Se lam! Geçen gün instagram hesabımdan size aylık ve yıllık kedi masraflarınızın ne kadar olduğunu sordum ve görünen o ki maşallah herkes cüzdanını kediye boşaltmaya başlamış 😀 Hepinizi annelerinize tek teek şikayet edicem adsfdfs. Şaka bir yana, bir kedinin masrafları kişiden kişiye çok değişken olabiliyor. Örneğin, bir kişi kedisine ayda 20 lira harcarken bir kişi 200 lira harcayabiliyor. Ben, size bir kedinin aylık ve yıllık masraflarını, bakıma göre değişecek şekilde sınıflandırarak yazacağım (kuru mama ile beslendiği düşünülerek) .Hangi sınıfa dahil olarak kedi bakacağınıza göre kedinin aylık masrafı da değişecek. Peki bu sınıflar nasıl olacak?
Sene 2021! Yazının 2021 yılı versiyonu için buraya!
- 1- LÜKÜS BAKIM (Doğru kelimenin lüks olduğunu biliyorum bu arada :D)
- 2- ORTA/İYİ BAKIM
- 3- UYGUN FİYATLI BAKIM
- 4- UCUZ BAKIM
- 5- EKSİK BAKIM
Evet, ben bu şekilde 5 grup belirledim 😀 Hepsinin içerisinde standart masraflara ve sınıfına göre önerilere yer vereceğim. Başlık içlerinde bazı karışık ayrıntılı hesaplar var ama üzülmeyin. Şuşuonlayn, yine bunları okuyup anlamaya çalışırken felç geçirenleri düşünerek yazının sonuna bir sonuç tablosu ekledi. Sıkılırsanız direkt sonuç kısmındaki tabloya atlayabilirsiniz ya da öncelikle sonuç kısmından bütçenize uyan sınıfı seçip onu ve bir altını bir üstünü de okuyabilirsiniz. Ayrıca, sonuç kısmına bir de benim önerilerime göre olan hesaplamayı yazdım. Şimdi bunları adım adım inceleyelim ve bir kedinin aylık maliyetini görelim, haydi baş!
1- LÜKÜS BAKIM
Bu sınıftaki koşullar, maddi durumu Türkiye ortalamasının bir tık üstünde olanlar veya kedisi için kendi giderlerinden kısabilenler için uygun olan koşullar. Peki, kedilerimiz hayatımızdaki önceliklerimizdense ve en iyi şekilde bakmaya çalışacaksak aylık kedi masrafımız ne kadar olur?
Kedinin Aylık Mama Masrafı
Lüküs bakımın ilk şartı, kaliteli mama kullanımı. Kaliteli derken de piyasada satışta olanlar içerisinde kedi sağlığına en uygun olanlardan bahsediyorum. Benim incelemelerime göre, hazır kedi maması ile kedinizi beslemek istiyorsanız ve en iyisinden olsun istiyorsanız, N&D, Acana, Orijen… gibi içerisinde taze et oranı yüksek mamalardan seçmelisiniz.
Şimdi, hemen soruyorsunuzdur, Proplan iyi değil mi? Hills kullanıyorum kötü mü? Hayır, bu mamalar da ”kötü” değiller. Piyasadaki bir çok mamadan daha iyiler ancak sağlıklı kedi beslenmesi için uzun vadede yeterli olduklarına inanmıyorum. Sebebi ise taze et oranlarının diğerlerinden daha düşük olması ve karbonhidrat oranının yüksek olması. Eğer, imkanınız varsa diğer mamalardan seçmenizi öneririm. Şu anda da lüküs bakım sınıfında olduğumuz için hayvansal protein oranı yüksek, daha çok taze et içeren mamaları bu sınıfa ekliyorum. Diğer mamaların protein oranları bunlarla 3 aşağı 5 yukarı aynıdır ancak onların proteininin çoğu bitkisel temelli. Kedilerin ihtiyaç duyduğu esansiyel aminoasitlerin çoğu ise bitkisel proteinde yok. Etçil hayvan olan kediler hayvansal bazlı protein almalı ( Bu konuda ayrıntılı bilgili için buraya)
Mama konusunda kafanız karışıksa eğer daha önce yaptığım mama incelemelerini buradan okuyabilirsiniz.
Evet, diyelim ki bu mamalardan alıyoruz, aylık mama masrafı ne kadar tutar?
- ND Tahılsız Tavuklu Narlı Kısır Kedi Maması 10 kilosu şu an 366 tl. Buradan görebilirsiniz. 4.5 kiloluk bir kedinin bu mamadan günde yaklaşık 50 gram yemesi öneriliyor.
O halde 10 kiloluk bir paket, bir kediye yaklaşık 6.5 ay yeterli geliyor ve aylık mama masrafı 56 TL oluyor.
- Acana Wild Praire Kedi Maması 5.4 kilosu şu an 245 tl. Buradan görebilirsiniz.
Günde 60 gram yemesi öneriliyor ve bu durumda 5.4 kiloluk paket 3 ay yeterli geliyor ve aylık mama masrafı 81 TL oluyor.
- Orijen Six Fish Kedi Maması 5.4 kilosu ise şu an 290 tl. Buradan görebilirsiniz.
Günde 65 gram yemesi öneriliyor, bu durumda 5.4 kiloluk bir paket yine yaklaşık 3 ay (2.7 ay) yeterli geliyor ve aylık mama masrafı 96 TL oluyor.
En iyi mama kullanımında ben 3ünün ortalamasına yakın bir rakam alacağım çünkü bazen indirim yakalayamıyoruz ya da küçük paketler almak zorunda kalıyoruz vs. kaliteli mama kullanımında aylık mama masrafı 70 LİRA civarı oluyor.
Kedinin Aylık Kum Masrafı
Kum konusunda da standardım evde sıfır koku, minimum dağılma problemi. Neyse ki bunu sağlayan ve gönlüme göre önerebileceğim 2 kum buldum. Birinin incelemesini yazmıştım hatta buradan okuyabilirsiniz, diğerini de en kısa sürede yazacağım ancak lüküs bakım da bile Ever Clean kullanımını şart görmüyorum çünkü dediğim gibi diğer kumlar da ”neredeyse” aynı standartta. Ever Clean 5 lt’lik bir paket şu anda 80 lira civarı ve almaya kalkarsanız aylık kum masrafınız 160 lira civarında olur ancak ben buna değmeyeceğini düşünüyorum.
Diğer iki kumu kullanırsanız bakalım aylık kum masrafınız ne kadar olur? Öncelikle ben tek için ayda ortalama 10 litre kum kullanıyorum. Bir dolduruşta yaklaşık 2.5, 3 litre döküyorum. Kumu her gün temizliyorum ve haftada 1 de tamamen değiştiriyorum. Dolayısıyla ayda 10 litre yeterli oluyor. Bu arada kum kokusu konusunda sorunlarınız varsa bu yazıda çözümlerden bahsetmiştim, okuyabilirsiniz.
- Reflex Sensitive Kokusuz Kedi Kumu 6lt ortalama 21 lira. Buradan ikili paket fiyatına bakabilirsiniz. Ayda 2 paket rahatlıkla bir kediye yeter. Eğer reflex kedi kumu kullanırsanız aylık kum masrafınız 42 lira olur.
- Mırmır Extra Strenght Kedi Kumu 5 lt indirimsiz fiyatı 20-24 lira ancak ben, ilk Migros indirimiyle keşfetmiştim ve paketini 12.5 liradan 6 paket almıştım. Yani, ben Lüküs bakıyorum ama hesaplı lüküs. Eğer, Mırmır kedi kumu kullanırsanız ve indirim kovalarsanız Aylık kum masrafınız 25 lira olur ama indirimsizken alırsanız 50 lira olur. Yani, 2 katı fark ediyor…
Lüküs bakımda ortalama 45 lira aylık kedi kumu masrafı diyelim.
