Selam, kedi bakım masrafları 2021 konusunu konuşmanın vakti geldi! Blogda gezinirken ” Bir kedinin aylık masrafı ne kadar tutar 2019 ” yazısına denk geldim. Rakamların 2021 yılına göre ne kadar da farklı olduğunu fark ettim. Gelin tekrar bir hesap kitap yapalım!
Söz konusu kedi bakım masrafları olunca birçok farklı parametre var ve insanların ayırdığı/ayırabildiği bütçeler de bambaşka oluyor. Dolayısıyla, 2019’da da yaptığım gibi bakım tarzına göre sınıflandırarak konuyu ele alacağım. Gruplarımız şu şekil olacak;
- En İyi Bakım
- İyi Bakım
- Orta Bakım
- Ucuz Bakım
Hepsinin içerisinde mama, kum, veteriner masrafları, ekstra giderler gibi gruplar olacak ama tercihlere göre çıkan rakamın ne kadar değişken olduğunu siz de göreceksiniz. Şimdiden uyarayım, yazı uzun olacak ancak her zamanki gibi okumaya çalışırken felç geçirenler için bir tablom var. Yalnız bu sefer tabloyu hem başa hem sona koyacağım 🙂 Ayrıntılarını yazının devamında bulabilirsiniz.
2019 rakamlarını eski yazımdan, yani buradan aldım. Aradaki farka bakın hey yavrum hey. Enflasyonu gelin bir de buradan hesaplayın 🙂
Şimdi, bu rakamları nereden nasıl çıkarttım ona bakalım. Kemerlerinizi bağlayın, hazırsanız güncel kedi bakım masraflarına ışınlanıyoruz!
1- En İyi Bakım İle Kedi Bakım Masrafları
En iyi bakım grubunda, her şeyin, her zaman en iyisinin alındığını, hiçbir ”gerekli” masraftan kaçınılmadığını düşüneceğiz.
-
Kedinin Aylık Mama Masrafı
İlk parametre tabii ki mama, iyi bakım iyi beslemeyle başlar. Kötü beslenen bir kedinin iyi bakıldığını düşünmek ne yazık ki mümkün olmuyor. Çünkü kötü mama kullanımı kedilerin sağlığını özellikle yıllar ilerledikçe çok kötü etkiliyor, birçok hastalığa davetiye çıkartıyor. Bu yazdıklarımın iyi mama alamayan insanlara kendini kötü hissettirdiğini biliyorum ancak bunu yumuşatmam ya da çarpıtmam birçok kedinin sağlığını kötü etkileyebilir. Dürüst ve net olmak zorundayım. Umarım ileride hepimizin, kedilerimize en iyi mamalar alabildiği, ülkemizin ekonomik olarak düzeldiği günler gelir. Bu arada iyi beslenme tabii ki sadece mama kullanımı değildir. Tam, doğru ve kontrollü yapılan çiğ beslenme en doğalıdır ama onun masraflarını buraya karıştırmak istemiyorum. Bu konuda ayrıntılı bilgi için kedilerde çiğ beslenme sekmesine bakabilirsiniz.
Peki, en iyi bakımda ”en iyi mama” olarak hangi mamaları değerlendireceğiz? İçerisinde taze et oranı en yüksek olanları değerlendireceğiz. Dikkatinizi çekerim protein oranı yüksek demiyorum! Taze et oranı yüksek diyorum. İyi mamalar protein kaynağı olarak taze et kullanırken ki bu kedilerin asıl ve temel ihtiyacıdır, diğer mamalar protein kaynağı olarak ucuz tahılları kullanır. Bu yüzden iyi mamalar ne yazık ki daha pahalıdır, çünkü hayvansal içerikler pahalıdır. İyi mama, kötü mama ayrımını yapmadan önce kedilerin beslenme temellerini bilmek gerekir. Bunun için kesinlikle bu yazıyı okumanızı öneririm. Bu yazıda daha fazla bu ayrıntılara girmek istemiyorum.
Acana , Orijen gibi markalar, protein kaynağı olarak yüksek miktarda taze et içeren mamalardır. Protein oranları ise N&D, ProPlan, Hills, Royal Canin gibi markalarla neredeyse aynıdır. Gidip içeriklerine bakarak kendi gözlerinizle görebilirsiniz. (Size bunların yüksek oranda protein içerdiğini söyleyen olursa, bu yüksek oranın kaç olduğunu sorun, ideal olan neymiş, onun önerdiği markadaki neymiş ve bu ideali hangi kaynaktan okuyarak belirtmiş, öğrenin. Ona göre karar verin.) Ancak dediğim gibi bu yazıda en iyi mama hangisi olayına pek girmek istemiyorum. Ayrıca bakarız.
En İyi Bakımda Mama Fiyatları
Şimdi bu iki marka gibi yüksek oranda taze et, hayvansal içerik içeren mamaların satış fiyatlarına bakalım.
- Acana Pacifica (%45 taze balıklar, %24 kurutulmuş balıklar, %37 protein oranı) Tüm Irk Ve Yaşam Evreleri İçin Kedi Maması 4.5 Kg yaklaşık 390 tl civarında.
4.5 kg’lık bir kedinin yaklaşık 70 gram yemesi öneriliyor. 4.5 kg’lık paket yaklaşık 2.5 ay yetiyor. Acana mama kullanımında bir kedinin aylık mama masrafı yaklaşık 182 TL oluyor.
Bu arada burada Acana kedi maması ürünlerinde kampanya var, fiyatlara bir bakabilirsiniz.
- Orijen Six Fish (%58 taze balıklar, %26.5 kurutulmuş balıklar, %42 protein oranı) Balıklı Kedi Maması 5.4 KG yaklaşık 500 tl civarında. (VAY ANAM VAY. 2019’da 290’mış. 2019 ile fiyat kıyaslaması da ayrıca yazının sonunda olacak.)
Ama Çok Protein Değil Mi?
Buraya bir örnek koyacağım. Aşağıdaki gruplarda yer verdiğim ProPlan Kısır Somonlu kedi mamasının protein oranı %41. ACANADAN FAZLA! Acana %37 Orijen’den ise sadece %1 düşük, sadece %1 ama Proplan deyince kimse yüksek protein demez. Acana, Orijen derseniz yüksek protein derler… Oysa ki aynı protein oranları. Açın siz de bakın. Resmi sitelerden linkledim. FARK ŞU; Acana ve Orijen proteinin çoğunu hayvansal içerikten alıyor. ProPlan ise sadece bir kısmını hayvansal içerikten kalanı ise tahıllardan alıyor.
Neyse konuya dönelim.
4.5 kiloluk bir kedinin günde 65 gram yemesi önerilmiş. 5.4 kg’lık paket yaklaşık 2.5-3 ay yetiyor. Orijen Six Fish mama kullanımında aylık kedi maması masrafı 180 tl oluyor.
En iyi mama kullanımında ikisinin ortalamasını alalım, yaklaşık 181 tl. Yani kaliteli mama kullanımında aylık kedi maması masrafı 180 LİRA civarı oluyor. Yıllık kedi maması masrafı ise 2160 lira ediyor.
-
Kedinin Aylık Kum Masrafı
En iyi kedi kumu için de hem bentonit hem de bitkisel lifli bir kumu burada değerlendirelim. En iyi bentonit deyince akıllara Ever Clean geliyor tabii ki 🙂 Bitkisel lifli olarak Biokats Ecolight Extra’yı değerlendirelim. Aylık kum gideri için 1 kediye ortalama 10lt diyeceğim, aslında pelet, bentonit, kağıt vs bu oranlar değişiyor ama ortalama 10 diyelim.
