Kedilerde Çiğ Beslenme - Çiğ Kedi Maması Nasıl Hazırlanır? | suzionline
Kedilerde Çiğ Beslenme – Çiğ Kedi Maması Nasıl Hazırlanır?

Kedilerde Çiğ Beslenme – Çiğ Kedi Maması Nasıl Hazırlanır?

Selam, uzun zamandır bu yazının peşindeyim çünkü herkesten çok Suzi için araştırıyorum çiğ beslenmeyi. Kedime yapacağım en büyük iyiliğin onu doğasına uygun ve dengeli şekilde beslemek olduğunu biliyorum. Baştan söyleyeyim bu kimseyi çiğ beslenmeye ikna etme yazısı değil. Çiğ beslenmeye inanmış ve konu ile ilgili bilgi almak isteyen kişiler için bir yazı. Benim neden bu beslenmeye inandığımı öğrenmek istiyorsanız, öncelikle PetFooled belgeselini izlemenizi ve bloğumdaki kedilerde çiğ beslenme sekmesini incelemenizi ayrıca kedilerin beslenme temellerini okumanızı öneririm. Böylece nasıl ve neden kedilerde çiğ beslenme taraftarı olduğumu görebilirsiniz.

Zaten biraz araştırma yapınca bu kararı vermek pek de güç olmuyor

Şimdi, eğer siz de çiğ beslenmenin kediniz için en doğrusu olduğuna inananlardansanız, aklen ve kalben şüpheniz kalmadıysa, ancak bunu nasıl yapacağınızı bilemiyorsanız haydi A’dan Z’ye birlikte öğrenelim!

Çiğ beslenmede birçok farklı yöntem var. Bunların hepsini farklı bir yazıda inceleriz ancak ben bu yazıda direkt olarak kendi tercih ettim PMR (Prey Modele Raw) yani Av Modeli Çiğ Beslenme’den bahsetmek istiyorum.

PMR – Prey Modele Raw – Av Modeli Çiğ Beslenme

Av modeli çiğ beslenmede kedilerin doğal hayatlarında tükettikleri av hayvanlarını taklit etmeye çalışarak bir beslenme menüsü oluşturuyoruz. Bunu yapmamızın da yine farklı metotları var.

  • Bütün av ( Av hayvanını müdahalesiz, direkt olarak kediye vermek.)
  • Av modeli ( Çeşitli hayvan parçalarını belirli oranlara göre vermek)
  • Öğütülmüş model ( Hayvan parçalarını kıyma makinesinden geçirip öğüterek vermek)

Ben bunlardan ikincisini kullanıyorum. Bütün av veya öğütülmüş modeli kullanmıyorum, av modeli uyguluyorum. Peki bunu yaparken ne kadar et, ne kadar kemik ne kadar organ kullanıyorum?

Kedilerde Çiğ Beslenmede Oranlar

 

Farklı oranlar, çiğ beslenmede uzun yıllardır kullanılıyor ancak sanırım Dr. Ian Billinghurst tarafından geliştirilen BARF yani biyolojik olarak uygun çiğ beslenme diyeti ile yaygınlaşıyor.  Bu oranları/yüzdeleri ilk kimin kullanmaya başladığına dair internette bir araştırma yaptım ancak bulamadım ne yazık ki. Bilen varsa yorumlar kısmında paylaşırsa çok sevinirim! Köpeklerde av modeli diyette kullanılan oranlar ile kedilerde kullanılan oranlar arasında ufak farklılıklar var. Kedilerde av modeli çiğ beslenmede kullanılan yüzdeler;

%83 et, %7 kemik, %5 ciğer, %5 diğer salgı organları şeklinde.

Köpeklerde av modeli çiğ beslenmede  %80 et, %10 kemik, %5 ciğer, %5 diğer salgı organları şeklinde bir sistem kullanılırken kedilerde et/kemik yüzdelerinde ufak bir değişim var. Peki neden? Avladıkları hayvanların et kemik yüzdeleri farklı olduğu için. Kedilerin bilinen üç avının vücut yüzdelerine bakalım. Fare, sıçan ve tavşanın yüzde kaç kemik ve etten oluştuğunu görelim;

(Bu tablo buradan alıntılanıp çevirilmiştir. Hazırlayan kişi kendi referanslarını sayfanın altında belirtmiş, ben eklemiyorum.)

