Merhaba kedi severler! Bitmek bilmeyen en iyi kedi maması arayışımıza devam ediyoruz. Bugün Nd Balkabaklı Kedi Maması’nı inceleyeceğiz. Daha önce, ND ‘nin Az Tahıllı Tavuklu Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması incelemesini yapmıştım. Okumak isteyenler buradan ulaşabilir. Okuyanlar hatırlar, oldukça sevmiştim ve Suzi için de uzun süredir bu mamayı kullanıyorum. Aynı marka bu sene çok farklı yeni mamalar çıkarttı. Ne yazık ki henüz deneyimleme fırsatım olmadı ama yeni çeşitlerinden Balkabaklı seriyi analiz değerleri ve içeriği üzerinden inceleyeceğim. Haydi baş!
N&D Tahılsız Balkabaklı Kedi Maması
Nd’nin balkabaklı serisi tam olarak 5 çeşit;
- Tahılsız ,Bıldırcın etli, Balkabaklı ve Narlı
- Tahılsız, Ringa Balıklı,Balkabaklı ve Portakallı
- Tahılsız, Geyik etli, Balkabaklı ve Elmalı
- Tahılsız, Ördek etli, Balkabaklı ve Kavunlu
- Tahılsız, Bıldırcın etli, Balkabaklı, Narlı kısırlaştırılmış
Çeşitlerin hiçbirisi yavru kediler için değil. 4 adet standart yetişkin kedi maması ve 1 adet kısır kedi maması var. Bizim odaklanacağımız kısır olan. Balkabaklı kısır kedi mamasına odaklanmadan önce, hepimizin aklına gelebilecek bir soruya cevap vermek istiyorum. O da;
Balkabağının kedi mamasında işi ne?
Balkabağının hem kediler hem de köpekler için faydalı bir çok özelliği var. Yurt dışında, evcil hayvanına balkabağı yediren ve öneren bir çok insan varmış, ben de bu mamayı araştırırken öğrendim 🙂 Balkabağının evcil hayvanımıza faydaları neler gelin bakalım;
- Balkabağı, protein, karbonhidrat ve lif kaynağı
- Balkabağı çekirdekleri, kukurbitin denilen bir madde içeriyor ve bu madde bağırsak parazitlerine direkt olarak etki ediyor.
- Balkabağının lif oranı çok yüksek, bu yüksek lif oranı sayesinde sindirimi yavaşlatır ve suyu emerek ishalin önlenmesine yardımcı olur.
- Balkabağı ayrıca, yine yüksek lif ve su oranı sayesinde kabızlığa da yardımcı olur.
- Balkabağı, yoğun ”tokluk hissi” verir. Yüksek lif oranı, az kalori tüketse bile kediniz fazlasıyla tok hissedecektir. Yani dombili kediler için harika bir özellik 🙂
- Balkabağı, sindirimi yavaşlattığı için, az önce bahsettiğimiz tokluk hissi, uzun süre devam eder.
- Balkabağı, yüksek oranda A vitamini içerir ( Görme sağlığı)
- Balkabağı, yüksek oranda C vitamini içerir ( Bağışıklık sistemini güçlendirir, eklem sorunu olan hayvanlar için ekstra önemli)
- Balkabağı, yüksek oranda anti-oksidan içerir ( Yaşlanma sürecini yavaşlatır)
- Balkabağının içerdiği Çinko, kedinizin deri ve tüy sağlığı için önemli
- Balkabağının içindeki yağların, idrar sağlığını desteklediğine inanılıyor. İdrarını tutamayan hayvanları için özellikle öneriliyor.
- Ayrıca, yine içerdiği lifler sayesinde tüy topağı oluşumuna da engel oluyor. Lifler, sindirimi yavaşlattığı için kedinizin tüyleri dışkı yoluyla çıkartmasına yardımcı oluyor.
Evet, balkabağının kedimizin mamasının içinde ne aradığını bulduk diye düşünüyorum. Vay be, gerçekten say say bitmedi. Ben de yiyeyim madem baya iyiymiş çünkü balkabağı.
ND Balkabaklı Kedi Maması İçerik
Öncelikle bir kaç önemli maddeyi vurgulamak istiyorum;
- Tahıl yok! Zaten tahılların kedilerin beslenme sisteminde yeri de yok. Sırf mamaları daha ucuza mal etmek için tahıllarla kedi mamalarını şişiriyorlar.
- Gluten yok
- Yapay koruyucu yok
- Bu hayatın heyecanı meyecanı yok şiflsişdlfişdsflsdiş ( dayanamadım )
- Düşük glisemik indeksli. ( kan şekerini yükseltmiyor)
- Hayvanlar üzerinde deney yapmayan bir firma.
- Kedilerin sağlığını destekleyici balkabağı içeriyor.
- Yüzde 96 hayvansal protein içeriyor.
İçerik İncelemesi:
Şimdi içeriğin ayrıntılarına süzülelim;
Taze bıldırcın eti (%32), kurutulmuş bıldırcın eti (%30), bezelye nişastası, tavuk yağı, kurutulmuş balkabağı (%5), kurutulmuş bütün yumurta, taze ringa balığı, kurutulmuş ringa balığı, hidrolize balık, balık yağı (ringa balığı), kurutulmuş havuç, kurutulmuş yonca, inulin, fruktooligosakkarit, maya özütü (mannanoligosakkarit kaynağı), kurutulmuş nar (%0,5), kurutulmuş elma, kurutulmuş ıspanak, fisilyum (%0,3), kurutulmuş frenk üzümü, kurutulmuş tatlı portakal, kurutulmuş yaban mersini, sodyum klorid, kurutulmuş bira mayası, rezene (%0,2), glukozamin, kondroitin sülfat, kadife çiçeği özütü (lutein kaynağı).
