Kedi İle Yurt Dışına Çıkmak - Kuduz Titrasyon Testi 2022 | suzionline
Kedi İle Yurt Dışına Çıkmak – Kuduz Titrasyon Testi 2022

Kedi İle Yurt Dışına Çıkmak – Kuduz Titrasyon Testi 2022

Selam, kedi ile yurt dışına çıkmak konulu yazı ile karşınızdayım. Yurt dışına evcil hayvan çıkartmak mümkün olsa da önceden yapılması gereken bazı işlemler var. Neler yapılmalı, ne kadar bütçe ayırmalı, kuduz titrasyon testi, uçuşa uygun kedi taşıma çantaları vs her şeyden bahsedeceğiz. Umarım sizler için faydalı olur. Hayırlı olsun bu arada, kedinizle birlikte güzel bir hayat dilerim 🙂

Kedi İle Yurt Dışına Çıkmak – Gerekli Belgeler

kedi ile yurt dışına çıkmak

Öncelikle kedinizin Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmeliğe göre kimliklendirilmiş olması gerekiyor. Yani kimliği/pasaportu ve mikroçipi olmalı.

1- Kimlik Belgesi / Sağlık Karnesi / Pasaport

kedi uçuş için gerekli belgeler 1

Kedinize ait,  sahibinin adını, adresini  ve kedinin sağlık bilgilerini içeren kimlik belgesi/evcil hayvan pasaportu olmalıdır. Yurt dışına evcil hayvan çıkartmak için kimlik şart. Kimlik belgeleri artık Türkiye’de tek tipleştirildi.  31/12/2022 tarihine kadar her kedi sahibi bu kimliklerden almalı ve kedisini PETVET sistemine kayıt ettirmelidir. ( Bir veteriner kliniğinden alabilir ve orada sisteme kaydettirebilirsiniz.) Yeni kimlik aldığınızda eski kimlikteki bilgiler buraya aktarılmaz. Eski kimliğinizi de bilgi olarak saklayın.

Kimlik ücreti, özel veteriner kliniklerinde 20-50 tl civarındadır. Ancak PETVET sistemine kayıt işlemi de uzun ve zahmetli olduğu için onun için de bir miktar ücret alınıyormuş. İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinde ise kimlik+ kuduz aşısı 25tl civarında bir rakama yapılıyor. Yakınınızdaki il/ilçe Tarım Müdürlüklerinde kimlik çıkartıp kuduz aşısı yaptırabilirsiniz. (Lütfen gitmeden arayıp bilgi alın.)

2- Mikroçip – Dijital Kimliklendirme

kedi uçuş için gerekli belgeler 2- mikroçip

Kedinizin mikroçipi olması da artık bir yasal zorunluluk ve yurt dışına evcil hayvan çıkartmak için de yapılması gerekiyor. Yukarıda resmini eklediğim kimlikler artık mikroçiplerle de eşli. Eğer kedinizde mikroçip yoksa güncel kimliklerle eşli olanlardan taktırabilirsiniz. Özel kliniklerde mikroçip ücreti yaklaşık 150 tl civarındayken, yakınınızdaki il, ilçe tarım orman müdürlüklerinden de yaklaşık 75tl civarına yaptırabilirsiniz. (Lütfen gitmeden arayıp bilgi alın.)

3- Kuduz Titrasyon Testi – Kuduz Antikor Titre Tayin Testi – FAVN Test (Fluorescent Antibody Virus Neutralisation Test)

kedi kuduz titrasyon testi 2022

Kuduz titrasyon testi, yurt dışına kedilerinizin çıkartılması için bazı ülkelerce zorunlu olan bir uygulamadır. Birçok ülkeye giriş yapacak kedi, köpek ve pet hayvanları, ülkelerinden hareket etmelerinden önce yapılacak bu test ile kan serumlarında bulunan anti kuduz antikor titrelerini belgelendirmelidir. Bu konu hakkında her ülkenin farklı uygulaması vardır ve sorun yaşanmaması için varılacak ülkeden veya Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerinden konu ile bilgi alınması önerilmektedir.  