Kedinin Aylık Veteriner Masrafları
Şu an İVHO 2019 yılı taban fiyat cetvelini henüz yayınlamadı. Dolayısıyla 2018 fiyatlarından yazacağım. Bu konuyu da ayrıntılı olarak burada incelemiştim bu arada, ortalama veteriner fiyatlarını öğrenmek isterseniz okumanızı öneririm. 2019 fiyatları gelince de güncelleriz.
Şimdi, lüküs bakımda Türkiye’deki veteriner hekimlerin ortak görüşüne göre önerilen müdahalelerin yapıldığını düşünerek yazacağım. Yani, yılda 1 karma aşı, kuduz aşısı ve lösemi aşısı. 3 ayda 1 de iç&dış parazit tedavisi yapıldığını düşünelim. Sizin veterineriniz, iç&dış parazit için 2 ayda 1 ya da ayda 1 de diyor olabilir. Bu tedavi önerisi sıklığı değişkenlik gösterebiliyor.
Lösemi aşısına/ kuduz aşısına gerek yok diyenler olabiliyor ancak ben hepsinin yapıldığını düşünerek fiyatları hesaplayacağım ve bana da sık sık ”Bu aşıya gerek var mı?” diye soruyorsunuz. Bu konuda da ayrıntılı bir yazı hazırlayıp buraya ekleyeceğim ancak ben bu bugüne kadar bütün aşılarını eksiksiz yaptırdım. Şimdi, hesaplara geçelim;
- Karma Aşı 75 tl
- Kuduz Aşısı 65 tl
- Lösemi Aşısı 75 tl
- İç&dış parazit 100 tl *4 = 400 tl
- YILLIK AŞI VE PARAZİT TEDAVİ MASRAFI 615 TL , AYDA YAKLAŞIK 50 LİRA
Eğer iç&dış parazit tedavisini evde kendiniz yaparsanız bu rakam oldukça düşüyor yalnız ANCAK evde kendiniz derken, veteriner hekim yönlendirmesi ile yaptığınızı farz ediyorum ve veteriner hekim bilgisi dışında herhangi bir ilaç kullanmamanızı öneriyorum.
Ben, iç&dış parazit tedavisi için veteriner hekim kliniğinden Broadline damla aldım, onu kullanıyorum. Hem iç hem de dış parazitlerin hepsinde etkili. Fiyatı yaklaşık 70 tl civarıydı yanlış hatırlamıyorsam. Siz de veteriner hekiminizden aynısını ya da muadilini temin edebilisiniz. Böyle yaparsanız yıllık rutin veteriner masrafınız 495 liraya, aylık olarak da 40 liraya düşer. İç parazitler hakkındaki ayrıntılı yazımı da buradan okuyabilirsiniz.
Sonuç olarak Lüküslü bir bakımda, toplam masraf aylık 165 lira, yıllık 1980 lira.
Mama = 70 lira, Kum= 45 lira, Veteriner= 50 lira = 165 LİRA yapıyor.
Ve bu, indirimler takip edilmeden ortaya çıkan fiyat. Ben mesela, bu standartlarda bakıyorum ancak indirimleri takip ettiğim için (mama= 56, kum=25, veteriner=40, TOPLAM 120 LİRA gibi bir rakam oluyor. Ayda 45, senede 540 lira gibi bir karım oluyor.)
Eğer siz de Lüküs ve indirim takipli bir bakım yaparsanız toplam masrafınız aylık 120 lira, yıllık 1440 lira civarı olur.
LÜKÜS PLUS BAKIM
”Hadi, lüküsü anladık da plus’ı ne?” dediğinizi duyar gibiyim 😀 Vallahi, benim anladığım kadarıyla okuyucu kitlemin çoğu bu grupta. Hem kaliteli mama, kum kullanıyorlar, düzenli veteriner muayenelerine gidiyorlar hem de ekstraları var. Ne mesela bu ekstralar;
- Düzenli yaş mama alımı veya evde mama yapılması
- Vitamin takviyesi
- Malt macun kullanımı
- Ağız ve diş sağlığı ürünleri (kedilerde ağız bakımı ile ilgili önerilerime buradan ulaşabilirsiniz.)
- Oyuncaklar, tasmalar, yataklar vs.
- Yani kısacası bazı ekstra bakım ve sağlık ürünlerini de kullanıyorlar, kullanıyoruz . Evet, ben de plusçılardanım <3
Peki bunlardan da almaya kalkarsak ne kadar masrafı olur? Aslında burada kesin ve net rakamlar vermek biraz zor çünkü yine neyi nereden alacağınıza göre fiyatlar çok değişiyor. Örneğin, evde 10 lira harcayarak bir haftalık çok güzel dengeli bir mama yapabilirsiniz veya içeriği kaliteli yaş mamalar da satın alabilirsiniz ya da 190 liraya satılan vitaminler de var 50 liraya satılanlar da… Ancak kendimi baz alarak bu pluslara ne kadar harcadığımı düşünürsem ayda 30 lira civarı ekstra gidiyordur herhalde. Yılda ise tahminen 400-500 lira da böyle harcıyorumdur.
Lüküs plus bakımda aylık toplam masraf 165-200 civarında olur. Yıllık ise 1980-2400 lira civarı olur.
2- ORTA/İYİ BAKIM
Türkiye’deki kedicilerin yarısına yakını bu gruptadır sanırım. Malum, Türkiye’de ekonomik kriz var ve dolar şu an 5.28 tl. Orta-iyi kalite bir mama almak bile çok çok zor, ancak dişinden tırnağından arttırıp bunlardan alanlar da bu grupta.
Bütçeye göre mümkün olduğunca en sağlıklısını yapmaya çalışanlar ki bence her kedi en azından bu şekilde bir bakımı hak ediyor ve her kedicinin bu standartları sağlama gayesi olmalı. Peki, lüküsçülerden biraz daha az para harcayarak kedi bakmak istersek aylık masraflarımız ne kadar tutar?
Kedinin Aylık Mama Masrafı
Yine, benim dombü üzerinden gidelim. Yani, 4.5 kilo kısır bir dişi kedi üzerinden hesaplayalım mama masrafını ve mama olarak da orta/iyi olarak Proplan, Hills, Advence gibi içerinde gerçek et bulunan 3 mamayı örnek alalım. Bu mamalar lüküs sınıfta bahsettiklerim kadar olmasa da bir miktar gerçek et içeriyorlar. Gerçek et içeren başka orta/iyi mamalar da var ama hepsini yazamayacağım için bu üçünü seçtim. (Not: Royal Canin hiç et içermediği için bu grupta değil, içindekilere bakarsanız sadece kurutulmuş hayvan proteini görürsünüz.) Advence fiyatı ND ile aynı olduğu için ondan da vazgeçtim, Golosi koyuyore.
- Proplan Sterilised Hindili Tavuklu Kısır Kedi Maması 10 kilosu şu an 295 tl. Buradan görebilirsiniz. 4.5 kg’lık bir kediye günlük 75 gram civarı öneriliyor.
O halde 10 kg’lık paket bir kediye yaklaşık 4.5 ay yeter ve aylık mama masrafınız 65 lira civarı olur. ( Yalnız dikkat ederseniz nd 10 kilo paket 366 lira, Proplan ise 295 lira ama günlük tüketimde Proplandan daha fazla verilmesi gerektiği için Proplan kullanımı daha pahalıya denk geliyor… Yani daha ucuz mama alıyorum derken aslında daha pahalı alıyorsunuz, bilginiz olsun.)
- Hills Tavuklu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 8 kilosu 220 lira. Buradan görebilirsiniz. 4.5 kg’lık bir kediye günlük 55 gram civarı öneriliyor.
O halde 8 kg’lık paket bir kediye yaklaşık 5 ay yeter ve aylık mama masrafınız 44 lira olur.
- Golosi Trimix Adult Kedi Maması 20 kilosu şu an 319 lira civarı. Buradan görebilirsiniz. Kısır seçeneğinde sanırım şu an stok sorunu var, hiçbir sitede bulamadım.. Bu mamada günlük önerilen miktar 55 gram.
