Selam! Geçen gün instagramda, son yıllarda oldukça yaygın olan kediyi klozete alıştırmak konusundan bahsetmiştik ve ben de kedi klozete nasıl alıştırılır konusunda bir rehber hazırlayacağıma söz vermiştim. İşte karşınızdayım! Artık şuşuonlaynla herkesin kedisi istediği yere şışacaksfklsdkfdsk. Şaka bir yana öncelikle söylemek isterim ki ben Suzi’yi klozete alıştırmadım, alıştırmayı da düşünmüyorum. Bunun sebeplerini ilerleyen paragraflarda anlatacağım ancak bu yazı da tecrübe içermeyen bir yazı olsun istemiyorum dolayısıyla instagram hesabımdan kedi klozet eğitim seti çekilişi yapmıştım ve kazanan iki kişiye kedi klozet eğitim seti hediye ettim ve onlar kullandıkça bu yazının altına tecrübeler de eklenecek. Şimdi ben kendi yaptığım araştırmalar sonucunda nasıl alıştıracağınızı size adım adım anlatacağım. Haydi baş!
Kedimi Tuvalete Nasıl Alıştırabilirim?
Öncelikle bunun için almanızı tavsiye ettiğim 3 ürün ve bir de kulağınıza küpe motto var. Motto ”sabırlı olacağım” üç ürün ise;
1- Kedi Klozet Eğitim Seti
Bir çok markanın kedi klozet eğitim seti var. En meşhurları Citikitty ve Litter Kwitter tuvalet eğitim seti. Peki bunlar kaç para? Bunların orijinallerinin fiyatları 100-150 lira arasında değişiyor. Bir de Petzoom Citikitty tuvalet eğitim seti var o da 20-30 lira. Açıkçası ben orijinal Citikitty’nin 20-30 lira olduğunu zannediyordum ama Citikitty’nin kedi resmi sitesinde indirimli halinin 25 dolar (yaklaşık 125 lira) olduğunu görünce işkillendim ve biraz daha araştırınca 20,30 liraya satılanların Petzoom Citikitty olduğunu fark ettim. Bir çok insanın Citikitty diye aldığı şey aslında orijinal değilmiş yani 🙁 Petzoom da iş görmez mi? Görür ama sanırım orijinal ürünlere kıyasla plastiği daha ince. Kediniz dombülüyse Petzoom olan size pek yaramayabilir ancak bir çok insan bilmeden de olsa zaten bu ürünü kullanıyor ve bununla da alıştırılıyor. Bir de bu setler özellikle alafranga tuvalet eğitim seti olarak satılıyor ama bence kediyi alaturka tuvalete alıştırmak için de kullanılabilir.
Bu arada eğer bir sürü çeşit kedi tuvalet eğitim kitinden hangisini alacağınız konusunda kararsız kaldıysanız tek kullanımlık olmayanlardan alın. Örneğin orijinal citikitty halkaları kesilerek çıkartılıyor ve halkaları geri takılamıyor ama litter kwitter öyle değil mesela. Ayrı ayrı başlıkları istediğiniz kadar kullanabilirsiniz hatta daha sonra ikinci el olarak satabilirsiniz de.
2- Suda Çözünen Kedi Kumu
İkinci tavsiyem de suda çözünen kedi kumu almanız. Kediniz, klozete alışma aşamasında kum fittiklerken gidere bolca kum kaçıracak ve bu kumlar tuvaletinizi tıkayabilir ki bir okuyucumun tuvaleti bu sebeple tıkanmış. Dolayısıyla böyle bir sorunla karşılaşmamak adına suda çözünen kedi kumlarından aldıktan sonra süreci başlatmanın daha doğru olacağını düşünüyorum. Almasanız olmaz mı? Olur ama tuvalet de tıkanabilir yani…
Peki, nereden bulacağız bu suda çözünen kedi kumunu ve kaç para?
Böyle söyleyince kulağa farklı bir kummuş gibi geliyor ama bildiğimiz çam peletinden bahsediyoruz. Ben Quick markasının çam peletini denemiştim biliyorsunuz, inceleme yazısını buradan okuyabilirsiniz. Normal kullanım için pek tavsiye etmiyorum ama klozete alışma aşamasında suda çözünen kedi kumu kullanmanız en güzeli olacaktır ve bunu alabilirsiniz. Quick Çam Peleti 1.5 kg’lık paketi 10-15 lira. ( Bir çok online satış sitesinde mevcut)
Bir örnek daha vereyim, Cat’s Best markasının çam peleti kedi kumu var. Çam peleti inceleme yazımdan sonra bir okuyucum söylemişti. Pelet kullanacaksınız kesinlikle bunu almanız lazım diye ama henüz deneyemedim ancak bu biraz pahalı. 8 litresi 80- 90 lira. Siz, sadece geçiş sürecinde kullanacağınız için bu kadar pahalı bir şeye bence gerek yok bence. Herhangi bir çam peletini kullanarak da tuvaletinizin tıkanma ihtimalinin önüne geçebilirsiniz.