Bu testin yapılması için mikroçip takılmış hayvana kuduz aşısı yapılması, aşının yapılmasından en az 30 gün sonra kan numune alınması gerekmektedir. Dolayısı ile gidiş işlemlerinizin aksamaması için kuduz titre testini erkenden yaptırmanızı öneririm.

kedi kuduz titrasyon testi

Kuduz Titrasyon Test Adımları:

1- Kedinize mikroçip takılmalı, kimlik çıkartılmalı ve kuduz aşısı yapılmalı.

2-Kuduz aşısı yapıldıktan sonra üzerinden en az 30 gün geçmeli.

3-30 gün geçtikten sonra kedinizi kliniğe götürmelisiniz. Klinikte kedinizden 1 ml’lik kandan ayrılmış serum örneği alınacak. (Bu ve sonraki aşamaları klinikler hallediyor.)

4- Serum örneği beraberinde numuneyi alan Veteriner Hekim rabiestest.gov.tr üzerinden kaşelenip imzalanmış numune dilekçe formu, kediye ait mikroçip numarasının, aşı bilgilerinin ve diğer bilgilerin yer aldığı hayvan aşı karnesi/kimlik/pasaport sayfalarının fotokopileri, test ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu/EFT belgesinin fotokopisi, soğuk zincir şartları altındaki koli içerisinde elden veya kargo ile 5 (beş) gün içinde ellerinde olacak şekilde T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsüne göndermelidir.

İstanbul’da Kuduz Kan Titraston Testi işlemlerinde kan alımı, kargo ve yazışmalar için taban fiyat 2022 yılı için 625 tl’dir. Bu fiyata titraston test ücreti dahil değildir. Diğer illerde de ortalama böyle bir rakam talep edilir.

Kuduz Titrasyon (FAVN) testi ücreti ise 2022 yılında 885,06 TL’dir. Ödeme yapılacak yerin bilgileri ise buradadır. (Lütfen ödeme yapmadan önce kurumu arayıp teyit alın.) Test süresi 3 haftadır. Numune ellerine ulaştıktan 3 hafta sonra sonuçlanır. Sonuçta en 0,5 IU/ml’den yüksek antikor titresi çıkmalıdır. Kuduz serolojik test raporu ( FAVN Test ), düzenli aşılamaya devam edildiği sürece ilgili pet hayvanının yaşamı boyunca geçerli olup, tekrarlanmasına gerek bulunmamaktadır.

Not: Yazıyı hazırladıktan sonra birçok kedinin yurtdışı işlemlerini yaptığını bildiğim Veteriner Hekim Yonca Kuşlu’dan teyit için yazıyı okumanısını rica ettim ve şöyle bir uyarı ekledi. ”Kuduz titrasyon testi almak için bağlı bulunduğumuz ilçe veteriner işleri müdürlüğüne bilgi veriyoruz. Ödemeyi bizim yapmış olmamız gerekiyor. Çünkü faturayı da kliniğe kesiyorlar. Önceden hasta yakınının eft ya da havale yapmasını kabul ediyorlardı ama hala ediyorlar mı bilmiyorum. Biz bir sorun yaşadıktan sonra hep kendimiz yapıyoruz ödemesini.”   Yani 885.06 liralık test ücretini de klinik aracılığıyla yapmak daha sağlıklı görünüyor.

4-Veteriner Sağlık Sertifikası

kedi veteriner sağlık sertifikası

Kuduz titrasyon testinin yapılmış olması ve 0,5 IU/ml’den yüksek antikor titre bulunması hayvanın yurt dışına çıkabilmesi yeterli olmuyor. Bu test ile il veya ilçenizde bulunan Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurarak uygun Veteriner Sağlık Sertifikasını almanız gerekmektedir.  Bu işlem süresi yaklaşık 1 2 saat olarak belirtilmiş. Numune alımından sonra uygun sonuç olsa bile sağlık sertifikası düzenlenmesi için bekleme süresi ülkeler arası farklılık göstermektedir. Örneğin Avrupa Birliği numune alındıktan 3 ay sonra sertifika düzenletiyor diğer çoğu ülke için ise uygun sonuç gelmesi durumunda sertifika düzenlenebiliyor. Veteriner sağlık sertifikası almak için il/ilçe tarım müdürlüğüne müracaat aşamasında kedi mutlaka götürülmelidir. (kaynak) Eğer bir AB Ülkesine gidecekseniz yaklaşık 5 ay öncesinden mikroçip, kuduz aşısı ve titrasyon işlemlerine başlamalısınız.