- Ever Clean Less Trail 10 lt kum fiyatı ortalama 140 tl (ücretsiz kargo). Hayır arkadaşlar, çeyrek altın değil KEDİ KUMU. Püü yazıklar olsun ya.
- Biokat’s Eco Light Extra 5 Litre 2’li yaklaşık 130tl (ücretsiz kargo)
İkisinin ortalamasını alalım, en iyi kum markaları arasından tercih yaptığınızda aylık kedi kumu masrafı yaklaşık 135 tl olur. Tek 🙂 kedi 🙂 için 🙂
-
Kedinin Aylık Veteriner Masrafı
Gerçek bir kedici her şeyden geçer ama kedisinin sağlığında geçemez. Bu yüzden Türkiye’de genellikle takip edilen rutin aşı, parazit tedavisi protokolü fiyatlarını buraya yazacağız. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi için (2021 yılı kedi için veteriner kliniği masrafları yazısına buradan bakabilirsiniz.)
Klinik masrafları yeni sahiplenilen yavru kediler için daha yüksek olur çünkü aşıları fazladır. Yukarıda linklediğim yazıda ayrıntılı olarak var bu aşılar ve ücretleri. Biz yetişkin bir kedi için rakamlara bakalım.
- Senede 1 kere karma aşı, 1 kere kuduz aşısı, 1 kere lösemi aşısı
- Senede 4 kere de (3ayda 1) iç-dış parazit uygulaması yaptırdığınızı düşünelim.
(Sizin veteriner hekiminiz her sene lösemi aşısı önermiyor olabilir ya da iç dış parazit, senede 6-8-9 kere öneriyor olabilir. Bu konuda bazı farklı görüşler olabiliyor. Ben genel rutin uygulamaya yakın, ortalama bir şey yazmaya çalıştım. Siz kedinizi takip eden veteriner hekimin yönlendirmelerine göre hareket edin.)
EDİT
@vetyonca düzeltmesi geldi buraya, onu eklemek istiyorum. Sıcak iklim bölgesinde olduğumuz için iç dış parazit uygulamasının sene 8-9 uygulanması ”en iyi bakım” kategorisi için daha uygun olur dedi çünkü iç-dış parazit sorunları basit gibi görünse de sebep oldukları diğer hastalıklar çok riskli olabiliyor. Dış parazitler aracılığıyla bulaşan kan paraziti gibi.. Bu sebeple en iyi bakımda 8 uygulama olarak yazıyorum.
İç-dış parazit uygulamaları toplam 150 tl civarı, senede 8 kere 1200 tl yapıyor. karma aşı 150tl+ kuduz aşısı 120 tl+lösemi aşısı 150 tl = 420 tl
Bir de check up konusunu hatırlatmış Yonca Hanım çünkü erken teşhis hayat kurtarır! Senede 1 kere check up yaptırmak size erken teşhis, tedavi şansı verir. Aslında ben de, ablam da kedilerimize yıllık check up yaptırıyoruz. Buraya yazmak aklıma gelmemiş, yazıyore.
Check up kapsamında neler yapılacak, ne kadar tutacak? Bu kedinizin yaşına, genel sağlık durumuna ve veteriner hekimin muayenesinden sonraki yönlendirmelerine göre değişir. Ben temel birkaç işlemi yazacağım ancak dediğim gibi check up kapsamı kedinize göre değişecektir.
- Hemogram
- Biyokimya
- Röntgen
- SDMA + t4 testi ( böbrek hastalıklarında erken teşhis imkanı veren test)
- Ekg, idrar tahlili, ultrason ile görüntüleme vs vs birçok şey eklenebilir…
Ücretleri istanbul Veteriner Hekimler Odası 2021 yılı TABAN FİYAT cetveline göre, cetvelde yoksa da kliniklere sorarak yazıyorum;
Hemogram 160 tl + Biyokimya, parametre başına 75 tl civarında hesaplanıyor, 10 parametre olsa yaklaşık 750 tl, Röntgen 1 poz 190 tl + SDMA 350 tl
Toplamda bir check up için yaklaşık 1450 tl civarında ödeme yaparsınız ancak dediğim gibi bu rakam çok değişkendir.
Yaaani, kediniz hiç hasta olmasa, sadece aşılar, parazit uygulamaları ve senede 1 check up için 3070 tl ödersiniz. Bu da aylık 255 civarı oluyor ama şu notu da düşeyim. Kliniğe gidip bir karma aşı + bir iç dış parazit 300 tl ödersiniz, check up için tek seferde 1500 tl öder çıkarsınız. Öyle ayda 250 gibi taksitli olmuyor yani. Bir ayda tak diye geçiyor 😀 Ayrıca klinik masrafları ne yazık ki aşılardan ve paraziter uygulamalardan ibaret olmuyor. Bir iştahı kesilse, kussa kliniğe gidiyorsunuz, muayene, tahliller, ilaçlar falan bir an da 500- 600 tl ödüyorsunuz. Dolayısıyla ben aylık klinik masrafını devam eden gruplarda en azından 150 tl yazmanın bizi daha doğru bir hesaba götüreceğine inanıyorum.
İki kedili bir insan olarak da Suzan’a 2020 yılında yaptığım klinik masrafını söylemek bile istemiyorum. Suzan, kronik astım hastası ve bağışıklığı da çok dengeli değil. Kronik hastalık ve özel mama kullanımı işin içine girince yıllık masraf normalin on katına bile çıkıyor. Müjgan için ise senede yaptığım klinik masrafı 1500tl civarında ya vardır ya yoktur. NAZAR DEĞMESİN GUZUMA. Yani bu konu çok değişken, biz en iyi bakımda ayda 255 diğerlerinde 150 diyelim..
-
Ekstra Kedi Masrafları
Bizi yaktıysa bu ekstralar yaktı zaten. Kedi bakımı söz konusu olunca temel mama, kum, klinik masrafları dışında da giderlerimiz oluyor. En temelinden malt mesela. (Malt nedir, ne işe yarar, en iyi kedi maltı hangisi okumak için bu yazıyı okumanızı öneririm.) Malt dışında tırmala tahtası, yatağı, oyuncağı, vitamini, tarağı, yaş maması vs sene içinde birçok farklı masraf yapıyoruz. Ben kendimi ve okuyucu kitlemi baz alınca ayda en azından 120 tl yazmak gerektiğini düşünüyorum.
En İyi Bakımda Toplam Aylık Kedi Masrafı Nedir?
Kedi maması için aylık ortalama 180 tl dedik, kedi kumu için 110 tl dedik, veteriner masrafı için de 150 tl dedik, ekstralara da 120 tl yazdık. Etti mi aplama 560 tl, hadi afiyet olsun ki bu tek kedi için. İki kedi için keşbiş ola. Kedi bakmak pahalı değil bu arada. Biz batıyoruz, Türkiye’nin ekonomisi çok kötü. Ben bu satırları yazarken DOLAR 8.27 TL…
2- İyi Bakım İle Kedi Bakım Masrafları
Şimdi de en iyi bakımın bir tık altına inelim, yine standartımızı düşürmeden ama biraz daha uygun fiyatlı olarak kedi bakma alternatiflerini değerlendirelim.
