Kedi Bakım Masrafları 2021 - Aylık ve Yıllık Maliyet | suzionline
Kedi Bakım Masrafları 2021 – Aylık ve Yıllık Maliyet

Kedi Bakım Masrafları 2021 – Aylık ve Yıllık Maliyet

Selam, kedi bakım masrafları 2021 konusunu konuşmanın vakti geldi! Blogda gezinirken ” Bir kedinin aylık masrafı ne kadar tutar 2019 ” yazısına denk geldim. Rakamların 2021 yılına göre ne kadar da farklı olduğunu fark ettim. Gelin tekrar bir hesap kitap yapalım!

Söz konusu kedi bakım masrafları olunca birçok farklı parametre var ve insanların ayırdığı/ayırabildiği bütçeler de bambaşka oluyor. Dolayısıyla, 2019’da da yaptığım gibi bakım tarzına göre sınıflandırarak konuyu ele alacağım. Gruplarımız şu şekil olacak;

  1. En İyi Bakım
  2. İyi Bakım
  3. Orta Bakım
  4. Ucuz Bakım

Hepsinin içerisinde mama, kum, veteriner masrafları, ekstra giderler gibi gruplar olacak ama tercihlere göre çıkan rakamın ne kadar değişken olduğunu siz de göreceksiniz. Şimdiden uyarayım, yazı uzun olacak ancak her zamanki gibi okumaya çalışırken felç geçirenler için  bir tablom var. Yalnız bu sefer tabloyu hem başa hem sona koyacağım 🙂 Ayrıntılarını yazının devamında bulabilirsiniz.

2019 rakamlarını eski yazımdan, yani buradan aldım. Aradaki farka bakın hey yavrum hey. Enflasyonu gelin bir de buradan hesaplayın 🙂

Şimdi, bu rakamları nereden nasıl çıkarttım ona bakalım. Kemerlerinizi bağlayın, hazırsanız güncel kedi bakım masraflarına ışınlanıyoruz!

1- En İyi Bakım İle Kedi Bakım Masrafları

Anasının guzusu en iyisine layık !

En iyi bakım grubunda, her şeyin, her zaman en iyisinin alındığını, hiçbir ”gerekli” masraftan kaçınılmadığını düşüneceğiz.

  • Kedinin Aylık Mama Masrafı

İlk parametre tabii ki mama, iyi bakım iyi beslemeyle başlar. Kötü beslenen bir kedinin iyi bakıldığını düşünmek ne yazık ki mümkün olmuyor. Çünkü kötü mama kullanımı kedilerin sağlığını özellikle yıllar ilerledikçe çok kötü etkiliyor, birçok  hastalığa davetiye çıkartıyor. Bu yazdıklarımın iyi mama alamayan insanlara kendini kötü hissettirdiğini biliyorum ancak bunu yumuşatmam ya da çarpıtmam birçok kedinin sağlığını kötü etkileyebilir. Dürüst ve net olmak zorundayım. Umarım ileride hepimizin, kedilerimize en iyi mamalar alabildiği, ülkemizin ekonomik olarak düzeldiği günler gelir. Bu arada iyi beslenme tabii ki sadece mama kullanımı değildir. Tam, doğru ve kontrollü yapılan çiğ beslenme en doğalıdır ama onun masraflarını buraya karıştırmak istemiyorum. Bu konuda ayrıntılı bilgi için kedilerde çiğ beslenme sekmesine bakabilirsiniz.