Yolcu Beraberi Canlı Hayvan Gidiş Sağlık Sertifikası Düzenlemesi ücreti Giden Hayvan (1 Adet) 424,00 tl, giden İlave Her Bir Hayvan Başına 144,00 tl (kaynak)

Yurt Dışına Çıkışı Ön İzne Bağlı Irklar

yurt dışına çıkışı özel izne bağlı ırklar

Eğer Ankara Kedisi ya da Van Kedisi gibi koruma altında olan bir ırktan kediyi yurt dışına çıkartmak istiyorsanız ayrıca ”Yerli Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarının Kullanılması Ve Yurt Dışına Çıkarılması Hakkında Yönetmeliğe uymanız gerekiyor. Yönetmelik limki 

Kedi Yurt Dışına Çıkış İşlemleri Ne Kadar Tutar?

kedi yurt dışına çıkış ücretleri

Burada ortalama yaklaşık bir rakam vermeye çalışıyorum. Fiyatlar daha yüksek ya da daha düşük olabilir. Örneğin; ben yeni kimlik çıkartırken 50tl ücret ödedim ancak 20 liraya ödeyen ya da hiç ödemeyen de olmuş. Ayrıca İl/İlçe Tarım Müdürlüklerinde bazı işlemler çok daha ucuz, bunlara da yukarıda yer vermiştim. Dolayısıyla kesin bir rakam değil fikir olması açısından ortalama bir rakam yazmaya çalışıyorum.

Kimlik / Sağlık Karnesi / Pet Pasaport 50 tl
Mikroçip İmplantasyonu 160 tl
Kuduz Aşısı 180 tl
Klinik Kuduz Titrasyon İşlemleri 625 tl
Kuduz Titrasyon Testi 885,06 tl
Sağlık Sertifikası Düzenlemesi 424,00 tl
TOPLAM 2324,06 tl
  • Eğer kimlik, çip ve kuduz aşısını İl/İlçe Tarım müdürlüklerinde yaptırırsanız yaklaşık 290 lira karınız olur. Toplam yaklaşık 2034 lira olur toplam maliyet.
  • Eğer kimliği, mikroçip ve son 1 yıl içinde yapılmış kuduz aşısı varsa yaklaşık 390 lira karınız olur. Toplam yaklaşık maliyet 1934 lira olur.

Evcil Hayvan Yurt Dışı İşlemleri Ülkeden Ülkeye Değişir

Çok önemli bir şeyin altını da tekrar çizmek istiyorum. Prosedürler ülkeden ülkeye değişiyor. Yolculuk yapacağınız ülkenin prosedürlerini net olarak öğrenmek için Tarım Orman Bakanlığını ve ülkenin konsolosluğunu arayın. Zamanla da prosedürlerin değişebileceğini unutmayın. Dolayısıyla sizin direkt olarak arayıp bilgi almanız çok önemli. Ben yine de birkaç ülke için Tarım Orman Bakanlığının sitesine eklediği, yol gösterici olan linkleri buraya ekliyorum.

  • Amerikaya Kedi Götürmek, bilgi linki
  • Avrupa Birliğine Kedi Götürmek bilgi linki
  • Avustralyaya Kedi Götürmek bilgi linki   Avustralya Devleti tarafından sonuçları kabul edilen laboratuvarlar arasında Türkiye’deki laboratuvar yok. Geçerli olanlar konusunda bu bağlantıdan bilgi alabilirsiniz.
    Avustralya’ya kedinizi götürebilmek için öncelikle Enstitü Müdürlüğünden Kuduz Antikor Titre Testi sonucu alarak Avustralya Devleti tarafından sonuçları kabul edilen laboratuvarların bulunduğu bir ülkeye seyahat etmeniz, testi tekrarlamanız ve Avustralya’ya seyahat etmeniz gerekiyor.
  • İngiltereye Kedi Götürmek bilgi linki
  • Japonyaya Kedi Götürmek bilgi linki
  • Rusyaya Kedi Götürmek bilgi linki

Şimdi, kedimizin mikroçipi, kimliği, kuduz titrasyon testi, sağlık sertifikası tam. Tarım Orman Bakanlığından, gideceğimiz ülkenin konsolosluğundan da teyit aldık, ne olur, ne olmaz. Sıra geldi uçuş işlemlerinin organizasyonuna.

