Hamilelik Ve Kedi - Toksoplazma Ve Kist Sorunu | suzionline
Hamilelik Ve Kedi – Toksoplazma Ve Kist Sorunu

Hamilelik Ve Kedi – Toksoplazma Ve Kist Sorunu

Merhaba sevgili hayvanseverler. Bugün, hamilelik ve kedi konusuna değinmek, bu esnada da ”ee bebeğin olunca kediyi napacaksın? Atacaksın değil mi?”cilere bir güzel giydirmek istiyorum 🙂 Çünkü baya sinirlendim! Görkem Karman diye bir blogger- youtuber var, belki biliyorsunuzdur. Şu anda hamile ve kedisi var, bu yüzden kıza edilmedik laf kalmadı. Her gördüğümde gözlerime inanamıyorum. ”Sen ne biçim bir anne olacaksın” diye linç edenler mi dersiniz yoksa ”at kediyi” diye emredenler mi? Kız, 100 kere ”kedim bizimle kalacak, doktorumuzun da bilgisi dahilinde” demesine rağmen, hala ‘‘Eee kedi nolcak?” diyorlar. Atsın istiyorlar çünkü, neden bilmiyorum ama atsa mutlu olacaklar. En son, delirttiler; ”kedimi yiyeceğim ya da bebeğimi sahiplendireceğim” diyordu 😀

( Edit: Bu yazı geçen sene yazıldı, Görkem’in beybisi şimdi neredeyse 1 yaşında ve kedisi Çiko ile mükemmel bir ilişkileri var. Instagramda her gördüğümde yüzüm gülüyor <3)

Konuya geçmeden önce, eğer hamileyseniz ve kediniz varsa lütfen, ben dahil kimseyi dinlemeden kendinize iyi bir doktor bulun. Türkiye’deki bazı doktorlar bilimsel bir dayanak olmadan ”at kedini, sat kedini” dese de önerilerini bilimsel temelli yapan doktorlar da var.  Örneğin Dr. Filiz Gökaslan,  kendisini instagram severek takip ediyorum (size de öneririm hesabının linki burada) ve bu konudaki paylaşımını da alıntılamak isterim; ”Bir hamilelik dönemi boyunca sizin ve doğumdan sonraki dönemde de bebeğinizin evcil dostlarınızla temasını devam ettirmesi, Onların bağışıklık sistemini güçlendirir. Alerjik hastalıklar ve enfeksiyonlara karşı direnç sağlar. Bu defalarca ispatlanan ve bizim klasik pediatri ana kitaplarına giren bir bilgidir… Aksinin söylenmesi söz konusu bile olamaz. O yüzden lütfen bu konuda geri adım atmayın.” Bakın bu cümleler bir çocuk doktoruna ait. Size de hamilelik sürecinizde bu şekilde destek olacak bir uzman ile birlikte yol almanızı öneririm. Keyfine göre öneri veren bir doktorla ya da bilmeden konuşan akrabalarla, komşularla değil.

Şimdi, ben kendi araştırmalarımla konudan biraz bahsedeyim. Bakalım hamilelikte kedi zararlı mı? Bebekler ve kediler aynı evde olur mu? Toksoplazma nasıl bulaşır? Kist nasıl oluşur? Bu hastalıkların baş suçlusu kediler mi görelim.

  • Toksoplazma – Toksoplazmozis

Kedi sahipleri nasıl bir hastalık kapabilir? Toksoplazmozis hastalığını belki duymuşsunuzdur. Bir çok hamile bu hastalıktan çekindiği için, hayvanlardan uzak durur ya da tanıdıkları onu bu hastalıkla korkutur, at kediyi baskısı yaparlar. Öncelikle, toksoplazmanın size bulaşması için kedinizde olması lazım. Kediniz toksoplazma olan bir fare, kontamine olmuş bir et bulacak da yiyecek önce. Toksoplazmozis, kedilerin bağırsaklarında bulunabilen toksoplazma gondii parazitinin, sizin sindirim sisteminize bulaşmasıyla size geçebilir. Dolayısıyla, daha önce bir yazımda daha bahsettiğim çözümü yineliyorum. Toksoplazmozis olmak istemiyorsanız, kedinizi bokunu avuçlamayın arkadaşlar. Avuçladıysanız da avcunuzu yalamayın. Bunu başarabilirseniz eğer toksoplazmozis olmazsınız. Bu konuda başarılı olacağınıza dair size güvenim tam <3

Avuçlamayınnnn, boku avuçlamayınn.

İçinizde hamile olanlar varsa onlara bir şey daha söylemek istiyorum. Toksoplazmozis kedilerin dışkısından bulaşabilir ancak bu hastalığa yakalananlar genellikle, tam pişmemiş et yedikleri için veya iyi yıkanmamış meyve sebze yedikleri için hastalanırlar. Dolayısıyla, meyve sebzeleri güzelce yıkayın, etleri tam olarak pişirip yiyin. Bir de hamilelik dönemimde kedi kumunu siz temizlemezseniz yeterli bir önlem almış olursunuz. Ben yine de sizi, Dr. Alper Mumcu’nun hamilelik ve toksoplazma konulu yazısına yönlendiriyorum çünkü doktordan öğrenmek en güzeli!