Peki, en iyi bakımda ”en iyi mama” olarak hangi mamaları değerlendireceğiz? İçerisinde taze et oranı en yüksek olanları değerlendireceğiz. Dikkatinizi çekerim protein oranı yüksek demiyorum! Taze et oranı yüksek diyorum. İyi mamalar protein kaynağı olarak taze et kullanırken ki bu kedilerin asıl ve temel ihtiyacıdır, diğer mamalar protein kaynağı olarak ucuz tahılları kullanır. Bu yüzden iyi mamalar ne yazık ki daha pahalıdır, çünkü hayvansal içerikler pahalıdır. İyi mama, kötü mama ayrımını yapmadan önce kedilerin beslenme temellerini bilmek gerekir. Bunun için kesinlikle bu yazıyı okumanızı öneririm. Bu yazıda daha fazla bu ayrıntılara girmek istemiyorum. 

Acana , Orijen gibi markalar, protein kaynağı olarak yüksek miktarda taze et içeren mamalardır. Protein oranları ise N&D, ProPlan, Hills, Royal Canin gibi markalarla neredeyse aynıdır. Gidip içeriklerine bakarak kendi gözlerinizle görebilirsiniz. (Size bunların yüksek oranda protein içerdiğini söyleyen olursa, bu yüksek oranın kaç olduğunu sorun, ideal olan neymiş, onun önerdiği markadaki neymiş ve bu ideali hangi kaynaktan okuyarak belirtmiş, öğrenin. Ona göre karar verin.) Ancak dediğim gibi bu yazıda en iyi mama hangisi olayına pek girmek istemiyorum. Ayrıca bakarız.

En İyi Bakımda Mama Fiyatları

Şimdi bu iki marka gibi yüksek oranda taze et, hayvansal içerik içeren mamaların satış fiyatlarına bakalım.

  • Acana Pacifica (%45 taze balıklar, %24 kurutulmuş balıklar, %37 protein oranı) Tüm Irk Ve Yaşam Evreleri İçin Kedi Maması 4.5 Kg yaklaşık 390 tl civarında.

4.5 kg’lık bir kedinin yaklaşık 70 gram yemesi öneriliyor. 4.5 kg’lık paket yaklaşık 2.5 ay yetiyor. Acana mama kullanımında bir kedinin aylık mama masrafı yaklaşık 182 TL oluyor.

Bu arada burada Acana kedi maması ürünlerinde kampanya var, fiyatlara bir bakabilirsiniz.

  • Orijen Six Fish (%58 taze balıklar, %26.5 kurutulmuş balıklar, %42 protein oranı) Balıklı Kedi Maması 5.4 KG yaklaşık 500 tl civarında. (VAY ANAM VAY. 2019’da 290’mış. 2019 ile fiyat kıyaslaması da ayrıca yazının sonunda olacak.)

Ama Çok Protein Değil Mi?

Buraya bir örnek koyacağım. Aşağıdaki gruplarda yer verdiğim ProPlan Kısır Somonlu kedi mamasının protein oranı %41. ACANADAN FAZLA! Acana  %37 Orijen’den ise sadece %1 düşük, sadece %1 ama Proplan deyince kimse yüksek protein demez. Acana, Orijen derseniz yüksek protein derler… Oysa ki aynı protein oranları. Açın siz de bakın. Resmi sitelerden linkledim. FARK ŞU; Acana ve Orijen proteinin çoğunu hayvansal içerikten alıyor. ProPlan ise sadece bir kısmını hayvansal içerikten kalanı ise tahıllardan alıyor.

Neyse konuya dönelim.

4.5 kiloluk bir kedinin günde 65 gram yemesi önerilmiş. 5.4 kg’lık paket yaklaşık 2.5-3 ay yetiyor. Orijen Six Fish mama kullanımında aylık kedi maması masrafı 180 tl oluyor.

En iyi mama kullanımında ikisinin ortalamasını alalım, yaklaşık 181 tl. Yani kaliteli mama kullanımında aylık kedi maması masrafı 180 LİRA  civarı oluyor. Yıllık kedi maması masrafı ise 2160 lira ediyor.

