Merhaba sevgili hayvan severler! Bugün, kedi sahiplerini ikiye bölen ve gündemden nedense hiç düşmeyen bir konu ile karşınızdayım; kedi yıkamak! Kedileri yıkamak gerekli midir veya kedi yıkamak zararlı mı? Yıkanması gerekiyorsa kedi nasıl yıkanır? Size büyün ayrıntılarıyla kedi yıkamak konusundan bahsedeceğim. Haydi baş!
Kedi Yıkanır Mı ?
Kedilerin yıkanmasına gerek yoktur çünkü kediler kendi kendilerini yalayarak temizlerler. Kedi dili, antiseptik özelliğe sahiptir. Antiseptik demek; hastalığa yol açan bakteri,virüs,mantar gibi tek hücreli canlıları yok eden demektir.
Yukarıdaki fotoğrafta, kedi dilinin çok yakından görebiliyorsunuz. Kedi dili, antiseptik olmasının yanı sıra taraklı bir yapıya sahiptir. Bütün tüylerini ve derisini bu özel dil sayesinde temizlerler! Kediler günün yaklaşık 1-2 saatini kendilerini temizlemeye ayırırlar. Normal şartlar altında bizlerin onları temizlemesine asla gerek yoktur. Sadece bazı ekstrem durumlarda kedileri yıkamak gerekir. Sokaktan eve kedi almak bu ekstrem durumlardan değildir. Sokaktan eve aldığınız kedi kendini yalayarak temizleyecektir.
Kediler Ne Zaman Yıkanmalıdır?
- Kedinizde egzama, mantar gibi herhangi bir cilt hastalığı varsa veterinerinizin önerdiği özel bir ilaçla kedinizi yıkanmanız gerekebilir. ( Yanlış anlamayın, kedinizde mantar varsa, yıkayın geçer demiyorum. Mantar hastalığı gibi bazı durumlarda veterinerler dermatolojik şampuanlarla,kedilerin yıkanmasını öneriyor. Sabunlaya da normal şampuanla değil.)
- Kedinize herhangi bir zararlı, zehirli bir madde bulaştıysa yıkamanız gerekir. Örneğin, bir şekilde kedinizin üzerine çamaşır suyu döküldü, o halde kedinizi bir an önce yıkamalısınız. Kediniz çamaşır suyunu yalayarak temizlemeye çalışırsa zehirlenecektir.
- Kediniz, kendisini temizleyemeyeceği kadar kirlendiyse yıkamanız gerekir. Örneğin, kediniz ishal oldu ve kalça bacak kısımları tamamen kirlendi, o halde kedinizin kalça kısımlarını yıkayıp temizlemeniz gerekir.
- Küçük bir not; yıkama ile pirelerden kurtulamazsınız. Pire var diye kedinizi yıkamayın.
-
Bir öneri;
Kedinizi mümkün olduğunca yıkanmaktan kaçının! Kedi yıkamak ne sizin için ne de kediniz için güzel bir şey değil. Örneğin, silerek kurtulabileceğiniz bir şekilde kirlendiyse yıkamayın. Islak bir havlu ya da pamuk yardımıyla silin. Ancak, paketli satılan ıslak mendiller yine kediler için uygun değil! Hatta zararlı… Hem kediniz sizin sildiğiniz bölgeyi daha sonra yalayacağı için hem de yine cilt dengesini bozacağı için zararlı. Küçük bir havluyu ılık su ile ıslatın silin, ıslak mendil kullanmayın.
Diyelim ki silerek kurtulamayacağımız ekstrem bir durum başımıza geldi; kedimizi yıkamamız lazım. Peki, bunu nasıl yapacağız?
Kediler Nasıl Yıkanır?
Öncelikle, kedilerin büyük bir çoğunluğu sudan nefret ettiği için, tutmak en büyük problem. Neyse ki bunun da çözümünü bulmuşlar; kedi yıkama filesi! Bundan daha önceki en ucuz kedi malzemeleri yazımda bahsetmiştim. Okumadıysanız, buradan okuyabilirsiniz. Nereden, ne kadara alabileceğiniz ayrıntılarıyla yazıyor..
- Bu tarz bir file yardımıyla kedinizi yıkamanız daha kolay olacaktır. Şu an acil bir durum var, file falan bulamam diyorsanız umarım elinizde kalın bulaşık eldivenlerinden vardır. Kedinizin sizi yaralamasına büyük oranda engel olacağını umuyorum.
- Kedinizi küvette ya da duşta yıkamak doğru tercih değil.. Lavabo sizin için daha kolay, kediniz için daha stressiz olacaktır. Lavaboyu kedinizin karnının altına gelecek kadar su ile doldurun. İçine oyuncak falan atabilirsiniz, şansınız var ilgisini çeker ve onunla oyalanır.
