiye’de satılan onlarca kedi kumu markası var. Ben bir çok kum markasının ürünlerini denedim. Gerçekten kumundan kumuna koku çok fark ediyor. Doğru kum seçimi sadece kedi kumunun kokmaması için değil bizim ve kedimizin sağlığı için de önemli. Örneğin, çok fazla tozutan kumlar Suzi’nin astımını tetikliyor.

Koku Yapmayan Kedi Kumu – En İyi Kedi Kumu

En İyi Kedi Kumu Ne?

Ben, koku yapmayan en iyi kedi kumunu buldum sanırım ancak bence pahalı. Doğrusunu söylemek gerekirse benim bütçemi aşıyor. Eğer, sizinkini zorlamayacaksa hiç başka kumlarla uğraşmayın ve direkt Ever Clean markasının bir kumunu alın ve bu iş kökten çözülsün. Benim, ever clean kedi kumu yorum, inceleme yazımı okumanızı öneriyorum. Buradan okuyup, fiyatı ne kadar, neden bu kadar iyi öğrenebilirsiniz.

Ne yazık ki benim gibi bir çok okuyucumun da maddi durumunun her ay Ever Clean kedi kumu alacak kadar iyi değil. Size, başka bir kedi kumu önerisi söyleyeceğim; Refleks Unscented Kedi kumu, bana ever clean’i aratmıyor. İncelemesini buradan okuyabilirsiniz.

Bu arada çam peletini çok merak ediyorum. Aslında kedi kumu değil bu, tamamen organik çam peleti. Kedi kumu olarak da kullananlar var, ancak kediler alışmakta biraz sıkıntı yaşayabiliyormuş. Ben şu an kumunun içine az az karıştıra karıştıra çam peletine geçmeye başladım. Tam olarak çam peletine geçtikten sonra, onunla ilgili yorumlarımı paylaşacağım sizinle. Şimdilik beklentimin yüksek olduğunu söyleyebiliyorum sadece.

Sonradan gelen ekleme: Çam peleti kedi kumu inceleme yazısını buradan okuyabilirsiniz.

Peki, doğru mama ve doğru kum dışında yapabileceğimiz başka bir şey yok mu? Kedi kumu koku giderici ne kullanabiliriz?

Kedi Kumu Koku Önleyici

evde-kedi-kumu-kokusu-nasıl-giderilir

Kedi Kumu Koku Önleyici Yok Mu?

Ben daha önce, Jhonson’s markasının kedi kumu koku önleyici tozunu kullandım. Çok ekstrem bir farklılık gözlemleyemedim açıkçası. Bir etkisi yok mu, var ama doğru mamayı ve doğru kumu kullanmazsanız istediğiniz etkiyi göremezsiniz.

Bir de içindekileri okuduktan sonra, gidip özellikle kedi kumu parfümü ya da koku giderici toz almama gerek olmadığını fark ettim çünkü bildiğiniz karbonatmış 😀

Kedi Kumuna Karbonat

kedi-kumu-kokusu

kedi kumu kokusu

İnternetten araştırdım karbonatın gerçekten de koku önleyici özelliği varmış. Daha sonra marketten karbonat alıp, kedi kumuna karbonat dökmeye başladım. Alın size kedi kum koku giderici. Etkisi oldu mu, bence oldu. Ben bütün silahlarımı neredeyse aynı anda kullanmaya başladığım için size de hepsini kullanmanızı öneriyorum. Kedi kumuna karbonat dökmek hem çok uygun fiyatlı hem de etkili bir yöntem. Kedi kumu deodorantı ya da kedi kumu parfümü için para vermeden önce bunu denemenizi öneririm. Şu anda, başka markanın kedi kumu koku giderici kullananlar varsa, içeriğini okumalarını tavsiye ederim, belki sizinki de bildiğiniz karbonattır 🙂