3- Kedi Nanesi – Catnip
Bir çok kedi klozet kullanmakta çekimser olabilir veya eğitim kitine uzaylı muamelesi yapabilir. Bunun önüne geçmek, kedinizin ilgilisini çekmek için kedi nanesi işinize yarayacaktır. Bir çok farklı markanın yine kedi nanesi var. Ben daha önce Bioline’ın 230 ml’lik paketini 20-25 liraya almıştım. Yine farklı markaları bir çok online satış sitesinde bulabilirsiniz. Almasınız olmaz mı? Olur. Baktınız sizinki kite hiç yanaşmıyor o zaman almayı düşünebilirsiniz.
Evet, şimdi kedi klozet eğitim kitimizi, çam peleti kumumuzu, kedi nanemizi aldık, nur topu gibi kedimiz zaten var. Peki süreç nasıl işleyecek ve kedimiz klozete kaç günde alışacak?
Kedi Klozete Kaç Günde Alışır?
Bu kediden kediye değişiyor. Bazı kediler 1 ayda alışıyor, bazı kediler 2, bazı kediler 3… Peki hepsi kesin alışıyor mu? Hayır, kesin bir başarı vaad edilmiyor ama yüzde 90 oranla alıştıkları söyleniyor. Citikitty kendi sitesinde kedi sahipleri kendi alıştırma süreçlerini anlatmış mesela. Biraz onları inceledim de örneğin ilk 5 kediden 2 tanesi 1 ayda, 2 tanesi 2 ayda, 1 tanesi 3 ayda alışmış. Hikayelerine siz de buradan ulaşabilirsiniz. ( İngiliççe ama google translete ile de halledersiniz, çok komplike cümleler yok.)
Yani, bu iş bir iki günde ya da bir iki haftada olacak iş değil ancak biz de buna hazırlıklıyız zaten değil mi? Bu yola çıkıldıysa mottomuz ” sabırlı olacağım” idi. Öyle iki gün deneyip ”Ay bu olmuyor ya” demek yok. Şimdi, süreci nasıl başlatacağımıza bakalım.
Yapılması Gereken Hazırlıklar
Tuvaletinizi kediniz için hazırlayın. Etrafta onun kurcuklayıp zarar görebileceği şeyler olmasın ya da açıkta çöp kovası olmasın. Yerde paspas, kilim vs bir şey varsa kaldırın çünkü daha sonra temizlemesi zor olabilir. Eğitim kitini kullanmaya başlayacağınız anda da klozetin dış kapağını çıkartın çünkü kediniz yanlışlıkla kapağı kapatabilir ve üstüne şeyabilir 😀 Kiti kullanmaya geçmeden önce;
1- Tuvalet kabının tuvalete taşınması ve kum değişikliği
Kum kabını tuvalete taşıyın ve bir kaç gün tuvalette kendi kum kabını kullanmasına izin verin. Çam peletine geçişi de bu sırada yapsanız iyi olur. Bütün değişiklikleri tak diye bir anda yapmak kediniz için oldukça karışık olacaktır. Öncelikle tuvaletinin yeni yerine ve yeni kumuna alışsın.
2-Kum kabının seviyesini yavaş yavaş yükseltin
Yer seviyesindeki bir kum kabından direkt olarak klozete geçmek bazı kediler için biraz hızlı olabilir. Dolayısıyla kum kabının altına kutular koyularak yavaş yavaş yükseltilebilir. Yükseltme sırasında güvenlik açısından koli bantı ile kum kabı ve kutular birbirine yapıştırılabilir. Aynı zamanda kum miktarını da yavaş yavaş azaltabilirsiniz.
3- Kum Kabından Eğitim Kitine Geçiş
Eğer kediniz mıymıntı bir tipse bir süreliğine kum kabını klozetin üstüne koyup daha sonra kite geçebilirsiniz. Ay yok o kadar da değil diyorsanız kum kabının seviyesini yeterince yükselttikten sonra direkt kiti kullanmaya da başlayabilirsiniz. Şimdiiii gelelim tuvalet eğitim kiti nasıl kullanır sorusuna. Bunu Citikitty üzerinden anlatacağım ama diğerleri de aynı mantıkla kullanılıyor zaten sadece renkleri farklı.
Citikitty Tuvalet Eğitim Seti Nasıl Kullanılır?