Bu tarz suda hareket eden oyuncaklar kullanabilirsiniz. Ben, aliexpress’ten 1 2 dolara almıştım. Suzi, çok severek oynuyor. Kediniz için Aliexpress’ten alabileceğiniz malzemeleri öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.
- Suyun sıcaklığı ılık olmalı. Bebek yıkıyormuşsunuz gibi düşünün.
- Kedinizi forşt diye hemen ıslatmayın! Bir tas yardımıyla yavaş yavaş su dökün üzerine.
- Yüzünü ıslatmayın. Tekrar ediyorum yüzünü, özellikle kulaklarını kesinlikle ıslatmayın. Eğer, yüzünü de temizlemeniz gerekiyorsa ıslak bir havlu ile yüzünü silebilirsiniz.
- Çok fazla kedi şampuanı kullanmayın
- Banyo süresini mümkün olduğunca kısa tutun
- Malzemelerinizin hepsi yanınızda hazır olsun, banyodan çıkar çıkmaz havlu ile kedinizi sarın.
- Kedinizi ıslak bırakmayın, banyo sonrasında onu iyice kuruladığınızdan emin olun. Saç kurutma makinesini kurulamak için kullanabilirsiniz ama derisine çok yaklaştırmadan ve ısısını çok açmadan!
En İyi Kedi Şampuanı Hangisi ?
Kedi yıkamak için bir kedi şampuanı kullanmanız lazım. İnsanlar için olan sabunlar ve şampuanlar kediler için uygun değil, ph değerleri yüzünden deri ve tüy sağlığına zarar veriyor. Kısaca, derisini ve tüylerini kurutuyor. Tüy dökülmesine sebebiyet veriyor. Derisi, cilt dengesi bozulduğu için egzama mantar gibi deri hastalıklarına elverişli bir zemin hale geliyor. Veterineriniz, kedinizin rahatsızlığına göre dermatolijik bir şampuan önermediyse kedinizi bir, kedi şampuanı ile yıkamanız lazım. Türkiye’de çok fazla kedi şampuanı seçeneği yok ne yazık ki. Bulduklarımın çoğunun içeriğini beğenmedim. Şampuan incelemesi yazıp,daha sonra burayı güncelleyeceğim. (Güncelledim, buradan okuyabilirsiniz.) Umarım bunu alabilirsiniz diyebileceğim temiz bir şampuan bulabilirim. Şimdilik ufak notlar paylaşayım diyorum. İçeriği sade ve basit ürünlere yönelin, aşağıdaki maddeleri içeren şampuanları almayın;
- Boya
- Paraben
- Sodyum Laurel Sülfat (SLS) vs.
- Petrokimya türevleri
- Çay ağacı yağı gibi bazı doğal yağlar kediler için toksik etki gösteriyormuş
- Hem kedi hem köpekler için olanları tercih etmeyin
Kedi Yıkamak İçin Dalin Kullansam Olmaz Mı?
Olmaz. İnsanlar için üretilen kozmetik ürünlerin hiçbirisi hayvanlar için uygun değil. Dalinin ph’ı 5.5 civarında, kediniz için bu ph’ın daha yüksek olması lazım. Ayrıca içerisinde SLS gibi maddeler var. Ne ph değeri ne de içerik listesi kedinizin ihtiyaçlarına yönelik değil hatta onun dengesini bozacak şekilde.
Döşeme ve Mantolama
Önceki yazılarımı okuyanlar bilir, döşeme ve mantolama yapmayı çok severim. Bu konuyu da döşemesiz kapatmayacağımı tahmin etmişsinizdir…
Konu ile ilgili araştırma yaparken, bir sürü bencil kedi sahibi olduğunu fark ettim. Mesela, sırf içi rahat etsin, kedisi ”tertemiz” olsun diye her ay kedisini yıkayanlar varmış. Bu insanlara sorsanız ”doğası bozulmasın” diye kedisini kısırlaştırmaz ama her ay haşır haşır sabunlayıp yıkar kediyi. Kedilerin doğasında arap sabunu var çünkü.. Sonra da yıkıyom ben bi şey olmuyo derler.
Kedisi, tuvaletini yaptıktan sonra her seferinde gidip poposunu ıslak mendille silenler de varmış. Allah akıl fikir ihsan eylesin diyorum. Obsesif kompülsif bozukluğu olan insanlar yüzünden kedilerin çektiklerine de ayrıca üzülüyorum.
