Selam! Geçen hafta evde çiğ kedi maması nasıl hazırlanır öğrenmiştik ve veteriner hekim onaylı çiğ kedi maması tariflerini de birlikte incelemiştik, kaçıranlar buradan okuyabilir. Ben de evde Suzi için nasıl çiğ kedi maması hazırladığımı anlatacağımı söylemiştim. İşte karşınızdayım!
Başlamadan mumik bir not yazmayı borç bilirim; ben veteriner hekim değilim. Kediniz için aşağıda benim yaptığım mamayı yapacaksanız lütfen öncelikle veteriner hekiminize danışın ya da direkt bir önceki yazıda yer verdiğim veteriner hekim onaylı tarifleri kullanın. Bu, benim kendi kedim için kullandığım bir tarif. Kedinize göre uygun düzenlemeleri siz yapmalısınız. Ayrıca geçiş aşamasında kullanmayı düşünüyorsanız kediniz için daha farklı tariflerle geçişi yapmak daha sağlıklı olacaktır. Bunu da ayrıca bir yazıda konuşuruz. Şimdi, birlikte Suziko’ya 1 aylık çiğ kedi mamasını hazırlayalım, letsli go!
Çiğ Kedi Maması Malzemeleri
Öncelikle, alışverişe çıkmadan önce bir liste hazırlıyorum. Kaç gram ete ihtiyacım var, kaç gram ciğer almam lazım vs. bilerek gidiyorum.
Suzi, standart hareketlilikte, kilo problemi olmayan 4,5 kiloluk bir kedi. Günde kendi kilosunun %3’ü kadar beslenmesi gerekiyor, bu da 135 grama tekabül ediyor. Bunun %84 ü et, %6 sı kemik, %5 i ciğer, %5 i diğer salgı organı oluyor. Yani, Suzankuş, günde;
- 113.4 gram kas eti ( 135 gram *84/100= 113.4)
- 8.1 gram kemik ( 135 gram *6/100= 8.1)
- 6.75 gram ciğer (135 gram * 5/100= 6.75)
- 6.75 gram diğer salgı organı (135 gram *5/100= 6.75)
yiyor.
Dolayısıyla bu rakamları 30 ile çarpıyorum ve bir aylık çiğ beslenme alışverişinde 3402 gram kas eti, 243 gram kemik, 202.5 gram ciğer, 202.5 gram diğer salgı organı almam gerekiyor. Bu gramları hesapladıktan sonra da hangi eti, kemiği alacağıma karar veriyorum. Bunu her mama hazırlayışımda değiştiriyorum çünkü her hayvanın etinin besin değerleri farklı oluyor. Bir de ben tek seferde sadece tavuk ya da sadece kuzu vs gibi menüler hazırlamıyorum. Karışık tabakları yemekte daha istekli olduğunu düşünüyorum.
Bu alışverişimde;
- 750 gram, Bolca, hindi göğüs (Migros) 22.90 tl
- 1250 gram, Beypiliç, tavuk göğüs (Migros) 22.37 tl
- 750 gram, Keskinoğlu, tavuk göğüs (Migros) 18.95 tl
- 600 gram, dana kuşbaşı (Carrefour) 22.29 tl
- 580 gram, Banvit, tavuk kanat (Migros) 11.57 tl
- 450 gram, Beypiliç, tavuk ciğer&yürek karışık (Carrefour) 4.29 tl
- 210 gram, kuzu böbrek (Migros) 11.22 tl
- TOPLAM 113.59 tl
Aldım ve bu vesile ile bir kedinin aylık ortalama çiğ beslenme masrafı da çıkmış oldu 🙂
Etleri Organik Almıyor Musunuz?
Bu arada şimdi eminim içinizde ”Aaa ama bu etler organik değil, çok zararlı.” diyenler olacaktır. Bu etlerin hepsi insan tüketimine uygun, tarım ve orman bakanlığı onaylı etlerdir. Herhangi bir hazır kedi mamasında şayet et varsa, ki çoğunda yok. O etlerden çok daha sağlıklıdır çünkü denetimlidir, insan tüketimine uygundur. Hazır kedi mamalarında bulunan etler ise insan tüketimine uygun değildir. Dolayısıyla kuru mamadan çiğ beslenmeye geçiş yapıyorsanız et kalitesi konusunda emin olun fersah fersah ileri bir adım atıyorsunuz. Yine de Türkiye’deki etlerin güvenilirliği konusunu bu yazıda daha ayrıntılı incelemiştik, okuyabilirsiniz. Tabii, eğer imkanınız varsa organik et alabiliyorsanız alın, çok güzel olur 🙂
Şimdi ben, 3350 gram tavuk, hindi,dana karışık kas eti almışım. 52 gram eksik, bunu da yürek ile kapattım. Ciğer&yürek karışık oluyor ya, içindeki yürekleri de kas eti olarak kullanıyorum. Yürek bir organ olarak değil, kas eti olarak hesap ediliyor. Neler organ, neler et vs ayrıca buraya ekleyeceğim.
