Selam, kedilerde çiğ beslenmede kullandığımız bazı supplementlerden bahsetmek istiyorum. Öncelikle, ben hangisini nereden ne kadara aldığımı ekleyeceğim bu yazıya. Daha sonra da bunlarla ilgili daha ayrıntılı bilgiler ekleyeceğim. Ayrıntılı bilgi ekleme kısmı biraz vaktimi alacağı için yazıyı geciktirmemek adına neyi, nereden, ne kadara aldığıma birlikte bakalım.
Ben yaklaşık 2 aydır çiğ beslenme yapıyorum ve ilk ay herhangi bir takviye kullanmadım çünkü bunların bazılarının yoğun tatları var ve Suzi’nin nasıl tepki vereceğini bilemedim. Ayrıca neyi, ne kadar ekleyeceğimi öğrenmem de uzun vakit aldı. Şu an birçok şey kafamda oturmuş şekilde ancak öğrenmek ucu bucağı olmayan bir şey. Kedilerde çiğ beslenmede de kullanılan birçok supplement çeşidi, farklı kullanım şekli var. Ben araştırdıkça güncellemeler de yapacağım ancak başlangıçta temel olarak veteriner hekim onaylı tariflerde bulunan takviyeler bunlar;
1- Taurin
Taurin neden eklediğimizden evde çiğ kedi maması nasıl hazırlanır yazımda bahsetmiştim ancak orada ufak bir yanlış aktarım yapmışım, sonradan düzelttim, burada da yineleyeyim. ”Dondurma ve öğütme bir miktar taurin kaybına sebep olur” yazmıştım ancak bunu ” Dondurma/çözdürme ve öğütme bir miktar taurin kaybına sebep olur” olarak düzeltmemiz gerekiyor çünkü taurin kaybına sebep olan işlem dondurma değil dondurmadan sonra gerçekleştirdiğimiz çözdürme işlemi. Taurin suda çözünen bir aminoasit olduğu için et çözdürürken giden su ile birlikte bir miktar taurin de gidiyor.
Dr. Karen Becker, kendi sitesinde taurin ile ilgili yazısında Feline Nutrition Foundation yazarı kimyager Marta Kaspar’dan bir alıntı yapmış.
“Taurinin dondurularak saklanması sırasında gücünü kaybedip kaybetmediği defalarca soruldu.
Cevap evet ve hayır. Dondurma, taurin kuvvetini etkilemez, ancak eritme işlemi sırasında çok fazla sıvı salınır. Taurin suda yüksek oranda çözünür olduğu için, bu sıvı etin taurinini bol miktarda alacaktır.
Örneğin, çiğ kıyma / kemik / organ paketlerini çözüldüğü sırada çıkan sıvı – kırmızı rengine rağmen kan değildir – çözünmüş taurin doludur. Bu et suyu atılırsa, et donmadan önceki halinden daha düşük bir taurin içerir.”
Bizlerin de et poşetlerinde kalan sıvılar bu taurinleri içeriyor. Dolayısıyla kaybı gidermek adına sadece gerektiği kadar taurin ekliyoruz. Bunu da veteriner hekim onaylı tarifleri baz alarak sadece ihtiyaçları kadar yapıyoruz. Ben bu eklemeyi yapmak için hangi taurini aldım?
İşte bunu aldım. Hemen, ”Ama su sporcular için, kediler için değil ki?” dediğinizi duyar gibiyim. Evet, bu insan tüketimine uygun bir taurin ancak bu kediler kullanamaz anlamına gelmiyor. Taurin bir aminoasittir, bu aminoasite insanların da ihtiyacı var. Sadece kedilerin daha çok ihtiyacı var çünkü bu aminoasit onlar için esansiyel, yani vücutları kendiliğinden türetemiyor. Direkt olarak dışarıdan besinle almak zorundalar ki bunları ayrıntılı olarak kedilerin besinsel ihtiyaçları yazısında öğrenmiştik. Okumayanlar buradan okuyabilir. Yani, kedi taurini/ insan taurini diye bir ayrım yok. Taurin taurindir. Zaten yurtdışında çiğ beslenme yapan hesapları takip ediyorsanız genellike NOW marka supplementler kullandıklarına dikkat etmişsindir. O ürünler de insan sağlığı için üretilmiş ürünler. Ayrıca, hayvanlar için üretilmiş taurin olsa da ben yine insan tüketimi için olanı seçerim çünkü o çok daha sıkı denetimlerden geçer.