O halde 20 kg’lık paket tam olarak 1 sene yeter ve aylık mama masrafınız 26 lira olur. Eğer 20 kg paket çok olur derseniz 7.5 kg’lık paket seçeneği de var. Golosi’yi de hiç duymadıysanız incelemenizi öneririm. Ben, yakında bir inceleme yazısı koyacağım onun için. Kısaca, içerisindeki et miktarı %34 ve bu Proplan’ın neredeyse 2 katı!
Üçünün ortalamasını alalım ve Orta/İyi kalite mama kullanımında aylık kedi maması masrafınız 45 LİRA oluyor. ( ve unutmayın yukarıdaki lüküs mamalardan ND’de ise 56, arada 11 lira fark var ve çok büyük bir fark değil, değil mi? Tabii 20 kg Golosi’de 2 katından fazla fark oluyor. Eh, kıyaslayıp siz karar verin <3 )
Kedinin Aylık Kum Masrafı
Orta/iyi kalite bir kum olarak da Sanicat ve Proline seçelim. Bu arada ben bu kumları eskiden kullanırdım ve memnundum da ancak kullanmayalı uzun zaman oldu. Tekrar bir denemem lazım belki yukarıdaki önerdiğim iki kumla aynı standartlarda olabilirler ancak paketlemeleri büyük ve plastik olduğu için yukarıdakiler gibi taşınması pek kolay değil.
Türkiye’de bu kumları memnun olarak kullanan çok ancak kokulu kumlar sağlıklı olmadığı için bunların içinden Bianca’yı yani kokusuz olanı öneririm. Kokulu kumların içerisindeki kimyasallar içeriklere yazılmıyor bile, kim bilir neler var…
- Sanicat Bianca Ultra Topaklaşan Kokusuz Bentonit Kedi Kumu 20 lt şu anda 58 lira. Buradan görebilirsiniz. 20 litre tek kediye 2 ay yeteceği için aylık kedi kumu masrafı 29 lira olur.
- Sanicat Active Marsilya Sabunu Kokulu Kedi Kumu 10 lt şu anda 32 lira. Buradan görebilirsiniz.
- Proline Marsilya Sabunu Kokulu Kedi Kumu 10 lt şu anda 28.5 lira. Buradan görebilirsiniz.
Orta/iyi kalite olan ve Türkiye’deki birçok kedicinin memnun olduğu bu kumlardan kullanırsanız aylık kum masrafınız yaklaşık 30 lira olur.
Kedinin Aylık Veteriner Masrafı
Bunda da yıl içinde aşılarının ve parazit tedavilerinin düzenli yapıldığını farz edersek hesap aynı, değişmiyor. Yukarıda ayrıntılı yazdığım için tekrar etmiyorum. Yıllık 495 lira, aya bölersek de 40 lira.( iç dış parazit damlanızı veterinerden alıp evde damlattığınızı düşünerek)
Sonuç olarak orta/iyi bir bakımda bir kedinin toplam masrafı; 45 lira mama, 30 lira kum, 40 veteriner, TOPLAM aylık 115 lira, yıllık 1380 lira.
Orta Plus Bakım
Ortacıların neyi eksik, onlarda da plus olabilir . Orta plusta ise ekstra mamalar, vitaminler, bakım ürünleri vs de dersek aylık 30 lira onlara, Orta Plus TOPLAM 145 lira, yıllık 1740 lira.
3- UYGUN FİYATLI BAKIM
Bu grupta biraz daha bütçe korumalı olarak kedi bakımının masraflarını inceleyelim ancak bu noktadan sonra özellikle mama kalitesi çok düşüyor, bilginiz olsun.
Kedinin Aylık Mama Masrafı
Kedi maması olarak içerisinde sadece kurutulmuş et ihva eden, uygun fiyatlı mamaların fiyatlarına bakalım. Yine bilindik 3 marka seçelim; Profine, Brit Premium ve Matisse diyelim!
- Profine Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg fiyatı 247 tl. Buradan görebilirsiniz.Günlük önerilen miktar yaklaşık 80 gram.
10kg’lık paket yaklaşık 4 ay yeterli gelir. Bu durumda aylık mama masrafı 61 lira olur. (Ben şok)
- Brit Premium Kısırlaştırılmış Kedi Maması 8 kg fiyatı 169 tl. Buradan görebilirsiniz. Günlük önerilen miktarı yaş üzerinden yazmışlar, 3 yaşındaki kediye 70 gram civarı yazılmış.
8kg’lık paket 4 ay yeterli gelir. Bu durumda aylık mama masrafı 42 lira olur.
- Matisse Tavuklı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg fiyatı 248 lira. Buradan görebilirsiniz. Günlük önerilen gramaj 50 gram.
10 kg’lık paket yaklaşık 6.5 ay yeterli. Aylık mama masrafı 38 lira olur.
Üçünün ortalaması 47 lira oluyor. Ay orta/iyi seçenekten 2 lira yüksek çıktı iyi mi? Çünkü uygun fiyatlı dediklerimizin günlük gramaj önerileri yüksek oluyor ve daha az süre yeterli geliyorlar genelde… Dolayısıyla ben sadece Matisse ve Brit Premium seçeneğini burada hesaba katmak taraftarıyım. Diğeri pek mantıklı değil, hey gidilerin Profine’ı hiç taze et içermemesine rağmen o fiyat ne öyle 😀 Orta bakımda mama masrafı 40 lira diyelim aylık ve sadece Matisse ve Brit Premium gibi uygun fiyatlı seçenekleri değerlendirelim.
Kedinin Aylık Kum Masrafı
Burada kum olarak son keşiflerimden Aro Kedi Kumu, (incelemesini buradan okuyabilirsiniz, ocak sonuna kadar indirimli) ve yine bir çok okuyucumun önerdiği ancak henüz deneme fırsatımın olmadığı Micho kedi kumu seçeneklerini değerlendirelim.
- Aro Kokusuz Kedi Kumu 10 kg 20 tl, sadece Metro marketlerde satılıyor. (ocak sonuna kadar 10 kg 15 lira) Aylık kum masrafınız 20 lira olur.
- Temizmama Micho Kedi Kumu 2 tane 10 kg 43 lira. Buradan görebilirsiniz. Bunu kullanırsanız aylık kedi kumu masrafınız da 21.5 lira olur.
Uygun fiyatlı bakımda ortalama kum masrafı 20 lira civarı.
Kedinin Aylık Veteriner Masrafı
Yıl içinde aşılarının ve parazit tedavilerinin düzenli yapıldığını farz edersek hesap aynı, değişmiyor. Yukarıda ayrıntılı yazdığım için yine tekrar etmiyorum. Yıllık 495 lira, aya bölersek de 40 lira.
Sonuç olarak uygun fiyatlı bir bakımda bir kedinin toplam masrafı; 40 lira mama, 20 lira kum, 40 veteriner, TOPLAM aylık 100 lira, yıllık 1200 lira.
4- UCUZ BAKIM
Evet, geldik yine Türkiye’deki bir çok kedicinin dahil olduğu bir başka gruba. Bu gruptakiler genellikle mama içerikleri hakkında bilgi sahibi olmayanlar oluyor. Örneğin, üstüne balıklı kedi maması yazan her paketin gerçekten balıklı olduğunu düşünüyorlar ama işler öyle değil, çoğu mamada b bile yok…
Ucuz mamalar, kedi sağlığı için yeterli değil hatta ilerleyen yıllarda birçok hastalığa davetiye çıkaracak nitelikte. Dolayısıyla, sonradan binlerce lira veteriner masrafı vermektense en başından iyi mama kullanılmasını öneriyorum ama alabilen oluyor, alamayan oluyor. Birçok insan da alamıyor. Gelin bakalım, en uygun fiyatlı şekilde bakmaya çalışırsak kedi masrafları ne kadar tutar?