Kemik/ Et Oranı Hesabı
580 gram tavuk kanat almışım. Tavuk kanat %46 kemik içeriyor. Yani, 580 gram tavuk kanadın içinde 266 gram kemik, 314 gram et&deri var. Kullanırken bu eti, et kısmında düşüyoruz.( Vücudun neresi yüzde kaç kemik sayılıyor yine ayrıca eklenecek) Bu arada ben son dakikada kanatları kullanmama kararı aldım çünkü Suzan kemikleri yemiyor. Evde ezmeyi denedim ama başarılı olamadım. Daha sonra kemik konusunda farklı yöntemler deneyerek bir şekilde kemik yedirmeyi de başaracağım ancak bu tarifte daha kanatları kullanmayıp yerine yumurta kabuğu tozu ekledim. Sizinki kemik yiyorsa siz kanatları kullanabilirsiniz. Yoksa yazının ilerleyen kısımlarında yumurta kabuğunu da nasıl eklediğimi anlatacağım.
450 gram ciğer yürek karışık ve 210 gram da kuzu böbrek almışım. Böylece 1 ay boyunca kullanacağım bütün etler,kemikler, organlar tamam oluyor. Şimdi hazırlık aşamasına geçelim.
Çiğ Kedi Maması Hazırlamak
Bizim Suzankuş etleri parçalı olarak yiyor, ben püre yapmıyorum. Hazırlığı yapacağım tezgahı güzelce temizliyorum ve eldiven kullanıyorum. Ayırca keskin bıçak da şart. Bütün malzemelerimi onun yiyeceği boyutlarda küçük küçük kesip sınıflandırıyorum. İlerleyen zamanlarda bu parça boyutlarını giderek büyütmeyi hedefliyorum.
Aşağıdaki fotoğrafta 4,5 tane tavuk kanat da var. Onları da çekiçle biraz ezdim, ayrıca donduracağım. Ara ara vereceğim, oynaya oynaya bir gün yemeye başlayacak umarım ve daha sonra ezmeyi de bırakacağım.
Takviyeler
Bu takviyeleri nereden ne kadara aldığımı buradan okuyabilirsiniz. Ayrıca bir önceki yazımda bu takviyeler kısmı tam anlaşılmadı sanırım. Takviyeler için ayrıca bir yazı hazırlayacağım. Kedilerin günlük ihtiyaçları da yazarak bizim eklediklerimizi kıyaslayacağım yoksa kimsenin içine sinmiyor. Herkes fazlalık bir şey eklediğini düşünüyor. Oysa ki veteriner hekim onaylı tariflerde sadece bir kedinin ihtiyacı kadar bu eklemeler yapılıyor. Fazladan bir ekleme yok. Yine de dediğim gibi ayrıca gireriz bu konuya.
Ben, bu eklemeleri tamamen bir önceki yazımda bahsettiğim veteriner hekim onaylı tarifleri baz alarak ekliyorum. Ancak daha önceki 2 aylık süreçte yumurta kabuğu dışında bir şey eklememiştim. İlk defa bu hazırlığımda eklediğim için olması gereken miktarlardan çok daha az ekledim çünkü Suzi’nin ne tepki vereceğini bilmiyorum. Özellikle balık yağının ve B kompleksin oldukça yoğun bir tadı ve kokusu var. Yemeyi reddederse 4 kiloluk menüyü ne yaparım bilemiyorum 😀 Dolayısıyla ufak bir başlangıç yaptım.
Toplamda 4 kilo eden bu tarife;
- 500 mg taurin
- 3000 mg balık yağı -3 kapsül
- 400 ıu e vitamini – 1 kapsül
- 50 mg b kompleks – 1 kapsül
- 2 çay kaşığı kelp (iyot kaynağı -yerine, silme 1 buçuk çay kaşığı tuz da olabilir)
ekledim. Aslında onaylı tariflerden çok daha az ancak dediğim gibi yemeyi reddetme ihtimaline karşı böyle bir başlangıç yaptım.