  • Kedinin Aylık Kum Masrafı

En iyi kedi kumu için de hem bentonit  hem de bitkisel lifli bir kumu burada değerlendirelim. En iyi bentonit deyince akıllara Ever Clean geliyor tabii ki 🙂 Bitkisel lifli olarak Biokats Ecolight Extra’yı değerlendirelim. Aylık kum gideri için 1 kediye ortalama 10lt diyeceğim, aslında pelet, bentonit, kağıt vs bu oranlar değişiyor ama ortalama 10 diyelim.

  • Ever Clean Less Trail 10 lt kum fiyatı ortalama 140 tl (ücretsiz kargo). Hayır arkadaşlar, çeyrek altın değil KEDİ KUMU. Püü yazıklar olsun ya.
  •  Biokat’s Eco Light Extra 5 Litre 2’li yaklaşık 130tl (ücretsiz kargo)

İkisinin ortalamasını alalım, en iyi kum markaları arasından tercih yaptığınızda aylık kedi kumu masrafı yaklaşık 135 tl olur. Tek 🙂 kedi 🙂 için 🙂

  • Kedinin Aylık Veteriner Masrafı

Gerçek bir kedici her şeyden geçer ama kedisinin sağlığında geçemez. Bu yüzden Türkiye’de genellikle takip edilen rutin aşı, parazit tedavisi protokolü fiyatlarını buraya yazacağız. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi için (2021 yılı kedi için veteriner kliniği masrafları yazısına buradan bakabilirsiniz.)

Klinik masrafları yeni sahiplenilen yavru kediler için daha yüksek olur çünkü aşıları fazladır. Yukarıda linklediğim yazıda ayrıntılı olarak var bu aşılar ve ücretleri. Biz yetişkin bir kedi için rakamlara bakalım.

  • Senede 1 kere karma aşı, 1 kere kuduz aşısı, 1 kere lösemi aşısı
  • Senede 4 kere de (3ayda 1) iç-dış parazit uygulaması yaptırdığınızı düşünelim.

(Sizin veteriner hekiminiz her sene lösemi aşısı önermiyor olabilir ya da iç dış parazit, senede 6-8-9 kere öneriyor olabilir. Bu konuda bazı farklı görüşler olabiliyor. Ben genel rutin uygulamaya yakın, ortalama bir şey yazmaya çalıştım. Siz kedinizi takip eden veteriner hekimin yönlendirmelerine göre hareket edin.)

EDİT

@vetyonca düzeltmesi geldi buraya, onu eklemek istiyorum. Sıcak iklim bölgesinde olduğumuz için iç dış parazit uygulamasının sene 8-9 uygulanması ”en iyi bakım” kategorisi için daha uygun olur dedi çünkü iç-dış parazit sorunları basit gibi görünse de sebep oldukları diğer hastalıklar çok riskli olabiliyor. Dış parazitler aracılığıyla bulaşan kan paraziti gibi.. Bu sebeple en iyi bakımda 8 uygulama olarak yazıyorum.

İç-dış parazit uygulamaları toplam 150 tl civarı, senede 8 kere 1200 tl yapıyor. karma aşı 150tl+ kuduz aşısı 120 tl+lösemi aşısı 150 tl = 420 tl

Bir de check up konusunu hatırlatmış Yonca Hanım çünkü erken teşhis hayat kurtarır! Senede 1 kere check up yaptırmak size erken teşhis, tedavi şansı verir. Aslında ben de, ablam da kedilerimize yıllık check up yaptırıyoruz. Buraya yazmak aklıma gelmemiş, yazıyore.

Check up kapsamında neler yapılacak, ne kadar tutacak? Bu kedinizin yaşına, genel sağlık durumuna ve veteriner hekimin muayenesinden sonraki yönlendirmelerine göre değişir. Ben temel birkaç işlemi yazacağım ancak dediğim gibi check up kapsamı kedinize göre değişecektir.