Yorumlarım:
İçeriğe bakar bakmaz diyorum ki ; ET VAR ET! En son yaptığım mama incelemelerinde gram et yoktu. Varsa yoksa, un, un, un… Burada taze bıldırcın eti var hem de yüzde 32! Ayrıca kurutulmuş bıldırcın eti de yüzde 30. Dikkatinizi çekerim; kurutulmuş bıldırcın proteini değil, kurutulmuş bıldırcın eti. Arada fark var! Yani bunun kurutulmuş, gaga mı sakatat mı olduğundan şüphelenmiyoruz. Net bir şekilde et.
Balkabağı diye diye baya bir övdük ama oranı yüzde 5’miş. Bana biraz az geldi açıkçası, biraz daha çok olabilirmiş..
Taze ve kurutulmuş ringa balığı da içeriyor ayrıca kurutulmuş yumurta da. Hayvansan proteinin tek bir kaynaktan gelmemesi çok iyi.
İnulin, prebiyotik bir madde. Bağırsak florasına destek oluyor. Kilo kontrolü için yardımcı. Kısır bir kedi mamasında olması avantaj. Fisilyum aynı şekilde bağırsak florası için önemli.
Maya özütü, bağışıklık sistemini güçlendirici.
Yaban mersini, antioksidan kaynağı
Frenk üzümü, idrar yollarını destekleyici
Rezene, güçlü bir antioksidan ve sindirim sistemini destekleyici.
Glukozamin ve kondroitin, eklem ve kas sağlığı için çok önemli maddeler.
Kadife çiçeği özütü; lutein kaynağı diye içerikte zaten özellikle belirtmişler. Lutein; göz sağlığı için önemli bir madde.
ND Balkabaklı Kısır Kedi Maması Analiz Değerleri:
A Vitamini 18000IU, D3 Vitamini 1200IU, E Vitamini 600mg, C Vitamini 300 mg, Niasin 150mg, Pantotenik asit 50mg, B2 Vitamini 20 mg, B6 Vitamini 8,1mg, B1 Vitamini 10mg, H Vitamini 1,5 mg, Folik asit 1,5 mg, B12 Vitamini 0,1 mg, kolin klorür 2500mg, Beta- karoten 1,5mg, methionin hidroksilaz analoğunun çinko şelatı 910mg, methionin hidroksilaz analoğunun manganez şelatı 380mg, glisin hidratı demir şelatı 250mg, methionin hidroksilaz analoğunun bakır şelatı 88mg, selenometionin 0,40mg, DL-methionin 5000mg, taurin 4000mg,
Doğal kökenli katkı maddeler: aloe vera özütü 1000mg, yeşil çay özütü 100mg, biberiye özütü. Antioksidanlar doğal kökenden gelen tokoferoldan zengin.
Ham protein %46, ham yağ %11, ham lif, %5,5, nem (maksimum) %9, ham kül %8,7, kalsiyum %1,5, fosfor %1,3, Omega-6 yağ asidi %2, Omega-3 yağ asidi %0,45, DHA %0,3, EPA %0,1, Glukozamin 1200mg/kg, Kondroitin 900mg/kg.
Yorumlarım:
Analiz değerlerini genel olarak incelediğim de çok güzel. Yeni seri olduğu için fark ne, neler eklenmiş diye merak ediyor insan. ND az tahıllı tavuklu narlı ile aralarındaki farklara baktım ben de;
- Bu mamanın protein oranı daha yüksek. Yüzde 38 idi tavuklu narlı, bu ise yüzde 46!
- Glukozamin ve kondroitin değerleri aynı.
- Taurin değerini ise 5000mg’dan 4000 mg’a düşürerek beni üzdüler ama 4000mg da hiç az değil. Bir çok mamanın 2 paketini toplasınız 4000mg çıkmaz..
- L-carnitine ,kalp sağlığı için önemli ve tavuklu narlıda vardı ancak bu mamada yok. Üzdü.
- Omega 3 ve 6 değerlerinde minnacık bir yükselme olmuş.
- Yine kimyasal koruyucu yok, aloe vera özütü, yeşil çay özütü, biberiye özütü var.
ND Balkabaklı Kedi Maması Kaç Para
Yine geldik fasulyenin faydalarına 🙂 ND balkabaklı kedi mamaları kaç para ve ne kadar süre gider? Fiyat incelemelerini yaparken fark ettim ki sadece 1.5 kg’lık paket seçeneği var. Bu durum, yine beni üzdü açıkçası çünkü küçük paketler halinde mama almak bütçe açısından hiç iyi olmuyor. Ben, mamaları 10 kg’lık paketler halinde alıp yılda en az 300-400 tl kar ediyorum. Ne yazık ki Balkabaklı kedi maması serisinde böyle bir seçeneğimiz yok.
Fiyatlara gelecek olursak, ben yine en uygun fiyatları gittigidiyor.com’da buldum. Siz daha uyguna bir yerden alıyorsanız, lütfen yorumlar kısmına yazın.
- Kısır olmayan diğer 4 çeşit’in fiyatları 84.90 tl’den başlıyor. 1.5 kg – 84.90 tl
- Kısır olanın fiyat ise 92.50 tl. 1.5 kg -92.50 tl
Yani fiyatları görünce, breh breh diyorum! Baya pahalı, keşke daha uygun fiyatlı olsalar diyeceğim ama bunlar ithal mamalar.. Dolar, euro atı alıp üsküdarı geçmiş. Aslında mama pahalı değil, bizim alım gücümüz düşük.. Euro şu anda 5 tl! 5 kocaman tl! Elin Avrupalısı, bu mamayı bizim aldığımızın 5te 1i fiyatına alıyor! Üretici pahalı mama üretmiyor yani, Türkiye’nin ekonomisi çok kötü bir durumda olduğu için bizlerin alım gücü yok. Canımızı daha da sıkmadan, 1.5 kg’lık mamanın ne kadar süre dayanacağına bakalım;
Ortalama, kısır bir kedinin 4.5 kg olduğunu düşünürsek, günde 42-56 g arası mama tüketmesi lazım. Vallahi mama o kadar pahalı ki ben alsam gram gram veririm. Bizimki tam 4.5 kilo tam 42 gram veririm 😀 Sizin de böyle yaptığınızı farz ederse 35 gün yeter. Kısaca 1 ay diyelim. Ayda 92.5 tl, yılda 1110 tl mama masrafınız olur. Açıkçası benim bütçemi aşıyor ama her ay olmasa da ara ara alabilirim çünkü içeriğini oldukça beğendim.