Bir farede; %76.76 et,deri,kürk vs, %4.89 kemik, %4.33 ciğer

Bir sıçanda; %85.94 et,deri,kürk vs, %4.71 kemik, %3.35 ciğer

Bir tavşanda; %70.91 et,deri, kürk vs, %9.52 kemik, %3.48 ciğer

Bu üç örnekte de gördüğümüz gibi kedilerde kullanılması gereken kemik oranı %10’dan daha az. Yine kedilerin bilinen avlarından olan kuşlar ise daha düşük kemik ve organ içeriğine sahiptir. Ancak şunu unutmamak gerekir bu belirlenen yüzdeler her kediye birebir değişmeksizin uygulanacak diye bir kaide yok. 83/7/5/5 sizin kediniz için fazla kemikli olabilir, bunu kedinizi gözlemleyerek anlayabilirsiniz. Bu durumda 84/6/5/5 şeklinde de ufak oynama yapabilirsiniz. Bu oynamaları neye göre nasıl yapacağımızı da yine ayrıca konuşuruz ancak temel olarak kedilerde çiğ beslenmede kullanacağımız yüzde 83/7/5/5 şeklinde.

Bir örnek vermek gerekirse; 1 kg çiğ menüde, 830 gram et, 70 gram yenilebilir kemik, 50 gram ciğer, 50 gram da bir başka salgı organı olmalı. Peki günlük ne kadar besleyeceğiz?

Kedilerde Çiğ Beslenme Günlük Miktar

Yetişkin kedilerde, kedinin kilosuna ve hareketliliğine göre genellikle %2,%3 veya %4 oranları kullanılır. ( Yavru kedilerde %8, %9, %10)

  • Yetişkin kediniz fazla kilolu ve hareketsizse, günlük olarak kilosunun %2’si kadar beslenmeli
  • İdeal kiloda ve orta hareketlilikte ise, günlük olarak kilosunun %3’ü kadar beslenmeli
  • Normalden zayıfsa ya da çok hareketli bir kedi ise kilosunun %4’ü kadar beslenmeli

Örneğin, kilo alıp vermesi beklenmeyen, orta hareketlilikteki 5 kiloluk bir kedi (kısır olup olmamasının bir önemi yok, kilosunun %3’ü kadar yani günde 150 gram beslenmeli. Belirlenen bu 150 gramı da günde az 2 parça halinde (75 gram, 75 gram şeklinde) vermenizi öneririm çünkü kedilerin vücudu, sindirim sistemi az az ve sık sık beslenmeye göre uygundur. Bunu da kedilerin besinsel ihtiyaçlarını yazsında öğrenmiştik aslında.

Matematiğiniz rezalet ise şuşuonlayn sizin için buraya bir hesap makinesi bırakıyor, kedinizin kilosunu yazdığınızda sizin için geçerli olan %2, %3, %4 değerlerini veriyor. Günlük miktarınızı buradan alabilirsiniz.

Et/kemik/ciğer/diğer organ yüzdelerini nasıl belirleyeceğimizi de öğrendik ama bu oranları da hesaplamak zor geliyor ise yine kedinizin kilosunu ve aktivitesini yazdıktan sonra sizin için 84/6/5/5 oranlarında değerleri veren bir hesap makinesi de burada var. ( Eee sen 83/7/5/5 demiştin bu 84/6/5/5 ama? Evet, öyle demiştim ama bunun kemik oranında 1 aşağı yukarı oynayabileceğini, sizin ayarlamanız gerektiğini de söylemiştim. Döğüşmeyelim :D)

Şimdi, 2 menüyü birlikte inceleyelim. Bu menüler öğütülmüş olarak önerilmiş ancak öğütüp öğütmemek sizin tercihinize kalmış. Ben, ağız ve diş sağlığına daha faydalı olduğu için öğütmemeyi tercih ediyorum zaten kemik de öğütebilecek bir kıyma makinesi almak lazım öğütülmüş beslenmede…

1- Dr. Pippa Elliott’un Çiğ Beslenme Tarifi

Menünün orijinal dilindeki halini buradan okuyabilirsiniz.( pound-kg ve oz-ml dönüşümünden ötürü minik miktar farklılıkları var)

