Veteriner Masrafları - Kedi İçin Ortalama Veteriner Ücretleri | suzionline
Veteriner Masrafları – Kedi İçin Ortalama Veteriner Ücretleri

Veteriner Masrafları – Kedi İçin Ortalama Veteriner Ücretleri

Merhaba sevgili kedi severler! Uzun zamandır bu yazıyı yazmayı planlıyordum, sonunda yazabildim. Sizler için 2018 Veteriner Ücretlerini listeledim. Türkiye’de yaşayan hayvan sahipleri olarak hep  ”Veterinere gideceğim ama kedi aşı fiyatları ne kadar, kedi aşıları ücretsiz yaptırılabilir mi, veteriner masrafları ne kadar tutar ? Çok fazla para talep edilir mi?” korkusu var. Sizleri çok iyi anlıyorum, bizler bu ekonomik koşullarda kendimize zor bakarken bir anda veterinere gidip ”bir sürü” para vermek hepimizi korkutuyor. Umarım, ilerleyen günlerde ülkenin ekonomik durumu daha iyi bir konuma gelir de üç kuruşu beş kuruşa denk getirmeye uğraşmadan yaşayabiliriz. Ben, sizler için standart durumlarda ortalama ödeyeceğiniz miktarları analiz edeceğim. Artık, veterinere gittim 200 lira aldı, kazıklandım mı diye şüphelenmenize gerek kalmayacak 🙂 Ortalama veteriner ücretleri neler öğreneceğiz.

2021 yılı güncel fiyatlar için buraya!

(Güncelleme: 2019 yılı veteriner ücretlerinin incelemesi için buraya, toplam aylık kedi bakım maliyeti için buraya)

veteriner kaç para

Konuya geçmeden önce çok canımı sıkan bir noktaya değinmek istiyorum. Şimdi, maddi durumumuz iyi değil, imkanımız yok anladım. Bu mazeretin başımın üstünde yeri var. ANCAK ”kedim 3 gündür kanlı ishal, veterinere gidemem tecrübeli arkadaşlar yardım etsin” veya ” kedimin bağırsakları dışarı sarktı, veterinerimiz taşındı. Telefonda aradım geri ittirmemi söyledi. Başka veterinere gidemem, ne yapabilirim?’‘ diye internette çözüm arayan arkadaşlar vallahi sizin bu yaptığınız insanlığa sığmaz. Kendiniz veya çocuğunuz kanlı ishal olsa ”param az” diyebilir misiniz? Evladınızın bağırsakları dışarı sarksa ” başka doktora gidemem” diyebilir misiniz? El insaf diyorum. Sizler için vicdan diliyorum!

Bir can sahiplendiyseniz, hastalıkta ve sağlıkta onun yanında olmak zorundasınız! Yemini, suyunu vermekle mükellef olduğunuz gibi veteriner ücretlerini karşılamakla da mükellefsiniz. İmkan yaratmak sizin elinizde, yokluğun ardına sığınıp bu canların hayatlarıyla oynayamazsınız. Ben eminim durumum yok diyen insanların bazıları da ” kediye para harcamak istemiyor” yoksa gerçekten durumu olmayanlar borç harç yine gidiyor, yine gidiyor. Olay biraz da bilinç ve vicdan meselesi.

veteriner ne kadar

Oh, biraz içimi döktüm de rahatladım. Şimdi size genel olarak, veteriner ücret tarifelerinden ve özellikle kedi aşı fiyatları 2018 de ne kadar onlardan bahsetmek istiyorum. Örneğin hepimiz iç parazit uygulaması yaptırmalıyız, peki bunun için ortalama ne kadar öderiz? veya veterinerimiz lösemi aşısı için 50 tl istedi bu normal mi? Gelin bakalım, ortalama veteriner masrafları ne kadar?

Bu yazıyı yazarken;

  • Veteriner Hekimleri Birliği 2018 Yılı Alt Sınır Ücret Tarifesini (Buradan)
  • İBB Veteriner Hizmetleri 2018 Yılı Ücret Tarifesini (Buradan)
  • İstanbul Üniversitesi Hayvan Hastanesi Fiyat Listesini (Buradan)

Birlikte inceleyeceğim. Haydi baş!

Önemli not: Kenarına yıldız koyduklarımın listesinde ilaç ücreti hariç fiyat verilmiş. Ayrıca özel veterinerler Veteriner Hekimleri Birliğinin listesini kullanıyorlar. Ayrıca İBB Veteriner hizmetleri sokak kedilerine ücretsiz bakıyorlar, kısırlaştırma dahil!