ND Balkabaklı Kedi Maması Kullananlar
Normalde, mama incelemelerimde bu kısımı da özellikle yer veriyorum. Kullananlar neler demiş, derleyip yazıyorum ama bu mama çok yeni olduğu için ne yazık ki kullanıcı yorumları da bulamıyorum. Eğer, siz kullanıcıysanız lütfen yorumlarınızı benimle paylaşın, buraya ekleriz. Almayı düşünen arkadaşlar için faydalı olur.
Benim balkabaklı kedi maması serisi için ve özellikle n & d tahılsız balkabaklı bıldırcınlı kısırlaştırılmış kedi maması ile ilgili yorumlarım ve incelemelerim bu şekilde.
Kediyle kalın <3
Güzel beslenen kediyle <3
İpek
11 Mayıs 2018Merhaba,
detaylı anlatımınız için gerçekten teşekkür ederim elinize sağlık. Benim kedim 1.5 yaşında ve 2 ay önce pyometra hastalığı yüzünden kısırlaştırıldı, kısırlaştırmadan önce N&D nin yaban mersinli kuzulusunu kullanıyorduk ve gerçekten çok memnunduk. ilk mamamız orijendi 9-10 ay kullandık ve Aurada devamlı ve hiç azalmayan tüy dökülmesi vardı. Ben bebeklik tüyleridir diyordum ama sevdikçe üzerim her yer tür oluyordu, tüyünü çekince çok rahat 20 tel geliyordu. ND kuzulu yaban mersinliden sonra neredeyse tüy dökülmesi tamamen durdu yaklaşık 5 ay kullandıktan sonra kısırlaştırdık 1 ay veteriner önerisiyle hills I/D kullandık sindirim probleminden dolayı. Bu süre içinde tüy dökümesi eskisi gibi arttı, deli gibi dökülmeye başladı. Hillsden sonra tekrar ND kuzuluya geçtik çok şükür tüy dökülmesi neredeyse yok. Şimdi kısırlaştırıldığı için bu mamaya devam etme konusunda endişelerim var. Kısırlaştırılmış mamaya geçmek istiyorum ama sadece tavuklu var büyük paket. Aura biraz hassas ve alerjik bir kedi arada boyun böylesinde egzama çıkıyor o yüzden hiç tavuklu mama vermedim şimdiye kadar. Kısırlaştırılmış mama kullanmasam ND kuzuluyu ne şekilde vermek gerekir sizce. Uzun oldu ama detaylı anlatmak istedim şimdiden teşekkürler (:
suzionline
11 Mayıs 2018Merhaba, öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Kedinizin kilo problemi yoksa ND kuzuluya devam edin ve her veteriner kontrolüne gittiğinizde tartılın. Kilosu, aşırı bir artış göstermezse hiç mamanızı değiştirmeyin. Eğer kedinizde aşırıya giden bir kilo artışı gözlemlerseniz, mamayı değiştirmelisiniz. Kediniz zaten alerjikse, hiç tavuklu bir mama denemeyin bence.. ND Balkabaklı serinin kısır olanı bıldırcın etli, tavuk eti gibi alerjik reaksiyona sebebiyet vermeyebilir, onu denemenizi öneririm. Bir de biz, Suzi ile tüy dökülme sorununu VetoSkin vitamin sayesinde aştık. Veterinerinize danışıp kullanmanızı öneririm. Son olarak Aura’ya bol geçmiş olsun, bol öpücük!
Berke
18 Temmuz 2018Benim kedimin de alerjik bir yapısı var ancak N&D’nin tavuklu mamalarından oldukça memnunuz, hiçbir sorun yaratmadılar bizde. Belki ufak bir miktarda deneyebilirsiniz firmadan numune isteyip.
Bizdeki problem kedimin N&D’nin tüm çeşitlerini yalayıp yutarken tavuklusunu pek sevmiyor oluşuydu. Veteriner hekimimize aynısını sormuştum, kısırlaştırılmış kedilere özel mama vermesem olur mu, kilo sorunu yok nasıl olsa diye. Veteriner hekim kısırlaştırılmış mamaların temel amacının kilo kontrolü değil, kısır kedilerde ilerleyen zamanlarda görülmesi olası böbrek sorunlarının önüne geçmek olduğunu söyledi. Birkaç örnek gösterdi hatta, kısırlaştırılmış mamalarda daha az mineral oluyormuş. Bunu öğrenince allem edip kallem edip sevdirdim kedime tavuklu N&D’yi, yapacak bir şey yok 😀 Bu konuda dikkatli olmanızı öneririm, mutlaka siz de veterinerinize danışın kısır kedinize normal mama verme konusunda 🙂