Balık yağı ve e vitamini jelatin içerisinde sıvı şekilde. Onları iğne ile delip sıktım. B kompleks ise kapsül içerisinde toz şeklinde. Onu da açıp içine döktüm. Bir kasede 1 bardak su ile hepsini güzelce karıştırdım.
Kas etlerinin hepsini bir kapta topladım ve bu karışımı üzerine döktüm. Sonra bir her yere dağılacak şekilde karıştırdım. Burada organları ya da kemikleri karıştırmıyoruz.
8 çay kaşığı yumurta kabuğu tozu ekledim ve yine güzelce karıştırdım. (500 gram et&organ başına 1 çay kaşığı ekleniyor.)
Son aşamada günlük olarak paketleme işlemine geçiyorum.
30 adet küçük boy buzdolabı poşetini ağzı açık olacak şekilde diziyorum. Hepsine 113 gram kas eti karşımından ekliyorum. Daha sonra 7 gram ciğer, 7 gram böbrek ekliyorum. Burada bazen bir poşette 113 gram et değil 115 gram oluyor ya da bir pakette 7 gram ciğer değil 9 gram oluyor. Yani ufak tefek rakamsal oynamalara çok takılmıyorum. Bugün 1 gram eksik ciğer yiyorsa yarın fazla yiyor. Sonuçta bir şey değişmiyor.
En son bütün paketleri kapatıp, derindondurucuya yerleştiriyorum ve olası zararlı patojenlerden korunmak adına 3 hafta donduruyorum. Dondurmanın ne kadar etkili olduğunu, hangi patojeni kaç derece kaç günde öldürdüğünü burada ayrıntılı olarak anlatmıştım, okuyabilirsiniz.
Bir sonraki mama hazırlığımda farklı miktarlarda farklı etler ve organlar kullanacağım ve umarım gerçek kemiğe de başlamış oluruz.
Siz çiğ beslenme yapıyorsanız, sizin menüleriniz nasıl?
Şimdilik benden bu kadar,
Kedi ile kalın <3
Zafer Şahin
28 Mart 2019Merhaba suzi
Oy oy oy bak nazar değecek Maşallah>!
Acaba yeni konu eklendimi diye düşünürken birde baktım yine döktürmüşsünüz.
Ya artık ne lazım daha bilmiyorumki armut piş ağzıma düş olayı resmen.
Büyük hizmet gerçekten yahu kedi sahipleri senin hakkını nasıl ödiyecek çek ilemi
suzionline
28 Mart 2019Instagram hesabımı aktif olarak kullanıyorum. Oradan bana rüşvet olarak kedilerinizin fotolarını atabilirsiniz, çok mutlu oluyorum <3 Ayrıca birçok yazıma beni teşvik eden güzel yorumlar yazıyorsunuz, dikkat ediyorum 🙂 Çok teşekkür ederim!
Zafer Şahin
28 Mart 2019Olay yeri çekimleri atmak lazım size şöyle cayır cayır et but yerken bizimkiler 🙂
Siz bizi daha çok teşvik ediyorsunuz sayenizde facede orda burda mama tavsiyelerine kılçık atan biri oldum ,öğrendik öğrenmeyede,insanlara anlatmakta beceri ben işin o kısmını pek beceremiyorum ; sizin için aynı şeyi söyliyemicem tabi yani en inatçı çok bilmiş geçinen asosyal kedi terapisine mutlak ihtiyacı olan insanlar bile ikna olur bu yazıyı okuyunca bence ben olduğuma göre 🙂
Birde şeyi düşünüyorum ben mesela kedilerime ilk ilk rc.mama almıştım yazından sonra nd tahılsız kittene geçtim ötesini araştırırken çiğ beslenmeye dalıyordum tam sen level atladın direk bizde böylece şimdi bir level daha atlarsan labratuar faresi yetiştirirken bulucaz kendimizi diye korkuyorum açıkcası 😀
Bir çırpıda gündeme bomba gibi düşer parça tesirli patlar mevzu mazallah >!