  • 2 kilo kemikli kas eti (kemiği ve kas etini kıyma gibi birlikte öğütüyorlar)
  • 400 gram yürek (mümkünse eti kullanılan hayvanın yüreğinden, yürek yoksa 4000 mg taurin)
  • 200 gram karaciğer (yine mümkünse aynı hayvanın ciğeri, ciğer yoksa 40.000 ıu a vitamini, 1600 ıu d vitamini ancak siz yine de ciğer kullanmaya çalışın)
  • 500 ml su
  • 4 çiğ yumurta sarısı (tercihen serbest gezen, antibiyotiksiz tavuk yumurtası)
  • 4000 mg somon yağı
  • 200 mg B vitamini kompleksi
  • 800 ıu E vitamini
  • 1/4 çay kaşığı kelp tozu ve 1/4 çay kaşığı dulse tozu (isteğe bağlı, opsiyonel)
  • 4 çay kaşığı fisilyum tozu (isteğe bağlı, opsiyonel)

2-  Dr. Lisa Pierson’un Çiğ Beslenme Tarifi

Tarifin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.

  • 1.5 kiloluk kümes hayvanı (et, kemik, deri birlikte)
  • 1 su bardağı su
  • 2 yumurta (isteğe bağlı), sarısını çiğ kullanın ancak beyazını hafifçe (3,4 dk kaynatma) pişirin, kabuğun tümünü veya çoğunluğunu çıkartın. (neden sarısı çiğ, beyazı az pişmiş başka yazıda konuşuruz)
  • 5000 – 10.000 mg balık yağı (bir kapsül ortalama 1.000 mg , 5-10 kapsül) – Dr. Pierson 10 ekliyormuş kendi kedileri için. Kediniz balık yağının tadını sevmiyorsa 2000 mg ekleyebilirsiniz. A ve D vitaminini çok fazla içerdiği için Morina karaciğeri yağı kullanmayın.
  • E vitamini 400 Iu (268mg)
  • B Vitamini -complex 50 – 1 kapsül veya tablet, ancak B vitamininlerinin yoğun bir tadı olduğu için  kediniz seçici ise 25 mg, 1/2 kapsül veya tablet ile başlamalısınız; Bir sonraki partide arttırmaya çalışabilirsiniz, ancak kedinizin 25 mg’dan daha fazlasını kabul etmiyorsa, 25 mg’da bırakın.
  • 2.000 mg taurin (toz halinde kullanın)
  • 1 çay kaşığı Lite tuz
  • Yaklaşık 200 gram ciğer ( lb, kg birim farklarından dolayı ufak farklar var. orijnal tarifi lütfen teyit edin.)

(Kemiksiz et kullanılacaksa 3 kilo et+deri için 7 çay kaşığı yumurta kabuğu tozu)

Not: Bu tarifin CKD (Kronik Böbrek Hastalığı) kedileri için önerilmez.

3- Feline Nutrition Çiğ Kedi Maması Tarifi

Ayrıca burada feline nutrition sitesinin hazırladığı çiğ kedi maması hazırlama hesap makinesi de var. Bunu da kullanabilirsiniz. (Matematiği kötü olanları da ağlatmadığım için ekstra teşekkür bekliyorum yalnız.)

Yukarıdaki tariflerdeki malzemeleri ve oranları incelediğimde direkt olarak 83/7/5/5 vs gibi bir sisteme uyulduğunu söyleyemem ancak oldukça benzer. Bu tariflerde farklı olarak su, yumurta sarısı ve bazı eklemeler yapılmış. Peki bu eklemeler neden var? Olmasa olmaz mı? Çiğ etler kemikler vs. kedilerimizin ihtiyacı olan her şeye sahip değiller mi? Evet sahipler, bir kedinin besinsel ihtiyaçlarında görmüştük ancak biz tabaklarımıza bir kedinin avında bulunan her şeyi, hiç müdahale etmeden koyabiliyor muyuz? Hayır, yapamıyoruz. Bu eklemeler de bu yüzden var. Eğer siz, bir bütün bıldırcını ya da tavşanı, kürkü, kafası, derisi, ayakları yani her şeyiyle kedinize verebiliyorsanız ve bu avı sürekli olarak değiştiriyorsanız, sizin bu eklemeleri yapmanıza gerek yok ama yok yapamıyorsanız, gelin bakalım neler ekleyeceğiz?

