En İyi Yavru Kedi Süt Tozu Hangisi? Bebek Kedi Maması | suzionline
En İyi Yavru Kedi Süt Tozu Hangisi? Bebek Kedi Maması

En İyi Yavru Kedi Süt Tozu Hangisi? Bebek Kedi Maması

Selam, araştırırken ve yazarken çok keyif aldığım bir konuyla karşınızdayım. Konumuz; en iyi kedi sütü tozu! Annesiz bebek kedilerin hayatı pamuk ipliğine bağlı olur biliyorsunuz. Elimizden geldiğince her şeyin en iyisini yapmalıyız ve doğru kedi sütü tozunu seçmeliyiz ama nasıl? Gelin birlikte bakalım.

Konumuzun mankeni Metonya Prensi Metin

Anne kedi sütü ile beslenen yavru kedilerin, süt ikame yemleri ile beslenen yavru kedilerle karşılaştırılması (kaynak)

En iyi kedi sütü tozunu araştırırken 1993 yılında yapılmış çok güzel bir karşılaştırma çalışmasına rastladım. Size bu çalışmadan bahsetmek istiyorum. Çünkü bu çalışmada bizim için yol gösterici olabilecek çok ilgi çekici sonuçlar elde edilmiş.

2 haftalık 15 yavru kedi, 4 hafta boyunca tek beslenme kaynağı olarak 3 süt tedavi grubundan birine rastgele birisine atanmış. 1. grup anne sütü ile, 2. grup piyasada satışı olan bir yavru kedi sütü tozu (CMR) ile, 3. grup ise anne kedi sütü tozu referans alınarak hazırlanmış deneysel bir kedi sütü tozu ile (EXP) beslenmiş. Yavru kediler 6 haftalıkken sütten kesilmiş ve 4 hafta da sütten kesme dönemine uygun olan konserve mamalarla beslenmişler. Yavru kediler 2,4,6,8 ve 10. haftalarda fiziksel muayeneden geçirilerek kedilerin hemogramlarına, serum biyokimyasal analizlerine ve amino asit analizlerine bakılmış. Ben de sizinle bu çalışmanın bazı sonuçlarını paylaşmak istiyorum. Böylece kedi sütü tozlarının içeriklerinde ne aramamız gerektiğini daha iyi anlayabileceğimizi düşünüyorum.

Çalışma Sonuçları:

Çalışma için öncelikle anne kedi sütünün, piyasada satışı olan ticari kedi sütü tozunun (CMR) ve anne kedi sütü referans alınarak (yumurta, protein takviyesi, konsantre süt, mısır yağı ve su) hazırlanan deneysel süt ikamesinin (EXP) analizi yapılmış ve protein, yağ, enerji, mineraller açısından incelenmiş. (Tablo 1)

Tablo 1

Bu tabloda anne kedi sütünün analizi olması bile bizim için harika! Çünkü en iyi kedi sütü tozunu ararken bu değerleri referans alabiliriz. Ancak bu çalışma bize bundan daha fazla yol gösteriyor. Şöyle ki; çalışmada üçü ile de beslenen kedilerin genel sağlık durumları incelenmiş ve tartışılmış.

  • Her iki süt ikamesi de anne sütünden daha az kaloriye sahipti.
  • CMR ile beslenen kedilerde 48 saat içinde sulu, sarı ishal başladı ve 3 hafta devam etti.  Bu durum ham lif olarak adlandırılan yüksek sindirilemeyen kalıntı (%11) ile alakalı olabilir. CMR herhangi bir bitkisel içerik içermiyordu. Ham lifin tam olarak bileşenleri  bilinmemektedir. Bununla birlikte yavru kedilerin ”ham lif” olarak adlandırılan herhangi bir kalıntıyı sindirmesi olası değildir.
  • CMR ile beslenen kedilerde 2. muayenede lens opasitesi (katarakt) geliştiği gözlendi.

lens opasitesi (katarakt) örneği

Üç grupta da kedilerin haftalık vücut ağırlığı kademeli olarak arttı ancak anne kedi sütü ile beslenen kedilerin kilo alımı giderek azaldı. Süt ikamesi ile beslenen kediler haftalık olarak artan kilo alımına sahipti.