suzionline
30 Temmuz 2018Uyarınız için teşekkür ederim. Çok teşekkürler 🙂
Kübra
31 Ağustos 2018Yaş mama kullanıyor musun? Kullanıyorsan da ne kullanıyorsun acaba?
suzionline
31 Ağustos 2018Yaş mamada henüz aradığımı bulamadım açıkçası. Piyasadaki bir çok yaş mamanın içeriği kötü. Brit care konserve ve schesir deneyeceğim. Memnnun kalırsam sizlerle de paylaşırım. Siz de denerseniz yorumlarınızı bekliyorum 🙂
Anonim
1 Eylül 2018Merhaba 2 kedim ve ailemle yaşıyorum (1 kız 1 erkek) kızımız kısırlaştırıldı ve erkek de haftaya kısırlaştırılacak ben de uzun süredir şikayetçi olduğum mama durumdan ve uzun araştırmalarımdan sonra buraya vardım (iyi ki de varmışım) tüy dökme sorunumuz var ve furminatörle ancak uyurken veya bişeyler yerken tarayabiliyorum kaçıyorlar :d uzatmadan fikrini almayı istediğim soruya geçiyorum -bugün gittiğim veteriner Profine Kısırlaştırşmış Tavuklu Kedi mamasını önerdi fakat incelemelerinize baktıktan sonra çok arada kaldım bu üçünden hangisini almalıyım
1- Profine Kısırlaştırılmış Tavuklu Kedi maması
2- N&D Tavuklu ve Narlı Tahılsız Kısırlaştırılmış Kedi maması
3- N&D Bıldırcın etli Balkabaklı ve Narlı Tahılsız Kısırlaştırılmış Kedi maması
(3.yü gördükten sonra her ne kadar ilk ikisi aklıma yatmamış olsa da sorma gereğinde hissettim cevabın için şimdiden teşekkür ederim)
suzionline
1 Eylül 2018Merhaba 🙂
Profine mamayi daha önce kullanmadım, siz sorunca internetten içeriklerine baktım. İçerikteki yüzde 38 tavuğun yüzde 14ü kurutulmuş tavuk eti, yüzde 24’ü tavuk unu ki tavuk unu istemiyoruz biliyorsunuz. Yazıda tavuk unu ile ilgili görüşlerimi ayrıntılı anlatmıştım. Dolayısıyla Profine N&D tavuklu narlı ve N&D balkabaklının standartlarında bir mama değil. N&D’lerde sadece taze et ve kurutulmuş et bulunur, un bulunmaz. Ayrıca Profine’ın içerisinde pirinç ve mısır var. Bunlar da kalitesiz ve hatta zararlı tahıllar. N&D’de bu tahıllar da yer almaz. Eğer bütçeniz uygunsa direkt olarak Profine’ı eleyip N&D’lerden birisini seçelim ya da ikisini de kullanalım çünkü ben öyle yapıyorum. Sürekli aynı mamayı, aynı tadı almasını istemiyorum. Muhtemelen sıkılıyordur diye düşünüyorum. Bence siz de ikisi de kullanın ama hangisi en iyisi diyorsanız balkabaklı diğerinden bir tık daha iyi.
Anonim
5 Eylül 2018Merhaba bende N&D bıldırcınlı narlı balkabaklı kısırlaştırmış mamayı kullanıyorum. Oğlum 7 yaşında 8 ay önce mamaya geçtim bundan önce pro plan kullanıyorduk. Onu çok severek yemiyordu illa üstüne ödül koyuyordum. Şimdi ise mamasını severek yiyor. Kısırlaştırılmış olarak iki çeşit var bıldırcınlıyı daha çok seviyor. Beyaz iran olduğu için egzama problemi yaşıyorduk özellikle yaz aylarında şuan egzama problemimiz kalmadı. Ayrıca ben balkabağının yazın ona özel dondurmasını yapıyorum. Kışınsa püre yapıp veriyorum ikisinide severek yiyor:)
suzionline
6 Eylül 2018Yorumunuz için teşekkürler, anlattığım ürünlerde farklı kullanıcı yorumları almak beni çok mutlu ediyor çünkü daha fazla etki gözlemlemiş gibi oluyorum :)Tadını sevmesine ve egzamasına iyi gelmesine çok sevindim. Balkabaklı atıştırmalıklar yapmayı ben de düşünüyorum <3
Betül
14 Ekim 2018Merhaba yavru bir kedi sahiplendim ve mama konusunda incelemelerinizi okudum daha çok yavru kedi maması incelemesi yaparsanız çok sevinirim 🙂
suzionline
14 Ekim 2018Kedili hayata hoş geldiniz <3 mama incelemelerine devam edeceğim bol yavrulu 🙂
Volkan Özdil
1 Kasım 2018Merhaba,
İleri düzeyde araştırma, yaşanmışlık ve tecrübe içeren blog unuzu 2-3 gün önce bulma şansım oldu. Yorumlar ile birlikte hepsini okuyarak bilgiler edinmeye çalıştım. Emeğiniz ve paylaşımlarınız için sonsuz teşekkür ederim.
Birçok mama ve beslenme şekli ile görüş ve yorumlar vardı ancak Siyam kedileri biraz hassas yapıda olduklarından dolayı görüş ve tecrübelerinize danışma ihtiyacı hissettim.
Yaklaşık 7 aylık erkek siyam kedimiz var. 15 gün önce karın fıtığı küçülmek yerine büyüme eğiliminde olduğu için fıtık ameliyatı olması gerekti ve operasyon sırasında bir daha narkoz ve ameliyat olmasın diye kilosunun da ( ameliyat sırasında 3,3 kg idi, dün akşam veterinere kontrole gittiğimizde kilosu 3,8 kg çıktı ) uygun olduğunu veterinerden teyit aldıktan sonra kısırlaştırma operasyonunu da fıtık ameliyatı sırasında gerçekleştirdik. Ailemizin yeni üyesi sevimli “Duman” ımızın çok şükür şu anda hiçbir sağlık sıkıntısı da kalmadı. Veterinerimiz şu anda bir sıkıntımız olmaması nedeni ile 1,5 yaşına kadar ND nin tahılsız kısırlaştırılmış olanlarının protein oranı çok yüksek ( %44 ve %46 ) bu yüzden düşük tahıllı kısırlaştırılmış olan ( %38) ile devam edelim dedi ama kafam da çok karıştı.