Kedi İle Yurt Dışına Uçuş

kedi ile uçuş dış hatlar

Gelelim kedi ile uçuş kısmına. Öncelikle bu konuda da havayolu firmaları arasında prosedür farklılıkları olduğunu unutmayın. Dolayısıyla uçuş yapacağınız firmayı direkt arayıp bilgi almanız çok önemli. Ben genel bazı kurallardan bahsedeceğim, bazı firmaların kurallarına da yer vereceğim ancak bunların da zamanla değişebileceğini unutmayın.

Kedi İle Birlikte Uçak Yolculuğu Yapmak

1- Kedi İle Birlikte Kabin İçi Uçak Yolculuğu Yapmak

Firmaların kabin içi evcil hayvan kabul etme koşulları değişiyor.  No: Her yolcunun kabin içerinde 1 kedi taşıma çantası hakkı var. O çantaya ağırlığı 8 kg’yi açmayacak şekilde 2 kedi ya da 1 kedi koyabiliyorsunuz.

a- Türk Hava Yolları THY Kedi Taşıma Yurt Dışı

THY kedi taşıma

  • Kedinizin ağırlığı kafesiyle birlikte 8 kg’ı geçmiyorsa
  • kafes ebatları 23 cm yükseklik, 30 cm genişlik ve 40 cm uzunluk boyutlarını aşmıyorsa; kedinizi uçağın kabin bölümünde taşıyabiliyoruz. (Model önerileri altta olacak)
  • Ayrıca THY’nin sitesinde şöyle bir bilgi de var; ” kabin bölümünde taşınacak evcil hayvanlarınızı normal kafeslerin yanı sıra özel üretilmiş yumuşak yüzeyli (soft case) kafeslerde veya çantalarda da taşıdığımızı belirtmek isteriz.”

Ben üstteki cümleden softcase taşıma çantasının zorunlu olduğunu anlamıyorum. Bir tercih olarak sunulmuş gibi yazılmış ancak onlarca insan ve kedi çantası softcase olmadığı için THY tarafından uçak girişinde mağdur edildi. Bu sebeple çantanızı uygun ölçüde ve softcase seçmenizi öneririm.

THY Evcil Hayvan Ücretleri

Kedi taşınması ücretsiz bagaj hakkına dahil değil ve  ayrıca ücrete tabi. Ücretlendirmeler gideceğiniz ülkeye göre değişiyor. Detaylı fiyatlandırma bu linkte var. Örneğin; Türkiye’den Amsterdam’a kilo başı 10 Euro, Viyana’ya  9 Euro ücreti. THY Evcil Hayvan Ücretleri kilo başına minimum 8, maksimum 16 Euro olacak şekilde değişiyor.

b- Pegasus Hava Yolları Kedi Taşıma Yurt Dışı

Pegasus Kedi Taşıma

  • Pegasus tarafından kedi taşıma çantası boyutları en fazla 32 cm x 32 cm x 50 cm olarak belirlenmiş.
  • Seyahat çantaları ile birlikte ağırlığı 8 kilogramı geçmeyen kediler kabin içerisinde gidebiliyor.
  • Kafes koşulları ile ilgili ayrıca burada bilgilendirme yapmışlar. Ancak bunlara ne kadar dikkat ediyorlar bilemedim. Mesela kafes kapakları demir olmalı yazmışlar ama kapağı demir olmayan kafesle ben iç hatlarda 1 kere uçmuştum… Siz yine de linklediğim sayfayı okuyup müşteri hizmetlerine bir sorun.