  • CMR ve EXP ile beslenen kedilerin serum üre nitrojen konsantrasyonu anne sütü ile beslenen kedilerden önemli ölçüde yüksekti. CMR ve EXP diyetlerinin anne sütüne göre daha yüksek protein ve daha düşük enerji içeriğine sahip olması bunun sebebi olabilir ve belki de CMR VE EXP’de enerji için daha fazla diyet proteini metabolize edildi. Anne sütü ile beslenen kediler en düşük protein içeriğine ve en düşük üre nitrojen değerlerine sahipti.
  • CMR ve EXP ile beslenen kedilerin serum klorür konsantrasyonu anne kedi sütü ile beslenenlerden önemli ölçüde azdı.
  • CMR ve EXP ile beslenen kedilerin CO2 konsantrasyonu anne sütü ile beslenen kedilerden önemli ölçüde yüksekti.
  • CMR ve EXP ile beslenen yavru kedilerin genel fiziksel durumu anne kedi sütü ile beslenenlerden farklı değildi.
  • CMR diyeti daha yüksek protein oranına sahip olmasına rağmen arjinin içeriği EXP ve anne kedi sütü ile beslenenlerden daha azdı.
  • CMR diyeti normal büyüme için yeterli gibi görünüyordu ANCAK lens dokusu gelişimini uygun şekilde desteklemedi. (Spesifik amino asitlerden yoksun diyetler diğer hayvan türlerinde de lens opasitesine sebep olmuştur.)
  • Katarakt gelişiminin kanıtladığı gibi CMR’nin yeni doğan yavru kediler için dengeli bir aminoasit profili içermeyebileceği sonucuna varıldı. Arjinin eksikliğinin yavru kedilerde katarakta neden olabileceği görülüyor.
  • CMR ve EXP süt ikameleri ile beslenen kedilerdeki taurin konsantrasyonu anne sütü ile beslenen kedilerden daha düşüktü.

Not: Çalışmadan bir süre sonra ticari ürün olan CMR’nin içeriğine arjinin aminoasit takviyesi ilave edilmiş.


Ben yukarıda sizinle 1993 yılında yapılan karşılaştırma çalışmasının çok kısa bir özetini paylaştım. Ancak imkanınız/ilginiz varsa lütfen siz tamamını okuyun, daha faydalı olacaktır. Çalışma linkini buraya bırakıyorum.

Ben Bu Çalışmadan Ne Anladım?

Yukarıdaki açıklamalar bazılarımız için fazla karışık olabilir. Bu sebeple buraya faydalı olabileceğini düşündüğüm birkaç çıkarımı eklemek istedim;

  • Bundan sonra kedi sütü tozu seçerken enerji miktarına, protein, yağ, ham lif oranlarına, amino asit ilavelerine özellikle dikkat etmek gerektiğini anladım.
  • Yavru kedinin kilo alıyor olmasının ”yeterince besleniyor” anlamına gelmediğini görmüş oldum. CMR ile beslenen kediler en çok kilo alanlar olmasına rağmen arjinin eksikliği yüzünden katarakt geliştirmişler…
  • Arjinin, proteinin yapı taşları olan amino asitlerden birisidir. CMR’nin protein oranı diğerlerinden yüksek olmasına rağmen Arjinin oranı 1/3 leri kadar daha düşüktü. Buradan da bir kez daha anlıyorum ki; protein oranı tek başına yeterli değil. O proteinin hangi kaynaktan elde edildiği de önemli. Çünkü her protein kaynağında kedilere uygun şekilde bir aminoasit dengesi yok. En iyi kedi sütü tozu nasıl seçilir benim için oldukça yol gösterici oldu.

Piyasada Satışı Olan Bazı Kedi Süt Tozu Markalarının İncelemesi

Şimdi yukarıda öğrendiğimiz bilgiler doğrultusunda gelin birlikte piyasadaki ürünlere bakalım.

El emeğim, göz nurum şu tabloyu birlikte inceleyelim. En üst sırada 0 numara ile anne kedi sütü analizi var. 1993 yılında yapılan çalışmadan elde edilen bazı değerleri yazdım.

 

1. ve 2. sırada ne yazık ki Türkiye’de satışı olmayan 2 ürün var. Neden bu iki ürüne yer verdim?

1- İçeriklerini beğendim, en iyi kedi sütü tozu yazısında bence yer almalılar.

