Merhaba, bu yazımda size kedi kısırlaştırma hakkında merak edilen şeylerden bahsedeceğim. Hayvan severlerin ikiye bölündüğü konudur kısırlaştırma. Bir çok insan bilimsel temeli olmayan düşüncelere sahip ne yazık ki. Şimdi sizinle kedi kısırlaştırma yararları ve ‘varsa’ kedi kısırlaştırma zararları konularını konuşacağız. Bakalım kısırlaştırmanın kedilere etkisi nasılmış. Bu arada siz halihazırda bu bilgilere sahipseniz ve sadece ”bir kerecik anne olsun” diyorsanız sizi kedilerde annelik içgüdüsü yazısına davet ediyorum. Diğerlerine keyifli okumalar;
Kediler Kısırlaştırılmalı Mı?
Evet kediler kısırlaştırılmalı! Dişi veya erkek fark etmez, kısırlaştırmanız hem kediniz için hem de sizin için en iyisi. Kısırlaştırmanın nesi iyi ya da kısırlaştırma zararlı mı madde madde inceleyelim sizinle.
Kedi Kısırlaştırma
Onlar için,
- Daha sağlıklı ve daha uzun bir yaşamları olur. Kısırlaştırılan kedilerde kanser görülme oranı kısır olmayanlara oranla çok daha azdır.
- Kızgınlık dönemine girmeyeceği için evden kaçmaya çalışmaz ve kaçıp kaybolması, yaralanması risklerinden kurtulmuş olursunuz. Ayrıca ”kedim camdan düştü, kedim balkondan düştü” olaylarındaki kedilerin çoğunluğu kızgınlık dönemindeki kedilerdir. Bu riskten de kurtulmuş olursunuz. (Yine de camlarınızda sineklik yoksa yaptırmanızı tavsiye ederim.)
- Ev kedileri kısırlaştırıldıktan sonra ev hayatına daha uygun hale gelir ve daha mutlu olur. Günlerce çiftleşmek istemek, eş aramak ancak bulamamak onu depresyona sokar.
- Sokakta baktığınız kediler için de en sağlıklısı kısırlaştırmanız. Sokakta doğan yavruların çoğu ölüyor. Soğuktan, açlıktan, araba kazalarından, acı çekerek ölüyorlar. Sokakları getirdiğimiz hal onların yaşaması için uygun değil. Basılacak bir avuç toprak kalmamışken ‘doğa’sının sokakta yaşamak olduğunu düşünmek ne yazık ki makul değil. Anne kediler kendilerine yetecek yemeği zar zor bulurken bir de emzirmek zorunda kalıyorlar ve açlıktan acınacak hale düşüyorlar.
Hem onlar hem de sizin için,
- Kedim anne/ baba olsun diye düşünen yoktur diye ümit ediyorum! Arkadaşlar sizin düşündüğünüz gibi analık/babalık duyguları yok onlarda. Belirli bi süre sonra aile bağlarını unutuyorlar, afedersin birbirlerini ş’apıyorlar yani. Bu konuyu derinlemesine burada inceledik.
- Kızgınlık dönemindeki agresif davranışlardan kurtulursunuz. Sabahlara kadar bağıran ya da evin her köşesine işeyen, çiftleşmek için camdan içli içli bakan bir kediniz olmaz. Kızgınlık döneminde olan bir kediyle bir hafta boyunca yaşamak gerçekten bir işkence.
- Kediniz doğurursa ve cins bir kedi değilse, doğacak yavrular için yana yakıla yuva aramak zorunda kalırsınız. Bulamazsanız evde kedi nüfusunuz bir anda 1’den 8’e bile çıkabilir. Evde doğan bir kediyi sokağa bırakma ihtimalinizi düşünmek bile istemiyorum. Bu onu öldürmek demektir.
- Kediniz cins bir kedi ise yavrularına yuva bulmakta zorluk çekmezsiniz ama iyi bir yuva bulup bulamayacağınız meçhul! Yavruları kendi ellerinizle, üretim için hoyratça kullanacak birilerine vermiş bile olabilirsiniz. Bunun vebali hep sizin üzerinizde kalacaktır.