Öncelikle elimizde neler var onlara bakalım. Citikitty paketinin içinde;
- Klozet tablası
- Yedek tabla içi ( eğer halkaları erken açarsanız ilk tablanızı kullanamayacağınız için eğitime baştan başlayabilmeniz için 1 tane de yedek iç koymuşlar)
- Kullanım kılavuzu
- Kedi nanesi
- İpucu kartları
oluyor ancak bunlar orijinal ürünün içerik listesi muhtemelen Petzoom Citikitty eğitim setinin içerisinde sadece tabla vardır. Diğerleri olmadan da olur ama merak etmeyin sadece bir yedeği olmayacağı için halkaları açmakta aceleci davranmamak lazım. Toplam 4 halka var.
1.AŞAMA
Eğitim kitini kullanmaya başlayacağınız ilk gün mümkünse tamamen evde olduğunuz bir gün olsun. Örneğin bir hafta sonu çünkü kedinizi gözlemlemeniz gerekiyor. İlk işiniz kum kabını artık tamamen kaldırmak ve kedinizin göremeyeceği bir yere koymak. Ardından eğitim tablasını klozete yerleştirmek.
Yerleştirdiğiniz tablanın içerisine fotoğraftaki gibi ne az ne de çok olacak şekilde çam peleti kedi kumu dökmeniz lazım. Sonra bir kaç tutam da kedi nanesi dökerseniz süper olur (forumlarda bunun çok faydasını görenlerin olduğunu okudum.) Tuvaleti kediniz için hazırladıktan sonra kedinizi alın ve tuvaletin üstüne koyun ve yanında bekleyin. Yeni tuvaletini keşfetmesine izin verin. Döke saça kurcalamak falan serbest olmalı, unutmayın 🙂
Bütün gün kedinizi izleyin ve çişini kakasını yaptıktan sonra onu en sevdiği ödül maması ile ödüllendirin.
Tabla her zaman tuvalette kalsın. Siz tuvaleti kullanacağınız zaman kaldırın ve işiniz bittikten sonra geri koyun. Alıştırma süreci boyunca ne yazık ki böyle yapmanız gerekiyor.
Kediniz ilk gün güzelce kullandı diye hemen ertesi gün 2. aşamaya geçmeye çalışmayın. Aceleci davranmak her şeyi alt üst edebilir. Full tablayı en azından 1 hafta kullanın. 1 hafta boyunca sıkıntısız bir şekilde kediniz tuvaletiniz yaptıysa 2. aşamaya geçebilirsiniz.
2. AŞAMA
İkinci aşamada ilk halkayı çıkartıyorsunuz ve kedinizin buna nasıl tepki verdiğini gözlemliyorsunuz. Direkt olarak beklentiniz boşluğa tuvaletini yapması olmamalı. Başlarda hala özellikle kuma yapmaya çalışacaktır. En az 1 hafta da bu şekilde kullanmanızı öneririm. Kedinizin davranışlarına göre bu süreyi ne kadar uzatacağınızı belirlemek size kalıyor.
3. AŞAMA
Üçüncü aşamada artık delik büyüyor ve bu tarz manzaralarla karşılaşma ihtimaliniz de artıyor. Kediler, meraklı ve kurcuklayıcı hayvanlar biliyorsunuz. Elbette ki o deliğin içini de kurcuklayabilir 🙂 Bu gibi bir durumda onu korkutmadan oradan uzaklaştırabilirsiniz ya da tuvaletini yaptıktan hemen sonra ödüllendirip oradan alabilirsiniz. ( Kedisini klozete alıştırırken bu tarz hareketler gözlemleyen ve engelleyebilen varsa yorumlar kısmında yazarsa ben de burayı biraz daha genişletebilirim )
4. AŞAMA
Bu aşamada artık son halkadasınız. Sorunsuz bir kedide son aşamaya yaklaşık olarak 4. haftada geçiyorsunuz. Bu sürede hala daracık kumlu şeride yapmaya çalışabilir. Yine sabırla beklemeniz gerekiyor. En az 1 hafta daha bu şekilde kullandıktan sonra eğitim setini tamamen çıkartabilirsiniz.
Kediniz eğitimini tamamladıktan sonra da klozeti kullanış şeklini gözlemlemenizde fayda var. Eğer klozette durmakta zorlandığını fark ederseniz;
Çocuklar için kullanılan bu yumuşak ve daha küçük ağızlı oturaklardan alıp kullanabilirsiniz. Hem yumuşak olup kaydırmayacağı için hem de daha geniş bir basma alanı yaratacağı için kedinizin işini kolaylaştırabilir.
Eveeet arkadaşlar, kedinizi klozet kullanmaya nasıl alıştırabilirsiniz? İşte, beyle alıştırabilirsiniz.
Bu kısımı halletiysek bir de alıştırmalı mısınız? Kediniz bu şekilde mutlu olur mu ya da sizin ve kediniz için klozet kullanması sağlıklı mı? Biraz da bunları inceleyelim. Ben olumlu ve olumsuz taraflarını iki başlık altında yazacağım. Tercih size ait!