Öncelikle Now marka almak istedim ama Türkiye’de satışı yok malesef 🙁 Dolayısıyla Türkiye’de satışı olanlar içerisinden uygun fiyatlı bir tercih yaptım. Gittigidiyor.com’dan, West marka 300 gram taurin aldım. Fiyatı 50 tl. Buradan siz de ulaşabilirsiniz. Birebir aynısını almanıza gerek yok. Farklı bir marka alacaksanız da sadece içeriğin %100 taurin olmasına ve aromasız olmasına dikkat edin.
(Şok, şok, şok sporcu taurini yiyen kedi bodyci oldu, sahibini yere devirip sokakta tererö estirdi! )
2- Balık Yağı
Bu konuda o kadar çok kafam karıştı ki. En son soğuk denizlerde yüzen saf krill yağı ararken kendimi tokatladım. ”Sen hayatında omega 3 takviyesi kullandın, krill’ini seçtin de kedin mi kaldı?” diyerek silkelendim. Gerçekten suyunu çıkartmamak lazım. (Başka bir kelime kullanmak istedim de neyse :D) İmkanınız varsa alın tabii, en güzelini, en safını alın ama mükemmellik peşinde koşarken de kendinizi yıpratmayın ki ben bunlar konusunda o kadar takıldım ki çiğ beslenmeye geçişimi bile ötelememe sebep oldu. En büyük kaybım da bu.
İnsan tüketimine uygun herhangi bir balık yağı alabilirsiniz sadece morina balığı karaciğerinden üretilmiş olmamasına dikkat edin. (Morina balığı karaciğeri çok fazla A ve D vitamini içerdiği için) Yine ”en iyisi olsun” paniğimden bütün vitaminleri ve balık yağını Solgar marka aldım. Ancak ben bile bugüne kadar hiç balık yağı/omega 3 takviyesi kullanmadım ki eminim beslenmemde bu konuda eksiklik var ve kendim için kullanacak olsam da illa Solgar olsun diye düşünmezdim, kedim için ise düşünüyorum…
İlginçtir ki yıllarca kuru mama kullandım. Onların içinde de omega 3 takviyesi vardı. O zaman hiç bu omega 3 soğuk denizlerden mi geliyor diye düşünmüyordum ki eminim gelmiyordur 😀 Dolayısıyla kuru mamayı bırakıp çiğ beslenmeye geçiyorsanız, insan tüketimine uygun alacağınız her omega 3 takviyesi kuru mamanın içindekinden çok daha sağlıklıdır.
Solgar balık yağının satış fiyatı 94.50 tl ancak ben gittigidiyor’da bir indirim yakalım ve 85.90 tl’ye buradan aldım.
2- B Kompleks
Solgar B kompleks 50’nin standart satış fiyatı 61.90 tl. Ben N11.com’dan 57.50’ye satın aldım. Buradan ulaşabilirsiniz.
3- E Vitamini
Solgar E Vitamini satış fiyatı 82.50 tl. Ben N11.com’dan indirimli olarak 68.50 tl’ye aldım. Buradan siz de ulaşabilirsiniz.
4- Kelp
Canvit, Barf & Raw beslenmeye özel suppelementler üreten bir Çek Cumhuriyeti menşeili bir marka. Ürünleri arasında kelp (bir çeşit deniz yosunu) de var. Ben hayvanlaricihersey.com sitesinden 94.50 tl’ye aldım. Buradan siz de ulaşabilirsiniz.
Suzii Suzii Bütün Parayı Vitaminlere Mi Verelim Suzi?