Kedilerde Çiğ Beslenmede Eklenmesi Gereken Vitamin Ve Mineraller

Burada bahsedeceğimiz takviyelerin çoğu opsiyonel değildir. Yani koymasanız da olur mu? Hayır olmaz. İnternette göreceğiniz onaylanmış tariflerin birçoğu zaten bu eklemelerin hepsini ya da birkaçını içeriyordur. Şimdi bu eklemelere ve neden onları eklediğimize bakalım;

1- Taurin

Hemen ne taurini yea? Ciğer, yürek gibi organlarda bolca var taam mı demeyin 😀 Evet haklısınız, var ancak hem dondurma/çözdürme hem de öğütme gibi aşamalar bu taurin miktarında azalmaya sebep oluyor. Hangi oranda azaldığı tam olarak bilinemese de kediler için hazırladığımız çiğ beslenme menülerine taurin eklememizde fayda var, zarar yok çünkü taurin kedilerde toksik değildir, suda çözünür ve fazlası idrar yolu ile atılır.(1) İleride taurin eksikliğinden kaynaklanabilecek hastalıklarla uğraşmaktansa, menüsüne bir miktar taurin ekleyip fazlasını işemesinde hiçbir sakınca yok. (kaynak)

2-Balık Yağı

Kedilerde omega-3 grubu yağ asitleri (ALA, EPA, DHA) eklemler, bağırsak, böbrek, cilt, tüy sağlığı, hücre oksijenasyonu dolayısıyla beyin ve kas gücü gibi birçok noktada için önemlidir. Alfa lineloik asit keten tohumu yağında oldukça fazla bulunur. DHA ve EPA ise en çok deniz balıklarında, deniz kabuklularında bulunur. Bu yağ asitlerini ekleme yapmadan menüsünde sağlamak çok zor. Örneğin yukarıdaki Dr. Pippa Elliot’ın menüsü de , Dr. Pierson’ın menüsü de balık yağı olmadan bir kedinin omega grubu yağ asiti ihtiyaçlarını karşılayamayacaktır. (Eğer, çiğ menüsünde kedinize haftada 1 ya da 2 kez balık ya da deniz kabukluları veriyorsanız o günlerde bu eklemeyi yapmanıza gerek yok.)

3- E Vitamini

E vitaminini de ekleme yapmaksızın çiğ menümüzde yeterli miktarda sağlamak zor. E vitamini bitkisel yağlarda ve özellikle soya fasulyesi yağında bulunur. Yukarıdaki gibi bir menü ile gerekli e vitaminini sağlayamıyoruz. Şimdi diyorsunuz ki E vitamini ADEK’ lerden yani yağda çözünenlerden böyle bir ekleme yapmak riskli değil mi? Toksisiteye sebep olmaz mı?

ABD Ulusal Araştırma Konseyi Köpek ve Kedi Beslenmesi Komitesi ”E vitamininin kedilerde bilinen akut toksisitesi yoktur.  Bununla birlikte, insanlarda yapılan çalışmalara göre, uzun bir süre boyunca aşırı miktarda kullanılması halinde zararlı olabilir.” demektedir. Dr. Foster& Smith’in buradaki konu ile ilgili yazısından da bir alıntı yapalım ”Köpek ve kedilerde bilinen E vitamini toksisitesi yoktur. Büyük seviyelerde bile olsa, vücut fonksiyonlarında kesinti olmadığı gösterilmiştir. ”  AAFCO NRC veya CVMA kılavuzlarına göre, yetişkin bir kedi için E vitamini ihtiyacı günde 1- 3 IU  arasındadır. kaynak

Dolayısıyla gerekli miktarda ekleme yapmak konusunda tereddüt edeceğimiz herhangi bir şey yok.