-
Kedinin Aylık Mama Masrafı
Mama seçiminde pek aşağılara inmeyeceğiz. Yine taze et içeriği olan, üst segment mamalar arasından seçim yapacağız ancak taze et oranları yukarıdakilere nazaran daha az oluyor, dolayısıyla fiyat da düşüyor oluyor. (Protein oranları ise kiminin yukarıdakilerden daha yüksek, kimi daha az) Peki, bu segmentte hangi mamaları değerlendireceğiz?
ProPlan, N&D, Advence GİBİ (aynı kategoriye farklı markalar da dahil edilebilir belki ama takdir edersiniz ki her markayı buraya dizemem. Bir de aynı kategoride olmaları birebir aynı kalitede oldukları anlamına da gelmez), içeriğinde taze et olan 3 markayı değerlendirelim.
ND Neden En İyi Mamalar Sekmesinde Değil?
Çünkü yukarıdaki mamalar %50 civarı taze et %25 civarı kurutuluş et içeriyor. Nd ise %30 taze, %28 kuru. Acana ve Orijen kadar iyi değil. Görece ProPlan ve Advence’e biraz daha yakın. Dolayısıyla bu gruba koydum.
- N&D Tahılsız Tavuklu ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması (%30 tavuk, %28 kurutulmuş tavuk, %46 protein oranı) 10 Kg ‘ın fiyatı güvenilir siteler içinde en ucuz 590 tl civarında var.
4.5 kg’lık bir kedinin, bu mamadan ortalama günlük 50 gram yemesi öneriliyor.
O halde 10 kiloluk bir paket, bir kediye yaklaşık 6.5 ay yeterli geliyor ve N&D tahılsız mama kullanımında aylık mama masrafı 91 TL oluyor.
- ProPlan Kısır Somonlu (%20 somon, %? kurutulmuş kümes hayvanları, %41 protein oranı) Kedi mamasında durumlara bakalım. 10+2 kiloluk bir avantaj paketi var. Onun fiyatları 500 tl civarında.
4.5 kg’lık bir kedinin günde yaklaşık 70 gram yemesi öneriliyor. Bu da yaklaşık 5.5 -6 ay yetiyor. Aylık mama masrafı 85tl oluyor.
- Advance Kısır Somonlu (%18 somon, %? somon proteinleri, %37 protein oranı) kedi maması 15 kg paketin fiyatı yaklaşık 650 tl civarında.
4.5 kg’lık bir kedinin günde 65 gram yemesini önermişler. 15 kg’lık paket yaklaşık 7.5-8 ay yetiyor. Aylık mama masrafı 85 liraya denk geliyor.
Üçünün ortalaması 87 lira, iyi kalite bir mama kullandığınızda aylık mama masrafınız 90 lira diyelim düz olsun.
-
Bir Kedinin Kum Masrafı
Hem kedi hem insan için iyi bir bakım söz konusu olunca kum konusunda da standartı aşağı çekmemeye çalışarak daha uygun fiyatlı kumları değerlendirmeye alalım. Bir bentonit kum bir de pelet kum değerlendirelim.
- Bentonit kum kullandığım zamanlar ben de Reflex kumlardan kullanırdım, kırmızı paketten sonra deneyince en çok tukuaz paketi sevmiştim. Şimdi baktım 2 tane 10 lt’Lik paket 85 lira civarında, ücretsiz kargo ile. Aylık yaklaşık kum masrafına 42.5 tl oluyor.
- Natural Bastet 10lt kedi kumu 55.90 tl + 16.90 kargo= 72.80 tl. (Ben bir seneye yakın bir süre memnun olarak kullandım. Aslında üstüne ekleme yapılarak kullanıldığı için ömrü daha uzun aylık masraf daha düşük oluyor.)
Biz ikisinin ortalamasını alalım, iyi kalite bir kum kullandığınızda aylık kum masrafınız tek kedide yaklaşık 60 tl oluyor.
-
Kedinin Aylık Veteriner Masrafları
İyi bakımda
- Senede 1 kere karma aşı, 1 kere kuduz aşısı, 1 kere lösemi aşısı
- Senede 4 kere de (3ayda 1) iç-dış parazit uygulaması yaptırdığınızı düşünelim.
(Sizin veteriner hekiminiz her sene lösemi aşısı önermiyor olabilir ya da iç dış parazit, senede 8-9 kere öneriyor olabilir. Bu konuda bazı farklı görüşler olabiliyor. Ben genel rutin uygulamaya yakın, ortalama bir şey yazmaya çalıştım. Siz kedinizi takip eden veteriner hekimin yönlendirmelerine göre hareket edin.)
Şimdi bu masrafları toplayalım. İstanbul için; karma aşı 150tl+ kuduz aşısı 120 tl+lösemi aşısı 150 tl = 420 tl
İç ve dış parazit için toplam 150 tl diye düşünelim. Senede 4 kereden 600 tl eder.
sağlıklı bir kedide yıllık ortalama 1800 tl, ayda 150 diyelim.
-
Ekstra Kedi Bakım Masrafları
Ekstra kedi masraflarında yaş mama, malt, tarak, ödül maması, yatak, oyuncak vs gibi şeyleri değlendiriyoruz. En iyi bakımda 120 tl demiştik. İyi bakımda en fazla 20 lira inebilir diye düşünüyorum. Yaş mamayı kaliteli seçince, maltı ihmal etmeyince zaten fiyatın inmesi pek mümkün olmuyor. 100 tl de aylık ekstra masraflara diyelim.
İyi Bakımda Toplam Aylık Kedi Masrafı Nedir?
İyi kalite mamaya ayda 90 lira + kuma 60 lira + kliniğe 150 lira + 100 ekstra = 400 lira ediyor.
3- Orta Standart Bakım İle Kedi Bakım Masrafları
Orta standart kedi bakımında seçimleri el mecbur biraz daha uygun fiyatlı ürünlere doğru yönelmek zorundayız. Bu segmentte artık alacağımız mamaların içerisinde taze et olamıyor ama en azından kurultulmuş et olanlardan seçmeye çalışacağız.
-
Kedinin Aylık Mama Masrafı
O kadar zor ki buraya mama örneği seçip koymak. Hiç içime sinmiyor çünkü, yukarıdaki mama rakamlarının çoğu insan için çok ekstrem olduğunu biliyorum ama fiyat düşünce kalite de bariz düşüyor…
Brit Premium, Matisse, Profine gibi gibi sıklıkla kullanılan 3 markaya burada yer verelim
- Profine Tavuklu kısırlaştırılmış kedi mamasının (taze yok, %14 kurutulmuş tavuk, %24 tavuk unu, %33 protain oranı) 10kg’lık paketi yaklaşık 350 liraya satılıyor. 4.5 kg’lık bir kedinin yaklaşık 80 gram yemesi önerilmiş. Yaklaşık 4 ay yetiyor bir kediye. Aylık mama masrafı 84 lira ediyor. Proplan ve Advance kullanımından 1 lira az çıktı. Kalite düştü ama fiyat düşmedi. Welcome to Turkey.
- Matisse Somonlu Kısırlaştırılmış kedi maması (taze yok, %32 kurutulmuş somon, %? tavuk proteini, %31 protain oranı) 10 kg paket yine 350 tl civarında satılıyor. Yine içeriğe göre fiyat yüksek… ancak önerilen tüketim miktarı biraz daha az.. 4.5 kg’lık kediye yaklaşık 55 gram tüketim önerisinde bulunmuşlar. Bu durumda aylık mama masrafı yaklaşık 60 lira oluyor.