Piresi var diye şampuanla kedi yıkanlar da varmış. İnsan bir veterineri arar sorar, yıkarsam piresi geçer mi diye.. Hadi onu yapmadın, google’a sor.. Pire damlası yaptırmadan pirelerden kurtulamazsın yani boş yere yıkayıp hayvanı strese sokmuşsun..
”Kedimi yıkadım, ertesi gün öldü sizce neden?” diye yazanlar var ya… Kafayı yememek elde değil. Pis görünüyor diye 1.5 aylık kediyi yıkamış!
Lütfen, kedilerinizi mecbur kalmadıkça yıkamayın. Kedilerin doğasında hamam kültürü yok ne yazık ki. Kediler kendilerini yalayarak mükemmel bir şekilde temizlerler. İlla içiniz rahat etsin diye bir şeyleri yıkamanız gerekiyorsa gidin kendiniz yıkanın bir zahmet..
Mehmet Oğuzhan Acar
20 Mayıs 2019Kedinin doğasında evde yaşamak da yok, hatırlatmak istedim.
suzionline
22 Mayıs 2019Kedilerin doğal ortamı ne yazık ki kalmadı ancak doğal ortamları kalmadığı için yıkayalım mı yani? Hatırlatmanızın sebebini anlayamadım.
kasım
15 Haziran 2019Yetişkin kedileri ayda 1 yıkayabilirsiniz. Yıkadıktan sonra ısıtıcının önünde koyup 15 dakika bekleyin zaten kıpırdamıyorlar bile. ha pire öldürümü ? eğer kedinizi pire bastı ise katliam yapar. yumurtalarındanda kurtulursunuz. en son işlem kedi kuruduktan sonra enseye pire damlası.
suzionline
17 Haziran 2019Yanlış bilgi…
Kardelen
7 Eylül 2019Benim ikinci kedimi eve getirirken yolda kutusuna kaka yaptı daha 40 günlüktü annesi öldüğü için almıştım. Eve gidene kadar tüylerine yapıştı mecburen yıkamak zorunda kaldım ama gece sabaha kadar uyuyamadım acaba bünyesi kaldırabilir mi hasta olur mu üşütür mü sürekli uyanıp kontrol ediyordum şimdi 5 aylık oldu sıpa abisi sürekli önce kendini sonra kardeşini yalıyor banyo yaptırmaya hiç gerek kalmıyor 😊👍🏿
Anonim
30 Ekim 2019Ben 3 aylık kedimi ilk kez ishal olup bacaklarına ve kalçasına kakası bulaştığında ılık suyla lavaboda hızlıca yıkamıştım. Sonra ne zaman banyoya girsem kendisi de lavaboya çıkmaya çalışıyordu. Bir kaç kez elimle su attım hoşuna gitti 🙂 Önce patilerini uzattım suya baktım girip oturmak istiyor ben de izin verdim. Arada suyun altında öyle yayıla yayıla küvette keyif yapar gibi yatıyor :)) Onu bu keyiften mahrum etmeli miyim bilemedim. Hayvan doğasına aykırı bir şekilde özellikle ılık suyla oynamaya ve yıkanmaya bayılıyor.
suzionline
1 Kasım 2019Ben bu noktada sıcak günlerde suyla oynamasına izin verirdim. Bu yapılan şey yıkamak değil bence.
anonim1
13 Ocak 2021bizim kedinin hep poposunda kakası kalıyor ve kendini temizleyene kadar mutlaka yere düşürüyor biz de ardından yerleri temizliyoruz. Zamanla kendini daha hızlı temizlemeyi öğrenir mi acaba? ya da kakasının hepsini kumuna düşürmeyi? Bu arada 3.5 aylık şu an ve 5-6 haftalıkken annesi terk etmişti.
suzionline
13 Ocak 2021Merhaba,
Poposunda düşecek kadar kakası normalde kalmaz. Bunu hekiminize danışmanızı öneririm.
Kediler tuvaletten çıkar çıkmaz popolarını yalamazlar, bu doğal ve normal olan değil. Zamanla da öğrenmez, hiçbiri kedi öyle değil. Gün içinde yalanırken arada orayı da yalarlar.