Veteriner Muayene Ücretleri Ne Kadar?

Öncelikle belirtmem gerekir ki bizim veterinerimiz bugüne kadar bizden hiç muayene ücreti almadı. Hangi uygulamayı yaptıysa sadece onun ücretini talep etti. Sadece aşı yaptırmaya gittiğinizde zaten muayene ücreti istemesi garip olur ama bir şikayet ile gittiğinizde, veterinerniz muayene edip, teşhis koyup tedaviye başlarsa muayene ücreti talep etmesinden daha normal bir şey olamaz. Veterinerlerden sürekli ”hayvan severlik” baskısıyla ücretsiz muayeneler ve tedaviler beklemek bence pek de adil değil…

 UYGULAMA  Veteriner Hekimleri Birliği  İBB Veteriner Hizmetleri İÜ Hayvan Hastanesi
Muayene – Konsültasyon 100 tl 57 tl 65 tl
Kontrol 50 tl 27 tl yok
  • Konsültasyon: Tanı, teşhis demek.

İç Parazit ve Dış Parazit Uygulaması Kaç Para?

 UYGULAMA  Veteriner Hekimleri Birliği İBB Veteriner Hizmetleri İÜ Hayvan Hastanesi
İç Parazit Hapı 35 tl 15 tl  20 tl
İç Parazit Enjeksiyon 50 tl 48 tl 80 tl
Dış Parazit Damla 25 tl * 25 tl * 40 tl
Dış Parazit Sprey 35 tl * 48 tl  yok

İç parazit ve dış parazit uygulaması, her kedi sahibinin aksatmadan yaptırması gereken uygulamalar. İç parazit uygulaması 2 ayda bir dış parazit uygulaması ise 3 ayda bir öneriliyor. Bazı veterinerler ikisi içinde iki ayda bir diyorlar.

İç parazit uygulaması için verilecek rakam hap kullanılırsa ortalama 20 tl, enjeksiyon yapılırsa ortlama 50 tl. Hap ile enjeksiyonun farkı ne derseniz; enjeksiyon daha kapsamlı, haplar spesifik olarak bazı parazit türleri için uygulanıyor.

Dış parazit uygulamasında ise damla yaptırırsanız ortalama fiyat 40-50 tl. Bizim veterimiz Stronghold veya Fibroline marka damlayı 50 tl’ye uyguluyor. Bu arada İBB Fatih Hayvan hastanesinde de ekstra ilaç ücreti alınıyor mu emin değilim. Listede 25+ ilaç ücreti denmiş ama sadece 25 alıyor da olabilirler. Arayıp, öğrenip burayı güncelleyeceğim.

Kedi Aşı Fiyatları 2018

kedi bakım masrafları

 UYGULAMA  Veteriner Hekimleri Birliği İBB Veteriner Hizmetleri İÜ Hayvan Hastanesi
Karma Aşı 75 tl 71 tl  95 tl
Kuduz Aşısı 65 tl 63 tl 80 tl
Lösemi Aşısı 75 tl 71 tl 80 tl
FIV (Immun yetersizlik) 95 tl 71 tl 95 tl

Aşı ücretleri bunlar peki bu aşıları ne zaman, ne sıklıkta yaptırmalıyız? Gelin ona da bakalım!

Kedi Aşı Takvimi

Yukarıda, aşı fiyatlarını öğrendik. Peki bunları yaptırmaya ne zaman başlamalıyız? Başlangıçta yavru kedi hangi aşıları olmalı? Daha sonra yıllık aşı takvimi nasıl, onu öğrenelim.

Yavru Kedi Aşıları

YAŞ UYGULAMA
6 – 8 Haftalık  İç ve Dış Parazit
8 – 10 Haftalık  Karma Aşı
9 – 11 Haftalık  Lösemi Aşısı
10 – 12 Haftalık  Karma Aşı
11 – 13 Haftalık  Lösemi Aşısı Tekrar
12 – 14 Haftalık  Kuduz Aşısı (3 aydan küçüklere yapılmaz)

 

1 Yaşından Sonra Her Yıl 1 Kere
  • Karma Aşı
  • Lösemi Aşısı
  • Kuduz Aşısı

Yavru Kedi Aşı Fiyatları

Evet,  kedi aşı fiyatlarını öğrendik. Yavru kedilerin başlangıçta hangi aşıları olması gerektiğini de öğrendik. Peki, yavru kedi aşı masrafları ne kadar tutar? Gelin hesaplayalım.