Siyamlar genetik olarak alerjik ve üriner rahatsızlıklara meyilli olduğu için kısırlaştırma öncesine kadar N&D Narlı ve Tavuklu Tahılsız Yavru Kuru mama kullanıyorduk, elimizde de hala 1,5kg paketi var, onu yeni açtık ve bitene kadar da kullanmayı düşünüyoruz. Ancak kısırlaştırma sonrası metabolizma ve hormonal değişiklikleri nedeni ile yavaş yavaş kısırlaştırılmış mamaya geçmeyi düşünmeye başladık. Kısırlaştırma sonrası üriner rahatsızlıkların olma ihtimalini azaltmak amacı ile abartılı yüksek olmayan protein oranına sahip, düşük yağ oranlı, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve sodyum içeriği mümkün olduğunca az olan kuru mamaları tercih etmek gerektiği bilgisini okumuştum.
Bu doğrultuda incelemeler yapmaya başlayınca N&D markasının yine tahılsız narlı ve tavuklu kısırlaştırılmış kediler için olan mamasında protein oranı %44, yağ oranı %11. Diğer değerleri ise kısırlaştırılmamış ürünü ile aynı. Profine markasının az tahıllı kısırlaştırılmış olan mamasında ise magnezyum değeri %0,04. Golosi de %0,07 , Matisse de %12,08 , Sanabelle de %0,08 . Brit Care de %0,04. Proplan, Royal Canin ve Hills de ise glüten ve tahıl oranları ciddi anlamda yüksek ve magnezyum vb. bu değerlerin mama içeriğinde ne olduğu açıkça yazılmış değil. Acana da ise tüm kediler için uygun olarak adlandırılan ürünler var.
Yurtdışı forum ve araştırma sitelerini de okuduğumda mamada tahılsız mama tercih edilmesi gerekliliği tavsiye edilirken Proplan, Hills ve Royal Canin glüten ve tahıl oranları yüksek olduğu için önerilmediğini öğrendim. Zaten bu siz yazınızda da belirtmişsiniz. Acana, Orijen, ND de ise tahılsız ağırlıklı öneriler var, onlarında Acana ve Orijen de kısırlaştırılmış ürünleri yok sadece ND de var. Ancak ND nin de kısırlaştırılmış tahılsız ürünlerinden narlı ve tavuklusunda protein oranı %44 , yine kısırlaştırılmış ürünlerinden bal kabaklı bıldırcınlısında ise protein oranı %46 . Bu yüksek protein oranları da özellikle siyam kedisi için gözümü korkutuyor. Ancak yine ND nin kısırlaştırılmış az tahıllı narlı ve tavuklusunda ise protein oranı %38, Yağ Oranı da bu üründe %10. Diğer değerleri ise hemen hemen aynı.
ND de böbrek fonksiyonlarını korumak için kısırlaştırılmış olan ürünlerinde normal ürünlerine göre magnezyum, kalsiyum, fosfor ve sodyum içeriği azaltılmış değil, hemen hemen aynı değerlere sahipler. Sanki böbrek fonkisyonlarından çok kilo alımını kontrol amaçlılar gibi. Zaten genetik bir meyil var ,bir de hiç dışarı çıkmadan ev ortamında yaşıyor. Acana’ nın oranları kedim için yüksek olur mu bundan da emin olamadım. Kafam iyice karıştı.
Hatta bu kafa karışıklığı ile protein oranı %29 olan, yağ oranı %9,5 , magnezyum %0,08 , kalsiyum %1,1 , fosfor %1,0 , Sodyum %0,4 analiz değerleri ile ideal gibi gözüken Bosch Sanabella markasının kısırlaştırılmış kediler için olan tahılsız ve glütensiz mamasından da aldım ancak henüz kedimize vermedim. ( belkide görüşleriniz ve tavsiyeleriniz sonrasında hiç vermeyeceğim ).
Belirttiğim ve sizin de bildiğiniz gibi Siyamlar hassas olduğu için kısırlaştırmış olduğumuz erkek siyam kedimize sağlıklı olarak yaşamını sürdürebilmesi için en uygun fiyat tarafında da mümkün ise ekonomik kedi maması konusunda görüş ve tecrübelerinizi paylaşırsanız memnun olurum.
suzionline
1 Kasım 2018Merhaba! Öncelikle güzel cümleleriniz için çok teşekkür ederim ve duman paşaya geçmiş olsun.
Mama konusunda bakış açınız çok doğru ve mantıklı ancak minik bir ekleme yapabiliriz. Kısır, yetişkin, yavru gibi etiketlemeleri firmalar kendi tercihleri doğrultusunda yapıyorlar ve bir firmanın kısır dediği içerik analiz olarak diğer firmanın kısır dediğiyle tamamen farklı olabiliyor. Yani kısır, yetişkin, üriner özel vs. gibi etiketler çok da belirleyici değil. Bizim içeriklere bakıp yorumlamamız gerekiyor aynı zamanda.
Şu anda kısır bir erkek kediden bahsettiğimiz için 3 şeye özellikle bakalım;
1- Protein oranı
2- Yağ oranı (kalorisi)
3- Mineral dengesi
*2011 yılında 24 kısır erkek kedi üzerinde yapılan bir deneyde, mevcut kas kütlelerini korumaları için günlük almaları gereken minimum protein oranı pound başına 2.3 gram olarak belirlenmiş. Duman’ın 4 kilo olduğunu düşünürsek 9 pound oluyor ve günlük en az 2.3*9= 20.7 gram protein almalı. Bosh sanabelle bunu karşılıyor mu bakalım; 4 kilo için günlük 85 gram yenmesini öneriyor. %29’u protein. Günlük 24.65 gram protein alır. Bu da biraz minimuma yakın ancak yeterli görünüyor.