Kedinizi Neden Klozete Alıştırmalısınız?
- Artık hiç kum masrafınız olmayacak! Ayda en az 30 lira kum masrafınız olduğunu düşünürsek ki bir çoğunuzun eminim çok daha fazladır. Yılda 360 lira, 10 yılda 3600 lira karınız olur.
- Her gün kum kabını temizlemek zorunda kalmayacaksınız.
- Eve dağılan kum taneleri olmayacak.
- Evinizde kum kokusu olmayacak ancak kediniz kakasını yaptıktan sonra sifonu çekmezseniz yine kaka kokusu olabilir.
- Eve 5,10 kiloluk kum poşetleri taşımak zorunda kalmayacaksınız.
( Ben klozete alıştırmayı özellikle bazı insanlara tavsiye ediyorum. Kim onlar? Kumu temizlemeyenler. Örneğin benim bir arkadaşım var ve 2 kedisi var. Kumu asla temizlemiyor. Bazen 2 hafta boyunca kumun hiç ellenmediği oluyor hatta artık kediler kakasını dışarı yapıyor. Böyle insanlar var. İster pis deyin, ister sorumsuz deyin. Ben bu şekilde etiketlemek istemiyorum, böyle bir yere varamıyoruz. Bunun yerine o kedilerin mutluluğunu ve sağlığını düşünerek klozete alıştırma fikrini öneriyorum.)
Kedinizi Neden Klozete Alıştırmamalısınız?
- Kedilerin dışkıları, onların sağlıkları hakkında çok fazla şey söyler. ”Ben hastayım” diyemeyen bir canlıdan bahsettiğimiz için dışkısını görebilmek tahmin ettiğinizden çok daha önemli. Kediniz klozete alışırsa çişini hiç göremezsiniz, kakasını ise kum kutusundaki kadar iyi göremezsiniz. Yani, bir hastalığı varsa bunu anlamanız zorlaşır.
- Klozette çiş, kaka yapmak kedilerin fiziki yapıları için pek uygun değil. Bizim gibi popoyu yerleştirip yapamıyorlar sonuçta. Yetişkin kediler için belki sorun olmaz ama yaşlı ve yavru kediler için klozet çok daha zor bir yer. Bir gün kediniz kayıp düşerse bu olay, travmatik bir etki bırakabilir. Kediniz, bir daha klozeti kullanmak istemeyip oraya buraya tuvaletini yapabilir.
- Kediniz içgüdüsel olarak tuvaletini yaptıktan sonra onu örtmek isteyecektir. Vahşi ataları için bu hayatta kalmanın anahtarlarından birisi ve kedinizde de hala bu içgüdü var. Kakasını yaptıktan sonra onu örtmek, kokuyu bastırmak isteyecek ancak başaramayacak. Bunu başaramamak onu strese sokabilir.
- Kediniz klozeti düzgün kullanamazsa örneğin ayakları tuvaletin içine basacak şekilde durursa ayaklarında zibilyon tane mikrop olacaktır. Bu mikroplar da onun ayaklarından evin her yerine sonra da size geçecektir.
- Kediyi klozete alıştırmak konusu açılınca bir kaç kişi toksoplazma gondii bulaşma ihtimali olacağını söyledi ancak bu bence çok yüksek bir ihtimal değil. Size toksoplazma geçmesi için öncelikle kedinizin toksoplazmalı bir kuş ya da fare yemesi lazım ki dışkısında toksoplazma gondii olsun. Bir ev kedisi için bu ihtimal düşük ayrıca kedinizde toksoplazma varsa kumunu temizlerken de kakasına değerseniz size geçebilir.
Artık hepimiz, kedimizi klozete alıştırmanın artılarını ve eksilerini biliyoruz. Alıştırmaya karar verirsek de nasıl alıştıracağımızı da biliyoruz. Tercih tamamen size kalmış. Ben tercihimi kum kullanmaktan yana kullanıyorum. İçinizde tercihini çoktan klozetten yana kullanmış olanlar varsa lütfen yorumlar kısmında bize tecrübelerinden bahsetsin, hepimiz faydalanalım.
Kedimi klozete nasıl alıştırabilirim, sorusuyla buraya geldiyseniz ve bu konu hakkında size yardımcı olabildiysem bir teşekkür yazmanız ya da kalp atmanız beni çok mutlu eder.
Şimdilik hoşçakalın,
Kediyle kalın ♥
Deniz Özibrişim
8 Kasım 2018Keyifle okudum. Ben kumu tercih ediyorum ama yine de merak edip okudum. Gayet güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık.