Başlangıç Veteriner Ücretleri – Yavru Kedi İçin Gerekli Aşılar

İç – Dış Parazit Uygulaması 50+50 = 100 tl
Karma Aşı 75 tl
Lösemi Aşısı 75 tl
Karma Aşı 75 tl
Lösemi Aşısı 75 tl
Kuduz Aşısı 65 tl
TOPLAM ( 2 ayda) 465 tl

Kedi sahiplenmenin maliyeti, aşı takviminden dolayı ilk 2 ay biraz ağır. Ancak yukarıda da gördüğünüz gibi bunlar sadece başlangıçta bu kadar sık yapılıyor. Daha sonra senede birer kere karma, lösemi ve kuduz yaptırıyorsunuz. 2-3 ayda bir de iç-dış parazit. Peki yavru kedi aşı takvimini bitirdikten sonra yıllık aşı masrafı ne kadar oluyor?

Yıllık Veteriner Masrafları

İç – Dış Parazit ( 3 ayda 1, senede 4 kere) 100 * 4 = 400 tl
Karma Aşı (senede 1 kere) 75 tl
Lösemi Aşısı 75 tl
Kuduz Aşısı 65 tl
TOPLAM (Yıllık) 615 tl 

Bir kedinin yıllık aşı masrafı 615 tl. Yukarıda da bahsettiğim gibi bu fiyatları Türk Veteriner Hekimleri 2018 Yılı Alt Sınır Ücret Tarifesine Göre hazırladım. Belki, siz küçük bir şehirde yaşıyorsanız daha uygun fiyatlara da yaptırıyor olabilirsiniz. Ben, İstanbul’da aşağı yukarı aynı fiyatları duyuyorum. Sizin rakamlarınız çok daha farklıysa lütfen yorumlar kısmında benimle paylaşın.

Ücretsiz Kedi Aşıları

Kuduz aşısını ücretsiz olarak il, ilçe tarım müdürlüklerinde de yaptırabilirsiniz. ( Orada çalışan bir veteriner hekim okuyucum eklememi rica etti 🙂 ) Bütün kedi aşıları ücretsiz yaptırılabilir mi? Ne yazık ki hayır. Kedi aşıları ücretsiz yaptırılamıyor sadece kuduz aşısını ücretsiz yaptırabilirsiniz.

Kedi Kısırlaştırma Fiyatları

yavru kedi aşı fiyatları

Aşılar dışında her kedi sahibinin karşılaması gereken standart bir ücret daha var. O da tabii ki kedi kısırlaştırma ücreti. Eğer kısırlaştırma ile ilgili aklınızda şüpheler varsa, lütfen ilgili yazımı okuyup bir kez daha düşünün. Buradan okuyabilirsiniz. Kısırlaştırma için bazı veterinerler abesle iştigal fiyatlar istiyor ne yazık ki. Gelin bakalım bu işin ortalaması ne, kısırlaştırma ne kadar?

Erkek Kedi Kısırlaştırma Ne Kadar?

UYGULAMA  Veteriner Hekimleri Birliği İBB Veteriner Hizmetleri İÜ Hayvan Hastanesi
Erkek kedi kısırlaştırma 300 tl 182 tl 325 tl

Dişi Kedi Kısırlaştırma Ne Kadar?

UYGULAMA  Veteriner Hekimleri Birliği İBB Veteriner Hizmetleri İÜ Hayvan Hastanesi
Dişi kedi kısırlaştırma 500 tl 227 tl 325 tl

Not: Obezite veya erken gebelik durumunda kedinizi kısırlaştırmak için ekstra 60, 70 tl daha ücret talep edilebilir.

Yukarıda gördüğünüz gibi İBB veteriner hizmetlerinin fiyatları fiyatları diğerlerine nazaran oldukça makul! Ben Suzi’yi İBB Fatih Hayvan Hastanesinde kısırlaştırdım. Operasyon oldukça başarılı geçti. Bizimle ilgilenen veterinerler oldukça güler yüzlü ve ilgiliydi. Süreçle ilgili beni A’dan Z’ye bilgilendirdiler. Bu süreçte yaşadıklarımızı buradan okuyabilirsiniz. Size söylemek istediğim şu ki bir veteriner sizden 700 tl istiyor diye en harika kısırlaştırma o yapacak diyemeyiz. İBB hayvan hastanesi gibi yerler çok sık kısırlaştırma işlemi yaptıkları için konusunda zaten uzman hekimler. Herkese tavsiye ediyorum. Özellikle İstanbul’da yaşayan arkadaşlara duyurulur!