- Brit Premium Tavuklu kısırlaştırılmış kedi maması (taze yok, %15 kurutulmuş tavuk, %17 tavuk unu, %34 protein oranı) en büyük 8kg’lık pakette satılıyor. Yaklaşık 240 lira fiyatı. 4.5 kg’lık kediye günde 80 gram yemesi önerilmiş. Aylık mama masrafı 72 lira oluyor.
Bence içerik kalitesi düşmesine rağmen fiyatlar aynı oranla düşmüyor… Daha yüksek oran indirim beklerdim. Yine üçünün ortalamasını alalım, 72 tl, 70 diyelim düz olsun ediyor. Ben bu kadar az fiyat farkına standartı düşürmemenizi tavsiye ederim.
-
Kedinin Aylık Kum Masrafı
Burada bir tane bentonit kum örneği koyuyorum. Proline Extra, ben hiç kullanmadım sanırım yeni bir kum. Çok güvenerek takip ettiğim bir infu olan @berraque kendi kedilerine bunu kullanıyormuş, o önermişti. 10 lt’si 30 lira civarında. Fiyatı da iyi bence. Bentonit kum kullananlar bu kumu bir deneyebilir. Aylık kum masrafına 30 tiel diyorum.
-
Kedinin Aylık Veteriner Masrafları
Kedilerin sağlığı söz konusu olunca tasarruf etmek pek mümkün olmuyor. Aşı yaptırmamayı ya da paraziter uygulamarı ihmal etmeyi bir seçenek olarak buraya koymak istemiyorum. Sadece parazit ilaçlarını klinikten alıp evde uygulamak biraz daha makul olabilir. (Bu ilaçların klinik dışı satışları yok. Eczanelerde olanlar bütün parazitlere etkili değil. Petshoplardakilerin ne olduğu belli değil, birçoğu farklı deri hastalıklarına sebep oluyor.) Dolayısıyla herhangi bir sağlık sorunu olmayan bir kedi için veteriner kliniği masraflarını yıllık ortalama 1800 tl, ayda 150 diyorum yine.
-
Extra Kedi Bakım Masrafları
Orta standart bakımda NEFSİMİZE HAKİM oluyoruz. Gerçekten zorunlu ihtiyaç olmayan şeylerden feragat ediyoruz. Yine de düzenli malt ve arada yaş mama aldığımızı düşünürsek ayda yaklaşık 80 lira da ekstra masraflara yazıyore.
Orta Bakımda Toplam Aylık Kedi Masrafı Nedir?
Mama için ayda 70 lira, kum için 30 lira, klinik masraflarına 150 lira, ekstralara 80 dedik = 330 lira ediyor ayda.
4- Ucuz Bakım İle Kedi Bakım Masrafları
Buradan sonrası için not. Bu standartlarda kedi bakmanın %90’ınınız için tercih değil mecburiyet olduğunu. Ekonomik koşulların karabasan gibi üzerimize çöktüğünü biliyorum. Umarım hepimizin kedilerine daha iyi standartlarda bakabileceği ekonomik refaha erişebiliriz.
-
Kedinin Aylık Mama Masrafı
Bu kategoride tercih ettiğimiz mamaların içerisinde belirsiz ibareler oluyor. İşlenmiş hayvansal protein, hayvansal türevler gibi gibi.
- Reflex Plus Tavuklu kısırlaştırılmış kedi maması (%? kurutulmuş tavuk proteinleri, %34 protein oranı)15 kg paketin fiyatı yaklaşık 270 lira. 4.5 kg’Lık kediye günde 55 gram tüketmesi önerilmiş. Bu durumda aylık kedi maması masrafı yaklaşık 30 tl oluyor. 1 paket mama yaklaşık 9 ay yetiyor.
- Felicia Kısırlaştırılmış Tavuklu ( %37 tavuk proteini, %32 protein oranı) kedi maması 12 kg’lık paketin fiyatı yaklaşık 250 lira. 4.5 kg’Lık kedinin yaklaşık 50 gram yemesi önerilmiş. Aylık mama masrafı 31.25 tl oluyor. 1 paket yaklaşık 8 ay yetiyor.
Ortalama 30tl aylık mama masrafınız oluyor ucuz bakımda.
-
Kedinin Aylık Kum Masrafı
En ucuz kedi kumu bunu bulabildim. Hiç denemedim, performansı hakkında bilgim yok. 2tane 10 lt prestige kum ve 500g pawpaw kedi maması birlikte 40 lira civarında. Bunu alırsanız 10 lt yaklaşık 20 liraya geliyor. Aylık kum masrafı 20 lira oluyor.
-
Kedinin Aylık Veteriner Masrafları
Ucuz bakımda da yine veteriner kliniği masraflarından tasarruf etmek mümkün olmuyor. İç-dış parazit uygulamalarını daha seyrek yaptırdığınızı düşünerek ki bu bir alternatif değildir, önermiyorum. Senelik 1800tl olacak olan klinik masrafı düşse düşse 1200 tl’ye düşer. O da ayda 100 lira eder. ,
-
Extra Kedi Bakım Masrafları
Ucuz bakımda burayı komple iptal edebiliriz. 0 lira.
Ucuz Bakımda Toplam Aylık Kedi Masrafı Nedir?
Aylık mama masrafına 30 tl, kum masrafına 20 tl, klinik masrafına 100 tl, ekstralar 0. Ayda 150 lira ediyor.
Sonda bir kere daha total tabloyu eklemek istedim. Bir de merak ettim, sizin aylık ve yıllık kedi bakım masraflarınız nasıl?
Yorumlarda buluşalım.
Şimdilik benden bu kadar,
Kediyle kalın,
Sahibi masraflar yüzünden fakirlik bayrağını çekmemiş kediyle!
Merve
30 Mart 2021Kedi kumu olarak sizin tavsiyenizle Reflex marka denedim kedim için. Çok tozutmayan bir kum fakat kedim pek anlaşamadı sanırım kakasını kapatmayıp kumları dışarıya saçıyordu. Daha sonra ben de Berrak’tan görüp Proline extra’yı denedim ve aralarında tozutma, topaklanma ve koku açısından hiçbir fark göremedim. Kedim de gayet memnun. O yüzden en azından kum masrafını bu şekilde düşürebilir kedi sahipleri deneyerek. Mama olarak da Proplan alıyorum fakat ND ile beraber kullanma düşüncesindeyim hem aylarca aynı mamayla kedimi sıkmamak hem de farklı değerlere sahip olduğu için. Mama konusunda tek tavsiyem “iyi bakım” altındaki mamaları mümkünse kullanmamak. Kedim için sokağa çıkma yasağında getir’den sipariş etmek zorunda kaldığım bir mama sebebiyle dışkısında kan gördüm. Başta mamadan olduğunu anlayamayıp veterinere götürdüm fakat veterinerim olası sebepleri eleyerek tedaviye geçmenin daha mantıklı olacağını söyledi ve önce o düşük kalitedeki mamayı değiştirmemi önerdi. O zamandan beri de hiç kan görmedim. Kötü bir mama kediye zararını her zaman bu kadar hızlı ve görünür bi şekilde belli etmeyebilir. O yüzden veteriner ve mama masrafından kaçmak yerine kendi özel masraflarımdan kısmayı tercih ederim kedimin sağlığı için. ND ve proplan da mükemmel mamalar değil fakat ekonomimiz de mükemmel değil malum 🙂 elimizden gelenin en iyisini yapmak isteriz tabii ki. Umarım Acana’ya da geçebilirim yakın zamanda 🙏🏻
suzionline
30 Mart 2021Ben de mama markası konusunda tek mamaya sabit kalınmamasından yanayım, Bentonit kullanıyor olsam ben de o kumu merak ettim ama başkaları için faydalı olur umarım.
