Merhaba sevgili kedi severler! En son sizlerle kedi yıkanır mı mevzusunu incelemiştik. Okumayanlar buradan okuyabilirler. Kısaca özetlemem gerekirse; ekstrem bir durum olmadıkça yıkamamalısınız. Kedinizi gereksiz yere yıkamak onu hastalıklara açık bir hale getirmek demektir. Dolayısıyla lütfen, mümkün oldukça kedinizi yıkmaktan kaçının. Ben, şu an ekstrem bir durum olduğunu ve kedinizi yıkamak zorunda kaldığınızı düşünerek bu yazıyı yazıyorum çünkü o zaman kedinizi yıkamak için, ona uygun olan zararsız bir kedi şampuanı kullanmanız gerekiyor.
Kedi nasıl yıkanır yazısını yazarken biraz araştırdım ve Türkiye’de satılan kedi şampuanlarının bir çoğunun içeriği çok kötü. Yani, siz durumun bilincinde olup önemseyip kedi şampuanı alıyorsunuz ama içeriği insan şampuanından kötü! Kedilerin yıkanmasını önermediğim için tek tek bütün şampuanları inceleyip bir rehber hazırlamaktan vazgeçtim. En çok kullanılan bir şampuan bir de kuru şampuanı inceleyip içerikleri nasıl değerlendirmemiz gerektiğini anlatmak istiyorum.
Bioline Kedi Şampuanı
Türkiye’de en çok satılan kedi şampuanlarından birisi Bioline Kedi Şampuanı. Hem bir çok petshopta bulunması hem de fiyatının makul olması, kedi sahipleri için tercih sebebi oluyor. Peki, Bioline kedi şampuanı iyi mi, içeriği kedi sağlığı için uygun mu? İçerik incelemesi yapmadan bunu bilemeyiz. Gelin bakalım, içeriği nasıl?
Fiyatı: 20- 25 lira. En uygun hepsiburada’da buldum 17 lira ama kargo ücretiyle 22 lira falan olur. Link
İçerik:
Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Cocamide DEA, Methylchloroisothiazolinone, Glycerin, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Camomile Ext, Fragrance
İnceleme:
- Sodium Laurenth Sulfate: İçerisindeki ilk maddeden ”dakika bir gol bir” arkadaşlar. Sodium Laureth Sulfate , kısaca SLES. Kendiniz için şampuan alırken de içerisinde bu maddenin olmamasına özellikle dikkat edin. SLES petrolden elde edilen sentetik bir kimyasal madde. SLES; karnisonejen bir maddedir. Yani; hücrelerde ağır gen hasarlarına neden olur, kanserleşmeye götürecek mekanizmaları tetikler. Şampuanlara sırf köpürtme etkisi için SLES koyuluyor. Ayrıca deriyi de kurutur. Ne kendiniz için ne de kediniz için içerisinde SLES olan bir şampuan almayın.
- Cocamidopropyl Betaine: İçerikteki ikinci maddemiz hindistan cevizi yağından elde edilen bir madde yine köpürtme etkisi için şampuanlara koyuluyor ancak saç/tüy derisi için uygun bir madde değil. Deri kuruluğuna, deri iltihabına veya irritasyona yol açabiliyor.
- Cocamide DEA: Yine köpüğün çok ve kalıcı olması için eklenen bir madde ancak SLS ve SLES gibi maddelerle birleşince direkt olarak kanserojen etki gösteriyor. Bu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış bir durum. Üzülerek söylüyorum ki hayvanlar üzerinde yapılan deneylere göre beyin hasarına yol açıyormuş.
- Methylchloroisothiazolinone: Bakteri, mantar, maya temizleyici kimyasal bir madde. Yaralı olmayan deri üzerinde kısa süreli kullanımı zararsız ancak kedinizde açık bir yara varsa bu madde içerikli bir ürün kullanmayın çünkü yine direkt kanserojen etki gösteriyor.
- Glycerin (Gliserin): Nem tutucu olarak kullanılır. Tüylerde ve ciltte parlaklık, yumuşaklık sağlar.
- PEG-7 Glyceryl Cocoate: Bu madde derinin yağlı kalmasına yardımcı oluyormuş. Hakkında net kötü veya net iyi bir veri elde edemedim ama içerisinde az miktarda da olsa ethylene oxside içeriyor, bu da iyi bir şey değil.
- Camomile Ext: Papatya özü, cilt problemlerine iyi gelir.
- Fragrance: Koku, parfüm
Sonuç:
Almayın diyorum. İçeriğindeki maddelerin yarısından çoğunun faydası yok zararı var.
Bioline Kuru Toz Şampuan
İçerik:
D-Panthenol, Fragrance, Triclosan, Ethanol, Talc, Beta-cyclodextrin
Fiyatı: 20-25 tl
İnceleme:
Bioline’ın kuru şampuanı sade bir içeriğe sahip. İçindekilere sırayla bakacak olursak;
D-Panthenol: Deriye derin nüfuz eden bir nemlendiricidir. Tüyleri parlaklaştırıp, kalınlaştırıp güçlendirir. Düşük toksisiteye sahip bir madde.