Ücretsiz Kedi Kısırlaştırma 2018

Sokak kedileri için ücretsiz kısırlaştırma da yaptırabilirsiniz. Hem bir çok belediye ücretsiz kısırlaştırma yapıyor hem de İstanbul’da İBB Fatih Hayvan Hastanesinde ücretsiz kedi kısırlaştırma yaptırabilirsiniz. Sadece önceden randevu almanız gerekiyor. İBB Fatih Hayvan Hastesini arayıp ücretsiz kısırlaştırma için randevu almak istiyorum deyin. Onlar size randevu alma gününü söyleyeceklerdir. O gün sabaha erkenden arayın. Bakın, bu çok önemli çünkü erken aramazsanız yer bulamazsınız. Erkenden arayıp ücretsiz kısırlaştırma için randevu alın. Sokak kedileri için hiçbir ücret talep etmiyorlar. Sadece ameliyat sonrası boyunluğunu siz alıyorsunuz. Bu arada bizim kısırlaştırma tecrübelerimizi de buradan okuyabilirsiniz.

Hastalık Durumunda Veteriner Masrafları Ne Kadar Tutar?

veteriner masrafları

Rutin masrafları hallettiğimizi düşünüyorum. Umarım, ilk defa kedi sahiplenecekler veya çıkacak fiyattan korktuğu için veterinere gitmeyenlere yardımcı olabilmişimdir. Şimdi biraz daha spesifik masraflara değinmek istiyorum. Veterinere gidip bir röntgen çektirmek isterseniz, acaba sizden ne kadar para isterse makul diyebiliriz bilmek lazım. Bunu söylemek istemiyorum ama bazı veterinerler gerçekten çok uçuk rakamlar talep edebiliyor. Standart ücret tarifesini bilip de gitmek en doğrusu ya da sık rastlanan hastalıklarda uygulanacak müdahale ücretlerini bilmek lazım. Örneğin, kısır erkek kedilerde uygun mama kullanılmazsa idrar yolu tıkanması çok sık görülen bir hastalık veya mantar hastalığı kedilerde çok sık rastlanıyor. Bunlar için de ortalama birer rakam yazıp, başınıza böyle bir durum gelirse yardımcı olabilmek istiyorum.

UYGULAMA FİYAT UYGULAMA FİYAT
İdrar Sondası  55 – 70 tl Hospitalizasyon(konaklama)  45-50 tl
Mantar Aşısı  60 – 80 tl Kültür testi  70- 85 tl
Röntgen Film  80 – 100 tl Dermotofit test (mantar)  100 -110 tl
Ultrason  200 – 300 tl Dışkı Muayenesi  50- 60 tl
Kan Alımı  30 – 45 tl Doğuma Yardım (her yarım saati)  130 – 150 tl
Kan Sayımı  60- 80 tl Biyopsi  300 – 350 tl
Küçük Doku Yırtığı  100- 255 tl Gaz anestezi  60 – 120 tl
Büyük Doku Yırtığı  150 – 660 tl Lokal Anestezi  50- 75 tl
Diş Çekimi  95 – 400 tl Tırnak Kesme  0 -50 tl
Mikroçip  57 – 100 tl Yıkama  22 – 100 tl

Biliyorum yukarıdaki liste çok karışık oldu ama kedi sahiplerinin karşılaşma olasılığı yüksek uygulamaları derlemeye çalıştım. Dikkat ederseniz bazı uygulamalar da fiyat aralıkları çok geniş. Bunu kısaca açıklayayım; örneğin tek köklü diş çekimi 95 tl ancak cerrahi müdahale ile diş çekimi 400 tl dolayısıyla fiyat aralığı geniş oluyor. Tırnak kesmede ise bizim veterinerimiz ücretsiz kesiyor ancak 50 tl ücret isteyen de oluyor… Dolayısıyla veteriner masrafları oldukça değişken olabilir.