4- B Vitamini Kompleksi

Yine bulacağınız birçok onaylanmış tarifte B grubu vitaminlerin kompleks olarak eklendiğini göreceksiniz. B grubu vitaminler (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B9, B12) et ve organlarda belirli miktarlarda bulunuyor. Bizler bu miktarları desteklemek adına ekleme yapıyoruz. ”Örneğin; kas eti iyi bir B3 ve B5 kaynağıdır. Diğer taraftan, karaciğer büyük bir B2, B5, B7, B9 ve B12 kaynağıdır. Bir menüye yüzde 4 karaciğer eklenmesi, tüm bu besin maddelerinin yeterli miktarlarını sağlayacaktır.  B1 (tiamin), doğal kaynaklardan yeterli miktarda temin etmesi zor olan tek vitamindir. Aynı zamanda en “hassas” B vitaminlerinden biridir ve pişirme / ısıtma, nötr veya alkali bir ortam veya oksidasyon ile kolayca yok edilebilir. En zengin tiamin kaynağı mayadır. Bu nedenle, ev yapımı tarifimizde en az % 2 maya kullanmak istemiyorsak, eksikliği önlemek için başka bir biçimde tiamin eklememiz gerekir. Bunu yapmanın en kolay yolu B vitamini kompleksi kullanmaktır.” B vitaminleri, suda çözünür oldukları için vücutta depolanmazlar, fazlası idrar yolu ile vücuttan atılır (kaynak)

5- İyotlu Lite Tuz

Dr. Pierson’ın tarifi gibi birçok tarifte de sodyum oranı azaltılmış, postasyumlu, iyotlu tuz olduğunu görebilirsiniz. İyot deniz balıklarında, deniz tuzunda ve deniz yosunlarında bulunur. İyotlu tuz olmayan tariflerde ise genellikle kelp, dulse gibi deniz yosunları bulunur.

Dr. Lisa Pierson iyotlu lite tuz konusunda ”isteğe bağlı bir bileşen değildir  . Sadece tavuk veya hindi parçaları – veya tiroid bezi içermeyen tüm karkasları kullanırken kesin bir gerekliliktir.” diyor. (kaynak)

Eğer elinizde sodyum oranı azaltılmış iyotlu tuz yoksa tariflerde bulunan miktarın yarısı kadar sofra tuzu kullanabilirsiniz. Ben bugüne kadar hiç tuz kullanmadım ancak kelp kullanıyorum.

6- Psyllium (Fisilyum) Tozu

Bu tamamen opsiyoneldir ancak özellikle kuru mamadan çiğ beslenmeye geçişte faydasını görebilirsiniz. Beslenmenize minimum düzeyde karbonhidrat ve lif ekler. Eğer kediniz uzun süredir kuru mama ile besleniyorsa, bağırsakları esnekliklerini kaybedebilir bu noktada liflerin ona faydası olacaktır. Ayrıca, bazı kediler çiğ beslenme başlangıcında kabızlık yaşayabiliyorlar, bu nedenle başlangıçta lif eklemek iyi bir fikir olabilir. Kediniz çiğ beslenmeye alıştıktan sonra bu adımı atlarsınız.

Yukarıda bahsettiğim eklemeler dışında da düzenli ya da aralıklarla kullanılan farklı birçok takviye daha ancak bunları farklı bir konu başlığında ayrıca inceleyelim. Bu yazıdan sonra hepimiz kendi çiğ menümüzü hazırlayabilecek noktada olabilelim diye değinmek istediğim farklı başlıklar daha var.

Son olarak, siz yıllardır çiğ beslenmeyi bu eklemeler olmadan yapıyor olabilirsiniz ancak ben yukarıda kaynaklarıyla birlikte paylaştığım bilgiler doğrultusunda eklenmesinde sakınca olmayan bu takviyelerin eklenmesi taraftarıyım.  Sizlere de bu konuyu tekrar gözden geçirmenizi öneririm ama yok ben eklemeyeceğim derseniz de herkesin kedisi kendi sorumluluğunda, gelip yemeğinize zorla b kompleks dökemem, siz bilirsiniz. Ben kendi aldığım supplementleri nereden ne kadar aldığımı buraya ekleyeceğim. (Eklediiiim)

Kedilerde Çiğ Beslenmede Kemik

Verilen iki tarif de ne yazık ki öğütülmüş tarifler ancak yukarıda da söylediğim gibi ben öğütülmüş tarifleri tercih etmiyorum. Kediler çok rahatlıkla tavuk kanadı, tavuk boynu, sırtı, hindi boynu, bütün bıldırcın gibi kemiklerle baş edebilirler. Bu onların ağız ve diş sağlıkları için oldukça faydalı ancak şu anda bizim dombü bu kemiklerle baş etmek ya da onları çiğnemek yerine evde onlara gezi turu düzenliyor. Oynaya oynaya bütün evi turluyor. Umarım bir gün kemirmeye de başlayacak ancak bu süreçte onu kalsiyumsuz bırakmamak adına yumurta kabuğu kullanıyorum.