Teşekkür ederim bilgiler için 🙂
suzionline
9 Kasım 2018Yorumunuzla beni çok mutlu ettiniz, teşekkür ederim <3
Ponçik
11 Kasım 2018Benim tercihim kum bence daha kolay
suzionline
11 Kasım 2018Bana da kum zahmetli gelmiyor açıkçası
Eray
12 Kasım 2018Merhaba, bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim fakat alaturka tuvalet için bilgi fazla yok acaba bunun hakkında bilginiz varsa verebilirmisiniz?
suzionline
12 Kasım 2018Merhaba,evet alaturka kısmını biraz daha genişletsem daha güzel olur. Tavsiyeniz için teşekkür ederim <3
Anonim
16 Aralık 2018klozet alıştırma seti kenarda acaba öğreteyim mi diye düşünüyordum. Ama toksoplazma ve mikrop konusundaki olasılıklar beni caydırmaya yetti, çünkü yeğenimde toksoplazma yüzünden beyin tümörü oluşmuştu. Çok şükür şifasını da verdi Allah. Her şey doğal yaratılışına uygun kalsın, kum sa kum… Şu an vazgeçtim. Zaten çoğunlukla bahçede olmak istiyorlar, kış günleri de biraz sabır gösteririz olur biter 🙂 açıklamalar çok faydalı oldu teşekkürler…
suzionline
16 Aralık 2018Faydalı olabildiysem ne mutlu bana <3
Duru
18 Mart 2019Merhaba. Benim kedim 5 aylıkken eski sahibinin evinden kaçmış. Sonra bi yaratık serhoşken gözünü oymuş çatalla ve eski sahibi de almamış geri çirkin oldu diye. Onu ben evlatlık edindim ve çok özel bi kedi gözünden çok kez ameliyat oldu tozlu ortamda kalmaması lazım çünkü gözünde açık yara var. Ve astım hastası tozlar çok kötü yapıyor kum kullanmam lazım her türlü kumu denedim ever clen dahil. Eğitilebilir bi kedi olduğu için(bi keresinde keşke banyo giderine işesen diyip gülmüştük annemle ve 1 saat sonra oraya işedi) bu eğitimi vermek istiyorum. Biraz şişko bi kedi türkiye de satılan CitiKitty markasını denedim ama benim kedimi tartmadı(kedim 9 kilo) benim bu aleti acil bulmam lazım yurt dışından alsam çok uzun sürede geliyor ve çok pahalı. Ne yapabilirim
suzionline
18 Mart 2019Sanırım sizinle instagram üzerinden konuştuk, umarım çözüm olur <3
Didem Kulalar
3 Temmuz 2019Bilgi için çok teşekkür ederim.ben de geçenlerde kedilere tuvalet Eğitimi olabileceğini fark ettim araştırırkende sizin yazınız ile karşılaştım evet başta hoşuma gitti ve o kitten alacaktım sonra yazınızın sonunu okuyunca düşme riski değme riski ve bunlarca beraber gelebilecek hijyen sorunları ki (ben temizlik hastasıyım ) olabilecek sıkıntılar böylelikle vazgeçmek zorunda kaldım.kumlar eve dağılıyor biraz can sıkıcı oluyor ama öbür türlü evde çocuklar var sanırım kumların dağılması daha hijyenik ☺️.Bilgi İçin teşekkür ederim çöm faydalı oldu .
SEDA KAHRAMAN
23 Temmuz 2019merhabalar
bende kumdan yanaydım ama koku her aksam temizlik yapsamda elesemde burnumuza balkonda ister istemez koku otururken geliyor .bence wc eğitimi daha iyi olacaktır.diye düşünüyorum
suzionline
23 Temmuz 2019Ben kuma devam ediyorum ama evde hiç koku sorunumuz yok. Doğru beslenme ve doğru kum ile çözülüyor.
Zulal Kulekci
9 Ağustos 2019Çok faydalı bir yazı olmuş. kedilerim ile ilgili bir bilgiyi bu sitede bulunca içim daha rahat oluyor. her şey için teşekkürler.
suzionline
9 Ağustos 2019Faydalı olabildiysem ne mutlu bana, güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim 🙂
Anonim
24 Ağustos 2019Benim Tarçınım maşallah çok obur, tabağına ne kadar mama koyarsam o kadar yiyor, sonra durmadan tuvalet, ayda 20 kilo kumu bitiriyoruz, başka masrafları da çok, onun için bunu denemek istiyorum, sürekli evde olduğum için de sanırım uğraşacağım, daha yeni evimize geldi, mesela ödül nedir nereler de satılır bunu da araştırmam gerekiyor, çok güzel anlatmışsınız, çok teşekkür ediyorum. Sevgiler.
suzionline
2 Eylül 2019Ödül maması olarak internette satılan birçok ürün var 🙂
melek
1 Eylül 2019Merhaba yazinizi okudum ve gercekten cok faydali buldum. Sonunu okuyunca da tuvalet egitiminden vazgectim. Dogalarini bozmaya gerek yok. Dogru kumdan ve mamadan bahsetmissiniz. Bana da tavsiye eder misiniz?
suzionline
2 Eylül 2019Kuru mama olarak içerisinde taze et ihva eden mamaları dönüşümlü kullanmayı öneriyorum. Kum olarak da reflex aktif karbonludan memnunum.