  • Hemogram
  • Biyokimya
  • Röntgen
  • SDMA + t4 testi ( böbrek hastalıklarında erken teşhis imkanı veren test)
  • Ekg, idrar tahlili, ultrason ile görüntüleme vs vs birçok şey eklenebilir…

Ücretleri istanbul Veteriner Hekimler Odası 2021 yılı TABAN FİYAT cetveline göre, cetvelde yoksa da kliniklere sorarak yazıyorum;

Hemogram 160 tl + Biyokimya, parametre başına 75 tl civarında hesaplanıyor, 10 parametre olsa yaklaşık 750 tl, Röntgen 1 poz 190 tl + SDMA 350 tl

Toplamda bir check up için yaklaşık 1450 tl civarında ödeme yaparsınız ancak dediğim gibi bu rakam çok değişkendir. 

 

Yaaani, kediniz hiç hasta olmasa, sadece aşılar, parazit uygulamaları ve senede 1 check up için 3070 tl  ödersiniz. Bu da aylık 255 civarı oluyor ama şu notu da düşeyim. Kliniğe gidip bir karma aşı + bir iç dış parazit 300 tl ödersiniz, check up için tek seferde 1500 tl öder çıkarsınız. Öyle ayda 250 gibi taksitli olmuyor yani. Bir ayda tak diye geçiyor 😀 Ayrıca klinik masrafları ne yazık ki aşılardan ve paraziter uygulamalardan ibaret olmuyor. Bir iştahı kesilse, kussa kliniğe gidiyorsunuz, muayene, tahliller, ilaçlar falan bir an da 500- 600 tl ödüyorsunuz. Dolayısıyla ben aylık klinik masrafını devam eden gruplarda en azından 150 tl yazmanın bizi daha doğru bir hesaba götüreceğine inanıyorum.

İki kedili bir insan olarak da Suzan’a 2020 yılında yaptığım klinik masrafını söylemek bile istemiyorum. Suzan, kronik astım hastası ve bağışıklığı da çok dengeli değil. Kronik hastalık ve özel mama kullanımı işin içine girince yıllık masraf normalin on katına bile çıkıyor. Müjgan için ise senede yaptığım klinik masrafı 1500tl civarında ya vardır ya yoktur. NAZAR DEĞMESİN GUZUMA. Yani bu konu çok değişken, biz en iyi bakımda ayda  255 diğerlerinde 150 diyelim..

  • Ekstra Kedi Masrafları

Bizi yaktıysa bu ekstralar yaktı zaten. Kedi bakımı söz konusu olunca temel mama, kum, klinik masrafları dışında da giderlerimiz oluyor. En temelinden malt mesela. (Malt nedir, ne işe yarar, en iyi kedi maltı hangisi okumak için bu yazıyı okumanızı öneririm.) Malt dışında tırmala tahtası, yatağı, oyuncağı, vitamini, tarağı, yaş maması vs sene içinde birçok farklı masraf yapıyoruz. Ben kendimi ve okuyucu kitlemi baz alınca ayda en azından 120 tl yazmak gerektiğini düşünüyorum.

En İyi Bakımda Toplam Aylık Kedi Masrafı Nedir?

Kedi maması için aylık ortalama 180 tl dedik, kedi kumu için 110 tl dedik, veteriner masrafı için de 150 tl dedik, ekstralara da 120 tl yazdık. Etti mi aplama 560 tl, hadi afiyet olsun ki bu tek kedi için. İki kedi için keşbiş ola. Kedi bakmak pahalı değil bu arada. Biz batıyoruz, Türkiye’nin ekonomisi çok kötü. Ben bu satırları yazarken DOLAR 8.27 TL…

2- İyi Bakım İle Kedi Bakım Masrafları

Şimdi de en iyi bakımın bir tık altına inelim, yine standartımızı düşürmeden ama biraz daha uygun fiyatlı olarak kedi bakma alternatiflerini değerlendirelim.