2- Yurtdışında en çok tercih edilen ve önerilen markalar.

3- Kitten Lady bu iki markayı kullanıyor. Kitten Lady kim derseniz, Amerika’da yaşayan yüzlerce belki binlerce annesiz bebek kediye geçici yuvalık yapmış bir hayvansever. Onun tercihine ve tecrübesine bu konuda saygı duyuyorum.

1- PetAg KMR – Kitten Milk Replacer

İçeriklere biraz bakarsak 1. sıradaki PetAg Kitten Milk Replacer ürününü gerçekten çok beğendim. Protein ve yağ oranları çok iyi. Enerji miktarı bi tık düşük kalmış. Bazı değerlere ulaşamadığım için ”?” koydum. Firmaya konu ile ilgili mail attım, bir dönüş olursa eksikleri tamamlayacağım. Bunun dışında diğer hiçbir kedi sütü tozunda olmayan bir içerik var bu üründe; probiyotikler. İçerisinde 1 gram toz başına 130.000 cfu bakteri var. Bizim satın aldığımız Proplan FortiFlora ürününden bile daha çok. Hazır kedi sütü ile beslenen kedilerde ishal çok sık görülür, biliyorsunuz. Ürüne eklenen bu probiyotikler bağırsak florası için oldukça faydalı oluyordur. Neyse alamayacağımız ürünü fazla övmeyelim ama 1 numara güzelmiş. Amazon’da 336 gramı 18 dolara satılıyor, 324 liraya geliyor. Royal Canin’in burada satıldığı fiyatta denkmiş valla.

2- Breeder’s Edge Foster Care Feline – Powdered Milk Replacer for Kittens & Cats

Breeder’s Edge Foster Care Feline de ne yazık ki Türkiye’de bulamayacağımız bir ürün. Yine Kitten Lady’nin tercihlerinden. Oldukça yüksek bir yağ oranına sahip. Enerji miktarı da anne sütüne en yakın olanlardan birisi. İçerisinde probiyotikler olmadığı için tam bi star olmadı bende ama onlar da pisilyum eklemişler. Bu da sindirim sistemi için oldukça iyi bir içerik.

Yurtdışından ürün alma imkanım olsaydı ikisini de denemeyi çok isterdim. Amazon’da 336 gramı 27 dolara satılıyor, 486 liraya geliyor. Bu arkadaşın fiyatı yüksekmiş.

3-Gimcat Kitten Goat Milk – Keçi Sütü Yavru Kedi Süt Tozu 

Evet, gelelim Türkiye’de satışı olan ürünlere. Bulabildiğim protein oranı en yüksek ürün Gimcat Kitten Goat Milk ancak o da anne sütü kadar değil. Yağ oranı anne kedi sütü ile neredeyse aynı. Protein ve yağ oranları Türkiye’de satışı olanlar içerisinde en iyilerden birisi. İçerisindeki %69,3’lük kurulmuş süt tozunun %26’sı keçi sütünden elde edilmiş. Keçi sütünün sindirimi moleküler yapısı sebebiyle inek sütünden daha kolaydır.  Alerji riski daha düşüktür ve inek sütünden daha fazla protein, yağ ve kalori içerir. (kaynak) Daha iyi bir içerik tercihi olmuş. Kalsiyum oranı bi tık düşük. Bir de A ve D vitamini diğer markalara nazaran daha az, burası açıkçası biraz kafamı karıştırdı. Firmadan bu konuda bir bilgilendirme gelirse buraya ekleyeceğim. Bebek bir kedi bulursam bu süt tozu ile beslemeyi deneyebilirim.

200 gr’ı yaklaşık 200 TL, içerisinde biberon yok.

4- GimCat Cat Milk Taurinli Kedi Sütü Tozu

Protein ve yağ oranları yine iyi. Ham lif (sindirilemeyen kalıntı olarak değerlendirilmiş 93 yılındaki araştırmada) oranı oldukça düşük. Kalsiyum ve Fosfor oranları anne sütüne çok yakın. Metabolize edilebilir enerji miktarına ne yazık ki ulaşamadım. Ürüne L- Arjinin ilavesi yapılmış. Vitamin ilaveleri de oldukça iyi. Gimcat markası da oldukça eski bir marka. Ben ürünü dışardan incelediğim kadarıyla beğendim. Bebek bir kedi bulursam bu süt tozu ile beslemeyi deneyebilirim. 200 gramlık paketi yaklaşık 150 tl’ye satılıyor. Paketin içerisinde biberon bulunmuyor, ayrıca almanız gerekiyor.