Fragrance: Parfüm, kedinize hiçbir faydası yok, zararı var. Anlık hoş koku sağlayıp sizi kandırıkslamak için.
Triclosan: Antibakteriyel özelliği olan ancak kanserojen etkili kimyasal bir madde.
Ethanol: Yani, etil alkol. Çok etkili bir alkol, cilt ürünlerinde olmaması öneriliyor. Cildin savunma mekanizmasını zayıflatıyor.
Talc: Pudra demek. Yine kanserojenliği kanıtlanmış bir madde.
Beta-cyclodextrin: İle ilgili çok net veri bulamadım. Sanırım arındırıcı olarak kullanılan bir madde.
Sonuç:
Vallahi, ben kendi kedimin üstüne dökmem. Doğru düzgün bir faydası olmayan kimyasal dolu bir ürün. Diğer toz şampuanlar da 3 aşağı 5 yukarı aynıdır diye düşünüyorum. Siz illa ki kullanacağım diyorsanız, kullandıktan sonra kedinizi tarayarak ve silerek üzerinde hiç şampuan kalıntısı kalmadığından emin olun. Kedinizin şampuanı yalamasına müsaade etmeyin.
Genel Sonuç:
Kedi şampuanlarının ve kuru kedi şampuanlarının yani, toz şampuanların genel olarak içeriği çok benzer ve zararlı kimyasallarla dolu. Ben araştırdıklarım içinden sağlıklı olanını bulamadım. Sizin içeriğine güvendiğiniz bir ürün varsa lütfen içerik listesini benimle paylaşın. İncelemesini bu yazıya eklerim herkes faydalanmış olur.
İnsanlar için olan sabun ve şampuanlar ph derecesi açısından direkt eleniyor.
Sonuç olarak, sanırım bir gün Suzi’yi yıkamak zorunda kalırsam sadece su kullanırım. Tabii ilk tercihim, ılık su ile ıslatılmış havluyla silmek olur. Umarım bu mecbur kalmam, neden özellikle yıkamak istemediğimi öğrenmek için bir önceki yazıma buradan bakabilirsiniz.
Kediyle kalın <3
Kimyasala boğulmamış kediyle <3
Ezgi Sengel
5 Temmuz 2019Merhaba, sitenizi yeni keşfettim. Tam aradığım bilgiler 🙂 Benim şımarık kızım henüz 5 aylık ve 3 aydır bende. Tüyleri oldukça uzun ve geldiğinden beri kuyruğunun alt kısmı dahil kakasını bulaştırıyor. İlk zamanlar hazırlıklı olmadığım için alkolsüz ıslak mendil ile temizledim. Veterinerimize danıştık ve arka kısmını tıraş ettiler. Tam çözüm olmadı çünkü tuvaletteyken dikkati dağılınca çıkıyor ve yerlere sürtünerek temizlenmeye çalışıp iyice bulaştırıyor 😀 O kadar temizlenmeyecek şekilde oluyor ki mecbur kalıp beyaz sabunla yıkadım, bebek şampuanı da içime sinmedi. En azından sayenizde neye bakacağımı öğrendim 🙂 Sitelerde de içerik yazmıyor ben de sipariş verip içeriğine bakıp iade ediyorum 😀 Şimdi Bioline “Doğal” kedi ve köpek şampuanını bekliyorum bakalım umarım bu sefer olur.
Ballı badem
27 Ekim 2019Ben yazın alerjik oluyorum kedime bu yüzden biraz sık bi şekilde yıkamam gerekiyor o dönemlerde kedime bişey de olmuyor
suzionline
28 Ekim 2019Sürekli yıkanmak strese de sokuyordur ayrıca deri, tüy sağlığı açısından da uygun değil…
Zeynep
16 Nisan 2021Ben bir yavru kedi sahipleneceğim o gelmeden önce de yine sitenizden alınması gerekenleri okudum ancak o gelmeden kedi şanpuanı almam gerekir mi? Eğer almam gerekiyor ise ne almalıyım sizin kullanıp önerdiğiniz bir şey var mı?
suzionline
17 Nisan 2021Hayır, kedilerin yıkanmasına gerek yoktur. Şampuan almanıza da gerek yok.
Melisa
27 Nisan 2021Merhaba sokaktan kedi sahipleneceğim. Muhtemelen biraz kirli olacaktır küçük yaramaz .Yıkamamda bir sakınca olur mu ? Sampuanla mi yikamaliyim ilk kez ? Gerek olmadıkça yıkamam gerçi
suzionline
28 Nisan 2021Merhaba, yıkamanıza gerek yok. Çok kirliyse ıslak havlu ile biraz silebilirsiniz.