Kedine iyi bak suziye selam:)
suzionline
28 Mart 2019Ay sormayın! Instagramda takip ettiğim hesapların çoğu raw fed sayfası ve içlerinde birçok whole prey yapanlar var. Her seferinde gördüğüm fotoğraflar karşısında şoke oluyorum. Küçük civcivler, fareler, cenin şeklinde ördekler falan sormayın yani. O levele gelebileceğimi düşünmüyorum. Sonuçta hepimiz belgesel izlerken ”kaç küçük ceylan” diye taraf tutmuş insanlarız 😀 Ayrıca güzel cümleleriniz için çok teşekkür ederim! Ben de üviversitedeyken Cemal’e (ablamın kedisi) whiskas mama almakla gururlanıyordum. Sonra araştırıp uzun süre ND mama kullandım. İşin içine iyice girince kendimi çiğ beslenmede buldum ama mutluyum. Suzi’de de olumlu etkilerini görmeye başladım, bu her şeye değiyor <3
Meraklı
30 Mart 2019Merhaba, kedime arasıra ek besin olarak ciğer vermek istiyorum. Ama dediğiniz gibi dondurup vermek istiyorum.
Ne ciğeri vermeliyim?
Kaç gram vermeliyim?
Dondurup çözdurdukten sonra,nasil hazirlamaliyim?? Teşekkurler.
suzionline
1 Nisan 2019Merhaba, kuru mama vermeye devam ediyorsanız çiğ de vermenizi tavsiye etmiyorum. Çiğ beslenmeye geçtiğinizde yazıdaki oranlara göre istediğiniz hayvanın ciğerinden verebilirsiniz.
Meraklı
2 Nisan 2019Neden tavsiye etmiyorsunuz peki? Sindirim sistemi için bir sorun mu teşkil ediyor?
suzionline
2 Nisan 2019Aynen öyle, bu konuda da ayrı bir yazı paylaşacağım.
DİLA
9 Nisan 2019Selamm, bir çok yerde dondurma süresini 3 gün olarak gördüm. 3 haftayı garanti olsun diye mi yapıyorsunuz?
suzionline
10 Nisan 2019Çiğ beslenmede zararlı bakteriler yazımda salmonella, e.coli, listeri, toksoplazma gibi patojenlerin ne kadar sürede dondurularak öldüğünü yazmıştım. Özellikle e.coli oldukça dayanıklı, bu sebeple.
Kubilay Çetin
22 Nisan 2019500mg Taurine demişsiniz ama 0.5 gram ediyor ? Kaptaki taurine daha fazla gözüküyor ama bilemedim. Eğer 0.5 gram ise paket almayıp gidip bir sporcudan rica edeceğim 😀
suzionline
22 Nisan 2019Ben geçiş aşamasında minimum bir miktar kullanmıştım, yazım hatası yaptım mı bilemedim şimdi. Fotoğraftaki kadar kullandım ancak siz bir önceki yazıda bahsettiğim veteriner hekim onaylı tariflerdeki oranları kullanabilirsiniz. 2kg’a 2000mg civarıydı onaylı tarif.
Kubilay
26 Nisan 2019Yazıyı tekrar tekrar okuyorum çiğ beslenmeye geçmeye niyetim var , çünkü kuru mamayı pek istekli yemiyor kedimiz. Kafama takılan bir soru daha oldu normalde kediler aylık ortalama 1.5kg mama yiyor fakat burada 4250 grama yakın bir et kullanılmış ve 1 aylık denilmiş. Suzi 4kg eti yiyor mu 1 ayda yoksa bu miktardan artma olacak mı ? Bunu sormamda ki sebep benim kedim 1 günde 80 gram yaş mamayı tüketemiyor 2 öğün veriyorum 40gram yaş mama önünde artıyor atmak zorunda kalıyorum çiğ beslenmede porsiyon büyük olursa çöpe gider sonuçta dışarıda 1-2 saat anca dayanır çiğ et sonrasında bakteri üretmeye başlayabilir.
suzionline
26 Nisan 2019Bir önceki yazımda gramaj hesaplarını anlatmıştım. Standart kilodaki, normal hareketlilikteki yetişkin bir kedi kendi kilosunun %3’ü kadar yiyor. Suzi 4.5 kilo günde 135 gram yiyor. Bu da bir ayda 4 kilo civarı yapıyor. Eti kemik, organlar dahil.