Pegasus Evcil Hayvan Ücretleri – Uçakta evcil hayvan taşıma ücretleri

Pegasus ile yurt dışına giderken kabin içerisinde kedi taşıma ücreti 70 dolar. (kaynak)

2- Uçakta Kargo Bölümünde Kedi Taşımak

Kafesin standart boyutlara uymaması, ağırlığının 8 kg’dan fazla olması gibi nedenlerle kediler bazen kabine kabul edilemiyor. Bazen de kabin içi yer olmayınca kedi sahipleri kargo kısmına mecbur kalıyor. Ancak ben bunu hiç ama hiç önermiyorum. Hem kargo bölümünde seyahat ederken vefat eden, kaybolan kedi çok oldu hem de yolculuk stresi çok daha fazla olur. Koşullarının insanı olacağını da pek düşünmüyorum. Valizden pek farklı muamele görmezler.  Zaten THY sitesine şöyle bir uyarı eklemiş; ”Türk Hava Yolları olarak evcil hayvanlarınızın uçuş sırasında ve uçuş sonrasındaki sağlık durumları konusunda sorumluluk kabul edemiyoruz. ” Yine de bazı bilgilendirmeler yapayım;

  • Solunum problemi yaşayan kediler; Birman, Exotic, Persian, Himalayan, Burmese vb. ırklar kargo bölümünde uçuşa kabul edilmiyor.
  • Kargo bölümüne softcase çanta da kabul edilmiyor. Thy de olsa çanta hardcase olmalı.
  • Kabin içi ölçü koşulu burada geçerli değil. Hardcase sağlam, geniş bir kedi taşıma çantası kullanabilirsiniz.
  • Kargo bölümünde taşınma konusunda son karar pilottaymış. Uçuş öncesi havalandırma yetersizse alamayız diyebiliyorlar. Yani hava alanında zönk diye kalabilirsiniz.
  • Türk Hava Yollarında kargo bölümününde dış hatlarda kedi taşıma ücretleri kilo basşına 16 Eurodan başlayıp 32 Euroya kadar gidiyor. ( Gideceğiniz ülkeye göre fiyatı öğrenebilirsiniz.)
  • Pegasusta ise dış hatlar kargo bölümünde 8-15 kg arası evcil hayvan taşımak 100 dolar. (bilgi)

Not2: Yine Yonca Hanım dedi ki; ”İngiltere hala kabin içi hayvan habul etmiyor. Pet kargo şirketiyle anlaşmalı bir şekilde kargo bölümünde gönderilmesini istiyor.” Ülkeden ülkeye böyle farklılıklar oluyor işte. Gideceğiniz ülkeye göre  GÜNCEL araştırma yapmak önemli.

3-Kabin İçi Uçuşa Uygun Kedi Taşıma Çantaları

Thy Pegasus kedi taşıma çantası

İnterneti uzun uzun aradım taradım. THY’nin istediği 23*30*40 ölçülerinde/altında sadece 1 tane kedi taşıma çantası bulabildim. Diğerleri kesin bir kenarı 1 2 cm daha uzun kalıyor yani. Herhalde softcase ve küçük olunca 1 2 cm’in çok derdine düşmüyorlar, diye düşünüp firmayı aradım. ”Siz bunu istemişsiniz ama yok. En azından  2 3 cm oynuyor. Sorun olur mu?” diye sordum. Ufak oynamaların sorun olmayacağını söyledi AMA YİNE DE RİSK YANİ. Ben makul olabilecek birkaç model örneği buraya ekliyorum ama siz lütfen TEYİT ETMEDEN ALMAYIN. Pegasus ile uçacaklar için örneklediğim çoğu model uygun zaten.

Tekrar yazayım THY: 23-30-40, PEGASUS: 32-32-50 demiş maksimum ölçüler için.

  • Ksburda Kedi Taşıma – Seyahat Çantası

    Uçuşa Uygun Kedi Taşıma Çantası

    30*30*45 ölçülerinde, su geçirmez kumaş, fileli dış yüzey.  Bence bu taşıma çantası, havalandırma konusunda fena değil ve omza asılabilir olduğu için taşıması da kolay olur. İnternet sitelerinde biraz alan kişilerin yorumlarını okudum. Malzemesinin biraz daha sert olması gerektiğini yazanlar olmuş, pek dik durmuyormuş. Bir de tabanı biraz yumuşak diyenler olmuş ancak taban kısmı kolay çözülür. Uygun ölçüde ince bir mdf kestirip koyabilirsiniz altına, taş gibi olur. Satın alan bir kişinin attığı fotileri buraya ekliyorum. Almak isterseniz de limk.