Kemiksiz et kullanıyorsanız, et çok az içerdiğinden kalsiyum kaynağı eklemeniz gerekir. Bir kilo et için yaklaşık 1000 ila 1200 mg kalsiyum eklemeniz gerekir. Yumurta kabukları genellikle yaklaşık % 97 oranında kalsiyum karbonattır. Kalsiyum karbonatın % 40′ element kalsiyumdur. Bir çay kaşığı yumurta kabuğu tozu, yaklaşık 1800 ila 2200 mg kalsiyum içerir. 500 gram et ve organ başına yarım çay kaşığı yumurta kabuğu tozu eklemelisiniz. Yumurta kabuğu kalsiyumunun fosfor bakımından çok düşük olması avantajı vardır, bu yüzden etin fosfor içeriğini dengeleyecek miktarlarda eklenebilir. (kaynak)

Unutmayın, kedinizi ev yapımı bir diyetle besliyorsanız, ele alınması gereken en önemli konulardan biri  kalsiyum-fosfor oranıdır .(Kemikler = kalsiyum ,Et = fosfor olarak düşünebilirsiniz.) Bir kedi bir kuş veya fare yediğinde, hem et hem de kemik yediğinden doğal olarak dengeli bir diyet alır. Kalsiyumun isteğe bağlı bir ‘ek’ olmadığını, diyetin çok kritik bir bileşeni olduğunu bilmelisiniz. (kaynak) Geçici olarak kemik unu, kalsiyum tozu ya da yumurta kabuğu tozu kullanabilirsiniz ancak hiçbirisi tam olarak taze bir kemiğin yerini tutamaz. Dolayısıyla her zaman hedefinizde kedinize taze kemik yedirmek bulunsun. Kedinizi kemiklere alıştırma sürecinde kemikleri bıçağın arkasıyla biraz ezebilirsiniz. Hiçbir zaman kemikleri pişirmeyin ve etrafındaki eti deriyi soymayın.

Ben Ne Yapıyorum?

 

Yukarıdaki tarifleri ve oranları baz alarak kendi kedim için hazırladığım bir menüyü burada adım adım, fotoğraflarla anlatacağım birkaç gün içinde. (Eklediiim; işte ben beyle hazırlıyorum)

Yine ayrı yazı başlıkları olarak ele alacağım ancak ön bilgi olarak sizde bulunsun. Hazırladığınız çiğ menüleri günlük olarak paketlemenizi derin dondurcunuzda en az 3 hafta dondurmanızı tavsiye ederim. Dondurma kısmı kesinlikle atlanmaması gereken bir adımdır. Neden donduruyoruz derseniz buraya. Servis ederken de ben bir akşam önceden ertesi günün menüsünü derindondurucudan çıkartıp buzdolabına koyuyorum ve ertesi güne kadar buzdolabında çözülüyor. Ertesi gün vermek istediğimde ise yemek kabının altında ılık su koyuyorum ve birkaç dakika ılıştırıyorum.

Son olarak, her zamanki notumu yineleyeyim. Ben bir veteriner hekim değilim, doktor değilim. Sadece kendi yaptığım araştırmaları kaynakları ile birlikte sizlerle paylaşıyorum. Kedinizin beslenmesi ve sağlığı konusunda herhangi bir karar vermeden önce lütfen veteriner hekiminize danışın ve kendi araştırmalarınızı yapın. Eğer sizin veteriner hekiminiz bu beslenme şeklini desteklemiyorsa belki de ”Veterinerler Neden Çiğ Beslenmeyi Desteklemiyor?” yazısını okumak sizler için faydalı olabilir. Ayrıca destekleyen de birçok veteriner hekim var. Onları da dinleyip kendimizin mantık süzgecinden geçirmesi gerekiyor. Herkes kendi kedisinin sorumluluğunu almalı, kendi kararlarını verebilmeli. Bu süreçte sizlere faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana. Ben bu yazıyı hazırlarken genel olarak aşağıda belirteceğim kaynaklardan oldukça faydalandım. Sizlere de hem onları hem de daha fazlasını okumanızı öneririm.