Kubilay ÇETİN
3 Haziran 2019Çiğ mama suzinin önünde kaç saat duruyor ? Koyar koymaz hepsini yiyor mu ? Bizim kedi sürekli ama azar azar yiyor 1 lokma yiyip geziyor sonra aklına gelince tekrar yemek yiyor çiğ tavuk dışarıda ne kadar dayanır acaba onuda bilmiyorum.
suzionline
11 Haziran 2019Yarım saatten fazla bekletmemenizi öneririm. Yemeği bırakınca tekrar dolaba koyabilirsiniz.
Nilgün
11 Ağustos 2019Sevgili Suzi ve annesi 🙂
makaleleriniz ve hepimizi bilgilendirirken verdiğiniz emekleriniz için Suzi’nin her patisini, bıyıklarını, butlarını ve kuyruğunu ayrı ayrı öperim 🙂 Çiğ beslenme konusunu epeydir düşünüyordum ki bu yazıyı okuyunca dedim Buy Suzi ocağıma incir ağacı dikti 🙂 5 kedim var ve bu hesapla aylık mama hazırlamak istediğimde sanırım 600 lirayı bulurum ki her şeye sürekli zam geldiğini düşünürsek yakında ev kirası gibi aylık mama parası veririm diye düşünüyorum :S Açıkçası sadece 3 kedim çiğ olarak kıyma yiyor arada bir, onun dışında çiğ et yemiyorlar. Diğerleri zaten yüzüne bile bakmıyor, denemelerim sonuç vermedi ama sizin gibi mama hazırlamamıştım. Açıkçası bütçe olarak tek kedi için uygun görünebilir ama benim gibi 5 kedisi olanlar ne yapabilir diye bir sorayım dedim. Bol Suzili günler efenim, şimdiden çok kalp 🙂
suzionline
16 Ağustos 2019Haklısınız ne yazık ki 5 kedi için maliyet yüksek ancak kuru mama kullanımında ilerleyen zamanlarda çıkacak hastalıklar düşünülürse veteriner masrafları daha yüksek olabilir. Yine de imkanınız ölçüsünde kuru mamayı azaltıp evde pişmiş olarak mamalar hazırlayabilirsiniz. Çiğ menülerinizi az pişmiş olarak verebilirsiniz. Ne kadar çok, o kadar iyi ancak çiğ olarak vermeyin. Kuru mama ve çiğ beslenme birlikte yapılması uygun değil.
Ülkü
23 Ağustos 2019Bende ufak ufak çiğ mamaya geçmek isteyen ve araştırma safhasında olan biriyim. 2 kedim var biri maşallah obur sağlıklı bir yiğido ama diğer kedim narin zarif bir prens ve yapısal diş bozukluğu var bazen ufak boy kedi mamalarını bile yemekte zorluk çekiyor ona ne yapabilirim ekstra olarak çiğde acaba ?
suzionline
2 Eylül 2019yapısal diş bozukluğu sebebiyle çiğnemede sorun yaşıyorsa çiğ menülerini püre haline getirebilirsiniz.
NUR ÖMÜR
5 Eylül 2019Merhabalar önümüzdeki ay kedi sahiplenmeyi düşünüyorum.Dün bir kedinin ihtiyaç duyabileceği tüm malzemeleri aldım mama hariç, karar verememiştim sonra çiğ beslenme yazınıza denk geldim iyi ki denk gelmişim.Ben de uygulamayı düşünüyorum fakat ilk etapta geçebilir miyim bilmiyorum öğrenilmesi gereken çok şey var. Sanırım ilk başta üzülerek de olsa hazır kuru mamalardan alacağım zamanla kedimin ihtiyacına göre azar azar başlarım umarım. Benim sormak istediğim şey bu gram ölçümlerini nasıl yapıyorsunuz hassas terazi mi almak lazım acaba ?
suzionline
9 Eylül 2019Merhaba Nur hanım, hassas mutfak tartılarından aldım ben, 50 liralık bir şeydi.
Levent
5 Kasım 2019Merhabalar bu işin Türkiye’de ticaretini yapan firmalar var belki internet sitelerini görmüşsünüzdür Sizce ne kadar sağlıklı olabilir
suzionline
6 Kasım 2019Hepsini toplu değerlendirmek mümkün değil bence. Kullandıkları etin kalitesi, dondurma koşulları, servis koşulları ve menü dengesi önemli. İncelemek lazım…
Levent
9 Kasım 2019Merhaba Fatma Hanım,
Barf ürünleri satan yerli üreticiler var. Bu konuda ne diyorsunuz acaba? Sizce steril ortamlarda mi üretiyprlardır. .