Kedinin Aylık Mama Masrafı
Bu grupta değerlendireceğimiz mamalar içerisinde işlenmiş tavuk proteini gibi ne olduğu belli olmayan terimlerin yazıldığı mamalar. Hangi üçlüyü seçsek acebaa? Mesela, Reflex, Felicia, Bonacibo diyelim.
- Reflex Plus Tavuklu Kısır Kedi Maması 15 kg şu anda 159 tl. Buradan görebilirsiniz. 4.5 kiloluk bir kediye günde 55 gram civarı öneriliyor.
O halde,15 kg’lık paket bir kediye 9 ay yeter ve aylık mama masrafı 17 lira olur.
- Felicia Somonlu Kısır Kedi Maması 12 kg 196 tl. Buradan görebilirsiniz. 4.5 kg’lık bir kediye günde 50 gram yemesi öneriliyor.
12 kg’lık paket bir kediye 8 ay yeter ve aylık kedi maması masrafı 24 lira olur.
- Bonacibo Kısırlaştırılmış Kedi Maması 5 kg 51.5 tl. Buradan görebilirsiniz. 4.5 kg kediye günde 50 gram öneriliyor.
5 kg’lık paket bir kediye yaklaşık 3,5 ay yeter ve aylık kedi maması masrafı 15 lira olur.
Yani, ucuz mamalardan kullanırsanız ortalama olarak kedi maması masrafınız yaklaşık 18 lira olur.
Kedinin Aylık Kum Masrafı
Vallahi, 2 saattir en ucuz kedi kumunu arıyorum ama 10 kilosu 20 liradan daha ucuz bentonit kedi kumu bulamadım, yok. Aro’dan ucuzu yok yani, şu anki indirimde 10 kilosu 15 lira, indirimsiz 20 lira. Dolayısıyla standartları dibe çekip bentonit değil sepiyolit bir kum olan Alice seçeneğine bakacağız. Hiç kullanmadım ve işe yarar bir kum olacağına inancım da yok ama fiyatı uygun işte.
- Alice Sepiyolit Kedi Kumu 17 lt, 2 paketi şu anda 65 lira. Buradan görebilirsiniz. Paketi 32.5 liraya geliyor ve bir paketi 1.5 ay kullanacağınızı farz edelim ki hiç sanmıyorum. Aylık kedi kumu masrafınız yaklaşık 21 lira olur. Yani ne yaparsak yapalım, aylık kedi kumu masrafı 20 liranın altına inmiyor inemiyor ve 17 lt çok karlı gibi görünse de aslında değil… En ucuz seçenekte bile Aro ve Micho seçenekleri daha mantıklı görünüyor.
Kedinin Aylık Veteriner Masrafı
Düzenli olarak yapılması gereken veteriner masrafları nasıl olur da en minimuma çekilir diye düşünüyorum ancak fazla seçenek yok. Sadece kuduz aşısını ücretsiz olarak tarım ilçe müdürlüklerinde yaptırabilirsiniz, diğer aşılar için yine aynı fiyat geçerli. İç&dış parazit kontrolünde ise beşeri ilaçlar (insanlar için olanlar) tam kapsamlı olmuyor, veteriner kliniklerinden alacağınız damla ve haplarla evde yapabileceğiniz tedavi daha ucuza gelebilir ancak lütfen bu ilaçları veteriner klinikleri dışında, hekim gözetimi olmadan almayın.
- Karma Aşı 75 tl
- Kuduz Aşısı ücretsiz
- Lösemi Aşısı 75 tl
- İç&dış parazit 50 tl *4 = 200 tl yaklaşık
Toplam yıllık 350 lira, aylık olarak bölersek veteriner masrafı 30 lira civarı oluyor.
Sonuç olarak ucuz bir bakımda bir kedinin toplam masrafı; mama 18 tl , kum 20 tl, veteriner 30 tl, Aylık Toplam 68 lira, yıllık 816 lira.
5- EKSİK BAKIM
Yalan yok şimdi, Türkiye’de kedilerine bu gruba uyacak şekilde bakan da çok. Kimlerden bahsediyorum bu grupta? Her şeyin en en ucuzunu alanlardan ya da hiç almayanlardan, veteriner kontrollerini yapmayanlardan. Yani, eksik bakanlardan bahsediyorum. Bazı insanlar mecbur yokluktan böyle bakıyor, bazıları dönemsel olarak toparlanana kadar böyle bakıyor, bazıları da gerekli önemi vermediğinden bu şekilde bakıyor. O sebepten ya da bu sebepten artık. Bu şekilde bakan da hiç az değil… Peki, siz de böyle bakacak olsanız aylık kedi masrafınız ne kadar olur?
Kedi Aylık Mama Masrafı
Bu grupta değerlendireceğim mamaları genellikle sokak bebeleri için alıyoruz çünkü hepsine sağlıklı mama alabilecek bütçemiz olmuyor ve bir şeyler vermek hiçbir şey vermemekten iyidir ancak kedileriniz için bu mamaların asla yeterli ve sağlıklı olmadığını bilmeniz, yıllar sonra sağlıksız mama tüketimi dolayısıyla oluşacak hastalıklara ve veteriner masraflarına karşı da hazırlıklı olmanız gerekiyor.
-
Enjoy Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 15 Kg şu an 83 lira. Buradan görebilirsiniz. Önerilen gramaj internette yazmıyor, 60 gram diyelim.
15 kg’lık mama yaklaşık 8 ay yeter ve aylık kedi maması masrafı 10 lira oluyor.
- Trendline Cat Yetişkin Kuzu Etli Kedi Maması 15kg 97 lira. Buradan görebilirsiniz. Önerilen gramaj yine internette yazmıyor, 60 gram diyelim.
15 kg’lık mama yaklaşık 8 ay yeter ve aylık kedi maması masrafı 12 lira olur.
- Rexy Plus Tavuk Etli Kedi Maması 10 kg 70 lira. Buradan görebilirsiniz, vallahi ben ilk defa duyuyorum. Önerilen gramaj mıramaj yok tabii, yine 60 gram diyelim.
10 kg’lık mama yaklaşık 6 ay yeter ve aylık kedi maması masrafı 11 lira olur.
Eksik bakımda ortalama kedi maması masrafı aylık 11 lira.
Kedi Aylık Kumu Masrafı
Yok, kedi kumu olarak, bahçe kumu, deniz kumu ya da eski gazete kullanmayı tercih edenler var. Dolayısıyla siz de böyle bir şey tercih ederseniz aylık kum masrafınız 0 lira.
Kedi Aylık Veteriner Masrafı
Bu da sıfır lira, götürmüyorlar çünkü. Ne aşılarını yaptırıyorlar ne de parazit tedavilerini dolayısıyla aylık veteriner masrafları da 0 lira.
Eksik bir bakımda sonuç olarak aylık kedi masrafları, 11 lira mama, 0 lira kum, 0 lira veterineri, aylık toplam 11 lira, yıllık 132 lira. (Yalnız sizden rica ediyorum, bunu bir seçenek olarak değerlendirmeyin. Yazık, günah hayvana.)
SONUÇ
Eveeeet, sonuç olarak karşımıza çıkan tablo bu. Ben, eğer kedi bakacaksanız standartlarınızı lüküs ve orta/iyi civarında tutmanızı öneririm. Eğer sağlıklı, mutlu ve uzun ömürlü bir kedi istiyorsanız maddi, manevi biraz yatırım yapmanız gerekiyor.
Uygun bakımı biraz mantıksız buluyorum açıkçası yani orta/iyi bakımla arasında neredeyse fiyat farkı yok ama kalite farkı var.
Ucuz ve eksik bakımın ise sağlıksız ve yetersiz olduğunu düşünüyorum.
Ben şuşuonlayn olarak size ne öneriyorum ve bu ne kadar tutar?