Çok haklısınız! Yukarıdaki rakamları bir topladım da 356 lira yapıyor. Tabii ben bu ürünleri aylarca kullanacağım ancak yine de direkt olarak bu kadar şey almak birçoğumuz için biraz fazla pahalı. Ayrıca bütün bu supplementleri önünüze yığıp çiğ beslenmeyi de çok zor ya da komplike göstermek istemiyorum. Bu içerikleri zamanla da toparlayabilirsiniz. Ayrıca yukarıda da dediğim gibi en iyisi/ en pahalısı olsun cenderesine düşmeyin.
Hepsini bir anda alamayacaksınız eğer sırayla alabilirsiniz. Örneğin kelp olmazsa olmaz değil. İyot takviyesi için kullanıyorum ancak yerine uygun ölçüde sofra tuzu da kullanılabilir. Aslında tariflerde genellikle Lite tuz oluyor ama ben henüz Türkiye’de bulamadım. ( Lite tuz ;sodyum oranı azaltılmış ,iyotlu tuz.) Tariflerin sonuna lite tuz yoksa yarı ölçekte sofra tuzu da kullanabilirsiniz yazıyor genellikle. Dolayısıyla başlangıçta kelp almayabilirsiniz.
İlk olarak ben olsam balık yağı alırım. Onda da dediğim gibi muhtemelen aldığınız her omega 3 takviyesi kuru mamanın içinde kullanılanlardan daha sağlıklı olacaktır. En soğuk denizdeki, en küçük krillin peşine düşmeyin. 😀
B kompleks ve e vitamini de yine eczacılarınıza danışarak farklı markalar da tercih edebilirsiniz. Bunları da ikinci aya öteyebilirsiniz eğer maddi olarak zorlayacaksa.
Bunları Hiç Kullanmasak Olmaz Mı?
Ben çiğ beslenmede onaylı veteriner hekim tariflerini takip etmek taraftarıyım , o tariflerde de bu eklemeler zaruri olarak geçiyor. Burada incelemiştik. Ben de bu sebeple ekliyorum. Bu şekilde kedimin dengeli beslenip beslenmediği konusunda şüphem olmuyor. Eklemeden çiğ beslenme yapanlar yok mu? Evet, var ancak ben ihtiyacı kadar ekliyorum.
Evet, benim çiğ beslenme için aldığım bütün takviyeler ve fiyatları bu şekilde.
Siz neler kullanıyorsunuz?
Nereden, ne kadara alıyorsunuz?
Yorumlarda buluşalım.
Şimdilik kedi ile kalın <3
Zafer Şahin
28 Mart 2019Lütfen bir kedi tv kur ve orda hergün kedilerden bahset; okadar çok yabancı site karıştırdım(üstelik çevirip okumaya çalışıyorumki çeviriler tam deli saçması) ve kafam öyle çorbaydıki hayır bazı yerde yüzdeleri miktarları veriyorlar onu hesaplamaya kalkmak bile iyi bir hesap pratiği gerektiriyor ki ben matemetiği hiç sevmem yav alışveriş yaptığın site bile var şaşkınım memnunum minnettarım teşekkür ederim.
