Selam ♥ Geçen hafta size kedilerde çiğ beslenme ile ilgili aklınıza takılan sorular neler diye sormuştum ve çok güzel 30-35 tane soru geldi. Açıkçası soruların güzelliği ve çokluğu karşında biraz şaşkınım 😀 Aslında hepsini bir yazıda paylaşmayı düşünmüştüm ama hiçbir sorunun cevabını yüzeysel olarak yazmak istemiyorum. Dolayısıyla tek tek yazmaya karar verdim. Bu yazılarda mümkün olduğunca referans kullanmaya çalışacağım. Sizlere de bahsettiğim konularda sadece beni okuyarak değil kendiniz de araştırarak karar vermenizi öneririm. Bu arada bu konuya geçmeden önce kuru mama kediler için ne kadar güvenilir ve sağlıklı yazısını okumanızı öneririm. Buradan okuyabilirsiniz. Şimdi bakalım veterineriniz size neden çiğ beslenme önermiyor olabilir;
Neden Veterinerler Çiğ Beslenmeyi Önermiyor?
1- Klinik Bir Araştırma Sonucu Yok
Çiğ beslenme üzerine henüz klinik bir araştırma yapılmadığı için veteriner hekimlerin çoğu önermeyi reddediyor. Bunu tavsiye edebilmek için öncelikle resmi sonuçlar istiyorlar. Peki bu konuda neden klinik bir araştırma yok? Çünkü para yok. Bu konuda klinik bir araştırma yapılması için milyonlarca dolarlık bir fon ve yıllar lazım. Gerekli fonun sağlanması için takdir edersiniz ki hiçbir mama firması destek olmuyor. Böyle bir araştırma sonucunda yıllardır tıkır tıkır işleyen sistemleri çok yüksek ihtimalle duracak çünkü. Neden kendi paralarıyla kendi kuyularını kazsınlar? Bu arada zannetmeyin ki kuru mama ya da yaş mamanın da yararlığı klinik olarak kanıtlanmış. Hayır, onların da hayvan sağlığı için uygunluğunu kanıtlayan bir araştırma yok.(Referans Petfooled Belgesel, Dr. Karen Becker)
Peki, veterinerler hazır mamaları neden öneriyorlar?
Bunun cevabı da tam olarak ikinci maddemiz
2- Beslenme Konusunda Bilgi Eksikliği
Veteriner hekimler ve veteriner hekimlik öğrencileri mama firmaları ile yakın ilişki içerisindeler ve beslenme konusunda eğitim sistemlerinde eksiklik var. Hazır gıda önerilmesi gerektiği öğretiliyor ve çiğ beslenme hakkında eğitim almıyorlar.
Veteriner hekimler, tıptan farklı bir şey okumuyorlar. Aslında çok daha ağırını okuyorlar çünkü bir doktorun sadece insan vücuduna hakim olması beklenirken bir veterinerden birbirinden tamamen farklı yüzlerce hayvanın vücuduna hakim olması bekleniyor. Bir de ayrıca hepsinin beslenme, sindirim sistemlerine hakim olmaları zaten makul bir beklenti değil. Dersleri de bu şekilde değil. Bir doktor bile insan beslenme düzenine tam olarak hakim değil, bunun için ayrıca beslenme ve diyetetik uzmanları var. Siz beslenme tavsiyesi almak için pratisyen doktora değil bir diyetisyene gidiyorsunuz. Ne yazık ki hayvanlar için böyle bir meslek grubu yok ve eğer bir veteriner hekim bu konuda özel bir araştırma yapmazsa doğal olarak eksik kalıyor.
Günümüzde veterinerlerin hazır gıdaya olan bakış açısı 1940’lardaki doktorların tütün kullanımına bakış açısına benzetiliyor. O yıllarca tütün kullanımı bir çok doktor tarafından öneriliyordu. Televizyonlarda onlarca reklamı dönüyordu. Doktorlar, bunu insanların kötülüğü için önermiyordu. Sadece yeterince bilgi sahibi değillerdi ve yıllar sonra bunu kesinlikle önermemeye başladılar.