*Yağ oranı %9.5 ise güzel. Kalori miktarını aradım ama internette bulamadım. Evde yaşayan kısır bir erkek kedinin günce ortalama 180 kcl kalori alması öneriliyor.
*Mineral dengesine gelince, Ulusal Bilim Akademisi ( The National Academy of Science ), günde yaklaşık 0,18 g kalsiyum, 0.16 g fosfor ve 25 mg magnezyumun kediler için sağlıklı oranlar olduğunu yayınlamıştı.
Magnezyum %0,08 , kalsiyum %1,1 , fosfor %1,0 , Sodyum %0,4 analiz değerleri ise bence de güzel. Urinary özel olarak satılan mamalar ile neredeyse aynı.
Bu mamanın içerisinde hiç tahıl da yok ancak oldukça fazla patates var. Biliyoruz ki tahılsız bütün mamalarda bolca pirinç ya da patates olur. Ne yazık ki bunlar da kedi beslenmesinde yeri olan yiyecekler değil. Çok az miktarda kullanımının sakıncası yok ancak düzenli olarak beslenmesinde olması uygun değil ve bu da sindirimi zorlaştırır ve kilo yapar.
Ancak kuru mama standartlarında gördüğüm kadarıyla sanabelle kısır oldukça iyi, bence kullanabilirsiniz. Ben kullanırdım…
İleride bir kedinin günlük alması gereken protein miktarı, vitaminler mineraller diye bir yazı planlıyorum. O zaman tekrar konuşalım belki protein miktarını biraz daha arttırıp karbonhidratı düşürmenin daha sağlıklı olduğuna karar veririz.
Volkan Özdil
5 Kasım 2018Detaylı bilgi paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Sayenizde kafamdaki birçok soruya cevap bulma şansı buldum.
Volkan Özdil
1 Kasım 2018Yaklaşık 7 aylık erkek siyam kedimiz var. 15 gün önce karın fıtığı ameliyatı olması gerekti ve operasyon sırasında kilosunun (ameliyat sırasında 3,3 kg idi,dün kontrole gittiğimizde 3,8 kg çıktı) uygun olduğunu teyit aldıktan sonra kısırlaştırma operasyonunu da fıtık ameliyatı sırasında gerçekleştirdik. Veterinerimiz 1,5 yaşına kadar ND nin tahılsız kısırlaştırılmış olanlarının protein oranı çok yüksek (%44 ve %46) bu yüzden düşük tahıllı kısırlaştırılmış olan (%38) ile devam edelim dedi ama kafam da çok karıştı.
nihan
11 Ocak 2019Merhaba, incelemelerinizi gördükçe sevindim, bu şekilde pek inceleme bulamıyorum. N&D kitten (tavuklu) kullanıyorum iki yavru kedim için. veterinerimiz Hill’s önerdi, kafamı karıştırdı. esasen N&D’nin balıklısı ile devam etmeyi düşünüyorum, balıklı mamaların daha faydalı ve özellikle tüyler için daha iyi olduğunu okudum. bunlarla ilgili de incelemeleriniz olursa çok sevinirim.
teşekkürler.
suzionline
14 Ocak 2019Merhaba Nihan Hanım, mamaları markaya göre değil içeriğe göre seçme taraftarıyım her zaman. İçerik olarak Hill’s ve ND’ler kıyaslandığında da N&D’nin çok daha fazla taze et içerdiğini, bitkisel protein oranın çok daha düşük olduğunu görebilirsiniz. Ben N&D devam etmenizi öneririm.
Tavuklu/balıklı konusuna gelince bu yanlış bir düşünce aslında balıklı mamalar daha faydalı diyemeyiz. Aslında balık kedilerin ana protein kaynaklarından birisi de değildir. Ben, bugüne kadar hep 2 çeşit kuru mama kullandım. Sabah bir çeşit, akşam bir çeşit. Size de öyle yapmanızı öneririm. Örneğin sabahki tavukluysa akşamki balıklı olabilir.
Uğur Aydın
6 Aralık 2019Merhaba
Ben önerinizle 5 aylık kedime n&d tavuklu narlı yavru kedi maması aldım. veterinerde proplan kuzu açık bir mama tavsiye etti onu da almıştım. İkisinide veriyorum ama n&d nin yüzüne bakmıyor. veterinerin verdiği proplanla karıştırıp veriyorum arasından proplanları ayırıp yiyor. kaliteli mama yemiyor diye çok üzülüyorum. Deneme yanılmada yapamıyorum çünkü n&d gibi markalar çok pahalı. ne yapmam gerekiyor ? sanabella önerdiler 40 gr deneme paketleri varmış. onu alıp denesem mi ?
suzionline
6 Aralık 2019Merhaba, proplan tavuklu ise örneğin nd’de tavuklu mu? belki birisi tavuklu birisi kuzulu ise, proplandaki protein kaynağını daha çok seviyor olabilir. Bir de her mamanın aroması farklı, yoğunluk oranı farklı oluyor. Proplanınki sizin kedinizin daha çok hoşuna gitmiş olabilir. İki mamayı karıştırmayın. Proplan ya da nd verin sadece. Daha sonra elinizdeki biterken yavaş yavaş karıştırarak diğerine geçin. Geçiş aşamasında proplan tanelerini ezip baharat gibi diğerinin üzerine dökebilirsiniz.