  • Kedinin Aylık Mama Masrafı

Mama seçiminde pek aşağılara inmeyeceğiz. Yine taze et içeriği olan, üst segment mamalar arasından seçim yapacağız ancak taze et oranları yukarıdakilere nazaran daha az oluyor, dolayısıyla fiyat da düşüyor oluyor. (Protein oranları ise kiminin yukarıdakilerden daha yüksek, kimi daha az) Peki, bu segmentte hangi mamaları değerlendireceğiz?

 

ProPlan, N&D, Advence GİBİ (aynı kategoriye farklı markalar da dahil edilebilir belki ama takdir edersiniz ki her markayı buraya dizemem. Bir de aynı kategoride olmaları birebir aynı kalitede oldukları anlamına da gelmez), içeriğinde taze et olan 3 markayı değerlendirelim.

ND Neden En İyi Mamalar Sekmesinde Değil?

Çünkü yukarıdaki mamalar %50 civarı taze et %25 civarı kurutuluş et içeriyor. Nd ise %30 taze, %28 kuru. Acana ve Orijen kadar iyi değil. Görece ProPlan ve Advence’e biraz daha yakın. Dolayısıyla bu gruba koydum.

  • N&D Tahılsız Tavuklu ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması (%30 tavuk, %28 kurutulmuş tavuk, %46 protein oranı) 10 Kg ‘ın fiyatı güvenilir siteler içinde en ucuz 590 tl civarında var.

4.5 kg’lık bir kedinin, bu mamadan ortalama günlük 50 gram yemesi öneriliyor.

O halde 10 kiloluk bir paket, bir kediye yaklaşık 6.5 ay yeterli geliyor ve N&D tahılsız mama kullanımında aylık mama masrafı 91 TL oluyor.

  • ProPlan Kısır Somonlu (%20 somon, %? kurutulmuş kümes hayvanları, %41 protein oranıKedi mamasında durumlara bakalım. 10+2 kiloluk bir avantaj paketi var. Onun fiyatları 500 tl civarında.

4.5 kg’lık bir kedinin günde yaklaşık 70 gram yemesi öneriliyor. Bu da yaklaşık 5.5 -6 ay yetiyor. Aylık mama masrafı 85tl oluyor. 

  • Advance Kısır Somonlu (%18 somon, %? somon proteinleri, %37 protein oranı) kedi maması 15 kg paketin fiyatı yaklaşık 650 tl civarında.

4.5 kg’lık bir kedinin günde 65 gram yemesini önermişler. 15 kg’lık paket yaklaşık 7.5-8 ay yetiyor. Aylık mama masrafı 85 liraya denk geliyor.

Üçünün ortalaması 87 lira, iyi kalite bir mama kullandığınızda aylık mama masrafınız 90 lira diyelim düz  olsun.

  • Bir Kedinin Kum Masrafı

Hem kedi hem insan için iyi bir bakım söz konusu olunca kum konusunda da standartı aşağı çekmemeye çalışarak daha uygun fiyatlı kumları değerlendirmeye alalım. Bir bentonit kum bir de pelet kum değerlendirelim.

  • Bentonit kum kullandığım zamanlar ben de Reflex kumlardan kullanırdım, kırmızı paketten sonra deneyince en çok tukuaz paketi sevmiştim. Şimdi baktım 2 tane 10 lt’Lik paket 85 lira civarında, ücretsiz kargo ile. Aylık yaklaşık kum masrafına 42.5 tl oluyor.
  • Natural Bastet 10lt kedi kumu 55.90 tl + 16.90 kargo= 72.80 tl. (Ben bir seneye yakın bir süre memnun olarak kullandım. Aslında üstüne ekleme yapılarak kullanıldığı için ömrü daha uzun aylık masraf daha düşük oluyor.)

Biz ikisinin ortalamasını alalım, iyi kalite bir kum kullandığınızda aylık kum masrafınız tek kedide yaklaşık 60 tl oluyor.