3- Bilinçsiz Hayvan Sahipleri
Bir çok hayvan sahibi, evcil hayvan beslenmesi konusunda tahmin edemeyeceğiniz kadar bilinçsiz. Kedilerde çiğ beslenmenin sağlıklı olduğunu düşünen bir veteriner hekim bile bunu önermeyebiliyor çünkü bir çok insan,doğru tavsiye yanlış uygulama sonucunda evcil hayvanın hastalanmasına ya da yaralanmasına sebep olabilir. Yani, veteriner hekimler, hazır gıda yerine çiğ beslenmeye geçelim dediğinde hayvan sahiplerinin doğru yolu takip edebileceğine güvenemiyorlar. Bir çok insan hala yemek artıklarıyla, makarnayla, bozuk sütle kedi beslemeye çalışırken çiğ beslenmeye geçin demek riskli.
Çiğ beslenmenin bazı kuralları var ve o kurallar çerçevesinde uygulamak hayvan ve insan sağlığı açısından çok önemli. Özellikle Türkiye’de düzenli veteriner hekim kontrollerini geçtim bir çok hayvan sahibi, kendi kendine hayvan tedavi etmeye çalışıyor. Kedi 11. kattan düşse kalçası kırılsa bile evde ne yapabilirim diye soruyor. Ayrıca en temel pencere, balkon güvenliğini sağlayamayan birisi nasıl güvenli çiğ beslenme yapabilir? Veteriner hekim ona nasıl çiğ beslenme önerebilir?
4- Sorumluluk Alma
Bütün hayvan sahipleri bilinçli olsa ve veteriner hekimler de bunun farkında olsa bile yok yere bir sorumluluk almaları gerekecek. Şu anda geleneksel evcil hayvan besleme şekli kuru ve yaş mama kullanımı. Bu mamalardan kaynaklı hastalıklar ve ölümler olsa dahi veteriner hekimler sorumlu tutulmuyor çünkü ”yapılması gerekeni” yapıyorlar. Bütün hekimler bunu yapıyor, dünya genelinde şu anda bu uygulama var. Eğer, çiğ beslenme önerirlerse bunun ardından gelebilecek ilgili, ilgisiz her hastalıktan sorumlu tutulacaklar. ” Veteriner çiğ besle dedi, kedim grip oldu”, ” Veteriner çiğ besle dedi, kedim evden kaçtı”, ”Veteriner çiğ besle dedi, kedim öldü” cümleleri hiç de uzak değil bence. Şimdi neden veteriner böyle bir risk alsın ki?
5- Maliyet
Özellikle Türkiye’de bir çok hayvan sahibi söz konusu kedi,köpek olunca asla para harcamak istemiyor. Mümkünse ayda 1 liraya kedi bakmak istiyorlar. Kuru mamanın bile en kalitesizini alıyorlar. Çiğ beslenmenin maliyeti onlar için çok yüksek. Bir hayvan sahibi veteriner hekime soruyor; Ayda 10 liraya hangi mamayı alabilirim diyor. Veteriner hekim ona kuru mama kullanma çiğ beslenmeye geç derse komik olmaz mı? Adam kediye, ayda sadece 10 lira harcamak istiyor o da maksimum yani. Çiğ beslenme maliyet olarak kaliteli mama kullanımına yakın. Maliyet hesaplaması ayrıca gelecek (geldi) ama şöyle söyleyeyim ayda 10 lira harcamak isteyene 10 kat daha fazla harca demesi gerecek… Neden hayvan sahiplerinin bir çoğunun asla vermeyeceği rakamlarda bir beslenme şekli önersin?
5- Geri Adım Atma
Veteriner hekimler, yıllar boyu önerdikleri şeyin yanlış olduğunu kabul etmek zorunda kalacaklar. Ya, biz size kuru mama alın dedik ama ben araştırınca anladım ki doğrusu çiğ beslemeniz demesi gerekecek. Bu durumda mama kaynaklı hastalık yaşayan hayvan sahipleri ile de ayrıca yüz yüze gelecekler. Yıllarca şu mamayı al demesi üzerine o mamayı kullanan kişiye nasıl ” Benim önerdiğim yanlış beslenmenin etkisi olabilir.” desin? Neden desin yani? Demiyorlar işte. Geleneksel tavırlarını devam ettirip önermiyorlar.