Ebru K
13 Şubat 2020Merhaba yazılarınızı çok severek okuyorum sizden bir ricam vardı, mystic diye yerli üretim içinde gerçek et olan bi mama çıkmış sanırım onu duydunuz mu inceleme ya da bilgi verme imkaniniz var mı şimdiden çok teşekkür ederim 😊
suzi
3 Eylül 2020slm . çok kedim var. bozita geyik etli kullanıyorum . inceler misiniz
meryem
16 Ekim 2020n&d tavuklu narlı yavru kedi mamasını ben de kullanıyorum ve kedim sorunsuz şekilde tüketiyor. Yetişkin döneminde de ND kullanmayı düşünüyorum ama proplanda cezbediyor fakat bazı kötü yorumlar okudum o yüzden araştırmaya devam ediyorum.
Gamze
18 Mart 2021Merhaba, 2 gündür yazılarınızı okuyorum oldukça faydası dokundu çok teşekkür ederim. Normalde proplan mama kullanıyordum ama kedimi daha kaliteli ve et oranı daha yüksek bir mamayla beslemek istiyorum, o yüzden mama arayışına girdim ve yeni çıkmış bir tahılsız kedi maması buldum Mycat adında. Şuan onu proplanla karıştırıp veriyorm ama yakın zamanda nd ye geçiş yapmak istiyorum. Eğer bakma şansınız olursa Mycat hakkındaki yorumlarınızı alabilir miyim? Fiyatı diğer tahılsız mamalara göre çok uygun, tahılsız mamalara bir muadil olabilir mi?
Haydar
17 Nisan 2021Merhaba, böyle faydalı bir yazı hazırladığınız için teşekkür ederim öncelikle. Bende kedimi kısırlaştırmadan önce reflex plus yavru kedi maması kullanıyordum ardından bir ay kadar proplan kullandım. Operasyondan sonra ise proplan somonlu mama kullandım kedim yiyordu ancak çok iştahlı değildi. Örneğin yere dökülen parçaları yemiyordu. Proplan bitince biraz daha araştırıp N&D kuzulu mama aldım. Bu mamaya bayılıyor adeta, ancak son zamanlarda okuduğum yazılara göre fazla protein oranı da kısır kedi için sağlıklı değilmiş. Bu arada Loki hareketli bir kedi günde en az 40 dakika ayırıyorum ona oynamak için. Bu mamayı da çok seviyor, uzun süre kullanımda yan etkisi olur mu ya da başka bir mamaya geçmeli miyim bilmiyorum. 7 yaşına kadar kullanılabilir o yaştan sonra da düşük tahıllı olanına geçilebilir diye de bir video görmüştüm. Bu konuda ki fikriniz bizim için çok önemli, şimdiden teşekkürler
Zeynep
27 Nisan 2021Merhaba benim kedim 1 yaşında kısır ndnin kısır balkabaklı kuzulu mamasını kullanıcam kedim zayıf kilo almasını istiyorum sizce hangisini kullanmalıyım kedim van kedisi
Raşit
31 Mayıs 2021Merhaba 45 günlük scottish fold blue point kedimizi royal canin kitten mamayla besliyorduk 2 hafta sonra N&D Ocean Tahılsız Balık Portakal ve Balkabaklı Kedi Maması geçtik bu mamaya geçtigimiz 1 hafta sonra kedimizin kafasında tüy dökümü oluşmaya başladı veterinere götürdügümüzde ilk olarak mamayı sordu ve alerjik bir durum mantar başlangıcı oldugunu söyledi yavru kedilere balıklı mamayı 1 yaşına kadar önermediklerini söyledi şuan kafam çok karıştı balıklı mamayı kestik ve royal canin geri döndük ve şuan tedavisine devam ediyoruz hiç bir yerde nd balıklı mamanın alerjik bir durum gösterdigini okumadım herkes faydalı demiş bunu sizede sormak istedim
Hilal
24 Haziran 2021Merhaba. Yazılarınızı özellikle de bizim gibi yeni kedi sahiplenen ve onunla yaşamaya,onu en güzeel şekilde beslemeye çalışan kedi ebeveynleri olarak çok çok faydalı görüyorum iyiki varsınız. Scotishfold yavru sahiplendik. Eşim de araştırarak yüksek oranda ve gerçek et proteini içerdiği sebebiyle royal canin citten kullanımı hemen sonrasında nd kullanımına başladık tüylerindeki parlaklık bile artmıştı ve zayıf olan kedim çok severek yediği için ideal kiloya erişmişti. daha yeni olduğumuz için ilk etaplarda bir kaç veteriner denemişliğimiz var ve hepsi de yüksek protein içerdiğinden ve kediler üzerinde henüz net etkisi bilinmediğinden royal canin,proplan ve hills gibi markalara yönlendirdiler. tahıl oranı bizi tereddütte bıraksa da sürekli bir mama değişikliği söz konusu oldu ama hiç biri içimize sinmedi. Sonuçta bu hayvanlar etçil!! yakın zamanda biraz da yaşadığımız sağlık sıkıntıları nedeniyle yakınlarımıza emanet edip ev değiştirmesi söz konusu oldu Aykızımın hem kızgnlık dönemi hem ortam değişikliği stresinden zayıfladı. Şuan kısırlaştırdık nd kuzulu yaban mersinli mamasına devam ediyoruz. bir tık da olsa toparladı ve severek yiyor. fakat aşırı bir tüy dökülmesi mevcut en son veteriner hipoalerjenik mama öneriririm dedi tabiki royal canin, mutamin salmon oil de kullanıyorum. hala beslenmesi konusunda stabil bir mama bulabilmiş değiliz sürekli kafamızın karıştırılmasından ve tecrübesizliğimizden. Uzun yıllar benimle sağlıkla yaşamasını istiyorum. Sizin bu konuda öneriniz varsa çok memnun olurum. ND kısır mamadan mı devam etmeliyim?
Biraz uzun oldu ama mama konusunda artık sabit bir mamaya geçmeyi çok istiyorum. Şimdiden yanıtınız için ve tekrar güzel paylaşımlarınız için teşekkürler.