Tabi şimdi işin zor bir kısmıda yok değil şöyleki çok kedisi olan insanlar için bu etleri böyle parça parça ayırmak epey zahmetli evet okuduğuma göre iri parçaları çiğnerlerken sindirim için gereken bazı enzimleride salgılıyorlarmış kediler doğal olanı iri parçalar kullanmak ; İşin orjinalinde olanıda kedilerin avını kendilerinin yakalaması ve yemesi bu noktada sanırım kıyma makinesi daha pratik ve makul olur üstelik karışım daha homojen olur.Homojeni doğru kullandım dimi pek kullandığım bir kelime değil başka çağrışımlar yapıyor 🙂
suzionline
28 Mart 2019(Youtube kanalı açtı, sadece Suzi’nin butlarını çekti sdfjsklfjslk) Kesinlikle zahmetsiz diyemem. Ben tek kedi için 1 aylık mama hazırlarken bile 2 3 saat uğraştım ama ben de acemiyim. Ustalar belki yorulmadan döktürüyordur 🙂 Ben, ilk aşamada büyük değil küçük parçalardan yanayım daha rahat sindirmesi için ama giderek parça boyutunu büyütmek istiyorum. Çiğnemek ağız ve diş sağlığı için oldukça faydalı. Kıyma makinesine gelince, almamak için kendimi inanılmaz zor tutuyorum. Bizimki kemik yemiyor, yumurta kabuğu tozu ekliyorum ama gerçek kemik yemesini çok çok istiyorum. Sanırım kıyma makinesi alıp kemik ihtiyacı için sadece kullanacağım, diğer etleri organları yine parçalı vereceğim. Evdekilere de kıyma makinesini nasıl açıklarım bilemiyorum 😀 ”Kasap bir takipçim hediye etmiş, vallahi ben satın almadım.” demeyi düşünüyorum 😀
Zafer Şahin
28 Mart 2019Suzi bu B complex içindede bir miktar kelp var dikkat ettiysen Norveç Kelpi (ascophyllum nodosum) az bir miktar sanıyorum oranını göremedim b vitamini kaynaklarına baktım kırmızı et, balık, karaciğer, süt, yumurta sayılıyor..
E vitamininede baktım Her bir softjelde, 268 mg E vitamini (”soyadan”) içerir yazıyor yani e vitamini kaynağı soya e vitamini nelerde bulunur diyede bir araştırıyim dedim bu liste çıktı
Bir kısım sebze bir kısım kabuklu yemişlerde var en önemlisi balıklarda kırmızı etde ve yumurta* da var yani şimdi bu e vitaminin kaynağı et balık ve yumurta ise bunları ekler isek menüye yinede gerek olurmu ki yani kısaca e ve b vitaminlerini dışardan vermek ne kadar gerekli olur bilemedim?
Balık yağınıda balık ekleyerek halledemezmiyiz ?Kaybolan taorinide eklemek zaruri oluyor ozaman.Gerçi işin uzmanları bunları ekleyin diyor ise sağlama bağlamak daha doğru olur ama masrafından çekinen(böylede bir gerçek var) yada madem doğallık neden bu vitaminler eklemeler diyenler içinde bir çıkış yolu olarak bunu paylaştım.
suzionline
28 Mart 2019Solgar b kompleks içerisinde kelp yok. B ve e vitaminleri dediğiniz gibi doğal içeriklerde de var ancak hangisinden ne kadar ekleyerek doğru değeri yakalarız bilemiyorum. Ayrıca soyadan elde edildiği de yazılmamış, bitkisel içerikli denilmiş aslında. Bu bilgileri nereden okudunuz merak ettim. Resmi sitede yok. Akşam eve gidince şişelerin de arkasına bakarım.
Bir de bu eklemeler çiğ beslenmeyi destekleyen veteriner hekim onaylı tariflerde de dışarıdan ekleniyor. Eksik değerleri tamamlamayı doğallıktan uzaklaşmak olarak görmüyorum. Aksine doğallıktan uzaklaşmak korkusuyla ”zaruri” denilen eklemeleri yapmayarak uzun vadede sağlık sorunlarına sebebiyet vermekten korkuyorum.
Zafer Şahin
4 Nisan 2019Galiba içerikleri hususunda bilgi edindiğim site güvenilir değil resmi sitesinede bakmadım hata bundan kaynaklanıyor sanırım.
Bu eklemeleri yaparak garantiye almak en doğrusu olur sanıyorum.
Bu arada ben her kedimde aynı başarıyı elde edemiyorum kimi çiğer sevmiyor kimi çiğ beslenmeye mesafeli birinde çok sorun yaşamıyorum.
Birine kısmen pişirip yaşmama ile karıştırıp deniyorum ama dikkat ettim tavuk karaciğer ishal yapıyor acaba yumurta kabuğu eklemedim diyemi böyle oldu bu arada kedimin yavrusu oldu yeni yavrulara direk çiğden başlamak daha mantıklı olur sanıyorum böylece geçiş yapmada zorlanmıcaklardır.