Hazır kedi mamaları ile kedimizi besliyorsak mama fiyatından kısmayacağız arkadaşlar, her şeyden kısacağız ama mamadan kısmayacağız. Mama olarak ND, ayda 56 liraya geliyor. Yukarıda lüküs kısımda link ve hesap yazdım. Kumdan kısabiliriz, kum olarak Aro’nun tozutması dışında kusuru yok. Geçen aylarda %50 indirimde fiyatı 10 liraya düştü. Böyle indirimleri kovalayıp 12 paket stoklardanız bütün 1 yıl kum almanıza gerek kalmaz ve aylık kum masrafınız 10 lira olur. Hadi Aro yok, Migros indiriminden ben Mırmır’ı 12.5 liradan aldım, normal fiyatı 25 lira. Yani indirim ve stok olmazsa olmaz. Aylık kum masrafı da benim önerilerime uyarsanız 15 liradan fazla olmaz.
Veteriner masraflarından da kısmayacağız, sadece iç&dış parazit için veteriner kliniğinden damla alıp bu kontrolü evde yapabiliriz. Bu durumda da yıllık masrafı aylara bölünce 40 liradan fazla olmuyor. (İVHO 2018 e göre) Yani şuşuonlayn stayla bakışta aylık kedi bakımı masrafınız 111 lira. Arada da evde taze et ile mamalar yapmaya vs 20-30 lira falan harcasanız, pluslı 140 lirayı geçmiyor.
Biliyorum, mama olayı hala bir çoğunuzun kafasını karıştırıyor ama şuşuonlayn bunu net olarak çözecek! Piyasadaki mamaların hepsini bir excel listesinde toplayacağım ve özelliklerini/fiyatlarını kıyaslayacağım. Artık herkes sağ biz selamet bu mama olayını da kapatırız ve en iyi kedi maması seçimi yazısı da yazacağım ki aklınızda şüphe kalmasın <3
Peki, siz yukarıdaki sınıflandırmalarım ,tercih ettiğim ürünler ve rakamlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ayrıca da bu yazıya da çok emek harcadım, gözümün nuru aktı. Eğer yazıyı sevdiyseniz ve size faydalı olduysa bana bir teşekkür yazmanız ya da aşağıya bir kalp atmanız beni çok mutlu eder!
Şimdilik görüşmek üzere,
Kediyle kalın <3
Sağlıklı beslenen, güzel bakılan, mümkünse çok da para harcanmayan kediyle <3
Emine
26 Ocak 2019Nasil guzel yazmışsınız bende ne ye geçmeyi düşünüyorum cunku aldığım mamadan çok emin değilim çok güzel yazmışsın klavyene sagllik
suzionline
26 Ocak 2019Çok teşekkür ederim emine hanım <3
Göksen Uludüz
26 Ocak 2019Emeğinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş.
suzionline
26 Ocak 2019Çok teşekkür ederim <3
Roza
26 Ocak 2019Kedi kabını haftada bir kere boşaltıp yıkamak ne kadar gerekli ben yapmıyorum hiç sıkıntı mıdır
suzionline
26 Ocak 2019Yani haftada bir boşaltıp yıkamanız daha sağlıklı olur tabii ki ama yalan yok ben de o kadar sık yıkamıyorum. Ayda 1 falan yıkamaya çalışıyorum.
Nasil ta i
2 Mart 2019Sasirdim simdi ben 5 kedimin mama ve su kabini hergun yikiyorum yoksa istedigin en iyi mamayi koy yemez icinden😀
suzionline
2 Mart 2019Ben de her gün yıkıyorum ama eminim bugüne kadar hiç yıkamamış olanlar da vardır. Sizinkiler maşallah pek bir titizmiş 😀
Tülay
26 Ocak 2019Biz heralde 2-3 ayda bir yıkıyoruz !!! 😝😬
suzionline
27 Ocak 2019Olsun hiç yıkamayanlar da var 😀
Nane
26 Ocak 2019Cok bilgilendirici
suzionline
26 Ocak 2019Faydalı olabildiysem ne mutlu bana <3
Seda
8 Mart 2019Kuduz asisini yaptırmak istesem evde baktigim için itiraz edilmez mi Tarım ve hayvancilikta
suzionline
9 Mart 2019Hayır, sahipli sahipsiz gibi bir kısıtlama yok.
Bengisu Yaldır
26 Ocak 2019Çok güzel olmuş, Mama konusunda da fikir verdin saol 😀
suzionline
26 Ocak 2019Çok teşekkür ederim <3
Susamhea
26 Ocak 2019Yazı gerçekten buram buram emek kokuyor. Çok çok teşekkür ederiz Türkiyedekediylekalmayaçalışanlar olarak 😀 . Bu arada kendine de zaman ayırmayı unutma şuşuonlayn 😀 <3.
suzionline
26 Ocak 2019Ay tam olarak doğru cümle bu sanırım ”Türkiye’de kedi ile kalmaya çalışanlar” İşimiz zor. Arada bakıyorum kendime de mini mini. Güzel geri dönüşünüz için çok çok teşekkür ederim <3
Hamza
26 Ocak 2019Öncelikle güzel bir yazı olmuş Emeğinize sağlık Bana burada yazan veteriner masrafları Isparta için (Isparta da yaşıyorum) biraz fazla geldi burada bizim veterinerimiz her aşıdan 60 tl alıyor iç&dış parazit içinde aynı ama bunları 50 tl ye yapan da var
suzionline
30 Ocak 2019Veteriner masrafları dediğiniz gibi çok değişken olabiliyor. Küçük şehirlerde yaşayanlar biraz daha şanslı.
Tülay
26 Ocak 2019Tebrikler 🎉🎊🎈
Şahane bir yazı olmuş emeğinize sağlık, teşekkür ederiz.
Ben 2 kedime ND tahılsız (yeşil yapraklar 😃) balıklı vs veriyorum. En az 4-6 ay aynı mamayı veriyorum. Veterinerim böyle önerdi… Sokak kedilerine de 20 kg ilk Golosi aldım, hepsi bayıldı, iştahla yiyorlar.
Kum mırmırı deneyeceğim ana reflex karbon’dan memnun kaldım.
Benim kedilerim hiç evden çıkıp başka kedi köpek vs görmüyorlar, ayakkabı ile evde gezmiyor hemen girişte çıkarıyoruz, bu nedenle her sene kuduz vs gibi aşıları bilerek yaptırmıyorum, ömürleri kısalmasın diye 💕🌟✨👍
suzionline
27 Ocak 2019Teşekkür ederim 🙂 Refleks karbonluyu ben denemedim, sensitive olanı sevmiştim ama bir arkadaşım da şiddetle onu önerdi. Ben de deneyeceğim :)Aşı konusunda ise araştırma yapıp ayrı bir yazı paylaşmak istiyorum 🙂
Kubilay
27 Ocak 2019Proline kedi kumunun kokusuz olanı var ama kokululardan bir tık daha pahalı bana çok saçma gelsede. Birde orta sınıftan itibaren bence veteriner masraflarını kısmalıydın mesela yılda parazit lösemi kuduz yaptırmadı gibisinden. Ben aslında kedi masraflarının düşük gösterilmesine karşıyım. Kedi masraflı hayvandır kırar döker bir yeri kırılır bir sürü masraf çıkartır hastalanır dünya para harcatır(tabii terkedilmezse harcatır zavallı). Böyle anlatmıyoruz masrafsız hayvan gibi gösteriyoruz sonra en ufak masrafında kedimizi sahiplendiriyoruz çünkü doğmamış çocuğumuzun allerjisi varmış. Bu gözler ne kedi sahiplendirme bahaneleri okudu 🙄. En iyisi kedileri kötü anlatmak diye düşünüyorum ben artık ne yazık ki. Çünkü millet iyi anlattıkça peluş oyuncak sanmaya başladı.
suzionline
27 Ocak 2019Aşıların ve parazit tedavilerinin yapılmamasını bir seçenek olarak göstermek istemedim açıkçası çünkü bunu tasarruf edilecek bir şey olarak görmüyorum. Yani, tasarruflu olsun diye aşı yaptırmamak bence doğru değil ve sizin de dediğiniz gibi kedi bakmak hiç de masrafsız değil.Hele de bir sağlık sorunu çıktı mı yüzlerce lirayı gözden çıkartabiliyor olmak lazım.