Nehir
12 Aralık 2019Selaam, 2 yaşında kısır hafif göbüşlü bir kızım var. Uzun süredir barf besleme yapmak istiyorum ama veterinerimize ne zaman bu konuyu açsam ödümü kopardı çeşitli hastalıklarla ancak gözümü kararttım ve yazın da çok faydalı oldu bu konuda. Geçen instagram de gezerken bir siteye denk geldim, link bırakıyorum. Düşüncelerini merak ediyorum, yaradana sığınıp sipariş vericem çünkü.
Şimdiden çok teşekkürler <3 suzi ve müjgan ı öpüyorum.
https://www.happytail.pet/tarifler
suzionline
16 Aralık 2019Çok ayrıntılı incelemedim tariflerini ancak evde yapılabilir buluyorum. Sonuçta bu konuda elimizde veteriner hekim tarifleri mevcut. Kedilerde çiğ beslenme sekmesindeki tarifleri az pişmiş olarak verebiliriz. (Kedinizin bilinen bir sağlık sorunu olmadığını farz ederek yazıyorum)
Yağmur
20 Aralık 2019Merhaba
Toplam 404 gr sakatat tarzı demişsiniz ama alışverişte 600 gr almışsınız. 400 gr karışık yürek ciğer almışsınz. 200 böbrek almışsınız. Toplam 400 mü olacak 600 mü o halde?
suzionline
21 Aralık 2019Merhaba, alınması gerekenler oranlar ve hesaplar belli. Alışverişte paketlerde o kadar olduğu için fazla almışımdır.
Yağmur
20 Aralık 2019Ayrıca 3400 grın %10u 340 ediyor. Yani 340 gr gizli organ yedirmek gerekiyor. Anlamadım sonuç olarak :/
suzionline
21 Aralık 2019Suzi, standart hareketlilikte, kilo problemi olmayan 4,5 kiloluk bir kedi. Günde kendi kilosunun %3’ü kadar beslenmesi gerekiyor, bu da 135 grama tekabül ediyor. Bunun %84 ü et, %6 sı kemik, %5 i ciğer, %5 i diğer salgı organı oluyor. Yani, Suzankuş, günde;
113.4 gram kas eti ( 135 gram *84/100= 113.4)
8.1 gram kemik ( 135 gram *6/100= 8.1)
6.75 gram ciğer (135 gram * 5/100= 6.75)
6.75 gram diğer salgı organı (135 gram *5/100= 6.75)
yiyor.
Dolayısıyla bu rakamları 30 ile çarpıyorum ve bir aylık çiğ beslenme alışverişinde 3402 gram kas eti, 243 gram kemik, 202.5 gram ciğer, 202.5 gram diğer salgı organı almam gerekiyor.
damra
9 Ocak 2020ben de çiğ beslenmeye geçmeyi düşünüyorum ve yazılarınızdan notlar çıkarıyorum. merak ettiğim bir iki konu var.
ilki hazırladığınız tarife balık nasıl ekleriz? %84lük et kısmına sadece balık mı yoksa balık,tavuk,dana etlerini karışık eklesek olur mu?
diğer sorum da çiğ beslenmeye geçtiğimizde ufak tefek de olsa pişmiş birşey veremez miyiz. mesela şuan kedilerim tavuklu kuru mama tükettiği için arada ben balık yediğimde onlara da pişmiş balık verebiliyorum. çiğ beslenmede az da olsa asla pişmiş gıda vermemeli miyiz? bu pişmiş sebze de olabilir. mesela kedim sofi haşlanmış mısır hastası gurme olduğu için 🙂
suzionline
10 Ocak 2020Merhaba, et tavuk balık tek öğünde çok karıştırmanızı önermem. Ancak balık etini de menülerinizde kullanabilirsiniz. Hangi balıklar olabileceğini araştırmanız lazım her balık uygun değil ve balık kedilerin öncelikli avlarından da değil. Çok sık ve sürekli vermeyin,haftada 1 gibi daha iyi olabilir.
İkinci olarak, önce kuru mamadan evde pişmiş beslenmeye oradan da çiğ beslenmeye geçmenizi öneririm. Arada ufak ödüller büyük sorun yaratmaz ancak yine de fazla karıştırmayın. Sindirilmesi için gereken mide asiti ph’ı farklı olacaktır.