  • Kedinin Aylık Veteriner Masrafları

İyi bakımda

  • Senede 1 kere karma aşı, 1 kere kuduz aşısı, 1 kere lösemi aşısı
  • Senede 4 kere de (3ayda 1) iç-dış parazit uygulaması yaptırdığınızı düşünelim.

(Sizin veteriner hekiminiz her sene lösemi aşısı önermiyor olabilir ya da iç dış parazit, senede 8-9 kere öneriyor olabilir. Bu konuda bazı farklı görüşler olabiliyor. Ben genel rutin uygulamaya yakın, ortalama bir şey yazmaya çalıştım. Siz kedinizi takip eden veteriner hekimin yönlendirmelerine göre hareket edin.)

Şimdi bu masrafları toplayalım. İstanbul için; karma aşı 150tl+ kuduz aşısı 120 tl+lösemi aşısı 150 tl = 420 tl

İç ve dış parazit için toplam 150 tl diye düşünelim. Senede 4 kereden 600 tl eder.

sağlıklı bir kedide yıllık ortalama 1800 tl, ayda 150 diyelim. 

  • Ekstra Kedi Bakım Masrafları

Ekstra kedi masraflarında yaş mama, malt, tarak, ödül maması, yatak, oyuncak vs gibi şeyleri değlendiriyoruz. En iyi bakımda 120 tl demiştik. İyi bakımda en fazla 20 lira inebilir diye düşünüyorum. Yaş mamayı kaliteli seçince, maltı ihmal etmeyince zaten fiyatın inmesi pek mümkün olmuyor. 100 tl de aylık ekstra masraflara diyelim.

İyi Bakımda Toplam Aylık Kedi Masrafı Nedir?

İyi kalite mamaya ayda 90 lira + kuma 60 lira + kliniğe 150 lira + 100 ekstra = 400 lira ediyor.

3- Orta Standart Bakım İle Kedi Bakım Masrafları

Orta standart kedi bakımında seçimleri el mecbur biraz daha uygun fiyatlı ürünlere doğru yönelmek zorundayız. Bu segmentte artık alacağımız mamaların içerisinde taze et olamıyor ama en azından kurultulmuş et olanlardan seçmeye çalışacağız.

  • Kedinin Aylık Mama Masrafı

O kadar zor ki buraya mama örneği seçip koymak. Hiç içime sinmiyor çünkü, yukarıdaki mama rakamlarının çoğu insan için çok ekstrem olduğunu biliyorum ama fiyat düşünce kalite de bariz düşüyor…

Brit Premium, Matisse, Profine gibi gibi sıklıkla kullanılan 3 markaya burada yer verelim

  • Profine Tavuklu kısırlaştırılmış kedi mamasının (taze yok, %14 kurutulmuş tavuk, %24 tavuk unu, %33 protain oranı) 10kg’lık paketi yaklaşık 350 liraya satılıyor. 4.5 kg’lık bir kedinin yaklaşık 80 gram yemesi önerilmiş. Yaklaşık 4 ay yetiyor bir kediye. Aylık mama masrafı 84 lira ediyor. Proplan ve Advance kullanımından 1 lira az çıktı. Kalite düştü ama fiyat düşmedi. Welcome to Turkey.
  • Matisse Somonlu Kısırlaştırılmış kedi maması (taze yok, %32 kurutulmuş somon, %? tavuk proteini, %31 protain oranı) 10 kg paket yine 350 tl civarında satılıyor. Yine içeriğe göre fiyat yüksek… ancak önerilen tüketim miktarı biraz daha az.. 4.5 kg’lık kediye yaklaşık 55 gram tüketim önerisinde bulunmuşlar. Bu durumda aylık mama masrafı yaklaşık 60 lira oluyor.
  • Brit Premium Tavuklu kısırlaştırılmış kedi maması  (taze yok, %15 kurutulmuş tavuk, %17 tavuk unu, %34 protein oranı) en büyük 8kg’lık pakette satılıyor. Yaklaşık 240 lira fiyatı. 4.5 kg’lık kediye günde 80 gram yemesi önerilmiş. Aylık mama masrafı 72 lira oluyor.