Ayhan Balbunar
27 Ocak 2019Elinize, emeğinize sağlık. Bu konuda rakipsizsiniz.
Kum konusunda kilo-litre karışıklığı var sanırım. 10kg kumun 10 litreden çok daha fazla olduğunu düşünüyorum.
suzionline
27 Ocak 2019Çok teşekkür ederim Ayhan Bey, 1 kg = 1lite olmuyor dediğiniz gibi. Örneğin 1 litre bentonit kum ile 1 litre sepiyolit kumun ağırlıkları birbirini tutmuyor ama bentonitler kendi içlerinde neredeyse eşit gibi o yüzden çok kafa karıştırmak istemedim.
ScottishPeluş
28 Ocak 2019Emeğinize sağlık harika bir yazı olmuş. Kum stoklama kararı aldım 🙈🤗
suzionline
28 Ocak 2019En güzeli, insan yıllık planda inanılmaz kar ediyor <3
Zafer Şahin
4 Şubat 2019Merhaba gerçekten faydalı buluyorum yazılarınızı.En iyisini yakalamak adına çiğ beslenme hususuna bir cesaret girmeniz gerçekten işin aslını bulmak adına bizede cesaret verdi.
İsminizi bilmiyorum ama umarım başarınız dahada büyür samimiyetinize güveniyorum.
Son olarak çiğ beslenmeye giriş ve başlangıç menüsü hakkında bir konuyuda sizden bekliyorum.
Saygı ve sevgiyle
suzionline
4 Şubat 2019Merhaba Zafer Bey, güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Çiğ beslenme konusunda ben de uzun araştırmalar sonucundan cesaretimi toplayabildim. Aslında evde de geçişi yaptım sayılır. Kısa sürede bunları da burada paylaşacağım.
Berna Sezgin
5 Mart 201929 yıldır evde ve sokakta kedi bakıyorum. Sürekli yeni seyler öğrenmeye çalışıyorum. Rastgeldiğim en güzel sitelerden biri sizinki. Her yazınızı okumaya çalışıyorum. Hepsi çok bilgilendirici ve emek verilmiş yazılar. Emeğiniz ve sabrınız için teşekkürler.
suzionline
5 Mart 2019Berna Hanım günaydın! Yorumunuz beni çok mutlu etti, teşekkür ederim <3
Kübra
17 Mart 2019Merhaba. Bloğunuzu yeni keşfettim. Neredeyse tüm yazılarınızı okudum ve ardından bir kedi sahiplendim 🙂 Çok emek içeren bir yazı olmuş elinize emeğinize sağlık. Bir sorum olacak size. Benim kedim yaklaşık 3-4 aylık yavru bir kedi. Prochoice yavru kedi maması alıyorum. Başta kabına doldurup ne kadar yiyorsa veriyordum sma baktım ki 2 günde neredeyse yarım kilo bitti 😅 sonra sizin ölçülerinize göre hareket etmeye başladım ama asla doymuyor. Sabah 2-3 yemek kaşığı mama koyuyorum ama yine peşimde miyavlıyor. Normal midir bu acaba? Günde kaç gram vermem uygundur?
suzionline
18 Mart 2019merhaba, güzel cümleleriniz için çok teşekkür ederim. Kediniz henüz yavru 3,4 aylık bence bırakın istediği kadar yesin. Her mamanın her kiloya göre günlük önerilen miktarı farklı oluyor. Ölçülü verecekseniz de paketin arkasında yazan yönlendirmelere göre yapmalısınız. Ayrıca örneğin, nd mama 4.5 kiloluk bir kediye 50 gram önerirken proplan 80 gram öneriyor çünkü nd beslenme ihtiyaçlarını 50 gramda karşılarken proplan 80’de karşılayabiliyor. Dolayısıyla mama markasına ve kedinizin kilosuna göre ayarlama yapmanız çok çok önemli. Henüz bir yavru ve ihtiyaçlarını karşılayamasın istemeyiz.
Nilaltan
31 Mart 2019Çok faydalı bir yazı / bir blog diyemeyeceğim. Eksik olur.
Çok faydalı bir insansın iyi ki varsın. Teşekkürler ❤️
suzionline
1 Nisan 2019Utandım, çok mutlu oldum. Teşekkür ederim <3
Ömer
31 Mart 2019”Biliyorum, mama olayı hala bir çoğunuzun kafasını karıştırıyor ama şuşuonlayn bunu net olarak çözecek! Piyasadaki mamaların hepsini bir excel listesinde toplayacağım ve özelliklerini/fiyatlarını kıyaslayacağım. Artık herkes sağ biz selamet bu mama olayını da kapatırız ve en iyi kedi maması seçimi yazısı da yazacağım ki aklınızda şüphe kalmasın <3''
Sabırsızlıkla bekliyorum!
suzionline
1 Nisan 2019<3
Esra
6 Mayıs 2019Emekleriniz icin cok tesekkurler oncelikle. Yazıyı okurken suçluluktan kıvrandım ama iki kedi annesi bir öğrenci olunca mamada istediğim standarta çıkamıyorum. Bonacibo’yu en azindan “Uygun” grubunda beklerdim, Reflex’le bir gorunce sessizce ağladım :’D Orta-iyi ya da en son sizin görüşünüz aylık olarak fena gorunmese de kumu da mamayı da tek seferde çok kilo almayı gerektirdiği için pek mümkün olmuyor.(Tabi benim icin masraflar bir de ikiyle carpiliyor) (Devamı sığmadı, cevap ya da ikinci yorum olarak devam edeceğim)
Esra
6 Mayıs 2019(2/2) Ama Bonacibo’nun yetersiz olduğunun farkında olduğum için durumuma göre haftada 1-2 taze tavuk, yas mama ve ödül cubuklariyla desteklemeye çalışıyorum mezun olup ise başlayana kadar. (Bazen de yumurta ve yiyebilecekleri diğer besinlerden veriyorum) Ne dersiniz, yine de oluru yok mudur?
Esra
6 Mayıs 2019Evet, 3. kez yazıyorum daha diğerleri yayınlanmadan. :’D İşin içine girmişken kabaca bir hesaplama yaptım; belki Bonacibo’yu 3-4’er kiloluk az az aldığım için ekonomik geliyor ama büyük resme bakınca Bonacibo’yla Golosi Tri Mix’in 20’şer kiloluk maliyetlerini karşılaştırınca aradaki fark sadece 60 lira civarı oluyor ve mama kaplarını her doldurduğumda düşünmeden edemediğim kurutulmuş protein/yetersiz besin durumunu ortadan kaldırmak için yapılabilecek çok cüzi bir fedakarlık. Öğrenciyken toplu ödeme belki o ay için sıkıntı olacak ama evet, yolumu buldum sonunda sayenizde; teşekkürler! 😀
suzionline
6 Mayıs 2019Esra Hanım çok tatlısınız <3 Her zaman en iyisi olmuyorsa para biriktirip bir iyi bir diğeri gibi de alınabilir <3
seda
11 Mayıs 2019Yalnız suzicim profine ve matisse hill s ve proplan dan iyi değil mi ? BEN ÖYLE BİLİYORUM.
suzionline
14 Mayıs 2019içeriklerine göre değiller. Hills ve proplanda taze et varken profine ve matisse’de yok. Siz hangi ölçütü baz alarak daha iyi olduğunu düşünüyorsunuz?