- Ayrıca daha önce kedi beslemediyseniz haberiniz olsun kediler sadece mart ayında kızışmıyor! Sıklıkla onun kızgınlık dönemi problemleriyle uğraşmak zorunda kalacaksınız. Kızgınlık dönemini baskılaması içim hormon hapları ya da iğnelerinin devamlı uygulanması kesinlikle önerilmiyor.
Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılmalı? Kedi Kısırlaştırma Yaşı
Kedi kısırlaştırma için çok erkenci davranmamak lazım. Kedi kısırlaştırma yaşı 6 ay civarı öneriliyor. Özellikle hiç kızgınlığa girmeden kısırlaştırılmaları bazı hastalık olasılıklarını daha çok düşürüyor.
Kediler Kızgınlık Döneminde Kısırlaştırılır Mı?
Veterinerler kızgınlık döneminden sonra kısırlaştırılmasını öneriyor. Biz, Suzi için önceden kısırlaştırma randevusu almıştık ve o süreçte kızgınlık dönemine girdi ne yazık ki. Veterinerimiz kızgınlık baskılayıcı bir ilaç verdikten 2 3 gün sonra kısırlaştırdı. Bu süreçte kızgınlık belirtilerinde de kurtulmuş olduk.. Kızgınlık dönemi nasıl atlatılır buradan okuyabilirsiniz. Bol sabır diliyorum size 🙂
Kedilerin Kızgınlık Dönemi-Kedilerde Kızgınlık Dönemi Belirtileri Nelerdir?
Kedilerin kızgınlık dönemi belirtileri ne yazık ki çok çok aşikar 🙂 Hayatı size işkence haline getirdiğinde BİNGO! Kediniz kızıştı. Kendileri bu durumdan bütün dünyanın haberdar olması için ellerinden geleni yaptıkları için, anlamanız da kolay oluyor…
Dişi Kedilerin Kızgınlık Dönemi;
- Kızgınlık döneminde sabahlara kadar asla ama asla susmadan, sanki etinden et kopuyormuşçasına bağırır. (Suzi sağ olsun sesinin kaç mahalle ötelere ulaşabileceğini falan hep test etti. Sonuç 3!
- Kuyruklarını havaya kaldırıp, popolorunu tepeye dikerler ki, etrafta erkek kedi falan varsa görsün yani. ”Çiftleşmeye hazırım” duruşu çünkü bu.
- Yerde yuvalarlanırlar kendilerini ordan oraya atarlar. Oyuncu bir modda yapıyorlar bunu. Bu da kur yapma şekilleri sanırım. Umarım öyle değildir ama 😀
- Biraz daha ilgi düşkünü olurlar.
Erkek Kedilerin Kızgınlık Dönemi;
- Evinizin her yerine kokişkolar bombişko ffkldsfkldşskfl. Normal idrarından çok daha keskin olan, defalarca işediği yerleri silseniz bile! Hala burnunuzun içine işemiş gibi kokusu tüten ”işeme işaretleri” bırakırlar. Bu da onların ”Güzel kızlar eqlesin” deme şekli.
- Ayrıca erkek kedilerde de miyavlama oluyor ama dişiler kadar yüksek performans gösteremiyorlar…
- Agresif ve saldırgan oluyorlar. Evin içinde ”Ya dur zaten hiç seks yok, canımı sıkma” dercesine (bir de kokulu işiyor tabii bu sırada) geziyorlar.
Bu süre 4-7 gün arası sürüyor genellikle. Kediniz de, siz de rahata erdiğinde bilin ki kızgınlık dönemini atlattınız. Geçmiş olsun. Tahminimce kızgınlık haftasından sonra pılınızı pırtınızı toplayıp veterinerin yolunu tutarsınız artık.