Ayse
17 Nisan 2021Biz kedimizi yıkayacağımız zaman banyoya elektrikli ısıtıcı koyuyoruz ortam ısınınca lavaboyu ılık suyla dolduruyoruz. Ödül maması havlusu yanımızda hazır bekliyor. Banyodan çıkmadan da bir odayı elektrikli ısıtıcı ile iyice ısıtıyoruz. Kediyi yavaş yavaş suya koyup yavaşça da elimizle sırtına su döküyoruz. Islanınca da; Bebek şampuanından sadece bir damla alıp önce ellerimizin arasında iyice köpürtüp kediye sadece köpüğünü sürüyoruz. Sonra avuçlarımızla su dökerek yavaş yavaş duruluyoruz. Hiç kaçmıyor. Sakin zamanını seçiyoruz. Çıkınca da hemen havlusuna sarıyoruz ve ödül mamasını veriyoruz. Odaya götürüp fanın önünde kurutuyoruz. Kaç takla atıyoruz hasta olmasın diye. Kusura bakmayın poposunu da her seferinde siliyoruz ıslak mendille. Hatta kakasını yaptıktan sonra ilk etapta ağzını sonra patilerini sonra da poposunu sırayla siliyoruz. Çünkü kakasını kapatırken önce kokluyor patileriyle basıyor açıktaki kakaya. Ben onu öpüyorum patilerini ağzıma alıyorum. Seviyorum o da suratımızı ağzımızı yalıyor sürekli. Temiz olması gerek. Hayatımın hiç bir anında obsesif hasta olmadım. Ama ağzımın içine girecek kadar yakın yaşadığım evlâdım bırakın temiz olsun.
suzionline
19 Nisan 2021Öncelikle, kediler zaten yıkanmasalar da temizlerdir, kendilerini yalayarak temizlerler. Böyle bir şeye hiç ihtiyaç yok. Her tuvaletten sonra onun poposunu, patisini ıslak mendil ile silmeniz hem onun için gereksiz, rahatsız edici hem de ıslak mediller onun vücut ph’ına uygun değil. Yıkamak için de ısıtıcı açıp ödül maması vermeniz o kadar da büyük olaylar değil aslında. Yıkanmanın onlar için gereksiz ve stres faktörü olduğunu da değiştirmiyor. Bebek şampuanı ise tamamen yanlış. Onların vücut ph’larına uygun değil.
Yani hem kedinizi sürekli olarak, tuvalet sonrası ve banyoda strese sokuyorsunuz hem de deri ve tüy sağlığına zarar veriyorsunuz. Evlerde yaşayan binlerce kedi asla yıkanmıyor ve tertemizler. Kediler de sağlıklı, insanları da. Lütfen ona bunları yapmayın.
Gamze
28 Nisan 2021Kedim 2 aylık erkek lavaboda hemen hızlıca ılık suyla yıkadım daha sonrasinda guzelce kuruttum ve saatlercr uyudu uyandiktan sonra wcye gitti ishal olmuştu poposunu silecekken pipi kisminda sislik farkettim uzamış gibiydi korktum sizce bir sorun varmidir ilk defa boyle bisi oldu hatta kakasi kalmis sandim ama değil
ayşe
24 Mayıs 2021merhaba
10 aylık kedimde sokaktan aldığım 2 aylıktan itibaren pire var. düzenli veteriner kontrolunde iç dış parazit aşıları yapılıyor. ama asla asla geçmiyor. bu durumdan aşırı rahatsız hayvan kaşınmaktan bir hal oldu. eşim de yıkayalım yoksa geçmiyor diyor. sizi okuyunca da kararsız kaldım. pire için çözümünüz var mı?
suzionline
25 Mayıs 2021Merhaba,
Veteriner kliniğinden alınacak veya klinikte yapılacak stronghold marka gibi güçlü bir dış parazit damlası ile kedinizin üzerindeki pireler ölür. Yumurta ve larvalara da etkili ama siz 1 ay sonra yine de bir kere daha yaptırırsınız. Bunun üzerine kedinizde tekrar pire oluyorsa ya eviniz pirelenmiş, evden kediye pire geliyor çünkü kedi kendisi pire üretemez ya da eviniz alçak katlarda camlardan geliyor ya da dışarıdan siz taşıyorsunuz. Dışarıdan kedinize pire geldikçe kedinizde de pire olur. önce ona etkili damla yapıp sonra ona gelmesine engel olmalısınız. Ayrıca yıkamanın pirelere HİÇBİR etkisi olmaz.
Esma
13 Haziran 2024Merhaba 3 aylık kedim bugün tuvalete düştüğü için yıkamak zorunda kaldım veterinerine nasıl bir şampuanla yıkamalıyım diye sordum dalinle yıkayabilirsiniz demişti ben de hemen dalin alıp yıkadım duştan çıkar çıkmaz kurutma makinesi ile tüylerini kuruttum ilk başta titremesi vardı fakat kucağımda sevince normale döndü şu an da durumu iyi ama daha sonra yarın öbür gün bir şey olur mu acaba bilgisi olan biri yazabilir mi?