Zeynep Altuntaş
11 Eylül 2019Bizde bir dönem klozete geçtik. Fakat seyahate gidince tekrar kuma dönme gelince klozete geçme falan derken iş bozuldu. Ama hala klozette duruyor belki kendiliğinden birgün yaparlar diye
Leman
12 Eylül 2019Bir süredir reflex kum kullanıyoruz kedilerimiz için. 2 taneler, büyük boy kum kabı kullanıyoruz, koku geçirmeyenden. Hiç koku olmuyor diyemem ama düzenli temizlendiğinde (günde 2 defa) ve belirli periyotlarla kap temizlenip kum yenilendiğinde koku sorunu %95 azalıyor.
Evimize kattıkları neşe ve huzur öyle zor bulunur bir şey ki, varsın dağılsın kumlar :):) her gün süpürürüz ne olacak.
fatih beker
5 Ekim 2019teşekkür ederim
Burak
19 Aralık 2019Hem güzel bir bilgilendirme olmuş hemde önemli noktalara değinmişsiniz teşekkürler. Ancak anladığım kadarıyla kedilerimizi klozete alıştırma’mızın avantajlarından çok dezavantajları var.
suzionline
19 Aralık 2019Ben de sizin gibi düşünüyorum açıkçası.
Burçin
22 Aralık 2019Bizim sorunumuz eve biraz kum dağılması değil. Kedim kumu o kadar çok eşeliyor ki, tüm kum dışkısıyla dağılıyor. Ve bu şekilde kumu temizlemek zor oluyor. Bazen, yeni kumu, tamamen dökmem gerekiyor. Kumu en az günde bir temizliyorum. Kaç yıldır çözemedim.
suzionline
23 Aralık 2019kapalı kum kabı kullanmanızı öneririm…
Elif
5 Nisan 2020kedilere hangi kumu ve mamayı öneriyorsunuz?
Mel
26 Nisan 2020Merhaba
Kit uzerine ve ortaya kum koydugumda sorun yok fakat kum azaldigi anda tuvaletini tutuyor ve yapmiyor bunun icin onereceginiz birsey var mi?
Tesekkurler
Doğan Ünverdi
18 Mayıs 2020Verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkürler. Ben de kedimi tuvaleye alıştırmak için çalışmalara başlamıştım ama bu yazıyı okuyunca en doğrusunun kum olduğuna karar verdim ve sipariş ettiğim citikitty i de iptal ettim. Gerçekten çok faydalı oldu benim için.
Ekrem
28 Haziran 2020Okuduğum en iyi internet yazılarından biri, yeterince detaylı ama aynı zamanda gereksiz detaylardan uzak, öncelikle özen ve kaliteniz için sizi tebrik ederim.
Kendi deneyimime geçersem. Kullanalı 2 hafta oldu. İlk 4 – 5 gün çok sorun yaşamadım. Ancak hızlı davranıp ilk deliği açtım ve en kritik hatayı yapmış oldum. Kedim bu deliği yadırgadı. Bir şekilde kapatsam da yapmadı; kumunu artırmak zorunda kaldım. Yine de çok başarılı olamadım dışarıya yaptı 2 kere. Kapattığım delikle oynadığı için tekrar açtı. 2 kere de içine düştü. Petzoom Citikitty kesinlikle önermem çok ince hep bir tedirgin oluyor hayvan ben başka marka olduğunu bilmiyordum. Şimdi onlardan alıp denicem.
Umarım herkes başarılı olur gerçekten evde kedinin olması onca artıya rağmen en büyük eksi olarak tuvaleti öne çıkıyor. Bu sorunu aşarsa insanlar bir değil iki hatta üç kedi bile alırlar evlerine kanaatindeyim.