Uçuşa Uygun Kedi Taşıma Çantası 1

Uçuşa Uygun Kedi Taşıma Çantası 2

  • Zhouhao Kedi & Köpek Fileli Taşıma Çantası

    Uçuşa Uygun Kedi Taşıma Çantası 3

Ölçüleri 35 x 24 x 20 olarak belirtilmiş satıcı firma tarafında. Eğer doğruysa THY standartlarına uyuyor. Hem 40x30x23 olarak belirtilen ölçüden daha küçük hem de softcase. Pegasus’a zaten hayli hayli uyuyor. Havalandırması da hiç fena değil. Zemini belki biraz yumuşak olabilir. Eğer öyleyse yine altına bir mdf ve yumuş minder harika olur. Almak isterseniz limk.

Uçuşa Uygun Kedi Taşıma Çantası 4

Bir kullanıcı fotosu bulamadım ama örnek olarak firma tarafından üstteki foto paylaşılmış.

  • Sw Future Taşınabilir Hava Çıkışlı Kedi Çantası

Uçuşa Uygun Kedi Taşıma Çantası 5

Ölçüleri 25x27x40 Thy 23x30x40 maks demiş biliyorsunuz. Bu neredeyse tam olarak uygun gibi. Bir takipçim önerdi bana da, kumaşı sağlammış ve dik durabiliyormuş. Softcase çantalarda genelde dik duramama sorunu oluyor. Havalandırması da fena değil ancak üstteki modeller kadar iyi değil. Ancak sırtta taşıma avantajı var. Düşünüyorsanız limk

  • Ferplast Atlas 10 Kedi Taşıma Çantası

Uçuşa Uygun Kedi Taşıma Çantası 6

Ferplast Atlas 10 softcase bir çanta değil, yani sert. Dolayısı ile THY için önermiyorum. Ölçüleri 29×32.5×48 ölçüleri Pegasus için uygun. Ayrıca Pegasus sitesinde demir kapak istediğini belirtmişti. Kapağı da demir. Ben hardcase kedi taşıma çantalarının hem havalandırma, hem de sağlamlık, içinde rahat etme konusunda softcaselerden fersah fersah ileride olduğunu düşünüyorum. Pegasus ile ise uçuşunuz bence böyle bir tercih yapmanız kediniz açısından çok daha konforlu olacaktır. İncelemek isterseniz limk. ANCAK lütfen satın almadan ya da yolculuğa çıkmadan uçuş firmanız ile görüşüp teyit alın.

Yukarıda verdiğim kedi taşıma çantası linkleri liste halinde. Arada gözüme uygun bir şeyler denk gelirse linklere eklerim. Bir de almanızı önermediğim 2,3 örnek vermek istiyorum.

  • Bu şekilde astronot çantaları havalandırması çok az olduğu ve şeffaf kısmı ekstra güneşi çektiği için önermiyorum.

 

Aşağıdaki örnekleri de yine havalandırması çok az olduğu için önermiyorum.

 

 

 

 

4- Kedi İle Uçuş, Rezervasyon

Kedi İle Uçuş Rezervasyon

Bakın burası çokomelli! Uçak tiplerine göre kabinde taşınabilecek canlı hayvan sayısı sınırlıdır. Bu sebeple BİLET ALMADAN ÖNCE uçak firmasını arayıp bilet almayı düşündüğünüz seferde, kabinde kediniz için yer olup olmadığını sorun. Eğer varsa kendinize bilet alın. Siz bilet almadan önce kontenjanın dolmuş olma ihtimali var. Ayrıca köpek ya da kuş olan uçuşlarda kedi kabul edilmiyor. Eğer sizden önce köpeği ya da kuşu olan birisi rezervasyon yaptırdıysa siz o uçakta kabinde kedinizi götüremezsiniz. Yer olup olmadığını teyit ettikten sonra bilet almanız en iyisi olur.