KAYNAKLAR

  • http://catcentric.org/nutrition-and-food/raw-feeding/a-frankenprey-and-whole-prey-feeding-guide/#1
  • https://feline-nutrition.org/nutrition/making-raw-cat-food-for-do-it-yourselfers
  • https://catinfo.org/making-cat-food/#Making%20Cat%20Food%20-%20Quick%20Summary

Özellikle, feline-nutrition ve catinfo sitelerine bayılıyorum. İkisi de bilimsel temelli kaynaklar. Her konuda gider bakarım o sitelere, zaten catinfo Dr. Lisa Pierson’ın sitesi. Bir de Dr. Karen Becker’ın sitesini çok severim, o da burada.

Ayrıca, söylemeden geçmeyeyim, Türkiye’de bir de çiğ beslenme topluluğu var, genellikle köpekler üzerine ancak kedili kişiler de mevcut.  Facebook üzerinde aktifler ve 7 bin civarı üyeleri var, sayfalarının linkini buraya bırakıyorum. Ben içlerinden birisiyle mumik bir tartışma yaşamış olsam da sizi bihaber bırakmak istemedim çünkü Türkiye’de çiğ beslenme yapan birilerini bulmak zor, 7 bini imkansız 😀 Eğer çiğ beslenmeye geçecekseniz ya da geçtiyseniz sizin de üye olmanızı öneririm. Oradaki kişilerle bilgi alışverişi yapıp tecrübelerinden faydalanabilirsiniz. En azından çiğ beslenmeye dair bir soru sorduğunuzda ya da paylaşım yaptığınızda hemen altında ”Aaa ama çok zararlı kedin ölür bak, barazit olur” diyen olmaz.

Şimdilik benden bu kadar,

Yine yazmaya çalışırken gözümün nuru aktı.

Sizlere faydalı olabildiysem bir teşekkür yazmanız ya da aşağı bir kalp atmanız beni  çok mutlu eder.

Ya da konu ile ilgi güzel kaynak önerileriniz varsa alırım bir dal,

Şimdilik kedi ile kalın,

Doğasına uygun beslenen,

Sağlıklı bir kedi ile,

BYE.

 

 

 

 

208

33 Responses

  1. Zafer Şahin
    20 Mart 2019
    • suzionline
      20 Mart 2019
  2. Defne
    20 Mart 2019
    • suzionline
      20 Mart 2019
  3. Defne
    20 Mart 2019
    • suzionline
      20 Mart 2019
  4. Defne
    20 Mart 2019
    • suzionline
      21 Mart 2019
  5. Selma
    25 Mart 2019
    • suzionline
      26 Mart 2019
  6. znp
    31 Mart 2019
    • suzionline
      1 Nisan 2019
  7. Şule
    14 Ağustos 2019
    • suzionline
      16 Ağustos 2019
  8. Melile
    11 Kasım 2019
    • suzionline
      12 Kasım 2019
  9. FLZ
    15 Kasım 2019
    • suzionline
      15 Kasım 2019
  10. merve
    26 Ocak 2020
    • suzionline
      29 Ocak 2020
  11. Asuman
    21 Mart 2020
    • suzionline
      22 Mart 2020
  12. Asuman
    23 Mart 2020
    • suzionline
      24 Mart 2020
  13. eren
    11 Eylül 2020
  14. Arda Arı
    7 Mart 2021
  15. Melek Pınar
    10 Nisan 2021
  16. megi
    16 Mayıs 2021
  17. Ayça
    14 Haziran 2021
  18. Metin
    24 Temmuz 2021
  19. Ebrar
    25 Ağustos 2021
  20. Şeker
    2 Aralık 2021
  21. Sinem
    13 Aralık 2023

Yorumunuzu Yazabilirsiniz