5- Royal Canin Kitten Milk

Royal Canin süt tozu; benim Metin’i büyütürken kullandığım süt tozu. Öncelikle bir kullanıcı yorumu yapayım; Metin’imi bu süt tozu ile aslanlar gibi büyüttüm. Sütün kıvamı, kokusu vs çok iyiydi. Tadını bizimki çok sevmişti. İshal sorunu yaşamadık. Klinikteki genel fiziksel muayeneleri de hep sorunsuz geçti. 

İçerisinde biberon ve 3 biberon ucuyla geliyor. Biberon da uçları da çok iyi. Malzeme bebekler için oldukça uygun. Birçok bebek kedide biberon reddi olabiliyor çünkü uç malzemesi sert plastik oluyor. Royal Canin’in biberon uçları yumuşak kauçuk. Bebek kedilerin seveceği şekilde. Kutunun içinde biberon seti olması zaten bir avantaj, kalitesi de birçok biberondan daha iyi.

Şimdi içerik olarak bakalım; Protein ve yağ oranı yine seçeneklerimiz içerisinde en iyilerden. Enerji miktarı iyi. Ham lif sıfır. Kalsiyum, fosfor oranları yine anne sütüne benzer. Arjinin ve taurin oranları güzel. Vitamin ilaveleri oldukça iyi.

Açıkçası ben ürünü hem içerik olarak beğendim hem de kendi tecrübem olumlu. Gönül rahatlığıyla bu ürünle tekrar bebek kedi büyütürüm. Bir de ufak bir not daha düşmek istiyorum. Firmaya ürün içeriği ile ilgili birçok mail attım. Hepsine de çok kısa sürede oldukça bilgilendirici şekilde döndüler. Bence bu da kıymetli.

Fiyata gelirsek; 1 kutu içerisinde 3 paket 100 gramlık poşet oluyor ve biberon seti. Şu an set olarak satış fiyatı 300 tl civarı.

6- Bio PetActive Kitten Milk Replacer

Instagram’da kedi sütü tozu konusu açıldığında, Bio PetActive kedi sütü tozu en çok önerilenlerden birisiydi . İçeriklere baktığımda sebebini biraz anladım; güzel bir ürün yapmışlar. Bütün oranlar; protein, yağ, kalsiyum, fosfor, enerji vs piyasadakiler içerisinde en iyilerden. Ayrıca içerik kısmında kullandıkları bazı malzemeler için GDO’suz yazıyor. Yani içerikleri de kaliteli seçmeye özen göstermişler. Sadece ham lif oranı %2.14. Bu oran diğerlerinden bi tık yüksek ancak büyük bir fark değil. Vitamin oranları da oldukça güzel.

Bio Petactive kedi sütü tozunu daha önce hiç kullanmadım ancak içeriği beğendim. İleride bu kedi sütü tozu ile bir bebek kedi büyütmeyi deneyebilirim. 200 gr’lık paketi yaklaşık 100 tl. Sadece kedi sütü tozu, biberon dahil değil. Ancak fiyat çok iyiymiş. Bir fiyat performans ürünü arıyorsanız ya da birden fazla bebek kediye bakacağınız için çok miktarda süte ihtiyacınız var ise bu ürüne şans verebilirsiniz.

Bu marka için de bir not düşmek istiyorum; Bu firmaya da içeriklerle ilgili birçok soru yönelttim, hepsine kısa sürede dönüş alabildim. Ürüne dair sorulara kapsamlı cevaplar alabilmek bence çok kıymetli. Bir de firma özellikle bu ürün için kaliteli içerikler tercih ettiklerini söyledi. Kullandıkları ana protein kaynağı Native whey protein isolate (NWPI 90)’mış ve özellikle yurtdışından getirtiyorlarmış.