Kedimi Nerede Kısırlaştırabilirim? Kısırlaştırma Ücreti ve Ücretsiz Kısırlaştırma
Düzenli olarak aşılarını yaptırdığınız veterinerin muayenehanesi uygunsa orada yaptırabilirsiniz. Hayvan hastahanelerinde yaptırabilirsiniz. Biz Suzi için İBB Fatih Hayvan Hastahanesine gittik. Suzi’nin kısırlaştırılması süreci için yazdığım yazıya bakabilirsiniz. İBB Fatih Hayvan Hastahanesi kısırlaştırma ücreti özel veterinerlere göre çok daha uygun. Erkek kedi kısırlaştırma için 182 tl, dişi kedi kısırlaştırma için 227 tl ücret talep ediyorlar. Sokak hayvanları için ise ücretsiz kısırlaştırma yapıyorlar. Ayrıca barınaklar da sokak hayvanlarını ücretsiz kısırlaştırıyorlar.
Önemli not: Bazı yerler kedi kısırlaştırma için abesle iştigal fiyatlar talep edebiliyor. Ortalama fiyatları bilip ona göre davranmak en mantıklısı. Standart veteriner masrafları için bu yazıyı okuyabilirsiniz.
Kedimi Kısırlaştırmadan Önce Neler Yapmalıyım?
- Bir kaç hafta önce vitamin takviyesine başlayabilirsiniz. Ben bunu iyi ki yapmışım diyorum çünkü kısırlaştırmadan sonra Suzi hiçbir şey yemek istemedi. Vitaminin tadını çok sevdiği için vitamin veriyormuş gibi kandırıp ağzına yaş mama sokuşlayarak besledim. Gimpet’in multi vitamin paste’ını kullandım.
- Eğer hayvan hastanesinde kısırlaştıracaksanız elizabeth yakalığını (ameliyattan sonra dikiş yerlerini kopartmamaları için kullanılan yakalık) sizin alıp gitmeniz gerekiyor. Yaklaşık 15 tl fiyata alabilirsiniz.
- Kısırlaştırmadan önceki gün sabah karnını güzelce doyurun çünkü akşam mama vermemeniz gerekiyor. Kısırlaştırmadan önce en az 12 saat hiçbir şey yememiş olması gerekiyor. Suyunu almayın su içmeye devam edebilir.
- Bir de azcık keyfini çatın çocuğun. Kolay bir operasyon değil. Mutlu edin, motivasyonu olsun.
Kısırlaştırma Ameliyatı Nasıl Yapılıyor? Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Erkek kedilerde kısırlaştırma dişilere nazaran daha kolay bir operasyon, ufak bir kesikle taştaşları alıyorlar. Dişilerde ise rahmi ve yumurtalıkları aldıkları için daha zor. Kedi kısırlaştırma ameliyatı, erkeklerde 20-30 dakika sürerken dişilerde 30-40 dakika sürüyor.
Kısırlaştırma Sonrası Bakım – Nelere Dikkat Etmem Lazım?
Öncelikle her operasyonda farklı komplikasyonlar gelişebileceği için kısırlaştırma sonrası, veterinerinizin söylediklerini harfiyen yapın. Size söylenmeyen herhangi bir antibiyotik ya da ağrı kesiciyi vermeyin ve beklenmeyen bir durumla karşılaşırsanız veterinerinize başvurun.
- İlk 3-4 saat box’ın içinden çıkartmayın. Narkozun etkisinden tam olarak çıkamadıkları için kendilerine zarar verecek hareketler yapabiliyorlar.
- Operasyonun üzerinden 8 saat geçtikten sonra her zaman verdiğiniz mama ile besleyin. Kullandığınız yaş mamanızdan da verebilirsiniz. Yaş mama hem yemesi için daha cezbedici olacaktır hem de kakasını yapması daha kolay olacaktır. Yemek yemek istemezse zorlamayın. Sadece önüne getirerek ikram edebilirsiniz.
- Bazı kediler elizabeth yakalığı yüzünden yemek yemeyi reddedebiliyormuş. Eğer bütün gün yemek yemezse yakalığını çıkartın yemek yedikten sonra geri takın. Bu sürede gözlemleyin, dikişlerine zarar vermesin.