Tavuk göğsünü çok severek yiyor bir kedim ama aynı kedi tavuk budunda duraksıyor kırmızı et daha lezzetli geliyor gibi ama onuda fazla alamayız burası Türkiye 🙂
Ama balık yağının kedilere çok lezzetli geldiğine eminim bir kapsül acarken elime bulaşsa dahi gelip yalıyort israf etmiyorlar mama lezzetlendirmek için gimcatin multivitaminindende ekledim daha bir istekle yedi burun kıvıran kedim.
Şöylede bir sorun var benim kedilerim bir yaşını yeni geçtiler ve sürekli açık büfe takılmaya başladılar biri hala kurumamasız yapamıyor açıkta mamakabı bırakmasak bile ara ara ev halkından mama istiyor çiğ beslenmeye geçmek istiyorum ondada ama malesef başarılı olamadım zamanlı zamansız mama istişyor acaba günde 3 öğüne çekip geri kalan zamanlarda vermesem bu huyu bırakırmı birde çiğ beslenmeye geçmesi için aç bırakmak istemedim korktum kaç saat aç bırakabiliriz riskli sıkıntılı bir şey yapmak istemiyorum sorular bitmiyor tabiş hem kuru hem çiğ gidiyorum ikisinde buda problemmiş okuduğuma göre ama kesin kanıtlanmış bir şey yok diyende var işte bvöyle cebelleşip gerçek dertlerimizi unutuyoruz ya buda yeter 🙂
suzionline
4 Nisan 2019Merhaba, ben de hala zorlanıyorum. Bizimki de tavuk göğüs sevse de but sevmiyor ya da bir gün tavuğu iştahla yese yarın yemiyor. Genel olarak favorisi dana kuşbaşı sağolsun en pahalısı 😀 ama onu da yemeyi reddettiği oluyor.
Tavuk ciğer ishal yaptı demeyelim. Fazla sakatat ve eksik kemik/yumurta kabuğu ishal yapar.
Bizimki balık yağını da sevmiyor bu aradan 🙁
Sürekli mama istemeye gelince günde 3 öğün veriyorum en son gece 12de veriyorum ama sabah 6-7 gibi bas bas bağırıp yemek istiyor. Verince de yemiyor. Delirmek üzereyim 😀 Bu arada 12 saatlik bir açlığı sorun etmeyebilirsiniz.
Bu arada kuru mamaya devam etmeniz ileride çiği tamamen reddetmelerine de sebep olabilir. Kuru mamayı tamamen kesmenizi öneririm
Anonim
4 Nisan 2019Ben karaciğeri çiğ denedim hatta daha karacviğeri ve tavuk ikisinide yemediler ama tavuk kalbi sevdiler.Karaciğeri pişmiş verincede dediğim gibi oldu demekki yumurta kabuğu eklicez evdede var oysa ben kendim hazırladım bayadır duruyor ama un gibi değil çekmem lazım heralde bir baharak öğütücü iş görür.Şuan kurumama çok az var 150 gram kadar kaldı özellikle almadım bakalım onlarmı benmi kazanıcam iki tarafta direniyor şuan 🙂
Bu ürün dikkatinizi çektimi hiç?
Canvit Nutrimin Mineral ve Vitamin Takviyesi Kedi Vitamini 150
https://www.hayvanlaricinhersey.com/urun/canvit-nutrimin-mineral-ve-vitamin-takviyesi-kedi-vitamini-150-gr
suzionline
4 Nisan 2019Evet, bu ürünü instagram hesabımdan paylaşmıştım, bende var. Pişmiş mamalar hazırlarken içerisine ekliyordum. Ben çiğ beslenmede nutrimin kullanmıyorum. Sadece veteriner hekim onaylı tariflerdeki eklemeleri yapıyorum. Nutriminde bundan fazlası var bazı değerlerde önerilenden az. Çiğ beslenmede kullanımı için değerleri tek tek incelemek lazım.