7- Beaphar Lactol Yavru Kedi Süt Tozu

Beaphar kedi sütü tozu içeriği de hiç fena değil. Ancak sıralama aşağılara indikçe protein yağ oranları da azalıyor. İlk tercihlerimden olmaz fakat üsttekilerden seçme şansım yoksa yine kullanabileceğim bir ürün. Taurin miktarı listedeki bütün ürünlerden daha fazla. Kalsiyum fosfor oranları da iyi. Beaphar da zaten eski, iyi markalardan birisi.  250 gramlık ürün yaklaşık 200 tl civarına satılıyor. kutu içerisine biberon yok.

8- Dr. Clauder’s Yavru Kedi Süt Tozu 

Dr. Clauder’s yavru kedi sütü tozu içeriğinde yağ oranı %19, enerji miktarına ise erişemedim. Açıkçası bu oranda yağ içeren bir ürün kullanmayı tercih etmem. Protein de %31. A vitamini diğerlerine göre oldukça yüksek. Diğer seçenekleri tercih etmek bence daha iyi olur. 200 gr’lık paket yaklaşık 200 TL’YE satılıyor. Kutu içerisinde biberon yok.

9- Dr. Nature’s Yavru Kedi Süt Tozu 200 gr 

Dr. Nature’s Yavru Kedi Süt Tozunu görünce aklıma direkt sahte kedi sütü yüzünden kaybedilen kediler geliyor ne yazık ki. Bazı vicdansız insanlar bu ürünün ambalajını taklit ederek sahte ürünler piyasaya sürmüş. Süt tozu, su ile karıştırılınca çözünmek yerine dibe çöküyormuş zaten. Birçok gönüllü bu sebeple kedilerini kaybetmişti. Güvenilir yerden orijinal ürün satın almak önemli.

Ürünün içeriğine gelirsek bence protein ve yağ oranları düşük, ayrıca kalsiyum oranı da yüksek. Açıkçası benim tercih edeceğim bir ürün değil. İçerisinde biberon yok, 200 gr yaklaşık 50 TL’ye satılıyor. Çok çok ucuzmuş.

10-11-12 Zoovital Colostrovital Kedi Süt Tozu – Vet’s Plus Kedi Süt Tozu – Biofeline Kedi Süt Tozu

Neden bu üçüne ayrı ayrı başlık açmadım? Çünkü ayrı ayrı ürün yapmamışlar gibi. Tabloya tekrar bakarsanız üçünün de neredeyse aynı olduğunu görebilirsiniz. Sadece Zoovital kedi sütü tozunun protein oranı diğerlerine nazaran daha iyi. Ancak bu üçlüde şöyle bir sıkıntı var. A ve D vitamini oranları diğer markalara nazaran AŞIRI yüksek. Bu konuda Zoovital markasından bilgi talep ettim ancak henüz bir dönüş alamadım. Fazlası idrarla atılamayan vitaminlerdeki bu yüksek oran açıkçası beni tereddütte bıraktı. Üçünün de yağ oranı aşırı düşük. İçerik olarak ben üçünü de tercih etmem.

Bir de kullanıcı yorumum olacak; Bir gün Royal Canin kedi sütü tozumuz bitmişti ve bir arkadaşımın bana verdiği Zoovital kedi sütü tozunu kullanmak zorunda kaldım. Royal Canin ile ikisini kıyaslarsam kesinlikle kullanıcı olarak Royal Canin’i tercih ederim. Zoovital kedi sütü tozu su ile kaç derecede karıştırırsam karıştırayım çözünmedi. Toz miktarını artırsam da Royal Canin süt tozu kadar kıvamlı olmadı. Metin’e içiremedim zaten içmeyi reddetti. 

Zoovital 200 gr’lık ürün ve biberon seti 120 TL’ye satılıyor ancak ben biberonu beğenmedim, ağzı kauçuk değil.

Biofeline 200 gr’lık ürün ve biberon seti 170 TL’ye satılıyor ancak bu biberonu da yine beğenmedim.

Vet’s Plus 200 gr’lık ürün 100 TL’ye satılıyor. Kutu içerisinde biberon seti yok.

SONUÇ VE NOTLAR

1- Keşke o ilk 2 ürün Türkiye’de de olsa, bence en iyi kedi sütü tozlarından.

2- Sıralamaları yaparken çok kararsız kaldım. Listedeki markalar, başka parametreler de dikkate alınırsa kendi renk grupları içinde aşağı yukarı rahatlıkla oynayabilirler.

3- Şimdi bebek kedi bakacak olsam Gimcat, Royal Canin ve Bio Petactive ürünlerini tercih ederim.