Selvihan Teke
30 Mart 2021Merhaba fatti kedime mystic marka mama aliyorum maalesef nd alacak butcem yok fiyat performans olarak alabilecegim en iyi mama ne lutfen yardimci ol bi turlu isin icinden cikamiyorum 🙂
Müge Arslan
30 Mart 2021Merhaba. En pahali mamayi almadığımı üzülerek görmüşümdür daha pahalı olanı almadığım için kahrolmuşumdur, kedimin yüzüne nasıl bakacağımdır. Tişikkirlir :’) (Şaka bir yana tüm bilgiler ve emekleriniz için teşekkürler.)
Sude
30 Mart 2021Harika bir yazı olmuş. Üriner sorunlar sebebiyle iki erkek kedime de sanabelle Ve nd urinary dönüşümlü olarak kullanıyorum. Kum olarak da tavsiyeleriniz üzerine bentonite geçtim çok memnunuz. Malt olarak da dr clauders anti struvit malt kullanıyoruz. İki kedi (birinde kronik idrar yolunda kristallrşme var) için yıllık masrafımız 7-8bin tl civarıdır diye tahmin ediyorum
Sıla
30 Mart 2021Fatti okudum hepsini nd mamalarda bı değişim var taze et + kuru et vardı içerikte suanki içeriklerde taze et + protein gözüküyor kısır kedi maması için söylüyorum diğerlerine bakmadım 🙈 çok güzel bı yazı olmuş 💕
Şeyma baştuğ
30 Mart 2021Merhabalar bizde şuan nd kullanıyoruz önceden bir kedim oldugu için zorlamıyordu ama şuan 2 kedim var ve biri maalesef obur🥲 oyuzden benı bütçe açısından cok zorluyor cok arastırdım ama gönlüme göre bir mama bulamadım. keske kaliteli temiz içerikli ve uygun bir yerli mamamız olsaydı ne güzel olurdu. Bu ara odak noktamız mamanın cok gittiği oldugu için diğer masraflara odaklanamıyorum maalesef ama onlardan yana bi sıkıntımız yok. Nd kullandıgımız için maşallah tü tü saglık sorunuda yaşamıyoruz oyuzden veteriner masraflarımızda minimum düzeyde suziciğimiz senden farklı kısır mama araştırmaları bekliyoruz iyi akşamlar 😋
Dilan
30 Mart 2021Ben iyi bakım başlığı altındaki ürünleri kullanıyorum. ND kuru mamadan çok memnun ama yaş olanlarının yüzüne bakmıyor şaş mamada Royal Canin kullanıyorum. Veterinere de götürmüyorum pek ama en kısa zamanda karma aşıya götüreceğim parazit aşısını yakın zamanda yapmıştık öyle düzenli değil ama. Malt mamaya gelince dolaptan hiç açılmamış güzel mama buldum trendyoldan da gimcat aldım iki tanesi 160 liraydı sanırım taurin olanından aldım yemiyor ama zorla yediriyorum iki günde bir yedirmeye çalışıyorum. Kum mevzusuna gelirsek giriş katta oturuyoruz zıçmaya dışarı gidiyo sonra eve geri gelip mamasını yiyip yatıyo jbbjjb özgür bir kızım var ve çok akıllı. Öğrenci halimle yapmaya çalışıyorum yapıyorum da yeterki yesin mutlu olsun inşallah ekonomimiz düzelir de daha güzellerini yaparız bebeklerimize
Buket
30 Mart 2021Çok güzel çok kapsamlı bir yazı olmuş. Ellerine sağlık. Biz kum olarak son videondan sonra orga kity denedik şimdilik memnunuz
Kübra
30 Mart 2021Çocuğum henüz 9 aylık ama şimdiden 6 kilo. Yeni kısırlaştı gayet fit ve uzun bir kedi. Biz gündüzleri kuru mama, akşam öğünü için ise çiğ besleme düzenini benimsedik. Kuru mama için n&d, çiğ besleme için ise rawforus sitesinden aldığım donuk mamayı veriyorum. Gerçekten bayılarak yiyor. Her yaş mamayı vermiyorum çünkü çok hızlı yediği için hemen kusuyor bu yüzden sıvı kıvamda olduğu için sadece meo mousse verebiliyorum ve malesefki fiyatı 16₺ falan olmuş. Genel olarak çok hızlı yediği için kuru mamayı da çoğu zaman kusuyor bu yüzden mamanın bir kısmı boş yere ziyan oluyor çok üzülüyorum. Onun dışında her maltı yiyor yedikçe daha çok yalanıyor tuvaletini yaptığında o kakasında çıkan tüyleri görünce ayrı mutlu oluyorum. Bu arada görme engelli ve çok alerjik bir çocuk olduğu için düzenli olarak çok pahalı bir göz damlası kullanmak zorundayım iki ayda bir 500₺ verip onu alıyorum. Yetmedi birde sizi özenip dev bir kedi kulesi aldım. Çocuğumun bu ayki masrafı en az 1200₺ onun harici masrafı aylık 300-400 arası diye düşünüyorum. Çocuğum mutlu ben mutluyum. Bu yazıdan sonra Acana almayı düşünüyorum. Umarım beğenir tosunum.😽
Sıla Aydemir
30 Mart 2021İki kedi çocuğumuz var. Nd tahilsizdan düşük tahıllıya geçtik. Lindocat kumdan ayda iki paket kullanıyoruz ortalama 50 kum. Ortalama üç kilo mama yiyorlar. Aylık 150 lira da mama ücreti. İstanbul’dan İzmir’e taşındık veteriner masrafımız yarı yarıya düştü. Bu konuda il vholarinin biraz insafsız olduğunu düşünmekteyim. Aşılarin ve parazit uygulamalarının geliş fiyatını düşünce ettikleri kar aşırı fazla. Elbette herkes gibi vergi, maas ödemeleri var ama parazit damlalarını 140 liraya satmalarını gerektirmez.Daha çok hayvancılığın yaygın olduğu Menderes Bayındır gibi ilçelerde aşı ve parazit uygulamarini yaptırıyorum. ( Sokak köpeği için 10’lu kutusu 25 lira olan bilindik bir ilacın sadece iki adetini 30 liraya almak zorunda kaldıktan sonra merkezden daha yerel ilçelere yöneldik) Önemli sağlık sorunları için hayvan Hastanesi’ne bütçe ayırıyoruz. İç dış parazit uygulamaları 60 lira. Karma aşı da 60 lira. Kuduz aşılarını ilçe tarımda ücretsiz yaptırıyorum. Bu şekilde yedikleri mamayı kaliteli tutabilyoruz. yıllık diğer veterinere masraflariyla toplam veteriner masrafi iki kedi için bin lira.