Helen
12 Mayıs 2019Hayır suzicim.HİLL’S ve PROPLAN matisse ve profine den kötü mamalar.İÇLERİNDE GDO VAR
suzionline
14 Mayıs 2019Matisse ve profine GDO’suz mu? Benim ilk ve öncelikli şartım taze et içeriği.
gökhan
15 Mayıs 2019birde bu listeye elite plus kategorisi ekleyip barf besleme ile hesaplarsanız daha güzel olur bence.
suzionline
15 Mayıs 2019Kesinlikle! Elite plus+ plus <3
sss
21 Haziran 2019Reflex sokak kedileri için aldım iyi mi
suzionline
24 Haziran 2019Sokak kedileri için ben de bazen reflex alıyorum 🙂
CANAN
3 Temmuz 2019Müthişsiniz tek kelimeyle . İlk kez kedi bakıyorum alışma sürecindeyiz bir haftadır tüm yazılarınızı okudum o kadar harika bilgiler ki kesinlikle nette ki bilgi kirliliğine son veriyor. Açık yalın anlaşılır altenatifi çok. Daha çok şey var yazacağım ama hepsini burada tüketmeyeyim . sıkı takibinizdeyim …
suzionline
4 Temmuz 2019Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim <3
Taylan
26 Temmuz 2019Merhaba. Bir kedi babası olarak yazılarınızı sürekli takip ediyorum. Özellikle bu yazı için harcadığınız emek o kadar göze çarpıyor ki sanırım artık bir yorum yazıp teşekkür etmemek benim için mümkün olmadı. Mümkün olan her detayı ele alıp aynı zamanda fazlasıyla objektif olabildiğinizi düşünüyorum ve bu yüzden yazılarınızı çok beğeniyorum. Okuduktan sonra çoğu soruma cevap alabilmiş oluyorum. Benim gibi düşünen bir çok okuyucu olduğuna da eminim. Harcadığınız emek ve ayırdığınız vakit için çok teşekkür ederim. Suzi’ye ve size mutlu ve sağlıklı günler dilerim.
suzionline
26 Temmuz 2019Merhaba, yorumunuz beni inanılmaz mutlu etti. Gerçekten güzel geri dönüşünüz içi çok teşekkür ederim! Mümkün olduğunca objektif ve sağlıklı bilgiler vermeye çalışıyorum. Faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana!
Ben de size kedinizle birlikte sağlıklı upuzun bir ömür dilerim!
Levent
16 Ağustos 2019görebildiğim en güzel içeriklerden… muhteşem… özellikle yeni bir kedi almayı düşünenler için ciddi bir fikir veriyor… Ne kadar da çok detay varmış meğerse… oysaki sokakta görünce çok da dertlenmiyoruz ne yerler ne içerler diye…Meğerse bizden fazla ilgiye ihtiyaç var… çocuklarımızı bu kadar aşılatmıyoruz 🙂
suzionline
20 Ağustos 2019çok teşekkür ederim <3
yasemin
2 Eylül 2019gördüğüm en güzel içerik 🙂 sabırsızlıkla mama ile ilgili excel yazısını bekliyorum, acaba atlamış olabilir miyim? 🙂
suzionline
2 Eylül 2019Ne yazık ki henüz yazamadım 🙁
Gül
2 Eylül 2019İlk defa kedi bakacağım ve ne alacağımı hiç bilmiyordum çok yardımcı oldunuz teşekkür ederim 💛
suzionline
2 Eylül 2019Ben teşekkür ederim, kedili hayata hoş geldiniz <3
emrah
7 Eylül 2019para bol olunca kim istemez plus cı olsun.
suzionline
9 Eylül 2019Türkiye ekonomisinde kimlerin parası boldur bilemiyorum ancak ben kendi masraflarımdan kısarak ancak alabiliyorum.
Anonim
20 Eylül 2019Gözünün nurunu seveyim 🙂 Hakikaten helal olsun dedim bu kadar araştırmaya, emeğe ve çabaya. Sona yaklaşırken keşke bir tabloyla gösterse toplam giderleri karşılaştırmak ne kolay olur derken tabloyu da gördüm. Analitik aklını da ayrıca seveyim o halde :))
suzionline
20 Eylül 2019Yorumuz beni çok mutlu etti. Zahmet edip bu güzel cümleleri yazdığınız için çok teşekkür ederim <3
pınar
20 Eylül 2019Gözünün nurunu ayrı analitik aklını ayrı seveyim 🙂 Ne kadar büyük bir emek ve çaba var şu yazıda. Araştırma yapan zihninize, buraya aktaran ellerinize ve bir de paylaşma hevesiniz için o güzel kalbinize teşekkürler.
suzionline
20 Eylül 2019Holey <3
Ballıbadem
27 Ekim 2019(1)Herkesin durumu iyi değil mama konusunda kırıcı konuşmuşsunuz herkes kedisine nd acana orjen almak ister ben o anki durumuma göre mama alıyorum bazen kg su 30 tl ye mama aldığımda oluyor bazen 10 tl
suzionline
28 Ekim 2019Hangi noktada kırıldığınızı anlayamadım. En pahalı denilen mamalar bile 5-10 kg’lık paketlerden alınınca aylık 50 liraya falan geliyor. Bunu da karşılayamıyor olabilirsiniz tabii ki ancak bu noktada alınan içeriği yeterli olmayan mamaya da ”iyi bu mama da güzel” demem kediler ve kedi sahipleri için yanıltıcı olacaktır.
Ballı badem
27 Ekim 2019(2)yede tabi yeterli olmadığı için günlük yaş mamayla destek veriyorum (ev yapımı veya içeriği temiz bi yaş mama ve öğrenciyim)
Yasemin
7 Kasım 2019Kedimi sahipleneli 1 ay olacak, ilk defa evde kedi besliyorum. İlk aldığımız mama bitmeye yaklaşınca ve tüyleri çok dökülüyor olunca yeni mama arayışına girmiştim. Yazınız gerçekten harika her şeyi detayına kadar yazmışsınız. Mama arayışımız sayenizde son buldu. Umarım mama elimize ulaştığında oğlumuz da sever ve yer 😅 Emeğinize sağlık. Artık kedi bakımı ile ilgili takip edeceğim güzel bir kaynak bulmuş oldum. 😊
suzionline
8 Kasım 2019Faydalı olmasına çok sevindim! Umarım yeni mamadan daha memnun kalırsınız <3
Zeyna
12 Kasım 2019Merhaba, yazı için teşekkürler mama için küçük bir katkı yapmak isterim. Dişi 3 yaşında kısır kedimizde Proplan somonlu kısır mamasından ND tavuklu kısır mamaya geçtik tüylerinde ve genel sağlığında ciddi artış gördüm, göbeği yağlanmış sarkıyorken şimdi sımsıkı oldu ve daha hareketli ve oyuncu. İki marka arasında fiyat farkı çok yok, özellikle bütçe yapmak isteyenlere Ekim ayındaki Dünya hayvanlar gününü ve Kasım ayındaki genel kampanyaları takip etmelerini tavsiye ederim. Senede bir kez 10-12 kg büyük paketlerden alıyorum ve gelecek seneki kampanyaya kadar bize yetiyor.
Zeyna
12 Kasım 2019Yaş mamayı kilo problemlerinden ötürü tamamen kestim, arada ödül için 1-2 tane kedi çerezi veya çok küçük bir parça haşlanmış yağsız tavuk, et veya balık, ya da bir tatlı kaşığı ev yoğurdu/ tuzsuz peynirden veriyorum. Nohut büyüklüğünde haşlanmış yumurta sarısı da iyi geliyor çok nadiren onu da yediriyorum. Bu şekilde yaş mama masrafını 0’a indirip yerine sağlığı için daha önemli malt macunu alınabilir. Gimcat malt macunu 100 gramı Trendyol’un kampanyasında 50 TL idi, n11’de kampanyasız günlerde 60 TL’ye alınıyor. Haftada 1-2 kez az miktarda verince bağırsaklarına büyük faydası oluyor.
suzionline
12 Kasım 2019Merhaba yaş mama mı yoksa kuru mama mı asıl kilo aldıran bunu sorgulamamız lazım. Okumanız için buraya bir veteriner hekim yazısı linkliyorum.
https://catinfo.org/docs/TurkishTranslation-KediniziBeslemek.pdf
Zeyna
12 Kasım 2019Kum için önerdiğiniz markalara ek olarak Eczacıbaşı Pisi Pisi bentonit kumu tavsiye ederim fiyat performans olarak çok memnunum. Yine e-ticaret sitelerinden takip edilip 10 kg ince olanların paketleri 25 TL civarına alınabiliyor.