Evet, sevgili kedişgenler vallahi saatlerdir yazıyorum. Umarım ortalama veteriner masrafları konusunda bir rehber oluşturabildim. Eğer, eksik bir nokta kaldığını düşünüyorsanız lütfen yorumlar kısmına yazın ekleyelim, rehberimiz genişlesin. Ayrıca, vallahi bu sefer çok emek harcadım, en azından bir kaç tanenizi kısırlaştırmaya 500 lira vermekten kurtarmışımdır sanırım. Yorumlar kısmına bir tşk yazsanız, bir kalp atsanız bile çok mutlu olurum, bence  bu sefer hak ettim 😀

veteriner masrafları

Kediyle kalın <3

Sağlıklı bir kediyle <3

 

294

79 Responses

  1. Fatime selami
    21 Mayıs 2018
  2. Sıla
    14 Haziran 2018
    • suzionline
      19 Haziran 2018
  3. Anıl
    23 Temmuz 2018
    • suzionline
      30 Temmuz 2018
  4. ÜMİT
    5 Ağustos 2018
    • suzionline
      13 Ağustos 2018
  5. aysun
    6 Ağustos 2018
    • suzionline
      13 Ağustos 2018
  6. Efsunn
    26 Ağustos 2018
  7. Efsunn
    26 Ağustos 2018
  8. Efsunn
    26 Ağustos 2018
  9. Efsunn
    26 Ağustos 2018
  10. Efsunn
    26 Ağustos 2018
  11. Efsunn
    26 Ağustos 2018
  12. Efsunn
    26 Ağustos 2018
    • suzionline
      27 Ağustos 2018
  13. Maf1903
    4 Eylül 2018
    • suzionline
      5 Eylül 2018
  14. samiye
    5 Eylül 2018
    • suzionline
      5 Eylül 2018
      • Şebnem
        6 Şubat 2019
        • suzionline
          6 Şubat 2019
          • Şebnem
            7 Şubat 2019
          • suzionline
            7 Şubat 2019
  15. murat
    5 Eylül 2018
    • suzionline
      5 Eylül 2018
  16. gönül
    24 Eylül 2018
    • suzionline
      26 Eylül 2018
  17. Anonim
    4 Ekim 2018
    • suzionline
      4 Ekim 2018
  18. Anonim
    27 Ekim 2018
    • suzionline
      28 Ekim 2018
  19. Reyhan
    1 Kasım 2018
    • suzionline
      2 Kasım 2018
    • 05337052317
      15 Aralık 2018
      • suzionline
        16 Aralık 2018
  20. DİLAN
    7 Kasım 2018
    • suzionline
      8 Kasım 2018
  21. Nuray
    13 Kasım 2018
    • suzionline
      14 Kasım 2018
  22. Uğur
    14 Kasım 2018
    • suzionline
      14 Kasım 2018
  23. Rame
    15 Kasım 2018
    • suzionline
      16 Kasım 2018
  24. Deniz
    30 Kasım 2018
    • suzionline
      30 Kasım 2018
  25. özgül
    12 Aralık 2018
  26. Anonim
    22 Aralık 2018
    • suzionline
      24 Aralık 2018
  27. Anonim
    29 Aralık 2018
    • suzionline
      2 Ocak 2019
  28. Melih
    1 Ocak 2019
    • suzionline
      2 Ocak 2019
  29. Melih
    1 Ocak 2019
    • suzionline
      2 Ocak 2019
  30. Sevde Nur
    5 Ocak 2019
    • suzionline
      7 Ocak 2019
  31. HLL
    7 Ocak 2019
    • suzionline
      7 Ocak 2019
  32. Anonim
    3 Mart 2019
    • suzionline
      4 Mart 2019
  33. Nazile Atmaca
    18 Nisan 2019
    • suzionline
      18 Nisan 2019
  34. Ipek
    15 Mayıs 2019
    • suzionline
      15 Mayıs 2019
  35. YEŞİM CEYLAN
    17 Temmuz 2019
    • suzionline
      17 Temmuz 2019
  36. mustafa
    22 Ağustos 2019
    • suzionline
      22 Ağustos 2019
  37. BURAK
    4 Eylül 2019
    • suzionline
      4 Eylül 2019
  38. Anonim
    3 Aralık 2019
    • suzionline
      3 Aralık 2019
  39. Anonim
    18 Ağustos 2020
  40. ngrzg
    8 Nisan 2021
  41. Nur
    13 Aralık 2021
    • suzionline
      13 Aralık 2021

Yorumunuzu Yazabilirsiniz