Anonim
8 Mart 2020Merhaba, öncelikle emeğinize sağlık, siteniz çok güzel, okumaya doyamadım. Çiğ beslemeye geçmeyi düşünüyorum ben de.Bu mamayı tek öğünde mi veriyorsunuz acaba? Eğer tek öğünde veriyorsanız, başka öğünlerde farklı besinler veriyor musunuz? Şimdiden teşekkür ederim, sevgiler
suzionline
11 Mart 2020Merhaba, 2 ya da 3 öğün şeklinde veriliyor 1 günlük menüsü.
ayşenur ersoy
12 Nisan 2020merhaba 🙂
ben artık sizin yazınıza rastladıktan sonra kesin bir beslenme devrimi yapmaya karar verdim. çiğ beslenmeye geçmek istiyorum fakat geçiş süreci nasıl ne kadar olmalı bulamadım. önce pişmişe sonra çiğ beslenmeye geçin demişsiniz fakat bu kuru mamayı azaltarak pişmiş ekleyerek ve devamında pişmişi artırarak mı olmalı acaba daha sonra yine aynı şekilde çiğ beslenmeye geçiş aşaması mı yapılmalı? yardımcı olursanız çok sevinirim minişleri kucaklıyoruz buradan <3
aytül
28 Temmuz 2020selam, ben de evladımı çiğ besliyorum ve mama hazırlama prensibimiz aşağı yukarı aynıymış bunu gördüm. umarım kediniz istediğiniz gibi kanat yemeye başlar. benim evladım kanatları çıtır çıtır yiyor ama bazen kedilerin dil yapısı dolayısıyla uzun bir parça kemiği ağzında döndüremeyip çiğnemeden yuttuğu oluyor.yani bu iki defa oldu, bir sorun yaşamadık ama rahatsız da olmadım diyemem. biraz da üşengeç benim evladım, mis gibi löp löp mama tabakta dururken bir parça kemikle neden uğraştırıyorum ki onu, yemeye istekli olmadığını hissediyorum yani. ben de bu ayki mama hazırlığımı kemiksiz yaptım, şimdi çözüm düşünüyorum. çiğ mamaya geçmeden önce de acana balıklı kuru mama ve pişmiş et dönüşümü vardı beslenmesinde. acana’dan bir miktar daha kaldı, çok da seviyor, gün aşırı bir öğün şeklinde bitene kadar da vereceğim. kuru mama tamamen bittikten sonra da tüm besin takviyelerini sizin gibi ekleyerek mamayı hazırlamayı düşünüyorum. bazen sabahları mamasına 1,5 ml aminosol ekliyorum, destekleyici olarak, her şey yolunda… paylaşımlarınızı beğeniyor ve destekliyorum, bodrum’dan sevgiler…
Elvan
18 Aralık 2020Merhaba
Çiğ beslenme menünüzü ilk etapta az pişmiş olarak hazırlasak nasıl olur acaba zaralı olur mu?
Aleyna
22 Ocak 2021Merhaba Fatti. Eğer daha başındaysak ve kedimiz kemik yemiyorsa 90/5/5 yapıp +yumurta kabuğu tozu ekleyebilir miyiz?
Şimdiden teşekkürler cevabın için
Asya Çelik
4 Mart 2021İyi günler bende dostumun sağlıklı ve uzun yaşaması için çiğ beslenmeye geçmek istiyorum.Lakin derin dondurucumuz yok. Hazırlayacagim mamayi buzluga koymak disinda bir secenegim maalesef ki yok bunun kedime zarari olur mu? Alternatif olarak zarar vermesin diye şoklanmış etlerden alsam işe yarar mı? Bakterilerin öldüğünden emin olmak istiyorum.
eylül seda
5 Mart 2021merhaba, yazılarınızı büyük bir ilgiyle takıp ediyorum.Kedimi yavrurken sahiplenmiştim her zaman kuru mamaya karşı olmuştum.veterinerlere asla kulak asmadım.. mantığıma ters geldi.. taze doğal ürün varken işlenmiş gıda nasıl sağlıklı olur düşüncesindeydim.. Bu konuda araştırma yaparken size rastladım.. Daha fazla bilgi sahibi olmama vesile oldunuz..İnternette bu konuda arama motorunda kuru mama önerilerinden başka birşey çıkmıyor malesef… Yabancı kaynaklardan araştırmışsınız bize sunmuşsunuz çok teşekkür ederim..Şimdi beş kedim var.. Ben evde pişmiş mamayla besliyorum.. Güvendiğim sakatatçıdan böbrek,ciğer,dalak alıyorum.. temizliyorum. hiç yağ, deri bırakmıyorum. pişirip buz dolabı poşetleri ile dondurucuya atıyorum. gece çıkarıyorum buzu çözülmüş oluyor.mevsimine göre sebze kullanıyorum.. bal kabağı,ıspanak,maydanoz,karnıbahar,havuç, elma,patates vs kuru baklagil olarak yulaf, kinoa tohumu,keten tohumu, zencefil,zerdaçal tozu katıyorum. yıllardır bu şekilde besliyorum.. simdi çiğ beslenme şekilini uygulamayı düşünüyorum ama şu kafama takıldı… sebze ilavesi görmedim.. sebze ilavesi için düşüncelerinizi merak ettim
suzionline
5 Mart 2021Merhaba,
Bu yazıyı okumanızı öneririm. Sorunuzun cevabını ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.