Bilet almayı düşündüğünüz seferde kedinize yer olduğunu öğrendiniz diyelim ki o zaman kendi biletinizi alın, HEMEN ardından havayolunu arayıp kediniz için rezervasyon yaptırıp kedinizin de ücretini ödeyin. Ücretleri yukarıda yazmıştım. Ayrıca uçuş öncesinde kedinize de check in yaptırmanız gerekiyor. UNUTMAYIN. (ay caps açtıkça kendim gerildim, bi şeyi unutcam da gidemicem diye. Neys korkmak yok. Sadece dikkatli ve programlı olun.)

Kedi İle Uçuş Öncesi Öneriler, Uyarılar

Şimdi biraz da kediniz ile uçuşunuzu daha stressiz ve güvenli hale getirebilecek şeylerden bahsetmek istiyorum.

1- Kedi taşıma çantanızı sağlamlaştırın

Taşıma çantası konusunda ne yazık ki seçeneklerimiz kısıtlı. Özellikle softcase ise fermuarlı oluyor. Bunlar da kediler tarafında kolaylıkla açılabiliyor. Taşıma çantalarınızı plastik kelepçelerle sağlamlaştırırsanız çok iyi olur. İki fermuar ucunu birbirine plastik kelepçe ile birleştirebilirsiniz. Plastik box ise yine birleşme yerlerinde kullanabilirsiniz. Nalburlarda ve yapı malzemeleri satan yerlerde çok cüzzi rakamlara bulabilirsiniz.

2- Mümkünse kedinize vücut tasması takın

Çünkü hava alanında 2 kere Xray cihazından geçeceksiniz. Bu aşamalarda kendinizi boxtan çıkartmanız talep ediliyor. Bazen bunun için güvenli, kapalı bir alan talep ederseniz kabul ediliyor ancak kabul edilmediği de oluyor. Kabul edilmezse kedinizi boxtan çıkarttığınız anda panikle kaçma ihtimali var. Bu ihtimali düşürmek için kedinizi boxa koymadan vücut tasması takarsanız iyi olur. Böylece onu kontrol edebilirsiniz. Yine vücut tasmasından da kurtulma ihtimali var ama biraz daha düşük. Buraya birkaç model vücut tasması ekledim.

3- Mümkünse künye kullanın

Kedinizin kaybolması ihtimaline karşı üzerinde numaranız yazan bir künye takarsanız çok iyi olur. Burada benim Suzan ve Müjgan için kullandığım künyeler var.

4- Kedi Taşıma Çantanızın Üstüne Bir Kılıf Kullanın

Hava alanı, yollar, kalabalık kediler için oldukça stresli faktörler. Bu gibi stresli zamanlarda kediler saklanmak ister. Eğer kullandığınız taşıma çantanızın üstüne bir kılıf, örtü kullanırsanız bu stresi azaltırsınız. Bu örnek eklediğim Pething.pet firmasına ait bir örnek. Alt minderi ile birlikte satılıyor. Böyle bir ürün alabilirsiniz ya da kendiniz evden bir örtü ayarlayabilirsiniz.

5- Taşıma Çantanıza ve Örtünüze Etiket Yapıştırın

Yine bir şekilde kedi taşıma çantanızın kaybolması ihtimaline karşı hem çantanın hem de varsa kılıfının üstüne kolayca çıkmayacak şekilde etiket yapıştırın/dikin/takın. Üzerinde adınız, soyadınız, numaranız ve yedek bir numara daha olsun. Kedinizin bilgilerine de yer verebilirsiniz.

6- Kedinizin ilaçları varsa yanınıza alın

Uçuş anında kedinizin ihtiyacı olabilecek bir ilaç varsa veteriner hekiminize danışıp yanınıza alın. Örneğin, Suzan astım hastası (astım sürecinden burada bahsetmiştim.) ve stres onun astım atağı geçirmesine sebep oluyor. Bu durumda bizim kullanmamız gereken ilaçlar var. Uçuş yapacak olsak bu ihtimale karşı ilaçlarını yanıma alırım. Ayrıca bazı kedilerin bu şekilde kronik hastalığı olmasa da ırkı sebebiyle solunum kanalları daha dar ve kısa olabiliyor. Bu kedilerin uçakta solunum sıkıntısı yaşama ihtimali daha yüksek. Eğer böyle bir ırktan kedi sahibiyseniz veteriner hekiminizin size ayrıca bir önerisi olabilir, danışmayı unutmayın.