  • Kist

Hamilelik ve kedi söz konusu olunca kist olayına da değinmek lazım çünkü biliyorum size bunu da söyleyecekler kedi tüyü ve kist üzerine konuştukça konuşacaklar. Öncelikle mevsimsel tüy dökümü dışında, kedinizde yoğun bir dökülme varsa bunu zaten çözmelisiniz. (Bizde vardı bu sorunu burada anlattığım şekilde çözdük.)

Çocuğun kendisi kadar tüyü dökülüyorsa bir sorun vardır.

Bu konuda veterinerinize danışın. Veterinerinizin yönlendirmeleri sonrasında, sorununuz azalacaktır ancak yine de bir miktar tüy dökülecektir. Yalnız, şöyle bir bilimsel gerçek var ki; kedi tüyü iç organlara yapışarak kiste sebep olmaz. Kedi tüyünde olabilecek bir parazit (tenyalardan bir parazit) varsa, o parazit dokularda kist oluşmasına sebep olabilir. (Kedilerde bulunabilecek iç parazitlerle ilgilide burada ayrıntılı bir yazı paylaşmıştım) Eğer, kedinizi düzenli olarak veterinere götürüyorsanız ve parazit tedavilerini yaptırıyorsanız böyle bir hastalık riski, ne sizin için ne de çocuklarınız için yoktur. Yine bu paraziti iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerden ya da iyi pişmemiş etten kapma ihtimaliniz çok çok daha yüksektir. Yine de bu konuyu hakkında da bir veteriner hekime kulak verelim. Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Veteriner Hekim Nihat Köse, bakın burada konuyu açıklmış.

Toksoplazma ve kist söylentilerinin sonunu, doktor ve veteriner hekim yönlendirmeleriyle getirdiğimizi düşünüyorum. 

Şimdi gerçekten bebeğiniz bir kediyle veya köpekle büyürse neler olur onları görelim.

  • Bağışıklık Sistemi Daha Güçlü Olur

Araştırmalara göre, doğumdan itibaren evcil hayvanlarla büyüyen çocukların bağışıklık sistemleri çok daha güçlü oluyor. Genetik olarak alerjik bir hastalık yoksa, yine evcil hayvanlarla büyüyen çocuklar alerjik hastalıklara karşı daha az risk taşıyorlar. ( kaynak)

  • Obezite Riski Azalır

Çocuğunuz evcil hayvanıyla birlikte oyunlar oynayacağı için fiziksel olarak sürekli aktif kalır. Dolayısıyla obeziteye yakalanma riski azalır. (kaynak)

  • Daha Sosyal Olurlar

Sosyal açıdan bakarsak eğer, evcil hayvanla büyüyen çocuklar çok daha öz güvenli ve sosyalleşme konusunda daha başarılı oluyor ayrıca şuça meyletme ihtimalleri çok daha düşük oluyor!

  • Daha Şefkatli Ve Sevecen Olurlarhamilelik ve kedi

Evcil hayvanla birlikte büyüyen çocuklar hem bütün hayvanlara hem de insanlara karşı daha şefkatli ve sevecen olurlar. Hatta Amerika’da terapi olarak, hırçın çocukların evcil hayvanlarla birlikte vakit geçirecekleri rehabilitasyon seansları düzenleniyor. (bir örnek çalışma)

  • Sorumluluk Sahibi Olurlar

 

Çocuğunuza zamanla evcil hayvanınızla ilgili görevler verirseniz, bu sorumluluk sahibi olması konusunda onu eğitir. Düzenli olarak bir kedinin mamasını vermesi veya köpeğini taraması hem ona kendini başarılı hissettirir hem de sorumluluklarının erken yaşta farkına varır.

Ben kısaca araştırmalarım ve bilgim dahilinde size konuyu özetlemek istedim ancak yine söylemem gerekir ki burada en önemli şey, hamilelik sürecini bilinçli bir doktor ve bir veteriner ile yürütmek. Doktorunuz size eğer ”kediyi atman lazım” gibi bir cümle kuruyorsa, doktorunuzu değiştirin! Bu istek, hem bilimsel değil, hem de sizinle bu şekilde bir diyaloğa girmemesi gerekiyor. Bilinçli bir doktor size riskleri ve korunma yollarını anlatır, kararı size bırakır.

Eee, o kadar konuştuk sevgili hamileler ne diyorsunuz, atacaksınız değil mi kediyi?

 

Bence atın, gitsin ama bebeğin üstüne <3

58

One Response

  1. Ece Ada
    6 Aralık 2022

Yorumunuzu Yazabilirsiniz