Selma
5 Nisan 2019Ben de Now marka Taurin almayı istemiştim ama bulamamıştım yine tekrar bakınırken buldum ama ne kadar güvenilir fikrim yok gittigidiyorda vitaminsepeti diye bir yer satıyor. Almaya cesaret edebileceğimi sanmıyorum ben de sizin gibi sporcu takviyesi olarak aldım taurini ama okuduğum bütün tariflerde herkes Now Taurini kullandığı için aklım da takılmıyor değil.
suzionline
6 Nisan 2019Now marka taurin de taurin, içerisinde farklı bir şey yok. Sadece marka olarak popüler yoksa o da sporcu takviyesi. Okuduğunuz kişiler genellikle yurt dışında olduğu için onu görüyoruz. Ben bu kadar çok markaya, ayrıntıya takılmayı kendimize işkence gibi görüyorum. Çok yüklenmeyin 🙂
kedilibaba
11 Nisan 2019Günaydın sabah 7 de soru sorasım gelmiş 🙂
Evde Benexol B12 hap şeklinde vardı ezip mamalara ekliyorum(ev yapımı mamalara)içinde B1 B6 B12 var herhangi bir zarar sözkonusu olabilirmi kaş yapıyim derkende göz çıkarmak istemiyorum.
Balık yağıda ekliyorum;carlson diye bişr marka var değerleri solgardan daha yüksek. sanırım taurinede alıcam ama türk malı big joy diye bir marka var alışveriş yaptığım sitede güvenebilirmiyim emin olamadım ne dersiniz?
suzionline
11 Nisan 2019Merhaba, benim eklediğim b kompleks içerisinde bütün b vitaminleri var. B12,B1 ve B12de dahil. Sadece elinizdekilerin kaç mg’lık olduğuna dikkat edin. Balık yağı da solgar 1 kapsülde 1000mg balık yağı içeriyor, sizinki kaç mg ise yine miktara dikkat edin. Taurin markasına gelince insan tüketimine uygun aromasız bir marka uygun olur.
ayşenur ersoy
13 Nisan 2020merhaba bu eklemeler dışında artık multivitamin vermenin bir anlamı olur mu sizce. aşırı yükleme olur diye dü
şündüm ama danışmak istedim size
Arda
22 Mart 2021yazınızı çok beğendim fakat öğrenmek istediğim bilgiye ulaşamadım. Bu supplementleri kilogram başı ne kadar koyacağım.
suzionline
22 Mart 2021Burada ben neyi, ne kadar koyduğumu yazmıştım. https://www.suzionline.com/cig-beslenme/cig-kedi-mamasi-tarifi-evde-cig-kedi-mamasi-hazirlamak/
Elif
26 Ekim 2021Merhaba Fatti Hanım,
Acaba hala Suzi ile Müjgan’ı çiğ beslenme ile mi besliyorsunuz? Kuru mamadan ev yapımı yaş mamaya sonrasında da çiğ beslenmeye geçmeyi düşünüyorum o yüzden sormak istedim son durumu.
Zehra
26 Ocak 2023Merhaba Fatti, Ya ben Raw for Us ile beslemeye başladım kızımı ancak bu ekstra suplementleri kullanmıyorum. Taurin konusunda tedirginim sonuçta erittiğimde gider mi? Yani dışardan alasakta bu ek besinleri eklemeli miyiz
Mizgin Kurt
22 Aralık 2023Merhaba, çiğ besleme kaliteli konserve mamalara çok benziyor. (Örnegin schesir, gimcat) Bunun yerine konserve mama vermek daha zahmetsiz ve güvenli gibi geldi. Ama konserve mama çok fazla fosfor içeriyor, takviye olarak multivitamin vermek gerekiyor. Bu da yetmiyor çoğu veteriner hekim fazla verilmesini önermiyor. Beslenme konusu çok karışık ve tek bir doğru yok bence. 🙂