7- Taşıma çantasını konforlu hale getirin

Bunun için size birkaç taktik vereceğim;

  • Boxın içine kedinizin kullandığı bir battaniye, minder varsa onu serin. Alışık olduğu koku onu rahatlatacaktır.
  • İçi lavantalı ya da catnipli minik bir yastık ya da varsa sevdiği bir oyuncağı yine boxa koyabilirsiniz.

  • Feromon kullanabilirsiniz. Bütçeniz varsa Feliway classic kedinizin uçuş stresini azaltmanızda yardımcı olabilir. Kendi sitelerinde bu konuda ayrıntılı bilgilendirme var.

8- Yanınıza yedek malzemeler alın

Bu uçuş işlerinde rötarlar meşhur biliyorsunuz. Her ihtimale karşı yanınıza kuru, yaş mama ve alt açma bezi alın.  Alt açma bezi de işemeli sıçmalı durumlar olması ihtimaline karşı. Hem box’ın içine serin hem de yanınıza yedek alın. Kediniz, işerse ya da kakasını yaparsa yol boyu o pisliğin içinde kalmasın. Altındaki örtüyü değişirsiniz. Bu örtüler bebekler için satılıyor. Şok, Bim gibi marketlerde oluyor.

__________________________

Eveeet, vallahi konu ile ilgili eyyorlarım bu kadar. Kimliğinden kuduz titrasyonuna, uçak biletinden uçuş stresine kadar her şeyi yazdım bence. HEM SİZ YURT DIŞINA GİDİYOSUNUZ HEM BEN HİZMET EDİYORUM oeeeh valla diyorum. Neys, çok uğraştım yazı için. Umarım sizin için faydalı ve yol gösterici olmuştur. Aşağıya bir kalp atmanız, ”tenks fatti” yazmanız beni çok mutlu eder, yazmaktan çekinmeyin <3 Umarım bir gün bunun bir de ”Kedilerimle Nasıl Yurt Dışına Gittim” versiyonunu yazarım :’)

Son olarak Tarım Orman Bakanlığının yurt dışına evcil hayvan çıkartmak, kuduz titrayon testi konularında açıklamalarının olduğu linki de buraya iliştireyim.

yurt dışına evcil hayvan çıkartmak 2022

Şimdilik benden bu kadar,

Kediyle kalın,

Yurt dışına giderken sahipleri tarafından terk edilmeyen kediyle :’)

265

33 Responses

  1. Tuvana
    10 Şubat 2022
  2. Ela
    10 Şubat 2022
  3. Hacer
    10 Şubat 2022
    • suzionline
      10 Şubat 2022
  4. Kübra
    10 Şubat 2022
  5. Yağmur
    10 Şubat 2022
  6. Eda
    10 Şubat 2022
  7. Serap
    10 Şubat 2022
  8. Kübra İrmak
    11 Şubat 2022
  9. Umutcan
    11 Şubat 2022
  10. Ayca
    12 Şubat 2022
  11. Eda
    12 Şubat 2022
  12. Elif Yılmaz
    13 Şubat 2022
  13. Ezgi
    17 Şubat 2022
  14. Murat Arslan
    22 Şubat 2022
  15. Nurdan
    26 Şubat 2022
  16. Yagmur
    7 Mart 2022
  17. Aybüke metin
    11 Mart 2022
  18. aysun
    17 Mart 2022
  19. Ezgi
    25 Mart 2022
    • suzionline
      28 Mart 2022
  20. MERVE
    30 Nisan 2022
  21. Ezgi
    16 Temmuz 2022
  22. Fatma
    10 Ağustos 2022
  23. Ezgi Vardar
    15 Kasım 2022
  24. Merve
    19 Kasım 2022
  25. Canan
    19 Kasım 2022
  26. Muteber
    19 Kasım 2022
  27. Ayşem
    26 Aralık 2022
  28. Merve
    27 Ocak 2023
  29. Ayse
    20 Haziran 2023
  30. Merve
    28 Eylül 2023

Yorumunuzu Yazabilirsiniz