https://www.suzionline.com/kedi-mamasi/bir-kedinin-besinsel-ihtiyaclari-nelerdir/
eylül seda
5 Mart 2021Ekleme yapmayı unutmuşum.. yumurta,balık ve tavukta günlük veriyorum.. hemen hemen hergün balık pişiriyorum. bazı vitamin kompleksleri sunmuşsunuz.. Bu şekilde beslediğimde ek vitamin gerekli mi? sebzeye çok önem veriyorum. ayvasından,muşmulasından,yoncasına çok çeşitli sebze kullanıyorum
suzionline
5 Mart 2021İlaveler içeriklere göre orantılı olarak yazılmış bir şekilde.
Elvan erbay
1 Nisan 2021Merhaba
Çiğ mama tarifinizde ciğer ve böbreği vitaminlerle karıstırmadan sonradan posetlere eklemişşsiniz bunun nedeni nedir acaba? Bir de onaylı tarıflerde yumurta sarısı kullanılmış siz neden kullanmayı tercih etmedınız?
suzionline
2 Nisan 2021Merhaba, özel bir sebebi yoktu sonradan eklememin. Birebir o tarifi takip etmemiştim.
Asuman
5 Nisan 2021Merhaba, elinize sağlık yazılarınız çok bilgilendirici. Emeğiniz için teşekkürler. Ben kedilerime artık kuru mama vermemeye karar verdim. İyisi bile olsa kuru mama onlara iyi gelmiyor. Mesela farkettiğim bir şey var, kuru mama yediklerinde günde iki kez dışkı yaparken kendim hazırladığım mamayı yedirdiğim dönemde günde bir kez hatta iki günde bir kez dışkı yapıyorlar. Bu da bana şunu düşündürtüyor, kuru mamalar vücutlarının işine yarayabileceği çok az içeriğe sahip (bunu orijen, acana, n&d kullanmış biri olarak söylüyorum ) bu yüzden de büyük çoğunluğunu dışarıya atıyorlar. Miktar olarak aynı gram tüketiyorlar çünkü. Kendim çiğ besleme değil de haşlanmış olarak hazırlayıp buzluğa atıyorum, öğün öğün çıkartıp veriyorum. Bu haşlama öğünü hazırlarken çiğ besleme tariflerinizdeki oranlar ve içerikleri kullanıyorum. Haşlayarak hazırlanan mamalarla ilgili de bir içeriğiniz olacak mı acaba? Eksikliklerimi araştırarak gidermeye çalışıyorum ama ne kadar yeterli bilemiyorum. Böyle bir tarifli yazınız olursa çok sevinirim.
ece
22 Mayıs 2021merhaba, cok tesekkur ederim oncelikle:) disaridan cig beslenme siparisi vermek cok pahali oluyor ben de evde yapmak istedim fakat yumurta kabugu tozunu nerden edinebilirim? veganim ve evde yumurta bulunmuyor haliyle..
Sinem
25 Mayıs 2021Merhaba. Bu site için çok teşekkür ederim size.
Fıyatları 2021’e göre güncelleyebilirmisiniz? Malesef nerede ise tüm et fiyatları iki katını buldu, ayrıca ve sizin yazdığınız yerlerde bazı et türlerini bulamadım. Aldığınız marketleri değiştirdiniz mi hiç?
Berra
7 Haziran 2021Hala çiğ beslenme ile mi devam ediyorsunuz? Hiç kuru mama kullanmıyor musunuz?
Halenur
30 Mart 2022Merhabalar. Benim kızım Mia 3 yaşında ve kısır. Mama dışında (balık ve tavuk hariç) et sevmiyor çiğ beslenmeyi sürekli yerine haftada 2 3 gün verebilme seçeneğimiz var mı acaba? Birde balıklı tarif yapabilir misiniz lütfen. Tarif için teşekkürler elinize sağlık ❤️