Bence içerik kalitesi düşmesine rağmen fiyatlar aynı oranla düşmüyor… Daha yüksek oran indirim beklerdim. Yine üçünün ortalamasını alalım, 72 tl, 70 diyelim düz olsun ediyor. Ben bu kadar az fiyat farkına standartı düşürmemenizi tavsiye ederim.

  • Kedinin Aylık Kum Masrafı

Burada bir tane bentonit kum örneği koyuyorum. Proline Extra, ben hiç kullanmadım sanırım yeni bir kum. Çok güvenerek takip ettiğim bir infu olan @berraque kendi kedilerine bunu kullanıyormuş, o önermişti. 10 lt’si 30 lira civarında. Fiyatı da iyi bence. Bentonit kum kullananlar bu kumu bir deneyebilir. Aylık kum masrafına 30 tiel diyorum.

  • Kedinin Aylık Veteriner Masrafları

Kedilerin sağlığı söz konusu olunca tasarruf etmek pek mümkün olmuyor. Aşı yaptırmamayı ya da paraziter uygulamarı ihmal etmeyi bir seçenek olarak buraya koymak istemiyorum. Sadece parazit ilaçlarını klinikten alıp evde uygulamak biraz daha makul olabilir. (Bu ilaçların klinik dışı satışları yok. Eczanelerde olanlar bütün parazitlere etkili değil. Petshoplardakilerin ne olduğu belli değil, birçoğu farklı deri hastalıklarına sebep oluyor.) Dolayısıyla herhangi bir sağlık sorunu olmayan bir kedi için veteriner kliniği masraflarını yıllık ortalama 1800 tl, ayda 150 diyorum yine.

  • Extra Kedi Bakım Masrafları

Orta standart bakımda NEFSİMİZE HAKİM oluyoruz. Gerçekten zorunlu ihtiyaç olmayan şeylerden feragat ediyoruz. Yine de düzenli malt ve arada yaş mama aldığımızı düşünürsek ayda yaklaşık 80 lira da ekstra masraflara yazıyore.

Orta Bakımda Toplam Aylık Kedi Masrafı Nedir?

Mama için ayda 70 lira, kum için 30 lira, klinik masraflarına 150 lira, ekstralara 80 dedik = 330 lira ediyor ayda.

4- Ucuz Bakım İle Kedi Bakım Masrafları

Buradan sonrası için not. Bu standartlarda kedi bakmanın %90’ınınız için tercih değil mecburiyet olduğunu. Ekonomik koşulların karabasan gibi üzerimize çöktüğünü biliyorum. Umarım hepimizin kedilerine daha iyi standartlarda bakabileceği ekonomik refaha erişebiliriz.

  • Kedinin Aylık Mama Masrafı

Bu kategoride tercih ettiğimiz mamaların içerisinde belirsiz ibareler oluyor. İşlenmiş hayvansal protein, hayvansal türevler gibi gibi.

  • Reflex Plus Tavuklu kısırlaştırılmış kedi maması (%? kurutulmuş tavuk proteinleri, %34 protein oranı)15 kg paketin fiyatı yaklaşık 270 lira. 4.5 kg’Lık kediye günde 55 gram tüketmesi önerilmiş. Bu durumda aylık kedi maması masrafı yaklaşık 30 tl oluyor. 1 paket mama yaklaşık 9 ay yetiyor.
  • Felicia Kısırlaştırılmış Tavuklu ( %37 tavuk proteini, %32 protein oranı) kedi maması 12 kg’lık paketin fiyatı yaklaşık 250 lira. 4.5 kg’Lık kedinin yaklaşık 50 gram yemesi önerilmiş. Aylık mama masrafı 31.25 tl oluyor. 1 paket yaklaşık 8 ay yetiyor.