Buyçe
29 Haziran 2021Çok güzel bir inceleme olmuş. Benim iki kızım var biri maalesef kısır olmadığı halde 6 kilo bir türlü zayıflatamadım çünkü tabağıma her koyduğum şeyden o da istiyor, vermeyince de diğer kedime saldırıyor diğer kedim de engelli kendini koruyamıyor. O da 3 kilo. Hiçbir mamayı beğenmiyor. ND almıştım beğenmişti ama gidip gelip 2-3 tane yiyebiliyor çünkü boyutu kaza geçirdiği için küçük kaldı bir kerede fazla yiyemiyor. Tabak ortada olunca tombiş kızım gidip gelip tüm mamayı yiyor ve ND de çok güzel sanırım çok hoşuna gidince sürekli mama başında asla alamıyorum oradan. Bu işe bir çözümü olan varsa bana yardımcı olsun lütfen. İki kedim de yaş mama asla yemiyor. Kuru mama haricinde hiçbir şeyi beğendiremiyorum ki zaten iyi mama alınca bence gerek de yok diğer mamalara. Ama ikisine ayrı mama veremiyorum maalesef çünkü çok agresifleşiyor tombik kedim. Böyle bir şey yaşayan varsa çözüm önerilerini bekliyorum.
Sema
22 Temmuz 2021Fatti merhaba,
Oğlum 1 yaşında. İlk maması Acana idi. Daha sonra yaklasık 3 günlük ihmalim oldu. Kumunu temizleyemedim ve o sıralarda eve yavru kediler geldi, bizimki hayli korktu, ürktü. Daha sonra ( 6 7 ay önce) çişini dışarı yapmaya başladı uzun süre tuvaletten çıkamadı, hemen veterinere götürdüm farmine ilaçlı mama kullandık fayda etmeyince ve kanlı idrar yapmaya başlayınca vitamin ve iğnelere başlayıp ilaçlı mamayı değiştirdi doktorumuz. 10 gün boyunca 5er iğne olduk sondalıydık inanılmaz kötü zamanlarımız geçti. 4 5 ay Hills üriner sistem ilaçlı mama kullandık,cok tüy dökünce sonra virbac u2-3 urinary mamasını kullandık ve artık düzeldiğini görünce -test yaptırdım, tuvaleti de sorunsuzdu, doktoruna danışarak True Instinct somonlu kısır mamaya basladım. Doktoru bilmiyorum ama içerikleri güzel denenebilir demişti. 1.25 kg paketini cok severek yiyince, kilitli 7 kg mamasını aldım. Son 1 aydır mecbur kalmadıkca yemiyor çok acıkırsa yiyor ve kahroluyorum aç kaldıkça, nutri yaş mamayla karıstırıp yemesini teşvik etmeye calısıyorum. Şu an bu mamayı her ne kadar içeriği güzel olsa da değiştirmem gerek. 2018 yılına ait yazınızı gördüm Nd kısır balkabaklı bıldırcınlı mama hakkında. Şu an bana bu konuda fikir verebilir misiniz? Sanabelle veya Nd balkabaklı bıldırcınlı veya Püskül’üm için içeriği herhangi bir mama öneriniz olur mu? Kullanmadan önce zaten mutlaka veterinerine danısıyorum fakat direkt verdiği markaları kullanmıyorum. Royal Canin gibi mamalar öneriliyor. Şimdi sizce şu an sağlık problemi olmayan ve üriner sistemini de koruyacak değeri iyi olan hangi mamayı tercih edebilirim. Ya direkt marka vermek istemezseniz, siz olsaydınız Püskül için Nd balkabaklı kısır bıldırcınlıyı mı yoksa sanabelle markasını mı kullanırdınız? Bilgi ve tecrübelerinize cok saygı duyuyorum, yardımcı olursanız cok sevinirim. Suzi ve Müjüyü patilerinden öperim!
Jump
5 Ekim 2021Ne yazık ki içerikten frenk üzümü çıkarılmış.
Ali
30 Aralık 2021Artık yüzde 30 u kurutulmuş bıldırcın eti proteini oldu maalesef. Mamanın içeriği değişti
taha
26 Temmuz 2022Merhaba,
Hem idrar yolları enfeksiyonu atlatmış hem de oldukca tombik kedim Ferhunde için mama arayışındayım 🙂
3.5 yaşında, kısır, dişi ve 6.5 kg scottish
Daha önce kanlı idrar sonra teşhişlerinde idrar yolu enfeksiyonu tanısı konuldu ve 1.5 senedir hills cd + metabolik veteriner mamasını kullanıyoruz. Enfeksiyon öncesi ND nin çeşitli mamalarını kullandık.
Veterinerimiz normal mamaya geçişinde tekrarlama riski olabileceğini hills cd + metabolik ile devam edebileceğimizi ve istersek normal mamaya geçip deneyebileceğimizi söyledi. Hala kullanmaya devam ediyoruz fakat malum fiyatlar(4kg en son 800tl ye aldım) ve doyum hissine pek ulastıgını düşünmediğim için normal mamaya geçmeyi düşünüyorum. En azından denemek istiyorum.
Araştırmalarıma göre uriner rahatsızlıgı olan kedilerin olabildiğince düşük proteinli mama kullanması gerektiğini okudum.
son bir senedir kilomuz 6.5kg. Zayıflamıyoruz ama kiloda almıyoruz en azından. Tek tesellimiz bu 🙂 Günlük ortalama 45-55 gram arasında 3 ögün mama veriyorum.
ND balkabaklı nın doyum hissinin uzun süre olması beni heyecanlandrdı 🙂
Verebileceğiniz tüm tavsiyelere acıgım ama önceliğim kilo problemi ve idrar yolları enfeksiyonundan dolayı tavsiye edeceğiniz önerilerinize cok ihtiyacım var .