- Rahatça dinlenebileceği bir ortam yaratın. Fazla ışıklı olmayan, küçük ve sakin bir oda ayarlayın. Yatağı yumuşak ve yere yakın olsun. Maması, suyu ve kumu yatağına yakın olsun. Kapaklı kum kabı kullanıyorsanız kapağını açın. İyileşene kadar açık kullanın. Kum kabınız dahil odasının temiz ve steril olmasına dikkat edin.
- Dilediği kadar uyusun ve dinlensin, oyun oynatmayın ya da dışarı çıkartmayın.
- Ameliyat sonrası kusma görülebiliyormuş kusarsa ertesi gün sabaha kadar mama vermeyin.
- İyileşme süreci boyunca kedinizi gözlemleyin. Yemek yiyiyor mu? Su içiyor mu? Çişini ve kakasını yapabiliyor mu? Ve dışkısı normal görünüyor mu? Yarası iyileşiyor mu? Kanaması ya da iltihabı var mı? Bu soruların hepsinin cevabına bakın. Normal olmayan bir durum gözlemlediğinizde veterinerinize danışın.
Bizim kısırlaştırma sonrası neler yaşadığımızı öğrenmek için dişi kedi kısırlaştırma sonrası bakımı yazımı okuyabilirsiniz. Link
Kediniz için ‘kısırlaştırılmış kedi maması‘ almayı unutmayın.
Bu süreçte Suzi ve benim yaşadıklarımız için tıklayın.
Kedi Kısırlaştırmak Caiz Mi?
Ekleme: Sevgili kedişgenler, yüreklere su serpmeye geldim. Fark ettim ki kısırlaştırmanın günah olup olmadığı konusunda içi rahat etmeyen bir çok hayvan sever varmış. Forumlarda her gün ‘‘kedi kısırlaştırmak caiz mi?” sorusunu görünce, bu eklemeyi yapmam gerektiğini düşündüm. Nihat Hatipoğlu‘na kedileri kısırlaştırmak caiz mi sorusu yöneltilmiş ve kendisi durumu çok güzel özetlemiş, linke tıklayın; kedileri kısırlaştırmak caiz mi
Filiz
26 Haziran 2019Suzi, emziren kedilerde kısırlaştırma süresi nedir, onu da ekler misin yazıya?
suzionline
26 Haziran 2019Bebiktolar sütten kesilince 3 ay civarı, randevu alırken hekiminiz de uygun tarihe yönlendirir zaten <3
gökçe
24 Ekim 2019gene ben 🙂 erken kısırlaştırma olursa bööbrek vb sorunlar olabiliyormus ondan 1 yaş sonrası yaptırın diye bir kesim var.amerikada 6 ay sonrası yapılıyor diyen bir kesim var. bir de ortası 6-8 ay arası geliişm dönemi onu atlatsın 9 ayda yaptırın diyen bir kesim var. siz bu konuyu araştırabildiniz mi. yukarıda 6 ay demişssiniz ama 6 ay da sorun oluyor yazanlar olduğu için korktum açıkçası 🙁
suzionline
24 Ekim 2019Merhaba bu konuda sizin de fark ettiğiniz gibi farklı görüşler hakim. Ben de ikinci kedim için araştırıyorum. Farklı veteriner hekimlerden farklı cevaplar aldım. Kısırlaştırmaya karar verdiğim yer 5. aydan sonra uygun dedi. Biz Müjgan’ı 6. ayının sonunda kısırlaştıracağız.
Ebru
30 Ağustos 2021Merhabalar, ben kedimi 7 8 aylıkken kısırlaştırdım daha hiç kızgınlık dönemi geçirmemişti. Ama sonraki dönemlerde tekrar kızgınlık dönemi geçirdi her 3 ayda bir de geçiriyor. Veteriner birkaç kez iğne yaptı ama bunun da zararlı olacağını düşünerek yaptırmak istemiyorum. Şuan 1.5 yaşında ve hala kızgınlık geçiriyor evde atlatmaya çalışıyoruz ama kimseyi uyutmuyor. Bu konuyla ilgili ne yapabiliriz
suzionline
31 Ağustos 2021Merhaba, kedinizde muhtemelen parça kalmış. O parçanın alınması gerekiyor. Yapılması gerekenler yazıda mevcut. Çok geçmiş olsun.