Ortalama 30tl aylık mama masrafınız oluyor ucuz bakımda.

  • Kedinin Aylık Kum Masrafı

En ucuz kedi kumu bunu bulabildim. Hiç denemedim, performansı hakkında bilgim yok. 2tane 10 lt prestige kum ve 500g pawpaw kedi maması birlikte 40 lira civarında. Bunu alırsanız 10 lt yaklaşık 20 liraya geliyor. Aylık kum masrafı 20 lira oluyor.

  • Kedinin Aylık Veteriner Masrafları

Ucuz bakımda da yine veteriner kliniği masraflarından tasarruf etmek mümkün olmuyor. İç-dış parazit uygulamalarını daha seyrek yaptırdığınızı düşünerek ki bu bir alternatif değildir, önermiyorum.  Senelik 1800tl olacak olan klinik masrafı düşse düşse 1200 tl’ye düşer. O da ayda 100 lira eder. ,

  • Extra Kedi Bakım Masrafları

Ucuz bakımda burayı komple iptal edebiliriz. 0 lira.

Ucuz Bakımda Toplam Aylık Kedi Masrafı Nedir?

Aylık mama masrafına 30 tl, kum masrafına 20 tl, klinik masrafına 100 tl, ekstralar 0. Ayda 150 lira ediyor.

Sonda bir kere daha total tabloyu eklemek istedim. Bir de merak ettim, sizin aylık ve yıllık kedi bakım masraflarınız nasıl?

Yorumlarda buluşalım.

Şimdilik benden bu kadar,

Kediyle kalın,

Sahibi masraflar yüzünden fakirlik bayrağını çekmemiş kediyle!

191

43 Responses

  1. Merve
    30 Mart 2021
    • suzionline
      30 Mart 2021
  2. Selvihan Teke
    30 Mart 2021
  3. Müge Arslan
    30 Mart 2021
  4. Sude
    30 Mart 2021
  5. Sıla
    30 Mart 2021
  6. Şeyma baştuğ
    30 Mart 2021
  7. Dilan
    30 Mart 2021
  8. Buket
    30 Mart 2021
  9. Kübra
    30 Mart 2021
  10. Sıla Aydemir
    30 Mart 2021
  11. Elif
    30 Mart 2021
  12. Zehra
    30 Mart 2021
  13. Hasan
    30 Mart 2021
  14. Ayda
    30 Mart 2021
    • suzionline
      30 Mart 2021
  15. simge
    30 Mart 2021
  16. Duygu
    31 Mart 2021
    • suzionline
      31 Mart 2021
  17. Esra
    31 Mart 2021
    • suzionline
      1 Nisan 2021
  18. Esra
    31 Mart 2021
  19. Taylan
    1 Nisan 2021
    • suzionline
      1 Nisan 2021
  20. gözde
    1 Nisan 2021
  21. hera
    1 Nisan 2021
  22. özlem
    1 Nisan 2021
  23. Aytekin KAPLAN
    1 Nisan 2021
    • suzionline
      2 Nisan 2021
  24. Magnus
    15 Nisan 2021
    • suzionline
      16 Nisan 2021
  25. Oguz
    19 Nisan 2021
  26. ismail
    25 Nisan 2021
  27. Aleyna
    1 Mayıs 2021
  28. Nursemin sağban
    7 Mayıs 2021
  29. Seval
    6 Temmuz 2021
  30. Ömer
    24 Temmuz 2021
  31. Nevra Tutal
    29 Temmuz 2021
  32. İrem
    15 Ağustos 2021
  33. Derya
    1 Eylül 2021
  34. Şirin
    22 Haziran 2022
    • suzionline
      26 Haziran 2022
  35. patisayfasicom
    2 Haziran 2023

Yorumunuzu Yazabilirsiniz