Sakine
10 Kasım 2020Merhabalar birçok yazınız gibi bunu da okudum. Yavru kedimi klozete alıştırmak istiyordum. Komşunun tavsiyesiyle kullanmadığımız alaturka tuvalete alıştırmaya karar verdim ama daha başlamadım. Şimdilik kum kabını tuvalete yaklaştırmaya çalışıyorum. Kaka kontrolü icin alaturka daha iyi sanırım ama ayaklarıyla mikrop taşır kısmı beni de endişelendirdi açıkcası.
suzionline
3 Aralık 2020Ben önermiyorum Sakine Hanım, eşelenerek, gömerek, doğalarıdaki gibi olması daha sağlıklı ve doğru geliyor bana.
aydın kaynak
30 Mart 2021merhaba bizde alıştırma sürecindeyiz kedim çişini klozete yapıyor fakan kakasını gider e yere yapıyor bunun bi türlü anlayamadık ne öneririsiniz
suzionline
30 Mart 2021Onlar için klozet kullanımı zor olduğu için yere yapıyor. Ben kum kabı kullanmanızı öneririm.
Aydın kaynak
30 Mart 2021Çişini yapıyor kaka yapmıyor zorlanmış olsa çişini de yapmazdı onu yaparkende zorlanırdı
suzionline
30 Mart 2021Sadece kakada zorlanıyor da olabilir. Olay sadece zorlanmak da değil, istemiyor sonuç olarak ki farklı yere yapıyor.
Merve
2 Mayıs 2021Merhaba yazınız çok güzel sade ve açıklayıcı 3 aylık kedi için erken mi olur klozet e alıştırmak içine düşer diye korkuyorum 💜
suzionline
3 Mayıs 2021Evet, çok erken ve riski olur Merve Hanım. Ayrıca ben genel olarak kum kullanmasını öneririm.
Seher
8 Mayıs 2021Biz de oğlumuz bademe bu set ten alıp klozete alıştırdık çünkü kum temizlemek ve kokusu artık dayanılmaz hale gelmişti ayrıca küçük tuvaletimizi zaten bademe oda yapmıştık maması ve kumu oradaydı bizim kullanmadığımız bir alanın kumsuz bir biçimde temiz kullanımıyla ona ait olması çok hoş oldu.günde birkaç kez uğrayıp sifonu çekmemiz yetiyor 💐.Hele de Badem in bu kadar zeki olduğunu görmek çok mutlu etti bizi,aramızda kalsın oğluma bile tuvalet eğitimini daha zor vermiştim.☺️
Derya
21 Haziran 2021Benim 4 ve8 aylik iki erkek kedim var alerjim oldugu icin kum kabini temizlemek beni tıkıyor.klozet egitim seti aldim ikinci haftadayiz ilk gunde klozete alistilar. Zorlaniyorlar mi evet. Ozellikle kucuk olan icin basamak koydum.bir hafta daha devam edecegim olumsuz etkilendiklerini dusunursem vazgecebilirim.
Fatma
27 Şubat 2022Benim 2 tane kedim var klozet e alıştırdım benim yanımda klozete yapıyorlar ben olmayınca yere yapıyorlar onun için ne yapabilirim yardımcı olabilir misiniz
Fatma Karail
28 Şubat 2022Merhaba iyi akşamlar dün size mesaj atmıştım hala cevabı gelmedi sizden bilgi istiyorum yardımcı olursanız sevinirim
Sümeyye
15 Mart 2022Benim kedilerim çişlerini klozete ama kakalarını yere yapıyorlar Neden anlamadım?
Dilek
15 Temmuz 2022ben daha önceki kedimi alıştırdım ortamda kum olmasına rağmen yine de klozete yaptı, özellikle idrarını. şimdi 2 tane 3 yaşındaki kedimi alıştırma sürecindeyim. 2 kedinin kum masrafı ve temizliği zor.
Burcu
28 Ekim 2022Ben de kedimi haziran ayında alıştırmaya başladım. 1 hafta kapalı, 1 hafta ilk delik açık, 1 hafta 2. delik açık, 1 hafta 3. delik açık şekilde devam ettim. 3. halkaya da alışıp çişini kakasını deliğin içine güzelce yapmaya başlayınca kum koymamaya başladım ve sonunda kumsuz yapmaya da alıştı. O sırada bayram tatilinde kardeşimin yazlığına gittik ve kedimi de götürdük. Tabi aparatını da.. orda site içinde güvenli yer diye kediyi biraz toprağa bahçeye saldık ve o sırada toprağa yaptı ve kitini hiç kullanmadı. Hatta bi kere taşıma çantasına çişini, banyonun paspasına da kakasını yaptı yazlıkta. Eve geri geldiğimizde kakasını 3 gün tuttu ve kitine ne kadar kum koysam da yapmadı. ben de hayvan rahatlasın diye kum kabını çıkarıp ona yaptırdım ve sonra eğitimde bir önceki aşamaya, yani kumlu kite geri döndük. sonra ben iş seyahatine çıktım 3 ay ve kardeşim sürekli kum takviyesi yaparak o şekilde devam etti. şimdi iş seyahatinden döndüm ve kumunu bitirip o şekilde tekrar alıştırmak istedim. kumu bittikten sonra biraz klozete yapmaya devam etti ama dün gün kakasını yatağıma yaptı. ben de tekrar kum koydum ama bugün de çişini yatağıma yapmış kitinde kum olmasına rağmen. kedimin ayarları iyice bozuldu galiba. baştan yeni bi kit alıp sıfırdan alıştırmayı düşünüyorum.