4- Seçeneğim yoksa Beaphar alabilirim.

5- Dr. Clauder’s kedi sütü tozunun yağ oranı ve A vitamini oranı aklıma takılıyor. Aynı fiyata daha iyi ürünler var.

6- Dr. Natures kedi sütü tozunun protein yağ oranları bence bebek bir kedi için yeterli olmayacaktır.

7-  Zoovital, Vet’s Plus ve Biofeline ürünlerinde de yağ oranları çok çok düşük. Vitamin analizlerinde sanırım bir sorun var. Tercih edeceğim ürünler değil.

  • Bu yazı esnasında adı geçen markaların çoğu ile e-mailleşip sadece bilgi sordum. Bu yazıda adı geçen hiçbir ürün ile ilgili anlaşmam yoktur. Bütün yazdıklarım; kendi incelemelerim, tecrübelerim ve görüşlerimden ibarettir.

8- Benim bebek kedi bakımında kullandığım ürünleri listeledim. Buradan erişebilirsiniz.

İnek Sütü Ya da Normal Süt Tozu Kullansak Olmaz Mı? Aptamil vs?

Bu başlığı atmadan bu yazıyı bitirmeye gönlüm razı gelmedi. Cevap veriyorum; olmaz. Neden? Bebek kediler temel besin gereksinimlerini anne kediyi emerek karşılar. Yetim kalmış yavru bir kedi bulursanız en doğru seçenek onu süt anneye vermek olacaktır. Ancak her zaman bu imkana erişemiyoruz. Eğer süt anne bulamıyorsanız en doğrusu bir kedi sütü tozu kullanmaktır. İnek ve keçi sütü yaklaşık %3,5 protein içerirken kedi sütü %8 protein içerir. (Yukarıdaki oranlar kuru madde bazlı oranlardı). Yavru kedileri inek, keçi vs sütü ile beslemek protein açısından yetersiz beslenmesine sebep olur ve yavru muhtemelen bu sebeple ölür. Sütün içerisine yumurta ekleyerek protein oranını arttırmaya çalışan kişiler var. Ancak azot, taurin, arjinin, araşidonik asit, A vitamini, Niasin, B6  vitamini gibi içerikler emen kediler için gerekliyken yavru inekler için aynı oranda gerekli değildir. (kaynak) Yani sadece 1 yumurta ekleyerek bu işi çözemezsiniz.

Her anne kendi türünden bir yavrunun ihtiyaçlarına göre süt üretir. İnsan bebekleri için üretilen süt tozları da kediler için gerekli olan birçok içeriğe yeterince sahip değildir. Özellikle protein oranı bir kedi için yetersizdir. İnek, keçi vs sütleri de kedi yavruları için yeterli değildir. Çok kısa sürede de ishale sebep olurlar. Hemen bir kedi sütü tozuna erişmeniz gerekiyor. Riskli de olsa ”sadece çok kısa bir süre zarfında” mecburen tercih edilebilir. Yani en kısa sürede bebek kediler için formülize edilmiş bir kedi sütü tozu alınmalıdır. İnek sütü ya da normal süt tozu yavru kediler için uygun değil.

Yavru Kedi Süt Tozu Nerede Satılır?

Yavru kedi süt tozu; veteriner kliniklerinde, petshoplarda ve online alışveriş yerlerinde satılır. Ne yazık ki eczanelerde ya da marketlerde bulunmuyor. Yavru kedi sütü tozu Migros’ta da yok malesef. Son kullanma tarihleri üretimden itibaren yaklaşık 1 2 sene oluyor. Bu konularda gönül gözü açık bir kişi iseniz ve acil bir durumda her an alabileceğiniz bir yer yoksa evde fazladan bulundurmak sizin için iyi bir seçenek olabilir.

Uzun bir süre sonra içime sinen bir yazı ile döndüm. Umarım sizler için de faydalı olur.

Şimdilik benden bu kadar.

Kediyle kalın,

Annesi yoksa ve size ihtiyacı varsa yanında olduğunuz kediyle!

226

3 Responses

  1. Sümbül Yıldırım
    4 Kasım 2022
  2. Meral
    23 Ağustos 2023
  3. Sedef Alabaş
    2 Ekim 2023

Yorumunuzu Yazabilirsiniz