Düzenli Temizlik

Kedi kokusunu en iyi ne giderir biliyor musunuz? Düzenli temizlik! Kedi kumunun kokmaması için yapmanız gerekenleri yukarıda sıraladım ama çok önemli bir son madde var; Kum kabını her gün temizlemeniz lazım. Ben her sabah işe gitmeden temizleyip, yolda çöpe atıyorum. Bütün gün evin içinde bok bekler de, kokmaz mı yani arkadaşlar? Kusura bakmayın ama her gün o kum kabı temizlenecek! Kumu temizlemiyorsunuz, sonra ”Ee bu koküyyy.” Kokar tabii. Temizlemezsen kum da kokar, ev de kokar. Haydi kürekler ellere, temizleyin o kapları 🙂

kedi kumu kokusu

Her Gün B*k Mu Temizlicez

Kokusuz günler dilerim <3

2019 Yılından Ekleme; ”Eee ben bunların hepsini yapıyorum yine koküy”

1- Kokan ne? Çiş mi, kaka mı? Kaka ise mamayı sorgulayın; bazı kaliteli mamalarda da dışkı kokusu ağır olabiliyor. Ben zaten tek mama taraftarı değilim, iyi mamaların rotasyonlu kullanılmasını öneriyorum. Rotasyona gidin ve kokuyu inceleyin. Kokan çiş ise eğer kullandığınız kum kaliteli olmasına rağmen devam ediyorsa kedinize bir idrar testi yaptırabilirsiniz. İdrar yolu hastalıklarında da idrarda yoğun bir koku olur.

2- Kum kullanma ve temizlik düzeninizi sorgulayın. İki kedili olduktan sonra bana günde 1 temizlik yetmemeye başladı. Sabah akşam temizliyorum kumu. Size kum kullanma şeklimi de anlatayım; Kum kabına yaklaşık 4 lt dolduruyorum ben. Günde 2 kere kumu temizliyorum. Sabah işe gitmeden ve gece yatmadan temizliyorum. Sabah temizlediğimi hemen yolda atıyorum, gece temizlediğimi de pencere dışına koyuyorum. Evde bok bekletmiyorum yani. 10 günde 1 kumu tamamen değiştiriyorum. Ayda 1 kere de kum kabını deterjanla yıkayıp kuruluyorum.

3- ”Ee ben de böyle ama yine kokuyor, yine kokuyor.” (Bu noktadan sonra bir tık geriliyorum :D) Öncelikle hiç kullanılmamış kum kokmuyor değil mi sizin için? Kokmuyor dediğinizi varsayıyorum. O halde kaka ve çiş kokuyor. Bu kaka ve çiş olmazsa koku da olmayacak yani. Daha sık temizleyin o zaman, günde 2 değil 3 temizleyin, evi daha iyi havalandırın ve kumu 10 günde 1 değil 5 günde 1 tamamen değişin. Çözüme odaklanın. Bu kadar büyük, çözümsüz bir sorun değil yani bu…

Tekrar kokusuz günler,

Kediyle kalın <3

189

17 Responses

  1. Mehmet Dorukhan ALEV
    13 Kasım 2018
    • suzionline
      14 Kasım 2018
  2. idil efe
    6 Ocak 2019
    • suzionline
      7 Ocak 2019
  3. Anonim
    7 Mayıs 2019
    • suzionline
      7 Mayıs 2019
  4. Nurten
    18 Haziran 2019
    • suzionline
      18 Haziran 2019
  5. Anonim
    19 Temmuz 2019
  6. Seren
    18 Eylül 2019
    • suzionline
      18 Eylül 2019
  7. Yunus sever
    19 Eylül 2019
    • suzionline
      19 Eylül 2019
  8. Bett
    19 Eylül 2019
  9. Anonim
    24 Kasım 2019
  10. Da
    13 Eylül 2021
  11. Da
    13 Eylül 2021

Yorumunuzu Yazabilirsiniz