Zeyna
12 Kasım 2019İç dış parazit aşısı için veterinerimiz Fiproes kullanıyor. Bunun için her defasında 70+80 TL ödüyor ve yine de yazın sineklik takılı camdan giren pirelerden dolayı kedimizin pirelenmesini engelleyemiyorduk.
Bayer Multi Advantage ense damlasının en iyi olduğunu duydum ve 3 adetini 150 TL’ye sipariş ettim. Sonuç çok etkiliydi ve kesinlikle üzerinde pire barınmadı. Tabii pire yumurtalarından kurtulmak için eve ilaç uygulayıp temizlik de yaptık. Eğer kendiniz kediyi sabit tutup ensesine yalayamayacağı şekilde damla uygulayabilirseniz alıp kendiniz uygulamanızı tavsiye ederim.
Zeyna
12 Kasım 2019Son olarak kuduz aşısı için nasıl bir prosedür izleniyor paylaşabilir misiniz? Yazıyı okuduktan sonra hemen araştırdım ancak internetteki bilgiler tutarsız. Sizin ekstra bilginiz varsa buradaki okuyuculara yardımcı olacaktır. Tekrardan teşekkürler, emeğinize sağlık 🙂
suzionline
12 Kasım 2019Merhaba, tam olarak ne sorduğunuzu anlayamadım. Aşı takvimine göre zamanı gelince yaptırabilirsiniz. İlçe tarım müdürlüklerinde 2.5 tl gibi bir rakama götürüp yaptırabiliyorsunuz.
aydın
14 Kasım 2019merhaba, emeğiniz için teşekkürler. benim ilk defa bir kedim oldu oda 3 aylık dişi . bunların kızışma döneminde rahat durmadıkları söyleniyor. huysuzlanma, rahatsız edici şekilde 2 ay gibi miyavlama, sağa sola idrar bırakma vs. tabi şimdiden bunları düşününce soğudum hayvancağızdan. dişi erkek farkedermi… kısırlaştırma yaptırmak çözümmü, ne yapmak gerekir.
suzionline
14 Kasım 2019Aydın bey merhaba, benim de şu an ikinci bir kedim var. Kızgınlık dönemine girmeden kısırlaştıracağız. Söylediklerinizin hiçbirisi yaşanmayacak.
Canan
17 Kasım 20195 yaşımdan beri kedi bakıyorum ama evde bir kedi ile yaşamaya başlayalı 2 ay olmadı henüz. Şimdi bakıyorum da gözünüzün nuru nerdeyse 2 yıldır kendimi bu sürece psikolojik olarak hazırlamamı sağladı bunun için ben ve çaki cücüğüm teşekkürü borç biliyoruz. Kendimi değerlendirince ortaya karışıkmışım onu gördüm, mama ve veterinerde lüküs plus:))) amaaa kumda hala denemeler denemeler… Bir de şu oyuncak alımı konusunda ne zaman kendime gelirim acaba var mı bir öneriniz? Maaşımı oyuncaklara yatırıyor olabilirim:)))
suzionline
18 Kasım 2019Canan hanım, acil kendinize gelin 😀 Yere bir alüminyum folyo buruşturup atın ve her şeyin aslında oyuncak olduğunu kabullenin!
Minnoş tarçın
21 Kasım 2019Lüküs plus plus bakım:
Nd mama(5kg paketlerle alınca)
Aylık yaklaşık 75₺ mama
Ever clean kum 10L yaklaşık 100₺. 2 ay gider. Kum masrafı 50₺.
Veteriner aylık 50₺
Pluslar:
Aylık 20₺ malt macun
Ayda 10₺ kadar ağız bakım solüsyonu
Vetoskin aylık 30₺
Haftada 2 kere shesir konserve 64₺
Aylık 20₺ oyuncak/ödül maması/tasma falan bütçesi
Toplam aylık 319₺
Toplam aylı
Minnoş tarçın
21 Kasım 2019Minnoş tarçın stayla bakım:
Nd mama aylık 75
Pisipisi ince sabunlu paketi 35₺ iki ay gidiyor aylık 17₺
Veteriner 50₺
Aylık 142
3 çocuk annesi
28 Kasım 2019Öncelikle kafamdaki tüm sorulara bir cevap niteliğinde bir yazı. Bunun için teşekkür ederim. 2 yaşındaki en minik kızım kedi istiyorum diye tutturunca benim için de gün doğdu. Artık bi kediyi sokaktan kurtarıp sahiplenicez 🙂
suzionline
29 Kasım 2019Şimdiden hayırlı olsun, kedili hayata hoş geldiniz!
Beko
20 Aralık 2019Merhabalar suzi abla.
Merak ettiğim bir şey var bu kediler sokakta nasıl yaşıyorlar bu kadar mama dır vitamin dir valla sokaktakiler evdekilere taş çıkartır o halde 😀
şöyle söyliyeyim benim mamayı toplu 400 500tl verip alma şansım yok aylık 50 75 arası anca verebilirim kum ile vs anca 100tl olur diye düşünüyorum
şu an tüm birikimim ile 250tl cik 😀 napalım öğrenciyiz tırmalama tahtasından box una 2-3 oyuncagına kadar tasmasına kadar her şeyini aldım tekir kedi sahipleneceğim iç dış aşısı yapılmış şekilde verecekler öneriniz nedir hangi mamayı almalıyım sizce yani 75 de cok aslında ama bir şekilde almaya calısacagım
suzionline
21 Aralık 2019Merhaba, en iyi mamaları bile 10 kg alınca aylık mama masrafı yukarıda da yazdığım gibi 50-60 tl oluyor. Sokaktakiler ne yazık ki en iyi mamalardan yiyemiyor hatta bazen bir şey yiyemiyor. Şu an elinizdeki 250 tl’ye 10kglik iyi bir mama alabilirsiniz. En az 6-7 ay yeter size.
Beko
20 Aralık 2019Örneğin 1.5k ne kadar gider royal can kitten alsam veya ucuzmama da cok mantıklı 3kg si 40TL geliyor ama dediğiniz gibi ya sorun cıkarsa ileride off
selena
13 Haziran 2020merhaba.bozita mama nasıl?kediciğime bozia yada prfine alacağım lütfn yardım et
Yağmur
15 Ağustos 2020Ellerine sağlık çok yardımcı oldun
hilal
21 Ağustos 2020Bir tatlışın sorumluluğunu üstlenmek çok mükemmel bir şey aslında pahalı da değil o kadar. Mesela ben sigarayı bıraktım ve alkolü azalttım minik panterime krallar gibi bakıyorum. Normalde olgun birisiyimdir ama bir canın sorumluluğundan sonra konforumdan ödün vermem daha anlayışlı birisi olmamı sağladı.
YAKUP BEYAZ
27 Mart 2021Oldukça açıklayıcı bir anlatım olmuş elinize sağlık.
Anonim
30 Mart 2021Harika, teşekkürler!
mehmet
31 Mart 2021Teşekkürler
Anonim
31 Mart 2021Teşekkürler.
ahmet
31 Mart 2021Çok faydalı teşekkürler.
keroz
1 Nisan 2021Çok faydalı, çok teşekkürler!
kero
1 Nisan 2021Güncel versiyon bekliyoruz.
akipçi
6 Nisan 2021en güvenilir ve en güncel
Takipçi
6 Nisan 2021Gerçek, aktif ve en güvenilir blog
Ucuz
7 Nisan 2021Fiyatlar çooook arttı.
Milla
7 Nisan 2021:D:D