Elif
30 Mart 2021Çok uğraşmışsınız elinize sağlık öncelikle:) Biz iki yavrumuzda da hills ton balıklı kullanıyoruz iyi bakım grubunda göremedim dediğiniz gibi hepsini tektek yazmanız mümkün değildir ama yine de sormak istedim şimdiden teşekkür ederim🌸
Zehra
30 Mart 2021Bende dört kedi var üçü bir yaş altı biri kısırlaştırılmış. Mama olarak nd marka kullanıyorum aylık ne kadar tüketiyorlar bakmadım büyük kedimizde orijen denedim olmadı pek mama denemesi yapmıyorum ama kum denemelerime devam ediyorum.Pelette biocats dan memnundum ama bizim bebeler kullanmıyor 😞oysa koku olayı en iyisi diyebilirim bir ara biocats bentoitini denedim 10 kg olanı o fecaatti 6kg iyiymiş de denemem evde hala 10 kg duruyor kullanmaya içimiz elvermiyor öyle toz kalkıyor ki inananmazsınız ,ever clean dede bazı çeşitlerinde iyi olmayanları var total cover bence en iyisi ama diğer bir çoğu için aynı şeyi söyleyemeyeceğim o kadar parayı haketmiyor.feles denedim bir ara evde her yere kum saçıldı yapısı minik bilye gibi tozutmuyor ama hareketli kediniz varsa her yerden kum çıkmasına alışamıyorsunuz o kadar yani. Bu günlerde vancat kullanıyorum kum seviyesi düşmezse oda gayet iyi ama bizim bebeler pek dağınık🙂proline extra da reflex ayarında alınabilir kumda çok denedim hala devam ediyorum ama bizim bebeleri pelete alıştırmaya çalışmak en iyisi gibi geldi😌 naturalbastet aldım bakalım alıştırır ve beğenirsek onla devam ederim Aşıyı falan hiç demeyim bir gidişte epey ödüyorum ama canları sağolsun.
Hasan
30 Mart 2021Bozita kısırlaştırılmış kedi maması hakkinda ddüşünceleriz nelerdir ? Orta segmente girer diye düşünüyorum 😀
Ayda
30 Mart 2021Siz ne güzel bir yazarsınız. Bizde bu sektördeyiz ve müşterilerimizin sorduğu soruları direk içeriklerini atarak cevaplıyoruz. Yazılarınız ve bilgilendirmeleriniz için teşekkürler.
suzionline
30 Mart 2021Çok mutlu oldum, çok teşekkürler. Faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana!
simge
30 Mart 2021öncelikle ellerinize sağlık yazı için çok uğraşılmış ve güzel bir yazı içerik olarak da dolu dolu. iyi mama olarak proplandan bir tık üst tarafa bozita ve naturea konulabilir diye düşünüyorum bu mamalar hakkında fikriniz nedir? bir de detaylı bir kuru mama sıralama-içerik yazısı olsa çokkk seviniriz
Duygu
31 Mart 2021Çam peletin 10 lt.’si nasıl 1 ay gidiyor? Kum kabım da çok büyük değil. 8 lt. falan alıyor ilk etapta. 15. günde kum yüksekliği 3 cm’e düşüyor. Mecbur 2. paketi döküyorum. Dolayısıyla kum masrafım 100 TL. Bizimki işemeli sışmalı partiler veriyor heralde. Sorun sizde değil bizimkinde😅
suzionline
31 Mart 2021Ben Natural Bastet kullanırken 2 kediye ayda 2 paket ortalama gidiyordu. Kum kaplarım küçüktü ama…
Esra
31 Mart 2021Emeğine sağlık fattim ama acana orijen fln sanki söylendiği gibi wow diil die dusunuyirum,yani tabiki iyi bı mamamdir ama o paraya değmez bence,kaldığı(senin sayfanda görmüştüm sanırım)içerik kısmında bı katakullileri yok muydu onların ve🙈
Şaka bı yana mama konusunu lüküs bakım olarak görmeyip hepsinden farklı değerlendirilmesi ve ayrı tutulması gerektiğini düşünüyorum,çünkü benim gözlemlediğim mamadan kisilan her kuruş bize yol su elektrik olarak ilerde geri dönüyor.(hoş iki ay önce iki kedimden birini daha iki yaşında olmasına rağmen kaybettim ama içimi rahatlatan şey,hekimimizin “senin kadar iyi bakan birini görmedim,inan hiç bir hatan yok,nörolojik birşey,ya bakımsızlıktan yahut ihmalden ,kaybetsen daha mı iyiydi?”demesiydi…yani asla hasta olmazlar diil,ama ztn sokak menseili sahiplendigimiz kuzular anneden babadan genetik tut da çoğu konuda nanemollu oluyorlar,o yüzden yesin yavrum,ben gerekirse mukavva yer yine onun mamasindan kesmem kafasindayim,çünkü
suzionline
1 Nisan 2021Katikulli olan Orijen değil True Intinct’ti. Reklamlarında içindekilerden çok fazla taze et oluğunu söylüyorlar ama yok.
Esra
31 Mart 2021Tedavi masrafını da geçtim,o süreçte acı çekecek ben uzulucem fln gerek yok🙈ama sole bı durum var iki kedim varken farketmimisim ama,şimdi daha rahat gözlemliyorum,nd meğer benim bu oğlanın kakileytasini çok civitip çok kokutuyormus..(yorumlara baktım,bazı kedilerde bu etki varmış)şimdi böle bı bozitadan görünüyorlar bana ,tester aldım,sevdi,İsveç menseili,içeriği de nd gibi dueuyo ama korkuyorum kas yapiim derken göz çıkartır mıyım die… yani ne kdr incelersem.inceleyeyim sanki senin yorumun olmayınca tek başıma yanlış karar vericem gibi geliyo🙈bozita için bı inceleme ve nolur🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻
Taylan
1 Nisan 2021Merhaba. Elinize sağlık, her yıl yenilediğiniz bu yazıya mutlaka bakıyorum. Bir küçük sorum olacak. Yorum yazan arkadaşlardan bir tanesi de belirtmiş bu hususu. Ben de 1 yaş altındaki yavruma ND kullanıyorum, ancak farklı bir mama ile misal Proplan (Royal Canin de olabilir mi bilmiyorum!) ile birlikte kullanım nasıl olmalı? Yani her öğünde bir miktar Proplan ya da Royal Canin ile bir miktar ND karışımı şeklinde mi olacak; yoksa bir öğün bir marka diğer öğüne bir diğer marka şeklinde mi olacak? Bu konuda aydınlatabilirseniz beni çok mutlu olurum. Çünkü bu türlü karışımlı mama vermenin mide bağırsak sağlığı açısından çok yararlı olmadığını söylemişti veterinerim. İkilemde kaldığım için öğrenmek isterim bu işin ayrıntısını. Yanıt için de şimdiden teşekkür ederim.
suzionline
1 Nisan 2021Merhaba, rotasyonlu mama kullanımını öneriyorum ama mamaları karıştırmayı önermiyorum.
1- sindirimi için salgılanması gereken mide asiti ph seviyesi farklı olabilir deniliyor 2- önerilen gramajlar farklı oluyor markalarda 3- NEDEN ONLARA KUZULU TAVUK YEDİRELİM?