Hatice
1 Şubat 2023Merhaba bende kedimi kit ile alıştırmıştım son halkaya kadar geldim ve daha sonra kısırlaştırdığım için ara verdim, ordan atlarken dikişine zarar verir diye. (2-3 hafta kadar) 1 haftadır tekrar başlamaya çalışıyorum kum kabını kaldırdım 1 kere klozete yaptı ama şuan klozete yapmayı red ediyo sürekli yere yapıyo napmam gerek anlamadım, son halka kaldığı için sürekli son halkaya kum koyuyorum kumu görsün tuvaletin orası olduğunu anlasın diye ama kumu eşeleyip yine yere yapıyo tekrar eğitim seti mi almam gerek anlamadım
Özlem Tan
29 Ağustos 2023Merhaba,sizin endişelerinize katıldığım için ben de temizlik açısından iyi olmadığını düşünüyorum.Belki sadece onlara özel bir çocuk klozeti denenebilir.Hatta bebekleri tuvalete alıştırmak için kullanılan klozet şeklinde lazımlıklar var bazen onlardan bir tane alıp denemeyi düşünüyorum.Tabii günlük olarak onun da iyice yıkanması gerekecek.Yıl 2023 ortası ve patili çocuklar üç kişi olunca kum masrafları ve temizinin eve kirlisinin de çöpe taşınmasını göz önüne alınca denemeyi ciddi olarak düşüneceğim.Zira geçmiş yıllarda mama aldığımız fiyatlara şimdi kum alıp taşımak insanın zoruna gidiyor.Böyle bir uygulamayı denersem mutlaka paylaşırım ki hepimiz faydalanalım
Sevgiyle ve kediyle kalın🐾
Gülsüm Kılıç
28 Nisan 2024Merhaba, bu yazının 2018 de yazılmış olması ve benim 02024 te görmem. Benim’de bir kesim var ve neredeyse 1 yaşında bende 3 ay kadar uğraştım ve sonunda emeğimin sonucunu aldım. Şu anda klozeti kullanabiliyoruz artık. Süreç uzun oldu ama kumdan her çıktığında pati sil , popo sil bazen kendisini de batırıyordu nasıl beceriyorsa bunlardan kurtulduk. Şimdi sadece popo temizliği mız oluyor ve yazınıza gelince o kadar güzel açıklama yapmışsınız ki keşke daha önce yazınızla karşılaşmış olsaydım benim için daha kolay olurdu ama yine de benden sonrakilere ışık olur inşallah iyiki sizler varsınız
Mustafa Turhan
21 Ağustos 2024İlk kedim 5 yaşında dişi ve klozete çok kolay alıştı. Ancak ben içgüdüsel eşelenme duygusunu çok zedelememek adına kitte 2 delik açtıktan sonra geri kalanını hiç kaldırmadım ve oraya az az kum serpiyorum. Pıtpıtını veya çişini bitirdikten sonra biraz kum atıyor sonra koşa koşa bana gelip miyavlıyor rezervuarı çekmem için. Kalkıp suyu çekene kadar miyavlamayı kesmiyor şekerim.
Yaklaşık 2 ay kadar önce erkek Çınar katıldı ailemize. 1 yaşında. Bulunduğu evde büyük bir kediden ve muhtemelen ev sahibinden dayak yiyen bir kediymiş. Ancak onu klozete alıştıramadım. Kum kabı kullanmaya başladım, bu sefer dişi kedim Ponpon’da klozete çıkmaz oldu. Ara ara anneme giderim, tabii orada da kum kabı kullanıyoruz ama çok kum oluyor etraf ve annem pisledikleri kumdan çıkıp gezindiklerinde çok huzursuz oluyor (Kendileri titiz bir hanım olurlar). İnat ettim, evde kum kabını kaldırdım ama 4-5 kez banyoda yere veya binanın koridorunda komşuların paspaslarına yaptı. Çişini banyonun lavabosuna yapıyor. Öldür allah kaç kez kendim koymama rağmen klozete oturmuyor inatçı Çınar.Bugün yeni bir set ısmarladım. Delmeden en baştan başlayacağım. Kedi nanesi de kullanacağım bakalım bizim inatçı Çınar ne yapacak. Karşılıklı üzülüyoruz ama aşacağız inşallah. Gelişmeleri yazarım. Bu arada Ponpon’dan önce bir tekir kızım vardı, adı Suzi idi. Vefat etti maalesef.