6- BÜTÜN VETERİNERLER ÖNERMİYOR DEĞİL!
Öneren veteriner hekimler de var. Özellikle yurt dışında çiğ beslenmeyi öneren çok fazla veteriner hekim var. Genellikle holistik veterinerler öneriyor. Holistik veterinerler sadece beslenme ile ilgili çalışmıyorlar tabii, hastalıklara karşı da daha farklı bakış açıları var. Daha sonra oralara da ayrıntılı gireriz. Şimdilik bir kaç örnek vermek istiyorum.
Dr. Karen Becker
Petfooled belgeseli sayesinde kendisinden haberdar oldum. Kendisi veteriner hekim ve kedi ve köpeklerde çiğ beslenmeyi öneriyor. Buraya kendi sitesinin linkini bırakıyorum. Sitesinden, konu ile ilgili bir çok yazı okuyabilir, video izleyebilirsiniz.
Dr. Barbara Royal
Dr. Barbara Royal’ de dünyaca ünlü bir veteriner hekim. O da petfooled belgeselinde yer alıyor. Kendisinin konu ile ilgili iki kitabı var. Aşağıya kitaplarının görsellerini ekliyorum. Sitesinin linki de burada.
Dr. Ian Billinghurst
Dr. Ian Billinghurst de çiğ beslenme taraftarı bir veteriner hekim. Kendisinin konu ile ilgili kitapları ve Dvd’leri var. Sitesinin linkini buraya ekliyorum.
AHVMF ( Amerikan Holistik Veterinerler Vakfı)
Böyle de bir vakıf var. Yani sayıları bir değil, iki değil. Sitelerinin linkini buraya koyuyorum. Siteye güzel de bir arama motoru koymuşlar; Holistik Veterinerini Bul. Keşke Türkiye için de böyle bir vakıf olsa…
Türkiye’de De Hiç Yok Değiller!
Instagram’da çiğ beslenme üzerine yaptığım paylaşımlardan sonra bir kaç veteriner hekimden çiğ beslenmeyi desteklediklerine dair mesajlar aldım. Kendimde internette biraz araştırma yapınca farklı isimlere de ulaştım. Bir tanesini sizinle paylaşmak isterim;
Vet. Hekim Banu T. Kantarcıoğlu
Banu Hanım, holistik bir veteriner hekim. Kendisi de çiğ beslenmeyi öneriyor. Sitesinin linkini buraya ekliyorum.
Eğer, sizin de bildiğiniz çiğ beslenmeyi destekleyen veteriner hekimler varsa lütfen yorumlar kısmında bana yazın. Onları da ekleyelim, herkes ulaşabilsin.
Bu arada, ben kedilerde çiğ beslenmeye geçmek istiyorum ama Türkiye’deki etlerin güvenilirliğine inanmıyorum diyorsanız lütfen bu yazıma bir göz atın.
Önemli not: Ben hiçbir veteriner hekim için iyi ya da kötü demiyorum. Bunun kararını verebilecek yetkili bir kişi de değilim. Sadece, herkes kendi doktorunu seçebildiği gibi kendi evcil hayvanı için veteriner hekimini de seçebilir. Evcil hayvan beslenmesi konusunda da hekimler arasında farklı fikirler hakim. Size uygun olan görüşe göre veteriner hekimi seçebilirsiniz demek istiyorum, o kadar…
Şimdilik kediyle kalın ♥
selda tekin
8 Mart 2019istanbulda raw for us firması kedi ve köpekler için çiğ ve katojenik üzerine yemekler hazırlıyor . Ben de hala kararsızım ama bu sitede çok ilgimi çekti.İncelemenizi tavsiye ederim:) İnstagram ve web siteleri mevcut bu arada
suzionline
8 Mart 2019Ben çiğ beslenmeye geçtim ama rawforus ketojenik mama da aldım, evde acil durumlar için bulunduruyorum işe gitmeden de 2,3 tane tabağına bırakıyorum.
paw
20 Mayıs 2021iyi bir çiğ beslenme nasıl olur? 4 yaşında iran cinsi kedim var bu beslenme şekli ona iyi gelir mi? çok hassas bir kedi.