Bence paket paket değişmek daha makul. Mesela 10 kg Nd sonra 5-10 kg diğer mama gibi. Mamalar arasında kademeli geçmek lazım 10 15 günde, ani mama değişimleri yine önerilmiyor.
gözde
1 Nisan 2021benim evde iki main coon bir siyam bir iran kedim ve bunların yavruları artı süt annelik yaptığımız iki yavru var 🙂 (toplamda 15 kedi var yani ) ben hangi bakımı tercih ediyorum sanırım belli olmuştur valla bu yazıya göre maliyeti hesaplayamadım şu an sanırım bana mısırdaki amcamdan miras kalmış olmalı :)) yazı için emeğinize sağlık yakında barf beslenmeye geçmeyi düşünüyorum. kum olarak da bentonit kullanıyorum kittymax marka şu an ama bu kadar kediye kaç kum kabı koysam da kaç kez kabı temizlesem de koku sorunumuz oluyor.. karbonat aklıma gelmişti ama zarar verir mi diye deneyememiştim. bu akşam evde temizlik var karbonat da denenecek acilen 🙂 bu arada ben bir almaya 30 paket kum alıyorum en az. gönül ever clean ister tabi ama reflex marka kumu denemeyi düşünüyorum yazınızdan sonra.. teşekkürler site harika olmuş dün keşfettim geç kalmışım…
hera
1 Nisan 2021keşke nd alabilecek bütçem olsa 🙁 elimden geldiğinin en iyisiyle beslemeye çalışıyorum ama bunları gördükçe içim gidiyor 🙁 sizin kedileriniz çok şanslı
özlem
1 Nisan 2021Bu güzel yazı, bilgiler ve emeğiniz için teşekkür ederim. Sayfanızı bu kadar geç farkettiğim için kendime kızıyorum.Biri 5,diğeri 3 yaşında iki oğlum var. Genelde Proplan sterilised somonlu mama alıyorum ve bir yıldır da çam peleti kullanıyorum. Hesaplı olduğu için Agrobit cat in20lt.(13kg)paketlerinden iki adet sipariş veriyorum ve ancak iki ay yetiyor. Oysa pelet kumlar için çok uzun kullanım süreleri yazıyorlar, ben mi yanlış yapıyorum anlamadım ama bizim çocuklara kum dayanmıyor.Onlar için en iyisini istesek de döviz kurlarındaki bu yükselişler yüzünden hem kendi hem de bu çocukların hayat kalitesini yükseltememek çok üzüyor, umarım iyi günler görürüz, sevgiler 💜
Aytekin KAPLAN
1 Nisan 2021Yaş mamadan hiç bahsetmemişsiniz. Örneğin Naturea konserve mamanın
12 adedi 105.-TL. Ayrıca hatada bir baharat ve tuzu temizlenmiş tavuk şiş ya da tuzu temizlenmiş ve derisi ayrılmış tavuk çevirme verilebiliyor. Bu da haftada 15.-TL. gibi. Bunların toplamı ayda 270.-TL.gibi oluyor.
suzionline
2 Nisan 2021Ekstra masraflar olarak yaş mama malt gibi giderler demiştim.
Magnus
15 Nisan 2021Applaws yok, ProPlan var. Yakıştıramadım. Sonrasını okumadım.
suzionline
16 Nisan 2021En iyi mamalar yazısı yazmamıştım aslında, her markaya yer vermemin de yazı içerisinde mümkün olmadığını söylemiştim ama sağlık olsun <3
Oguz
19 Nisan 2021Felicia mama en altta görünüyor, o kadar kötü mü gerçekten. Yeni yeni ekonomik durumum düzeldigi için daha ucuz mamaları bırakıp felicia onerildigini görüp ona geçmiştim. Zamanla daha iyi mamalara da geçeceğim ama felicia zararlı mıdır (kedim.erkek ve kısır)
ismail
25 Nisan 2021Ucuz yollu bakımı orta yollu bakıma çevirebilirsiniz. Nasıl mı ? Hemen hemen bütün büyük marketler(Metro,Migros,Carrefour) 2.5-3 ayda bir petshop ürünlerinde en az yüzde 30-40 indirim yapıyor. Ben kedi mamasını,kumunu stok yaparak alıyorum ve böylece ucuza gelmiş oluyor. Mesela metroda kedi kumu indirime girirse 10 lt kedi kumunun fiyatı 15 TL oluyor. Purina frikes 85 Gr yas mama 4 TL iken indirime girince 2 TL ye kadar düşüyor. O yüzden indirimleri takip ederseniz masraflar baya azalır. 🙂
Aleyna
1 Mayıs 2021Merhaba fatti seni uzun süredir takip ediyorum kedim henüz kısır değil bu ay içinde kısırlaştırcağım mama olarak Royal canin aldım ama senin yazında bir yerde göremedim bu markayı sence hangi segmente girer iyi bir şey yapalım derken kötü bir şey yapmak istemiyorum beni bilgilendirirsen çok sevinirim
Nursemin sağban
7 Mayıs 2021Golosi markası hakkında yazı hazırlıycaktınız. Hazırladınız mı
Bir de şunu sormak istiyorum. Tüy dökmeyi somon ve deniz ürünleri içeren mamalar engelliyor mu. Benim gözlemim tavuklu mama yediğimde tüyleri dökülüyor kedimin
Seval
6 Temmuz 2021Merhabalar 1 buçuk yaşında dişi kısır scootish fold bir kızım var .. inanın gecelerce sabahlara kadar mama konusunda araştırmalar yaptım sizin de dediğiniz gibi içerisinde gerçek et barındıranlar tavsiye ediliyor hep fakat ben kızımı güvendiğim bir iki veteriner arkadaşıma götürdüğümde bu cinslerin daha az hareketli olduğu için ( benim kızımda az da olsa eklem rahatsızlığı da var glukozamin kullanıyoruz ) bu mamaların uygun olmadığı söyleniyor .. şuan royal canin indoor kullanıyorum ama içim hiç rahat değil yalvarırım bu konu ile ilgili beni aydınlatabilirmisiniz çok tşkler
Ömer
24 Temmuz 2021Merhaba yazı için teşekkürler. Ben mama olarak yavruyken kuru mama nd kullanıyordum sağlık sorunlarından dolayı bir iki ay kadar hills reçeteli kuru ve yaş mama birlikte kullandım. Bu sorunlar tam olarak çözülemedi bir ay kadar sadece yaş mama kullandım marka olarak tek çeşit olmayacak şekilde gün içerisinde karışık olarak nd, schesir ve nurti felline tercih ettim ve memnun kaldım. Karışık kullanma sebebim içerik (özellikle taurin) ve fiyat açısından dengeyi sağlamak amacıyla böyle bir tercihte bulundum. Bu yaş mama serüveni güzeldi ama ekonomik açıdan çok zorladı ve o dönem veteriner masrafları da ciddi orandaydı gün aşırı gittiğimiz bile oluyordu . Çakırı sahiplenmeden önce zaten yazılarınızı okuyordum mama ve diğer tercihler konusunda oldukça yol gösterici ve bilgilendiriciydi çiğ beslenme konusundaki yazılarınızı da okumuştum defalarca ve veteriner hekimimize bahsettim çünkü hem daha sağlıklı hem de kuru mamalar bir türlü istenen sonucu sağlayamıyordu, yaş mamalar ise çok pahalıya geliyordu 9 aylıkken günde 4 adet ortalama 80gr konserve yani 320 gr yaş mama ile anca doyuyordu. Toplam 6 ay kadar kuru mama ara ara yaş mama kullandık, son 45 gün sadece yaş mama kullandık .10 aylıkken tamamen evde mama hazırlayıp vermeye başladım ve turp gibi hiçbir sıkıntı yaşamadık o günden beri. Beslenmeyle ilgili fiyatları yazayım nd tahılsız tavuklu ve narlı 1,5 kg 90-100 tl arasıydı o dönem 1 paket 1 ay anca yetiyordu. Yaş mama kullandığım dönem de nutri felline 5-6 tl tanesiydi nd ve schesir 6,5-8 tl arasına alınıyordu ayda ortalama 750 tl yapıyor. Az önce yeni fiyatlarına baktım inanılmaz derecede yüksekler gerçi o dönem de çok ucuz değillerdi. Evde hazırladığımda da genelde gedik-erpiliç tavuk pirzola kullanıyorum diğer marka ve etleri ya hiç yemiyor yada çok az yiyor. Kırmızı et ve balığı genelde hiç yemiyor ama dardanel ton diyet versiyonuna bayılıyor ara ara veriyorum. Şuan ortalama aylık 150 lira falan tavuk et gideri oluyor.
Kum olarak ever clean modellerini kullandım 1,5 yıl kadar neredeyse her modelinin kokusuz olanlarını kullandım 1-2 kere fark etmeden kokulu da aldım. Sonuna kadar memnundum ve nadiren kampanyaya girdiği dönemleri yakalarsam toplu olarak almaya çalışıyordum. Daha sonrasında veteriner tavsiyesiyle sanicat active white kokusuza geçtim. Değiştirme sebebim stoğum bittiğinde ever clean kumların en ucuzu 140 tl falandı güzel kum ama o kadar da değil yani. Sanicat active white kokusuz ever cleane göre hemen hemen aynı ama topaklaşma konusunda geride aradaki fiyat farkını vermeye değecek düzeyde değil. Mama ve kum kapları ilk geldiğinden beri ben odamda hiçbir zaman farklı bir yere koymadım abuk sabuk kokular kimyasallar da asla kullanmayacağımdan en kalitelisini almaya çalıştım. 1 kere reflex kullandım berbattı hiçbir konuda diğer ikisine yetişemez. Bu arada kuma oranla mama kalitesi direkt olarak kokuyu etkiliyor , kum kokuyorsa kimyasal saçmalıklar yerine kaliteli mama kullanın çünkü kumun kalitesi kokuyu hapsetmesi bakteri oluşumunu etkilerken kaliteli mama dışkının üretiminde kokuyu etkiliyor. Şimdiye kadar hiç dışkı ve idrar kokusundan rahatsız olmadım reflex kullandığım zaman harici. Ever clean kumları ortalama olarak 85 tl civarında almıştım. Sanicat kumu da ortalama 80 tlye alıyorum. 10lt 1 ay yetiyor.
Veteriner giderleri olarak gerekli zaten yapılması gereken aşı-parazit uygulamaları ve gereken tedaviler dışında 2020 ocak şubat gibi genel kontrol amaçlı bir takım idrar ve kan tahlilleri yaptırmıştım ne olur ne olmaz diye iyi ki yaptırmışım şans eseri böbreklerle ilgili bazı değerlerde hafif yükseklikler vardı. Bu durumla ilgili araya salgın yasaklar falan girdiği için biraz gecikmeyle beraber tekrar kontroller yapıldı değerlerle ilgili ve ultrason çekildi daha durumu incelmesi açısından sonra farklı bir uzmana yönlendirildik hekimimiz tarafından tekrar ultrason çekildi ve başlangıç aşamasındaki adını hatırlayamadığım bir rahatsızlıkla ilgili tedaviye başladık ve 2 ay kadar sonra tamamen iyileşti. Bu kısmı anlatmamın sebebi erken teşhisin önemi geç fark edilen durumlarda geri dönüşü olmayan sonuçlar ortaya çıkabiliyor. O yüzden en azından ultrason röntgen gibi şeyleri yaptıramasanız bile yıllık kan ve idrar tahlilleri yaptırmak ve hekiminizin tavsiyelerine uymak hayati bir öneme sahip. İyileştikten sonra 9-10 aydır rutinin haricinde bir veteriner giderimiz olmadı, bir kaç ay içerisinde tekrar bir check up yaptırmayı planlıyorum. Veteriner gideri olarak yukarıdaki check up harici ortalama fiyatla benzerdir tam rakamları hatırlamıyorum o yüzden senin ortalamayla benzer olarak 150tl aylık diyebilirim.
Ekstra gider olarak macunuydu oyuncağıydı diğer şeylerle ayda ortalama 150-200 tl gidiyor.
Toplamda et 150, kum 80, ekstralar 200, veteriner de 150, yuvarlak hesap 600.
Bu arada zengin falan değiliz sadece Çakır bizim ailemizin bir ferdi ve merkezimizde o var ihtiyaçları önceliğimiz. Gerektiğinde kendi temel ihtiyaçlarımızdan kısıp onunkilere bütçe ayırdığımız oldu. Bu kısmı anlatmamın amacı bir canlıyı evinize alıyorsanız bu canlının ihtiyaçları birinci önceliğiniz olmalı. Bana göre mama giderlerini kısmaya çalışmanın bir anlamı yok çünkü can boğazdan gelir ve bu konuda ki kısıtlama yada tasarruf çalışması uzun vadede sağlık riski oluşturuyor yani gerekirse kum olarak en ucuzunu kullan ama kaliteli mama yedir. Kaliteli mama ve ucuzu arasındaki fark şuan ki fiyatlarla aylık olarak tasarrufa değecek bir fark değil. Kampanyalar ve toplu alımlarla dengelenebilir bir durum.
Biraz uzun yazmışım. 🙂
Nevra Tutal
29 Temmuz 2021Yaklaşık 3 aylık bir kedim var.16 gündür beraberiz.Şimdiden çok alıştım.Ailem masraflarından dolayı satmak istiyor.Cinsi scottish fold smoke. Dayım hediye olarak gönderdi.Şu anda en yakın dostum o.Şu anda gözlerimin dolduğunu fark ederek yanıma geldi.Seni seviyorum Mia. Kendimi çok yanlız hissediyorum ama en iyi dostum o….
İrem
15 Ağustos 2021Merhabalar yazınızı okudum çok güzel faydalı bir yazı olmuş öncelikle teşekkür ederim.Benim 4 aylık kedim var 3 aydır pro plan kullanıyorum ama biraz maliyetli oluyor felicia yavru kedi mamasını inceler misiniz acaba güzel yorumlar aldım ama emin olamıyorum kullanan kişiler varsa bilgi verebilir mi 😊
Derya
1 Eylül 2021Yaş mama konusu extra giderlerde çok az yer bulmuş, yaş mama çoğu kere bizde mama kategorisinde çünkü günde neredeyse 1 tane yaş mama yiyor her 2 kedim de. Ve iyi, kaliteli yaş mamalarin fiyatlari hayli yüksek. 2 kedim için sadece aylık yaş mama 700 TL. tutuyor, tabii kuru mama tuketimleri azalıyor, ancak ayda 250 TL kadar da kuru mama masrafları oluyor, yani 2 kedim için toplamda aylık sadece bin TL. kadar mama ücreti gidiyor. Bunu söylerken eminim bizim gibi günlük yaş mama beslemesi de yapan pek çok kimse var, onlar adına da söyledim. Teşekkürler.
Şirin
22 Haziran 2022Yazınızı ilgi ile okudum . Yanlız ilçe tarım müdürlükleri,en azından benm bulunduğum Ataşehir tarım müdürlüğü kuduz aşısını sadece sokak hayvanlarına yaptıklarını söyledi.siz tüm hayvanlara yapmak zorunda olduklarını yazmışlar ancak sahipli kedilere aşı yapmıyorlar
suzionline
26 Haziran 2022Merhaba, zorundalar yazmadım. Ancak yapılıyor, sahipli hayvana yapmama gibi bir şeçenekleri var mı, bilemiyorum ancak yüzlerce kedi sahibi yaptırdı ve yaptırmaya devam ediyor.
patisayfasicom
2 Haziran 2023güzel yazı olmuş